Kotimaa

Jenni Haukion koivusta tehty iltapuku on vielä erittäin kallis la­bo­ra­to­rio­tuo­te – kuuden vuoden kuluttua tilanne voi olla toisin

Jenni Haukio nähdään Linnan juhlissa koivusta valmistetussa iltapuvussa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 2.12.2018 11:40
STT

Harva tiesi mitä ioncell-kuitu on ennen kuin Jenni Haukion nimi yhdistettiin siihen. Marraskuun alussa moni höristi korviaan, kun Haukion kerrottiin pukeutuvan itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin koivusta valmistettuun iltapukuun.

Iltapuku on valmistettu Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämällä teknologialla, jossa vaate tehdään ekologisesta ioncell-kuidusta.

Aalto-yliopiston tutkija Marja Rissanen on ollut noin vuoden ajan mukana ioncellin kehittämisessä tekstiiliasiantuntijana.

– Tämä Jenni Haukion iltapuku on ollut ehdottomasti suurin työ ajallisesti tämän reilun vuoden ioncell-urani aikana, Rissanen sanoo.

Iltapuvun valmistamisesta tiedettiin jo hyvissä ajoin, mutta työ oli vaativaa. Ioncell-kuitua tehtiin kesällä, minkä jälkeen kuidusta tehtiin lankaa syksyllä. Seuraavaksi kangas kudottiin käsin.

–  Tiesin, että työ vaatii paljon aikaa, koska töitä tehdään laboratorion mittakaavassa. Haastavaa, mutta tehtävissä. Tietysti oli kunnia, että iltapuvun voi tehdä näin tärkeään tapahtumaan, Rissanen sanoo.

Rahoittajia tarvitaan

Rissanen ei lähde pohtimaan Haukion iltapuvun hintaa. Selvää on, että se on erittäin kallis.

– Laboratorio-olosuhteissa tämä on äärettömän kallista, koska tutkijat tekevät tätä. Jos mietitään tekijöiden tuntipalkkaa ja kuinka paljon puvun kanssa on tehty töitä, ei kannata puhua kankaan hinnoista, Rissanen sanoo.

Jos kaikki menee suunnitellusti, kuka tahansa voi pukeutua puusta valmistettuun vaatteeseen noin kuuden vuoden päästä.

– Pilottimittakaavan kuitulaitteiston on tarkoitus olla valmiina vuonna 2020. Kun sitä on ajettu vuosi tai kaksi, tiedetään miten pilotointi ja kaikki muu toimii. Sitten tehdään tehdasmittakaavan laitteisto, ja sen on ajateltu olevan valmis vuonna 2025. Tällainen tehdas vaatii isot investoinnit. Kaikki on myös siitä kiinni, löytyykö rahoittajia.

Teollisesti tuotettuna ioncellin hinta ei enää varsinaisesti päätä huimaisi. Kilohinta voisi olla arviolta muutamia euroja, mutta tarkkaa summaa on vielä vaikea sanoa.

– On laskettu tarkkaan, että kuitutuotannosta tulisi myös taloudellisesti kannattavaa.

Rissanen painottaa, ettei Aalto-yliopisto tuota kuitua kaupallisesti, vaan tekee ainoastaan tutkimustyötä.

Hengittävä tuote

Ensimmäiset ioncell-kuidut valmistettiin Rissasen mukaan vuonna 2013, mutta kehitystyö aloitettiin vuosia aiemmin. Kehityksessä on ollut mukana muun muassa Helsingin yliopiston professori Ilkka Kilpeläinen. Hän on kehittänyt ionisia nesteitä, joihin Stora Enson tehtaalta tuleva koivukuitupuun liukoselluloosa liuotetaan.

Stora Enson liukosellun tuotepäällikön Sirpa Välimaan mukaan puukuitu tekee kankaasta hengittävän.

– Puuvilla ja puukuituinen tekstiilikuitu ovat molemmat hengittävää materiaalia. Ne tuntuvat iholla miellyttäviltä ja lisäävät vaatteen käyttömukavuutta. Puukuidusta tehty tekstiili on hyvin laskeutuva. Pitkissä mekoissa puukuituinen mekko kelluu jalkojen päällä.

Stora Ensolla ei tiedetä, millainen Haukion iltapuku on.

– Tehtaalla on tunnelma katossa, kun puku on tehty meidän koivukuidustamme. Olemme olleet mukana ioncellin kehityksessä, mutta kuten tiedämme, Suomen ensimmäisen naisen puvut ovat salaisuus viime tippaan saakka.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Suomessa kehitellään vain näitä hellevaatteiksi kelpaavia kuituja, viskoosiahan tämän Aalto-yliopiston innolla kehittämä tuote vain on, ei mikään uusi keksintö! Olisi järkevämpää kehittää kylmiin olosuhteisiin sopivia kuituja vaikkapa villasta, mikä on nykyään unohdettu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallista on mutta tämäkö on sitä ilmaston säästämistä .
Minä laittaisin juhliin aitoa ,lämmintä turkista .Olisi luonnon mukaista ja edullista sekä lämmintä .
Kohta nähdään taas Itsenäisyyspäivä näytös .
Suomalaisten todellinen Itsenäisyyspäivä nähdään ja koetaan ,haudoilla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinäkö juhlissa tanssahtelisit turkis päällä ja aidosti hikoilisit itsesi kuivaksi? Valoa päälle taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, tuota, tässähän yritetään markkinoida kuitua, joka olisi ekologinen ja jolla voi toivottavasti pukea koko ihmiskunnan. Kyseessä on teknologinen demonstraatio. Toivottavasti mekko ei valahda nilkkoihin.

