Kotimaa

Itsemurhien määrässä huolestuttava käänne – Mie­len­ter­veys­seu­ra pelkää itsemurhien lisääntyvän tulevina vuosina

Arkistokuva itsemurhan uhrien muistoksi järjestetystä kynttilätapahtumasta. KUVA: Leinonen Jukka
Kotimaa 7.1.2018 17:08
Heikki Uusitalo

Suomen Mielenterveysseura pelkää itsemurhien lisääntyvän tulevina vuosina.

Itsemurhien määrä on Suomessa laskenut selvästi 2000-luvulla. Huomattava laskusuunta alkoi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulta ja jatkui aina vuoteen 2015.

Kun vielä vuonna 2009 itsemurhia tehtiin Suomessa 1 034, vuonna 2015 määrä oli enää 731. Hyvään kehitykseen tuli särö vuonna 2016. Itsemurhien määrä kasvoi 56 tapauksella, vajaalla kahdeksalla prosentilla.

– Se voi olla satunnaisvaihtelua, mutta nousu on sen verran iso, että pitää olla huolissaan. Kyseessä voi olla trendimuutos, mutta emme voi sitä vielä varmuudella sanoa, Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck sanoo.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen. Jutun sisältämät grafiikat eivät välttämättä toimi kaikilla selaimilla ja mobiililaitteilla. Grafiikan latautuminen voi kestää hetken.

 

Pohjois-Suomen maakuntien tilanne näyttäytyy jotakuinkin samanlaisena kuin koko maan tilanne: jokaisessa kolmessa maakunnassa vuoden 2016 luvut olivat vuotta 2015 suuremmat.

Wahlbeck pohtii, että turvapaikanhakijatilanne on saattanut osaltaan vaikuttaa määrän kasvuun.

– Meillä on paljon haavoittuneessa asemassa olevia turvapaikanhakijoita, joiden keskuudessa on ollut jonkin verran itsemurhia. Se ajatus on ollut mielessä, että näkyykö tämä tilastoissa.

Mielenterveysseura on huolissaan tulevien vuosien kehityksestä muuttuneen alkoholilain vuoksi. Seura arvioi, että alkoholin kokonaiskulutus kasvaa, ja tämä näkyy aikanaan myös itsemurhaluvuissa.

– Suomessa nämä asiat seuraavat aika tiukasti toisiaan. Alkoholin kulutus on laskenut 2010-luvulla ja samaan aikaan itsemurhien määrä on pienentynyt ennen vuotta 2016.

Juuri muutettu alkoholilaki esimerkiksi vapautti vahvemmat oluet ja lonkerot ruokakauppoihin. Alkoholilakiin tehtiin myös muita muutoksia.

– Olemme valitettavan vakuuttuneita, että alkoholiongelmat nyt kasvavat ja sen myötä itsemurhat. Ulkomailta on esimerkkejä siitä, että kun on löyhennetty alkoholipolitiikkaa, se on lisännyt itsemurhien määrää.

Wahlbeck painottaa, että nyt on panostettava itsemurhia ehkäisevään työhön enemmän.

– Varsinkin matalan kynnyksen välitöntä avohoitoa tarvitaan. Itsetuhoisuudessa on kyse sellaisesta kriisistä, jolloin apua tarvitaan heti. Ei voida odottaa viikkoja.

Vuoden 2016 huonontuneet luvut selittyvät kokonaan miesten lisääntyneillä itsemurhilla.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

 

– Avun tarjonta ehkä kohtaa paremmin naisten tarpeita. Naiset ovat ehkä paremmin valmiita keskustelemaan ja verbalisoimaan tunneasioita. Ehkä miehille hieman erilainen toimintapa voisi olla parempi, enemmän toimintaan perustuva lähestymistapa.

Esimerkeiksi Wahlbeck ottaa vaikkapa lenkkiringit tai kalastusporukat, joiden toiminnan ympärille syntyisi kaivattua keskustelua. Tällaista toimintaa mielenterveyspalveluissa on vielä vähänlaisesti.

– Suomessa itsemurhat on ongelma, joka liittyy erityisesti miesten ongelmiin ja heidän vaikeuksiinsa hakea ja saada apua.

Perinteisesti itsemurhia tehdään Suomessa suhteellisesti enemmän idässä ja pohjoisessa kuin lännessä ja etelässä.

Wahlbeckin mukaan etenkin syrjäseuduilla tilanne voi olla mielenterveyspalveluiden suhteen vaikea.

