Kotimaa

Itsenäisyyden juhlavuoden kolikossa on kuva sisällissodan teloituksesta

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ensimmäinen juhlarahan tunnuspuolella on kuva sisällissodan teloituksesta. KUVA: Suomen Rahapaja
Kotimaa 25.4.2017 13:03
Kaleva

Suomen Rahapaja on julkistanut uuden juhlarahan, joka avaa samalla Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan. Juhlarahat ovat osa Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Ensimmäinen raha kuvastaa vuosia 1917–1939. Sen tunnuspuolella on teloituskuva Suomessa vuonna 1918 käydystä sisällissodasta sekä teksti "kansalaissota". Rahapajan mukaan kuvan on tarkoitus muistuttaa Suomen selvinneen myös sisällissodasta. Juhlarahan arvopuolella on puolestaan Helsingin Olympiastadion, joka valmistui 1938.

Olympiastadion valmistui jo vuonna 1938, sillä Suomessa oli tarkoitus järjestää olympialaiset jo kesällä 1940, mutta ne peruttiin toisen maailman sodan vuoksi.

Juhlarahan nimellisarvo on viisi euroa. Se on Ilkka Suppasen suunnittelema. Rahan ennakkomyynti alkaa ensi viikolla, ja raha julkaistetaan 18. toukokuuta.

Itsenäisyyden vuosikymmenet -sarjaan kuuluu kaikkiaan viisi juhlarahaa. Ne julkaistaan vuosina 2017–2019. Seuraavat rahat kuvastavat vuosia 1940–1959, 1960–1979, 1980–1999 sekä 2000–2017.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan juhlaraha on mauton. Hän toivoo, että se vedetään pois markkinoilta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuva on yksiselittisesti mauton, katsoipa asiaa mistä päin tahansa.
Kuitenkin Iltasanomissa tutkija esitti mielenkiintoisen näkökulman: Alkuperäinen kuva on ehkä propagandatarkoituksiin lavastettu ja tarkoitettu, koska teloitettavien asennot ovat varsin rennot ja teloittaja on hyvin lähellä ammuttavia.
Joka tapauksessa kuva on mauton juhlarahaan.
Tässäkin ilmenee mielenkiintoinen asia, nimittäin suomalaiset peilaavat kaikki tärkeät asiat sotiin. 100-vuotias Suomi <--> kansalaissota. Itsenäisyyspäivä <--> Suomen sodat ja Mannerheim. Miksei tärkeitä asioita voisi tuoda jonkin muun asian kautta esille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri Orpo on jo tuominnut rahan. Minua ei voisi vähempää kiinnostaa.. En ole juhlarahojen keräilijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava kuva! Kirpeä muistutus siitä ettei se elämä täällä hölmölandiassakaan ole aina ollut auvoista ja ihanaa. Sikälikin hyvä huomautus niille jotka pitävät nimenomaan nykysuomea huonona paikkana elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei historiaa voida poistaa. Näitä asioita pitää päinvastoin muistaa ettei taas kävisi samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka suunnittelija on saanut tuollaisen idean läpi? Aivan kauhea! Juhlavuonna pitäisi korostaa kansan yhtenäisyyttä, ei historian ristiriitoja. Osoittaa täydellistä arvostelukyvyn puutetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaako kuva 100 vuotiasta Suomea jossa teloitukset yhä jatkuvat. Eipä ole olumpia tornikaan nykyaikaa. Rahapajalla mennyt menneisyys ja nykyaika aika pahasti sekaisin. Kolikkoon olisi voinut painaa vaikka angry bird linnun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan käsittämätöntä, että ihmisten teloittamisella mässäillään Suomessa vuonna 2017. Kuvottavaa, kerta kaikkiaan kuvottavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän keisarikunnan hajoaminen oli väkivaltainen tapahtuma.

Usein unohdetaan se, että sota oli todellisuudessa koko Venäjän keisarikunnan sisällissota - kansalaissota. Osapuolina olivat punaiset ja heitä vastaan taistelevat, joita sanottiin valkoisiksi, vaikka heillä ei ollut yhteistä tavoitetta.

Suomessa sota ei syttynyt Suomen sisäisten ongelmien vuoksi, vaikka sellaistakin selitystä on pyritty markkinoimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olikohan ihan relevanttia lyödä teloituskuva kolikkoon, vaikkakin kuinka historiaa onkin..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:13
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
6:00
Häyrysenniemi on kolme vuotta keskellä katuremonttia, asukkaat tyytymättömiä – liittymien katkaisusta ei ole informoitu etukäteen, autoja jäänyt loukkuun pihoille pahimmillaan useiksi päiviksi Tilaajille
6:00
Hongkongista tuli somen propagandatilien tuorein näyttämö – "yhtiöille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toimenpiteisiin"
21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
15
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
8
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
4
Kalen! kalluppi: Ookko nää käyny Virosa viinakaupasa?
4
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
4
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
3
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"
3
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image