Turkiksia riittää ehkä kouralliselle maapallon väestöstä ennen kuin joka ikinen karvainen elukka on lahdattu. Turkiseläimissä ei ole mitään luonnollista, ne on jalostettuja häkkieläimiä. Luonnonvaraisia turkiseläimiä on jäljellä hyvin vähän, ihminen on vienyt niiden elintilan.

Ja linnan juhlissa ei tule kylmä, päinvastoin. 2000 vierasta tuottaa yhtä paljon lämpöä kuin pienen kylän lämpövoimalaitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ekologinen? Veikkanpa että tuon kehitttelyyn on käytetty sellasia litkuja joita ei voi kovin ekologisiksi sanoa edes aamulla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että niitä uusia innovaatioita tulee esille. Onhan koivun tuohesta tehty laukkuja, reppuja ym vuosisatojen saatossa. Ja bambustahan tehdään jo nyt sukkia ym muita vaatteita. Eiköhän koivukuidunkin käsittelyssä ole matkittu bambukuidun kehittämismalleja joten ei kait se niin älyttömän kallis läninki voi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ' suomalaisella pääomalla ' riittää näkemystä tehdä tästä kansallinen voimavara tuottamaan omiapääomia SUOMEEN.
Potentiaali on valtava mm. puuvillan korvaajana koko maailmassa.
Ellei näitäkin omistuksia ja petentteja ole jo myyty jonnekin Sveitsiin, Itävaltaan tai jonnekin muualle - taas yksi Kemira GrowHow case.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaako koivu kelvata parempaan hintaan vasta? Kauheena höyhätään yleisenä mielipiteenä muiden puiden
( kuin siis kuusen ja männyn viljelystä)
Hakkuun sattuessa kohdalle ei koivu oikein ostoon kelpaa, muuta kuin pilkka-hinnalla naapurille polttopuuksi ja siksi selluksi ja barbiloitten mekko- tarpeeksi... Pitäs ruveta näkymään raaka-aine-hinnoisa, sanon. Että oikein mekko-kangas Jennylle!🤔😅

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan, ettei predisentin rouva oo allerginen koivulle. Koivuallergia on joskus nää kinkkinen juttu, kun laittaa päälle täyskoivua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jenni Haukion koivusta tehty iltapuku on vielä erittäin kallis la­bo­ra­to­rio­tuo­te – kuuden vuoden tilanne voi olla toisin"

Toivottavasti se ei ole Jennin ainut koivu."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se on kuitenkin liuko-tms sellusta eikä tuohesta , josta voi tehdät virsut tai lippiksen ja repun ym-
Mutta Hollannista saa puukenkiä, ja - päitä-meillä on omasta takaa täällä läpijuttutuvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Stora-Enson mikrokuituja maanomistajien mäntyjä Ei Sora-Ensolla ole metsiä möivät olivat konkurssin partaalla metsätilalliset pilkkahintaan myyvät puuta saavat lapsille leipää pöytään jouduta leipäjonoon Jouluksi.Muuten tiestikkö Stora-Ensolla käyttävät lapsityövoimaa kerävät kaatopaikoilta pahvia ja sanomalehtiä ulkomailla Kiinassa ja pampukepeillä hakataa tilallisia möisivät maat Stora-Ensolle.Olen lukenut yrityksen historiaa vuosien varrelta hävytön Firma niinkuin Ikea..Voi tätä populismia.Vähän samanlaista,kun valjastivat Kemijoen 1950-luvulla muiluttivat ja juottivat Lappalaisia veivät maat..Hyi hyi :))onks'hyvä mieli tekopyhyyellä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrätkö itse kirjoittamaasi??
Kyllä kielioppi on kaunista.
Valituksen tunnistaa kyllä tuostakin kuin kaikista muistakin asiaa koskevista kirjoituksista.
Pysykää siellä korvessa vaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mitä sä yrität selittää ihan oikeesti? Että päätit sitten syyttää Stor- Ensoa lapsityövoiman käytöstä ja muista laittomuuksista.
Täytyykin hiukan selvittää asiaa ja katsotaan minkälaisen syytteen kommentistasi saa nostettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Oma valinta asua siellä korvessa vissiin.
Muuta kylille kyllä sieltäkin varmaan sulle aina jotain valittamista löytyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pressa sästää toisaalla ja tosaalla tuhlaa tyjänpäiväiseen yhden illan pukuhommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koivun kuitu puku voi olla hyvä linnan juhlissa, mutta ei taija pakkasella lämmittää samalla lailla ku pässinpökimät. Koivu palaa hyvin uunissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image