– Syrjäseuduilla asuvilla ihmisillä on huonompi palveluiden saatavuus. Isoissa kaupungeissa usein on jo näitä välittömän ja matalan kynnyksen avun paikkoja.

 

 

Älä odota, hae apua

Itsemurha on usein monien tekijöiden kasauma. Taustalla voi olla muun muassa masennusta tai muita mielenterveyden ongelmia, päihteiden käyttöä, suorituspaineita, yksinäisyyttä, menetyksiä tai muita vaikeita elämäntilanteita.

Jos läheisesi on itsetuhoinen, älä odota, että hän hakee apua itse tai että itsemurha-ajatukset menevät ohi. Älä lupaa, ettet kerro itsemurhasuunnitelmista muille. Jos voit, huolehdi siitä, ettei itsemurhavälineitä (esimerkiksi aseita tai lääkkeitä) ole helposti saatavilla.

Apua itsetuhoisiin ajatuksiin tai jo itsemurhaa yrittäneelle tarjoaa esimerkiksi valtakunnallinen kriisipuhelin numerossa 010 195 202.

Lähde: Suomen Mielenterveysseura

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (114)

Huoli on täysin aiheellinen. Illinoisin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan (Zou) tuulivoimalaitoksilla on selvä yhteys lisääntyneisiin itsemurhamääriin USAssa.

