Kotimaa

Jän­ni­tys­näy­tel­mä Sitran joh­ta­ja­va­lin­nas­sa jatkuu – hallituksen suosikki Jyrki Katainen ei pääse vielä hyppäämään 270 000 euron saappaisiin

Loppusuoralla johtajakisassa taistelee tulevaisuuden tutkimuksen konkari, professori Markku Wilenius. Sitran hallintoneuvosto haluaa haastatella myös Wileniuksen ennen lopullista valintaa.
Kotimaa 11.9.2019 20:41 | Päivitetty 11.9.2019 20:43
Rebekka Härkönen

Sitran hallitus esitti keskiviikkona iltapäivällä Jyrki Kataista (kok.) Sitran yliasiamieheksi. Poliitikoista koostuva Sitran hallintoneuvosto päätti kuitenkin haastatella vielä molemmat kärkiehdokkaat.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran johtajan paikka on yhä auki.

Sitran hallitus esitti keskiviikkona iltapäivällä Sitran yliasiamieheksi pitkän linjan kokoomuslaista poliitikkoa ja ex-pääministeri Jyrki Kataista, 47.

Poliitikoista koostuva hallintoneuvosto ei kuitenkaan hyväksynyt hallituksen esitystä suorilta käsin pitkälle keskiviikkoiltaan venyneessä kokouksessaan, vaan haluaa vielä haastatella molemmat kärkiehdokkaat.

Kataisen rinnalla 800 miljoonan euron ajatushautomon ohjaksista kisaa tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius.

Sitran yliasiamiehen palkka tulee todennäköisesti olemaan muhkea, sillä tällä hetkellä laitosta luotsaava Mikko Kosonen tienaa vuodessa noin 270 000 euroa eli noin 22 500 euroa kuukaudessa.

Sitran yliasiamiehen toimikausi on viisi vuotta ja uuden johtajan tehtävä alkaa 1. tammikuuta 2020.

Sitran johtoon haki yhteensä 51 henkilöä. Hakuaika päättyi toukokuussa.

Wilenius kisassa yhä

Valintaprosessissa esityksen uudeksi yliasiamieheksi tekee Sitran hallitus. Lopullisen ratkaisun asiasta tekee aina poliitikoista koostuva hallintoneuvosto.

Spekulaatioissa vahvana kärkiehdokkaana valintaprosessin loppusuoralla on pidetty jo ennakkoon Jyrki Kataista. Katainen on ollut politiikassa mukana 25 vuotta ja toiminut muun muassa Suomen pääministerinä.

Komissaarina Katainen on vastannut työllisyydestä, kilpailukyvystä, investoinneista ja kasvusta. Komissaarin tehtävä päättyy marraskuussa, jolloin hän palaa perheensä kanssa Suomeen.

Pitkänlinjan kokoomuslainen poliitikko Jyrki Katainen oli Sitran hallituksen suosikki laitoksen johtoon. KUVA: Timo Marttila

Kataisen rinnalla loppukahinoissa on taistellut tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius, 56, joka toimii tällä hetkellä Sitran hallituksen jäsenenä.

Wilenius on tehnyt töitä tulevaisuuden tutkimuksen parissa 20 vuotta, muun muassa Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtajana. Hänellä on laaja kokemus kehitysprojekteista suomalaisissa ja kansainvälisissä yrityksissä.

Johtajalla jättipalkka

Sitraa tällä hetkellä johtava Mikko Kosonen jää vuodenvaihteessa eläkkeelle. Hän on toiminut Sitran yliasiamiehenä kymmenen vuotta.

Sitra on arvosteltu aika ajoin siitä, että se on tarjonnut entisille poliitikoille hyväpalkkaisia pestejä, eräänlaisia hillotolppia.

Sitraan on otettu töihin muun muassa entinen kansanedustaja Jouni Backman (sdp.) ja vihreiden Oras Tynkkynen.

Ennen Kososta yliasiamiehen virassa toimi entinen pääministeri Esko Aho (kesk.).

Tulevaisuudentalo Sitra

Sitra eli Suomen itsenäisyyden juhlarahasto on julkisoikeudellinen eduskunnan valvoma rahasto, joka perustettiin Suomen Pankin yhteyteen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

Sitra määrittelee itsensä tulevaisuuden taloksi, jonka tavoitteena on reilu ja kestävä tulevaisuus sekä hyvä elämä, jota eletään maapallon kantokyvyn rajoissa. Laitos pyrkii esimerkiksi ennakoimaan yhteiskunnan muutoksia ja selvittämään kehitysvaihtoehtoja.

Sitra hallinnoi noin 800 miljoonan euron suuruista merkittävää pääomaa. Sitran vuosibudjetti vaihtelee 30–40 miljoonan euron välillä, ja sen suurin menoerä on henkilöstökulut.

Toimii pääomatuloilla

Sitra on lyhenne sanoista Suomen itsenäisyyden juhlarahasto.

Vuonna 1967 perustettu poliittisesti ja taloudellisesti riippumaton julkinen 180 asiantuntijan organisaatio, joka toimii eduskunnan alaisena.

Lakisääteinen ydintehtävä on luoda edellytyksiä Suomen uudistamiselle.

Toimintaa valvoo ja linjaa hallintoneuvosto, joka koostuu eduskunnan asettaman Suomen Pankin pankkivaltuuston jäsenistä eli poliitikoista.

