Kotimaa

Jari Aarnion mittava ri­kos­his­to­ria: 22 rikosta ja Suomen ri­kos­his­to­rian kallein oi­keu­den­käyn­ti – nyt Aarniota epäillään velallisen epä­re­hel­li­syy­des­tä

Helsingin huumepoliisin entisellä päälliköllä Jari Aarniolla on mittava rikoshistoria. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 23.10.2019 20:16 | Päivitetty 23.10.2019 20:48
Petri Hakkarainen

Nyt velallisen epärehellisyydestä epäillyn Jari Aarnion rikoshistoria on mittava. Uusimmasta rikosepäilystä kertoi ensimmäisenä MTV.

Ensimmäiset Aarnioon kohdistuvat epäilyt esitettiin vuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin Aarnio sai syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta syytteet hylättiin. Aarnio työskenteli välillä turvallisuusalan asiantuntijana pörssiyhtiö Elisassa, mutta palasi vuonna 2011 huumerikosyksikön päälliköksi.

Marraskuussa 2013 Aarnio joutui tutkintavankeuteen epäiltynä muun muassa törkeistä huumaus­aine­rikoksista, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virka­rikoksista. Aarnion epäiltiin saaneen huumekaupasta 1,3 miljoonaa euroa. Toukokuussa 2014 Aarnion talon rakennustyömaalta löytyi 64 800 euron rahakätkö.

Marraskuussa 2014 Aarniota vastaan nostettiin syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä lahjuksen ottamisesta, törkeästä petoksesta ja rekisterimerkintärikkomuksesta. Syytteet liittyivät Trevoc-seurantalaiteyhtiön toimintaan. Trevoc oli myynyt viranomaisille laitteita yli miljoonalla eurolla, ja Aarnion epäillään osallistuneen esteellisenä laitehankintoihin sekä olleen yksi yrityksen omistajista.

96 päivää käräjiä

Trevoc-jutussa Aarnio sai Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2015 vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen, ja hänet määrättiin pantavaksi viralta. Aarnio valitti päätöksestä Helsingin hovioikeuteen. Hovioikeus päätti jatkaa Aarnion vangitsemista ja kovensi syyskuussa 2016 tuomion kolmen vuoden ehdottomaksi vankeudeksi. Korkein oikeus hylkäsi Aarnion valituslupahakemuksen.

Marraskuussa 2015 Aarnio vapautettiin yli kaksi vuotta kestäneestä tutkintavankeudesta. 96 päivää kestänyt oikeudenkäynti päättyi maaliskuussa 2016. Yli seitsemän miljoonaa euroa maksanut oikeudenkäynti on toistaiseksi Suomen historian kallein.

Joulukuussa 2016 Helsingin käräjäoikeus langetti Aarniolle 10 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen yhteensä 22 rikoksesta, joista kuusi koski törkeää huumausainerikosta. Aarnion todettiin syyllistyneen myös useisiin törkeisiin virkarikoksiin, törkeään todistusaineiston vääristelemiseen, syyttömän lavastamiseen syylliseksi, tietojärjestelmien väärinkäyttämiseen ja tietovuotamiseen. Oikeus katsoi, että huumesalakuljettajien kanssa puhelimessa keskustellut Pasilan mies oli Aarnio.

10 vuoden tuomio

Aarnio valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Käräjäoikeus määräsi hänet valituksen käsittelyn ajaksi vangittavaksi tutkintavangiksi. Aarnio päästettiin kesäkuussa 2018 vapaaksi odottamaan tuomiota. Tuomio annettiin kesäkuussa 2019. Oikeuden mukaan Aarnion rikokset olivat olleet poikkeuksellisen häikäilemättömiä, erittäin vakavia ja vahingollisia sekä muille aiheutuvista seurauksista piittaamattomia. Aarnio määrättiin heti vangittavaksi ja suorittamaan 10 vuoden vankeusrangaistusta. Aarnio ilmoittautui itse vankilaan.

Aarniota epäillään myös murhasta. Helsingissä lokakuussa 2003 tapahtuneen Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä uusi esitutkinta valmistui muutama viikko sitten. Asia siirtyi syyteharkintaan. Toinen epäilty tässä rikoksessa on United Brotherhood -liivijengin entinen pomo Keijo Vilhunen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Muistanko väärin, että Aarnio valittiin kerran vuoden poliisiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillakin on vain niin huono tuuri, että heidän kohdalleen sattuu tuollaisia väärinkäsityssumia. Onneksi on asianajaja, joka tekee rahasta mitä vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa voi aina ja joka paikassa luottaa poliisiin ja siihen, että poliisi puhuu totta ja heillä on virkansa puolesta oikeudenmukainen harkintakyky.
Tästähän suomalainen oikeuskäytäntö lähtee edelleenkin, mm. "konttikiinnitys -jutussa".
Toisalta Aarnio nautti esimiestensä luottamusta vielä silloin, kun muutama uskalias HS:n toimittaja alkoi tutkia Aarnion toimia. Toimittajia jopa uhattiin, jos oikein ymmärrän.
Olisiko tämä herran kunnioitus jo aika jättää taakse ja todeta, että herra se osaa katsoa oman etunsa ja alemmalla portaalla on mahdollisuus jäädä kiinni, kun ei ole suojelua.
Tämä ei koske pelkästään poliisia. Se koskee kaikkia herroja.
Virkavastuulaki ulotettiin pari kymmentä vuotta sitten koskemaan isännöitsijöitä, että olisi joku narrikin virkavastuussa ja saataisiin sen lain perusteella helposti "juttuja".
Yhteiskunnan mädännäisyys näkyy läpi Aarnion jutussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aarniohan on ollut käsittääkseni kopissa tuona aikana, kun uusi juttu olisi pitänyt tapahtua. Missä vika? Vankeinhoidossako, ilmoituksen tekijässä, tutkinnassa....., vai missä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

missään kohtaa ko. jutussa ei mainittu että jari aarnio oli ammatiltaan huumepoliisin päällikkö

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas tehokas virkamies, vieläkö on virkatehtävätkin hoitanut yhtä tehokkaasti ja sillä tarkkuudella, kuin sitä kohtuudella on voitu edellyttää.

Ei voi muuta kuin kunnioittaa uutteraa ja tehtäväänsä monipuolisesti perehtynyttä poliisimiestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän noista rikoksista ole laitettu alimmat portaat linnaan ja samalla virkamies on saanut ylemmän portaat tienesteistä siivunsa. Samankaltaista toimintaa kuin politiikassa nykyään, siellä tosin ei aina suoraan rikota lain kirjainta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No pääsääntöisesti kyllä. Jos on epäluotettava poliisi, niin käy kuten Aarniolle - tulee entinen poliisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image