Kotimaa

Jättääkö Rinne eroa­no­muk­sen­sa tiistaina? – Seu­raa­jaeh­dok­kaak­si on väläytelty muun muassa Sanna Marinia

Aki Lindtman ja Sanna Marin on mainittu Antti Rinteen mahdollisina korvaajina pääministerin tehtävässä.
Kotimaa 3.12.2019 10:19
Jussi Orell

Jos Antti Rinteen ero pääministerin paikalta varmistuu, vahvana ehdokkaana seuraajaksi pidetään muun muassa liikenneministeri Sanna Marinia. Marin jättää EU-kokouksen väliin ja lentää tiistaina takaisin Suomeen.

Pääministeri Antti Rinteen odotetaan jättävän eroanomuksensa tiistain aikana. Rinteen todennäköisestä erosta ovat uutisoineet muun muassa Iltalehti ja Helsingin Sanomat.

Jos Rinteen ura pääministerinä katkeaa, työn jatkajaksi on useita ehdokkaita.

Vahvana nimenä pidetään puolueen ensimmäistä varapuheenjohtajaa, liikenneministeri Sanna Marinia. Tämä sijaisti Rinnettä puheenjohtajana alkuvuonna, kun Rinne oli sairauslomalla.

Marinia kehuttiin muun muassa vakuuttavasta esiintymisestä. Demarien piiristä onkin kuiskuteltu, että Marin viihtyi tehtävässä. Marin on lähtenyt Brysselistä kohti Suomea ja hänen koneensa odotetaan laskeutuvan Helsinki-Vantaan kentälle ennen puolta päivää.

Yksi vaihtoehto voisi olla eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Hän on kokenut, pitkän linjan asiapoliitikko, joka on malttanut odottaa vuoroaan. Lindtman tosin kieltäytyi aiemmin työministerin tehtävistä perhesyihin vedoten.

Muitakin nimiä on mainittu, mutta ei yhtä vahvoina kandidaatteina. Spekulaatioissa ovat olleet esimerkiksi työministeri Timo Harakka ja eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen. Rinteen ja Harakan kanssa puheenjohtajan paikasta Lahden kokouksessa 2017 kisasi myös nykyinen Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Rinnettä pohjustettiin puolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi vuosia. Politiikan piikkipaikalle nousua oli kätilöimässä ay-liike, mikä ei ollut Rinteen taustan huomioon ottaen yllättävää. Olisi lähes kohtalon ivaa, jos Rinne kompastuisi nimenomaan työehtokiistaan toimittuaan pääministerinä vain puoli vuotta.

Rinteen ay-tausta on näkynyt hänen kannanotoissaan pitkin Postiin liittynyttä kiistaa. Rinne ehti muun muassa ehdottaa, että pakettilajittelijoita uhannut palkanalennus olisi kompensoitu kertakorvauksella. Ehdotus ei saanut liiemmälti kannatusta.

Lisäksi Rinne lupasi laittaa työehtoshoppailun kuriin lainsäädännöllä, vaikka asiantuntijat pitivät sitä vapaan järjestäytymisen työmarkkinoilla vaikeana.

Myös niin sanottuihin kiky-tunteihin liittyviä erimielisyyksiä Rinne ehti syksyn aikana kommentoida, vaikka työmarkkinapolitiikka on Suomessa tavattu jättää työmarkkinaosapuolille.

Rinne on aiheuttanut hämmennystä myös eläkepuheillaan, joista elämään jäi käsite "vappusatanen". Rinne sai aikaan keskustelua myös ehdotuksellaan paikata vanhempainvapailla olleiden naisten eläkevajetta kajoamalla nykyisiin eläkerahastoihin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Demareista ei kenelläkään taida olla suurta hinkua pääministeriksi keskustapuolueen ollessa samassa hallituksessa, Luottamuspula keskustaan kasvaa hallitus hallitukselta, joissa keskusta on mukana. Uusi puheenjohtajakaan ei ole vakuuttanut, joten kannattajat taitavat vaan huveta seuraaviin vaaleihin mennessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnassa on porvarienemmistö ja jos hallituksen vetäjäksi tulee vasemmistodemari Marin, ajaudutaan kansan tahdosta vielä kauemmaksi.

Hallitus pitää saada nurin. Se on ainoa mahdollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraaja on lapsi vielä, eikö aikuisia pitemmän ajan politikkoja ole ehdolla. Ei lapset ymmärrä, kunhan vain raha kiehtoo. Ei pääministerin työ ole helppoa, kuten olemme taas kerran nähneet. Jos muisti ja käsityskyky sassaroi, peli menetetään. Voi, voi, mitä tunareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pelkkä esiintymistaito ole riittävä peruste, että valitaan pääministeriksi. Vaikka tämä politiikkapeli onkin eräänlaista näyttelemistä, ei se riitä, varsinkaan kun ei ole käynyt teatterikoulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hieno juttu koska suomen edun vastaista olisi pitää uudet vaalit.populismi puolue joka on oppositiossa niin siitä olisi vain haittaa jos pääsis valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä tiedä. Kansan ääntä tulee kuunnella ja vaalituloksia kunnioittaa. Se on demokratiaa mitä kaikki eivät tänä päivänä ymmärrä vaikka ovat olevinaan kuinka suvaitsevaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköjään vappusatasilla valtaan päässyt populistipuolue edustaa mielestäsi demokratiaa, jonka johtaja osoittautuu pääministerinä vielä pahimman luokan valehtelijaksi aiheuttaen sekaannusta työmarkkinoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

persujen kannatus nojaa vain protestiääneihin.populismi puolueen lupaukset ovat vain unelmahöttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heinäluoman ja Marinin voi hyväksyä mutta jos Tytistä tulisi pääministeri niin en enää palaisi Espanjasta Suomeen kesäksikään. Pysyvä muutto olisi ajankohtainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image