Kotimaa

Jä­te­ve­si­tut­ki­mus paljastaa: Kokaiinin käyttö mo­nin­ker­tais­tu­nut Suomessa - pitoisuudet kohoavat vii­kon­lop­pui­sin

Muita piristeitä huomattavasti kalliimman, hyväosaisten bilehuumeeksi mielletyn kokaiinin käyttö on THL:n mukaan ollut aiemmin Suomessa harvinaista. KUVA: TAPIO MAIKKOLA
Kotimaa 7.3.2018 12:05 | Päivitetty 7.3.2018 12:17
STT, Kaleva

Kokaiinin käyttö on moninkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimuksesta.

Käyttö on lisääntynyt erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa, mutta kokaiinia löytyy jätevesistä yhä enemmän myös muualla maassa.

Muita piristeitä huomattavasti kalliimman, hyväosaisten bilehuumeeksi mielletyn kokaiinin käyttö on THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikön Teemu Gunnarin mukaan ollut Suomessa harvinaista.

- Käyttö on Keski- ja Länsi-Eurooppaan verrattuna vähäistä. Hinta on ollut kova ja tarjonta vähäistä, olemme niin sanotusti jäljessä myös muita Pohjoismaita. Tätä selittää esimerkiksi syrjäinen sijainti.

Kokaiinin pitoisuudet jätevedessä nousevat ekstaasin tapaan viikonloppuisin, joka kielii Gunnarin mukaan siitä, että käyttö painottuu juhlintaan.

Kokaiinin ongelmakäyttö on Suomessa harvinaista, mutta esimerkiksi Keski- ja Länsi-Euroopassa nähdään myös ongelmakäyttöä.

- Kokaiinin keskeinen ero on, että se on huomattavasti lyhytvaikutteisempi huume ja käyttötapoina monesti mielletään, että kokaiinia käytetään nenän kautta. Mutta Keski- ja Länsi-Euroopassa sitä käytetään myös suonensisäisesti.

Metamfetamiinin pitoisuudet myös nousussa

Myös metamfetamiinin käyttö on tulosten perusteella lisääntynyt etenkin pääkaupunkiseudulla. Metamfetamiini on vahvempaa kuin sukulaisaineensa amfetamiini, jota Suomessa on käytetty perinteisesti paljon.

- Usein metamfetamiinia pidetään hieman vahvempana stimulanttina kuin amfetamiinia ja sillä on toksisia ominaisuuksia enemmän kuin amfetamiinilla. Suomessa on aina ollut jonkin verran metamfetamiinia ja käyttäjäkunta on olemassa, koska amfetamiini on keskeinen päihde ongelmakäytössä, Gunnar kertoo.

Amfetamiinin ja metamfetamiinin käyttö jakaantuu viikonpäiville suhteellisen tasaisesti, mikä osaltaan kielii ongelmakäytöstä.

Noin 45 prosenttia Suomen väestöstä kattavassa jätevesitutkimuksessa mitataan huumejäämiä puhdistamattomasta jätevedestä. Kaikkiaan THL seuraa huumausaineiden pitoisuuksia 14 kaupungin jätevedestä.

Takavarikkoon vain murto-osa huumeista

THL on seurannut väestön huumeiden käyttöä jätevesistä systemaattisesti vuodesta 2012 lähtien. Tänä aikana piristävien huumeiden, niin sanottujen stimulanttien, käyttömäärät ovat lisääntyneet Suomessa.

Käyttö painottuu eteläisen Suomen isoihin kaupunkeihin.

Kun huumetakavarikoiden määrää verrataan jätevesianalyysiin, nähdään että todellinen käyttö on moninkertaista poliisin tekemiin huumetakavarikoihin nähden.

Esimerkiksi vuonna 2014 THL arvioi amfetamiinin, metamfetamiinin ja kokaiinin käytön noin 5-10-kertaiseksi verrattuna viranomaisten takavarikoimaan määrään.

Tuolloin Suomen amfetamiinimarkkinoiden arvoksi laskettiin 70 miljoonaa euroa, ja metamfetamiini- ja kokaiinimarkkinoiden arvoksi noin 10 miljoonaa euroa.

Jätevesitutkimus ei kerro huumeiden käyttäjien määrää, vaan aineiden käyttömäärän muutoksia.

