Kotimaa

Järvien jäälle huolettomin mielin vain Lapissa - lumisateet heikensivät jään laatua

Lapissa jäällä voi jo huoletta kulkea, mutta muualla on Kainuuta myöten syytä varovaisuuteen. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 3.1.2018 0:31 | Päivitetty 3.1.2018 10:31
STT, Kaleva

Maan etelä- ja keskiosiossa järvien jäät ovat vielä heikkoja ja suuret järvet jopa sulia. Suomen ympäristökeskuksen mukaan tästä jäätalvesta saattaa silti tulla nykymitalla ihan kohtuullinen, kunhan saadaan pakkasia. 2000-luvulla on ollut paljon talvia, jolloin isoimmat vesistöt ovat jäätyneet vasta tammikuun alussa.

Lapissa jäätä oli vuoden vaihtuessa 30-45 senttiä ja Kainuussa ja Keski-Suomen pohjoisosissa 15-30 senttiä. Eteläisessä ja keskisessä osassa Suomea jäätä on monin paikoin niin ohuelti, ettei sitä ole välttämättä päästy edes mittaamaan, kertoo hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Nyt vielä sulana olevat isot vesistöt saattavat saada vahvankin jään, jos lähiviikkoina tulee kova pakkasjakso.

Pienten järvien jäät voivat jäädä koko talveksikin heikoiksi, jos jään päälle on kertynyt paksulti lunta. Varsinkin kuiva pakkaslumi eristää niin tehokkaasti, että pakkanen ei pääse kasvattamaan jäätä sen läpi, Korhonen kertoo.

1900-luvulla tämmöistä jäätilannetta olisi pidetty poikkeuksellisena.

– Silloin eteläisessä Suomessakin pienet järvet jäätyivät yleensä marraskuun loppupuolella, Korhonen vertaa.

Lumisateet heikensivät jäitä

Lapissa jäällä voi jo huoletta kulkea, mutta muualla on Kainuuta myöten syytä varovaisuuteen, sillä viime aikojen runsaat lumisateet ovat heikentäneet jään laatua. Ohueen jäähän on lumen painosta tullut halkeamia, ja niistä on noussut jään päälle vettä, joka on lumeen sekoituttuaan jäätynyt kohvajääksi. Huokoisen kohvajään kantavuus on vain noin puolet teräsjään kantokyvystä. Korhonen muistuttaakin, että pelkkiin lukemiin jään paksuudesta ei kannata luottaa.

Lisäksi erityisesti alkutalvesta jään paksuus voi vaihdella suuresti eri puolilla järveä.

– Vaikka näkisi lukeman omalta järveltä, että siellähän on jo noin paljon jäätä, niin ei pidä tuudittautua siihen, että voi lähteä edemmäs selkävesillä. Siellä voi olla edelleen sulaa tai hyvin ohutta jäätä, Korhonen sanoo.

Ympäristökeskuksen mukaan jään kantokyky pitää aina mitata teräsjään mukaan. Yksin kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttiä teräsjäätä. Moottorikelkalla ajettaessa teräsjäätä on oltava vähintään 15 senttiä. 15-20-senttinen teräsjää kantaa tuhat kiloa painavan henkilöauton.

Merillä ei näköpiirissä ankaraa jäätalvea

Merialueella on etelässä yhä liki jäätöntä. Perämerellä saaristossa jäätä on 5-30 senttiä ja Merenkurkussa korkeintaan 15 senttiä.

Jääasiantuntija Patrick Eriksson Ilmatieteen laitokselta sanoo merialueen tilanteen olevan hyvin samankaltainen kuin edeltävinä viime vuosina.

Pitkän ajan ennusteissa ei toistaiseksi ole näkyvissä merkkejä siitä, että tulossa olisi ankara jäätalvi.

– Tässä vaiheessa olettamus on, että jäätalvi jatkuisi perusleutona.

Erikssonin mukaan merijään osalta viime vuosien tilannetta ei voi vielä sanoa poikkeukselliseksi.

– Vastaavanlaisia talvia oli liki koko 1930-luvun ajan.

MAINOS

Kommentoi

Jutussa lukee, että kainuussa jäätä 15-30 senttiä. Ainakin etelä-Kainuussa Sotkamossa jäänpaksuus on toisilla järvillä hyvin olematon. Lumisohjoa on jään päällä sitä paitsi niin paljon, että ei uskalla edes kokeilla, että missä se jää jos on.

En muista tällaista talvea olleen Sotkamossa ainakaan oman reilun 30 vuoden elinikäni aikana. Lunta on nyt tammikuun alussa alavilla mailla 60-70cm ja vaaramaisemissa metrin lähelle ja jäitä ei ole käytännössä lainkaan. Yleensä lumisateet on tässä uuden vuoden puolella vasta alkaneet ja vaaroista on mitattu paksuimmat nietokset maaliskuun lopulla. Saa nähdä onko tänä keväänä 2m lunta vai iskeekö suvikeli, joka sulattaa entisetkin pois. Sellainenkin on kuulemma joskus 60-70 luvulla tapahtunut ja maanviljelijät on kyntäny peltoja tammikuussa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Niinkö, ainakin 750 000 kansalaista ulosotossa ja määrä senkun kasvaa, josta kiittäminen pikavippifirmojen koskeva heikk... Lue lisää...
Mutta osa kansaa voi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image