Valtio on rahoittanut Sitran työtä yhteensä 81,4 miljoonalla eurolla, viimeisen kerran vuonna 1999. Pääoman arvo on noin 800 miljoonaa euroa.

Toimii peruspääoman tuotoilla, noin 30–40 miljoonan euron vuosibudjetilla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Katainen kommentoi Amazonin polttamisesta, että normaali kesä siellä... Katainen on pääoman pikku kätyri. Se siitä Sitran edistyksellisyydestä jos Katainen valitaan lehmänkauppojen tuloksena. Miten sitä sanotaan pukista kaalimaan vartijana. Älytön palkka Sitran tuhoamisesta.

Wilenius tietenkin ainoa järkevä valinta. Eikö sieltä Euroopan investointipankista löydy sijoituspaikkaa Kataiselle? Sinne ne kaikki kokoomuspolitiikot aina yleensä tungetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ehdottomasti nimitettävä osaava ammattilainen - ja etsittävä Jyrkille joku muu eläkevirka jäähdyttelyyn.
Tai sitten annettava Jykän nyt näyttää miten otetaan merkityksellinen asema yrityksistä, joita on palvellut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo vuosia olen ihmetellyt, mihin tällaista turhaa laitosta tarvitaan. Nyt paljastui sekin, että henkilöstökulut ovat suurin (ainoa?)
menoerä. Saataisiin huomattava säästö, kun tämä suomenitsenäisyydenjuhlarahasto lakkautettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha puhua mistään jännitysnäytelmästä, sillä kysymyksessä on ilmiselvä poliittinen virkanimitys, johon liitetää vähän kuin mausteeksi muidenkin hakijoiden esittelyjä. Kyse ei ole myöskään pätevimmän hakijan valinnasta, vaan palkinnosta, jolla pitkä työ politiikan parissa palkitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin veronmaksajana ei kauhean hyvin ole selvillä, mitä tuo ajatushautomo meille kymmenien miljoonien kulujensa eteensä tuottaa. Entäs jos Sitran sikariporras ja muut poliittiset suojatyöläiset pistettäisiin kartanolle ja valtio lyhentäisi velkaa tuolla 800 miljoonalla? Eikös tuolla rahalla saisi jo vaikkapa muutaman sairaanhoitajan palkattua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan ehdottomasti paras vaihtoehto tähän mennessä. Kymmenessä vuodessa säästyy kahdeksan miljardia. Se on merkittävä summa rahaa Suomen veronmaksajille. Tämmöisiä ajatushautomo suojatyöpaikakomplekseja ei saa yllä pitää verovaroin. Herrat hautokoot ajatuksiaan omilla rahoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on taas kateelliset oululaiset lätisemässä saitilla.
Miten ihmeessä joku kykenee olemaan kateellinen toisen johtajuuden valinnasta?
Tässä huomaa miten paljon on kouluttamatonta porukkaa täällä kommentoimassa kun itse ei olla kyetty, kuin helppoja selittämään ja siinä on elämän saavutus.
Toiset kykenee tekemään hyväpalkkaista työtä, toiset valitaan johtajiksi, toiset eivät kykene muuhun, kuin kateellisiin lätinöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markku Wilenius vaikuttaa ehdottomasti parhaalta Sitran johtoon.
Hän ei ole julkisuudessa ryöpytetty henkilö vaan arvostettu professori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuustutkija Markku Wilenius on toiminut tutkijana Suomen Akatemian ilmastonmuutoksen tutkimusohjelmassa. Hän on muun muassa Suomen IPCC-työryhmän ja Rooman Klubin jäsen...

Taiteellinen vaikutelma ainakin on merkittävä... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskaa lukea taas näitä mielensäpahoittajien juttuja. Sateinen aamu on pelastettu! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katainen sinne johtoon jos hän lupailee hoitajille jälleen lisää palkkaa ja pitää hänen myös postilaisille antaa. Hänhän osaa tämänkin kikan. Muussa tapauksessa ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliasiamiehen liksa on järjetön, mutta vielä järjettömämpää olisi päästää Katainen siihen.

Katainen jätti Suomen pääministerin paikkansa kesken kauden, koska halusi paremmalle paikalle(= palkalle) eli Suomesta viis. Rintamakarkuri viimeisen päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen hakija on vain näennäisesti esillä tökerönä yrityksenä peittää Kataisen varma valinta poliittiseen palkkiovirkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyrki on osansa "kupannut", ei missään nimessä saa päästä tälle " hillopurkille". Voitaisiin sinänsä pohtia koko hyväveli laitoksen lakkauttamista..ja varat tärkeämpiin asioihin, kuin ex poliitikkojen jo pullottaviin taskuihin..Paatero,Paatero näytä "sarves" onko huomenna....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliittiseseti riippumaton on suuri valhe. Miten tällaista viitsitään edes kirjoittaa/väittää? Ja suurin menoerähenkilöstökulut. Ei mitään tekemistä sullemulle politiikan kanssa. Tässä maassa on todella paljon korjattavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyrkihän on mukavan oloinen kaveri. Rehellinen, ahkera tekemään töitä ja enemmän muita kuin itseään ajatteleva ihminen. Sydämellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun maakunnassa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Hoitajat tekee hyvin tärkeää ja vastuullista työtä kaikki kunnia heille pulinat pois korotukset heille suotakoon. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image