Kotimaa

Järvissä voi piillä näkymätön riski

Kotimaa 12.2.2017 4:04 | Päivitetty 12.2.2017 18:55
STT

Suomen järvivesissä saattaa piillä riski, josta ei ole ennen juuri tiedetty - mikromuovit. Tutkijat ovat löytäneet Kallavedellä otetuista näytteistä odotettua enemmän mikromuoveja eli pieneksi jauhautunutta muoviroskaa.

Mikroroskan ympäristö- ja terveysvaikutuksista tiedetään toistaiseksi vähän. Avoinna on esimerkiksi se, päätyykö sitä järvien ravintoketjuun, kuten merissä tapahtuu.

Ympäristöministeriö ja tutkijat laativat viime vuoden lopulla ensimmäiset suositukset, joissa tavoitteena on vähentää muovin päätymistä vesistöihin.

Sisävesien roskaantumiseen on havahduttu vasta äskettäin. Huomiota ovat saaneet lähes yksinomaan meret, kuten Tyynenmeren valtaisa jätepyörre. Mutta miksi järviä pitäisi tutkia erikseen?

- Niiden ekosysteemit ovat hyvin erilaisia kuin merten. Sisävesialtaat ovat myös paljon pienempiä ja voivat saastua nopeastikin, jos päästöjä ei jotenkin rajoiteta, valottaa tutkija Samuel Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta.

Kuopion edustalla Kallavedellä otetut näytteet tuovat ensimmäisiä tietoja ongelmasta. Tutkijat yllättyivät tuloksista, sillä seitsemästä kohteesta otetuissa näytteissä oli tuhansia muovihippusia.

- Tosin partikkeleiden määrät ja laadut riippuvat keräyspaikasta. Hulevesiputken päässä tulos on erilainen kuin jätevesiputken edustalla tai uimarannalla. Venesatamista löytyi paljon maalihiukkasia.

Muovia tulee monista lähteistä

Mistä mikromuoveja järviin joutuu? Tärkeimpiin lähteisiin ja kulkureitteihin kuuluvat jätevesi- ja kierrätyslaitosten sekä teollisuuden päästöt, hulevedet, liikenne ja roskaaminen.

- Ranskalaistutkijoiden mukaan muovihiukkasia lentää myös ilman mukana. Se voi olla mahdollista. Löytyyhän Suomen vesistä myös lyijyä, joka on peräisin Rooman valtakunnan lyijykaivosten kaukokulkeutumista.

Kallaveden ja Haukiveden vesien ja sedimentin mikromuoveja tutkitaan kahdessa Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa. Mukana ovat Itä-Suomen yliopiston lisäksi Suomen ympäristökeskus Syke ja Turun yliopisto. Tavoitteena on myös selvittää, sitovatko muovit itseensä ympäristömyrkkyjä.

Haukivedestä tiedetään jo se, että siellä on muovisilppua, jota on levinnyt virtausten mukana laajalle vesialueelle. Silppu ulottuu norppien asuinseudulle.

MAINOS

Kommentoi

Ostakaahan lisää keinokuituvaatteita vielä tänään, niin saatte huomenna syöttää ne lapsillenne (kalapuikkojen mukana). Fleece on noista kaikista pahin, ja jokaisella pyykkikerralla siitä irtoaa tuhottomat määrät muovisilppua pesuveteen, eikä se jää puhdistamolla kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienipartikkelista muovia sisältyy ihan tarkoituksella kosteusvoiteesta, shampoissa, suihkugeeleissä, kuorinta-aineissa jne. joten ongelma tulee yhä pahenemaan niin kauan kuin em. aineet saavat sisältää muovia. Satamien rapistuneet maalit tietysti lisäävät ongelmaa mutta kosmetiikka tulee räjäyttämään tilanteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalaa ei voi syödä, lihaa ei saa syödä, kasvikissakin on jotain vikaa, ehkä hormooneja? Hyttysiä ja matojako tässä pitää alkaa syömään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavat, joilla ihminen on sotkenut kotinsa, ovat huomattavasti runsaammat, kuin mistä on ymmärretty pitää edes jonkinlaista ääntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hulluja nuo roomalaiset, sanoi asterix. Eikö lyijyn paino ole jotakin 12 kg/litra, ihmetyttä miten se voi leijua ilmassa tännekin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olisiko se malka omassa silmässä? Suomessakin teollisuus on jo kauan käyttänyt lyijyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:53
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
22:00
Lumotut sanat -festivaali kokoaa oululaisia lapsia ja perheitä kirjallisten asioiden äärelle kuukauden ajan
20:47
Lyonissa kirjepommi haavoittanut useita ihmisiä – kukaan ei ole kuollut
20:47
Talon lunastus ja purku tiehankkeen alta aiheuttivat haikean mielen – Iin ohitustiehanke saattaa alkaa toteutua luultua nopeammin, jo kymmenen vuoden päästä Tilaajille
20:00
Kysyimme, ehtiikö vielä varata kampaajaa ensi viikon lopun valmistujaisia varten – "Muutamia vapaita aikoja on"
19:42
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
19:40
Sakari Mannisen Minna-äiti pyrkii seuraamaan poikansa jokaisen pelin, puolivälierän suoritus liikutti kyyneliin – Kaapo-koira kaipaa kotona isäntänsä rapsutusta
66
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
54
Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?
42
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"
38
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
35
Jupakka sai uuden käänteen – Heinäluoman rypsiöljyerä myyty loppuun
29
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
23
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image