Noin 45 prosenttia Suomen väestöstä kattavassa jätevesitutkimuksessa mitataan huumejäämiä puhdistamattomasta jätevedestä. Näytteet otetaan puhdistamoilla ja huumeiden pitoisuudet analysoidaan laboratoriossa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Miksi Ruotsin systeemissä ovat viinit ja oluet huomattavasti halvempia kuin Suomessa? Pyritäänkö kokkelin ja muiden vastaavien kemikaalien käyttöä vähentämään tällä hintapolitiikalla? Täällä eletään 80-lukua (=1980). Ei nähdä tulevaisuutta, vaan mennään selkä edellä tulevaisuuteen.
Minkä puolueen kannattajista löytyvät kokkelin yms. käyttäjät vai löytyykö sellaista yhteyttä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sata vuotta sitten puhuttiin punaisesta viivasta nyt puhutaan valkoisesta viivasta. Jääkiekkoilijat tosin puhuvat puna-, sini- ja valkoisesta viivasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan tällä asialla leikitellä vielä Suomessa mutta huumeet ovat vielä alkumeiningeissä teillä Suomessa.
Parempi alkaa puuttua asiaan jo nyt sillä se on SUURI ongelma tulevaisuudessa.
Rikollisuus kasvaa, huumeiden haitat moninkertaistuvat ja lapset alitustuvat jo kouluissa huumeiden välittäjiin.....
Esim. Kokaiini on hyvin riippuvaisuutta aiheuttavaa ja kallista jossa päiväannokset saattavat maksaa tuhansia. Ja sitten ”crack” kokaiinin halvempi muoto on niin riippuvaisuutta aiheuttavaa että yhdenkin kokeilun jälkeen muuttuu käyttäjäksi ja hiljalleen ulkonäkö muuttuu kuin ”walking death”.
Niin ja on paljon muitakin hyvin riippuvaisuutta aiheuttavia huumeita.
Marijuana sinänsä ei ole niin vaarallinen mutta saattaa monesti johtaa kovempiin huumeisiin ja sitten onkin jo toinen ääni kellossa.
Ensi sijassa pitää panna välittäjät kuriin keinolla millä hyvänsä vain siten levikkiä voidaan kontrolloida ja pitää aisoissa. Se tulee olemaan jatkuva taistelu huumeita vastaan. Vähemmän huumeita vähemmän käyttäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko joku nyt laskea paljonko pitää juoda jätevettä että alkaa elämä hymyilemään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätevesitutkimus paljastaa huumejäämät jätevesissä. Kuinka tehokasta on puhdistus, koska jätevesistä lietelantaa tehdään ruokaviljan tuotantoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvän tähden nyt eikö tuo kieltolaki jo viimein lopu? Hallintokoneisto kyttää jopa kansan jätevesiä että "onko käytetty kokaiinia". Katsokaa nyt naapuriamme Norjaa mitä tekivät joulukuussa 2017. Kyllä vain eli dekriminalisoivat kaikki huumeet. Se tarkoittaa, että ei vain kannabis, mutta myös kokaiini ja heroiini ja kaikki ovat kansalaisen henkilökohtaisessa käytössä ok. Kukaan ei joudu Norjassa enää vaikeuksiin jos haluaa vetää viivan viikonloppuna tai töiden jälkeen rentoutua kannabiksella tai muutoin tutkia uusia ulottuvuuksia LSD:llä. Norjan rinnalla tämä meidän THL näyttää lähinnä jätteiden tonkimislaitokselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyttö painottuu eteläisen Suomen isoihin kaupunkeihin. Ja tuonne pitäis muuttaa työn perässä. Ei kiitos😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin,kun pohjoisessa ei ole kuin pieniä kaupunkeja, niin siksi ei voida kirjoittaa, että myös pohjoisen isoihin kaupunkeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu älä muuta tänne etelään, niin ei laske sivistys täällä niin paljoa. Teitä pohjosen lantalaisia on jo ihan liian paljon täällä etelässä elämässä yhteiskunnan elättinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joop me jotka syömme kalaa päivittäin niin saamme osamme koska kalat imuroi vettä läpi meren kurkussa kiva saada saaliiksi pöhönä kalaa niin alkaa heittään syönnin jälkeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä ollaan kaukana Euroopan muiden pääkaupunkien pitoisuuksista. Kirittävää vielä reilusti. Helsingissä vain 30mg/1000henkilöä/päivässä. Amsterdamissa vastaava luku 730mg ja barcelonassa 965mg.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt alkaa olla aika lopettaa huumeiden verovapaus ja alkaa kerätä niiden myynnistä verotulot valtion kassaan. Kerätyt verot voisi kohdentaa vaikkapa terveydenhuoltoon tai miksei vaikkapa poliisin toiminnan rahoittamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

20.2.
MTV: Oulun poliisin tutkinnassa 29 törkeää alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikosta – rikosylikomisario kertoo hyväksikäytön jatkuneen laajimmassa jutussa yli vuoden
20.2.
Kolme tehopistettä yhdessä erässä merkkauttanut Jussi Jokinen halusi nollata Kakon ja kumppanit – ”Tämä peli oli merkitty saletisti meidän kalenteriin”
20.2.
Kärpät otti murskavoiton Raksilassa, katso kuvia ottelusta
20.2.
Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin
20.2.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
20.2.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
20.2.
Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

SIPILÄ / BERNER

"Parivaljakko tuhosi Keskustan kannatuksen vajaassa neljässä vuodessa." Juuri tuo on "mannaa" korvilleni! Eikä se nyt... Lue lisää...
Kuulostaapa se hyväl...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image