Kotimaa

Jari Aarnion mittava ri­kos­his­to­ria: 22 rikosta ja Suomen ri­kos­his­to­rian kallein oi­keu­den­käyn­ti – nyt Aarniota epäillään velallisen epä­re­hel­li­syy­des­tä

Helsingin huumepoliisin entisellä päälliköllä Jari Aarniolla on mittava rikoshistoria. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 23.10.2019 20:16 | Päivitetty 23.10.2019 20:48
Petri Hakkarainen

Nyt velallisen epärehellisyydestä epäillyn Jari Aarnion rikoshistoria on mittava. Uusimmasta rikosepäilystä kertoi ensimmäisenä MTV.

Ensimmäiset Aarnioon kohdistuvat epäilyt esitettiin vuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin Aarnio sai syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta syytteet hylättiin. Aarnio työskenteli välillä turvallisuusalan asiantuntijana pörssiyhtiö Elisassa, mutta palasi vuonna 2011 huumerikosyksikön päälliköksi.

Marraskuussa 2013 Aarnio joutui tutkintavankeuteen epäiltynä muun muassa törkeistä huumaus­aine­rikoksista, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virka­rikoksista. Aarnion epäiltiin saaneen huumekaupasta 1,3 miljoonaa euroa. Toukokuussa 2014 Aarnion talon rakennustyömaalta löytyi 64 800 euron rahakätkö.

Marraskuussa 2014 Aarniota vastaan nostettiin syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä lahjuksen ottamisesta, törkeästä petoksesta ja rekisterimerkintärikkomuksesta. Syytteet liittyivät Trevoc-seurantalaiteyhtiön toimintaan. Trevoc oli myynyt viranomaisille laitteita yli miljoonalla eurolla, ja Aarnion epäillään osallistuneen esteellisenä laitehankintoihin sekä olleen yksi yrityksen omistajista.

96 päivää käräjiä

Trevoc-jutussa Aarnio sai Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2015 vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen, ja hänet määrättiin pantavaksi viralta. Aarnio valitti päätöksestä Helsingin hovioikeuteen. Hovioikeus päätti jatkaa Aarnion vangitsemista ja kovensi syyskuussa 2016 tuomion kolmen vuoden ehdottomaksi vankeudeksi. Korkein oikeus hylkäsi Aarnion valituslupahakemuksen.

Marraskuussa 2015 Aarnio vapautettiin yli kaksi vuotta kestäneestä tutkintavankeudesta. 96 päivää kestänyt oikeudenkäynti päättyi maaliskuussa 2016. Yli seitsemän miljoonaa euroa maksanut oikeudenkäynti on toistaiseksi Suomen historian kallein.

Joulukuussa 2016 Helsingin käräjäoikeus langetti Aarniolle 10 vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen yhteensä 22 rikoksesta, joista kuusi koski törkeää huumausainerikosta. Aarnion todettiin syyllistyneen myös useisiin törkeisiin virkarikoksiin, törkeään todistusaineiston vääristelemiseen, syyttömän lavastamiseen syylliseksi, tietojärjestelmien väärinkäyttämiseen ja tietovuotamiseen. Oikeus katsoi, että huumesalakuljettajien kanssa puhelimessa keskustellut Pasilan mies oli Aarnio.

10 vuoden tuomio

Aarnio valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Käräjäoikeus määräsi hänet valituksen käsittelyn ajaksi vangittavaksi tutkintavangiksi. Aarnio päästettiin kesäkuussa 2018 vapaaksi odottamaan tuomiota. Tuomio annettiin kesäkuussa 2019. Oikeuden mukaan Aarnion rikokset olivat olleet poikkeuksellisen häikäilemättömiä, erittäin vakavia ja vahingollisia sekä muille aiheutuvista seurauksista piittaamattomia. Aarnio määrättiin heti vangittavaksi ja suorittamaan 10 vuoden vankeusrangaistusta. Aarnio ilmoittautui itse vankilaan.

Aarniota epäillään myös murhasta. Helsingissä lokakuussa 2003 tapahtuneen Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä uusi esitutkinta valmistui muutama viikko sitten. Asia siirtyi syyteharkintaan. Toinen epäilty tässä rikoksessa on United Brotherhood -liivijengin entinen pomo Keijo Vilhunen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Muistanko väärin, että Aarnio valittiin kerran vuoden poliisiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillakin on vain niin huono tuuri, että heidän kohdalleen sattuu tuollaisia väärinkäsityssumia. Onneksi on asianajaja, joka tekee rahasta mitä vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa voi aina ja joka paikassa luottaa poliisiin ja siihen, että poliisi puhuu totta ja heillä on virkansa puolesta oikeudenmukainen harkintakyky.
Tästähän suomalainen oikeuskäytäntö lähtee edelleenkin, mm. "konttikiinnitys -jutussa".
Toisalta Aarnio nautti esimiestensä luottamusta vielä silloin, kun muutama uskalias HS:n toimittaja alkoi tutkia Aarnion toimia. Toimittajia jopa uhattiin, jos oikein ymmärrän.
Olisiko tämä herran kunnioitus jo aika jättää taakse ja todeta, että herra se osaa katsoa oman etunsa ja alemmalla portaalla on mahdollisuus jäädä kiinni, kun ei ole suojelua.
Tämä ei koske pelkästään poliisia. Se koskee kaikkia herroja.
Virkavastuulaki ulotettiin pari kymmentä vuotta sitten koskemaan isännöitsijöitä, että olisi joku narrikin virkavastuussa ja saataisiin sen lain perusteella helposti "juttuja".
Yhteiskunnan mädännäisyys näkyy läpi Aarnion jutussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aarniohan on ollut käsittääkseni kopissa tuona aikana, kun uusi juttu olisi pitänyt tapahtua. Missä vika? Vankeinhoidossako, ilmoituksen tekijässä, tutkinnassa....., vai missä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

missään kohtaa ko. jutussa ei mainittu että jari aarnio oli ammatiltaan huumepoliisin päällikkö

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas tehokas virkamies, vieläkö on virkatehtävätkin hoitanut yhtä tehokkaasti ja sillä tarkkuudella, kuin sitä kohtuudella on voitu edellyttää.

Ei voi muuta kuin kunnioittaa uutteraa ja tehtäväänsä monipuolisesti perehtynyttä poliisimiestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän noista rikoksista ole laitettu alimmat portaat linnaan ja samalla virkamies on saanut ylemmän portaat tienesteistä siivunsa. Samankaltaista toimintaa kuin politiikassa nykyään, siellä tosin ei aina suoraan rikota lain kirjainta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No pääsääntöisesti kyllä. Jos on epäluotettava poliisi, niin käy kuten Aarniolle - tulee entinen poliisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:39
Saunarakennus tuhoutui tulipalossa maan tasalle Enontekiöllä
7:00
Kouluun on kehitettävä yhteinen katsomusaine – opiskelu erillisillä tunneilla voi olla leimaavaa, lapsia ja nuoria lokeroivaa Lukijalta
7:00
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
7:00
Toiveena tehokkuus – Katja Nättilä on yksi Rankkojen Ankkojen avainpelaajista salibandyliigan pudotuspelikarsinnoissa Tilaajille
7:00
Kun loistavat ihmiset tekevät parhaansa ja kuitenkaan se ei riitä, johtaja joutuu katsomaan peiliin – Antellin leipomon lopetus opetti nöyryyttä, sanoo Tomi Lantto Tilaajille
7:00
Päivän leffapoiminnat: Hipahtava isä lapsikatraineen palaa metsistä ihmisten ilmoille – Matt Rossin draamakomediassa on myötäelävä ote
7:00
Kolumni: Anteeksi on taikasana, joka pelastaa silloinkin kun yritys möhlii
13
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
9
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
2
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
2
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
1
Hurja tilanne Oulujärvellä: Jää petti alta ja traktori vajosi järven pohjaan
1
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
1
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image