Miten tämä tendenssi ei voisi olla näkymättä Suomessa, jossa on jo muutenkin itsemurha-altista kansaa, laajat tasaiset pohjalaismaakunnat ja hillitön määrä todellisia monsterivoimaloita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miesten elämänhallintaa ei yhtään paranna se, että on menopelit ja tappovehkeet joka lähtöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus riemuitsee onnistumisestaan kun saa peruspäivärahalaiselta taas jollain ilveellä muutaman euron pois. Samalla eliitti nauttii sopeutumis- ja lisäeläkkeitään kenenkään häiritsemättä. Tulevaisuus orjana ei innosta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimiiko siten: Nyt kun matkailulalla sesonki kohtpuoliin alkaa,liikkeellä rahaihmiset. Kuuluttaako Työvoimvirastot sanomalehdissä muunmussa keikkatyöpaikoista Suomen Lapissa? Pitäisi näkyvästi ilmottaa. Eikä yksin jättää yrittäjien hartioille. Hanketyötä myös Norjassa. Eihän vain ole niin,että työtön palvelee Työvoimatoimistoa etsimässä tietoa edellämainituista tyv.tston ilmoitustaululta. Liian jäykkää ilmoittelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksittäiset hallituksen toimet eivät tee muuta, kuin korkeintaan "katkaisevat kamelin selän". Ongelma on yksinäisyys, toivottomuus ja näköalattomuus. Etenkään nuorilla ei ole visiota tulevaisuudesta, mitä kohti tavoitella. Vaatimukset voivat tuntua liian kovilta. Länsimaiset kulttuurit ovat muuttuneet koko ajan enemmän individualismia ja narsismia korostaviksi ja yhteisöllisyys sekä kansalaisidentiteetin rapautuminen tekevät ihmisistä juurettomia, tyhjän päällä olevia.
Tämä lisättynä suomalaiseen kylmään ja kovaan Ruotsin ja Venäjän vallan ajoilta periytyvään autoritääriseen hallintomalliin, sekä alistetun kansan itseään ruoskivaan ja mallioppilasta esittävään mentaliteettiin, on omiaan kasvattaan ongelmiin joutuneiden yksilöiden taakan kestämättömäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on uusliberalismista, jolle esim. ihmisten yhdenvertainen kohtelu on paheksuttavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieltä nosta kun lukee taas aamun uutiset
Pomojen (eläke) nostosta:/
Muut säästää ja kyykytetään minkä ehditään.
Joillekin ei vaan mikään riitä!
Ahneus on tänä päivänä kova sana.
Jotain rotia kaipaa noin bonus jutut tällaisena aikana.
Heillä ei ole hätä päivää palkka on iso
Sillä kyllä pärjää.
Mutta ei toivoa heitetä kuitenkaan
Eteenpäin mennään tavalla ja toisella,
Ehkä huominen on parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ystäviä pitäisi olla jokaisella. Yksinäisyys ei ole hyvä asia kenellekään. Työvoimatoimiston toiminta aiheuttaa paljon masennusta ja itsemurhia, liian moni on niin tehnyt. Olipa vallassa kuka hyvänsä, työttömiä kohdellaan yhtä ala-arvoisesti. Miksi vieläkään työtöntä ei osata tukea ja kannustaa. Moni jää jopa täysin tulottomaksi. Seuraava syyllistäjä onkin sitten veroviranomainen, joka ehdottaa arvioverotusta nollatuloista. Byrokraatit ja poliitikot eivät näy ymmärtävän, että syyllistäminen voi johtaa syrjäytymiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille valittajille. Näyttää nuo demarihallitusten ajan itsarit olevan vielä paaaaaljon yleisempiä kuin sipilän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä ihmettele. Työttömillä ei ole rahaa. Työssäkäyvillä ei ole rahaa ja työnantajat repii kaikki tehot irti päivästä toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Ja työsopimus neuvotteluja kun seuraa niin työnantaja puoli on entistä ahneempi. Kaikkia vapaita ja korvauksia ja lomarahoja yritetään leikata edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka päivä kun on nälkä, tulee itsemurha mieleen. Miksikö, no siksi kun ei ole sellaisia ravintopitoisia ruokia mitä kehotetaan syömään! Miksi ei; rahat ei riitä ostaa vihanneksia, kasviksia, hedelmiä, lihaa, kalaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen Aktiivimalli telee lisäämään selvästi - epätoivoon tietoisesti ajettujen ihmisten - itsemurhia.
Kun ei anneta töitä eikä muutakaan mahdollisuutta elää ihmisarvoista elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä itsemurhien määrällä on suora yhteys hallituksen toimiin. Sipilän hallitus ajaa ihmiset niin ahtaalle ettei moni näe muuta ratkaisua kun pahin mahdollinen.
Nyt, Suomen kansa, nyt jos koskaan on puututtava hallituksen toimiin.
Sipilä, Orpo, Soini, Terho, Lindström, Berrner ym on syypäitä tähän kaikkeen ja heidät on laitettava vastuuseen teoistaan ja päätöksistään ja tehtävä loppu kansan kyykyttämisestä.
Jos/kun leipäjonot ja ihmisten ahdinko lisääntyy päivä-päivältä, hallitus on vastuussa siitä ja on epäonnistunut ja siksi erotettava.
Kyseiset mainitsemani henkilöt ja moni muukin nykyisistä kansanedustajistamme ovat kaikki omanedun tavoittelijoita jotka eivät välitä kansasta vähääkään ja teot ovat ihan toista mitä puheet.
Jos me Suomen kansa emme tee tälle loppua niin kuka sitten? Hallitus on nähnyt et he voivat tehdä mitä vaan joten pahemmaksi vaan menee koko ajan ellei nousta barrikaadeille. Se ei ole paras vaihtoehto aina mut meidän on tehtävä päättäjillemme selväksi että nyt riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat johtajansa valinneet. Talous on nousussa. Kiky -tunnit painaa mutta olen tyytyväinen kun työttömyys ja köyhyys vähenee maassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten itsemurhat lisääntyivät noususuhdanteen aikana 1980-luvun lopussa ja niitä tehtiin eniten 1990, jolloi tehtiin yli 1 500 itsemurhaa. Kun tuli lama ja massatyöttömyys itsemurhien määrä lähti voimakkaaseen laskuun eli muillakin meni huonosti. Käytännössä itsemurhien määrän nousu kertoo talouden piristymisestä eli kun muilla alkaa menemään hyvin, niin itsemurhaa hautovat kokevat jäävänsä paitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhyys ei vähene vaan kasvaa. Nyt köyhyys rajan alle tai siihen rajalle on poljettu jo noin 900.000 suomalaista.
Matalapalkka-alat, pätkätyöt, nollatuntisopimukset ja muu ihmiskauppa on lähinnä rikollista tilastojen kaunistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voit lopettaa murehtimisen. Tämä hallitus laittaa Suomea kuntoon, talous kohenee, työttömyys laskee, velanotto vähenee joten tulevaisuus näyttää selvästi positiivisemmalta kuin pari vuotta sitten. On hyvä nähdä, että kuppi on nyt puoliksi täynnä, ei puoliksi tyhjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään maailma kylmä ja kova paikka, herkimmät eivät jaksa pärjätä. Monilla on korkea kynnys pyytää apua ja aina ei saa sitä apua vaikka pyytäis. Se on kova paikka kelle tahansa myöntää ettei pärjää yksinänsä. Tällä hetkellä monilla tekee tiukkaa pärjätä taloudellisesti ja siinä tilanteessa tuntuu ett kaikki kaatuu päälle ja ettei ole mitään vaihtoehtoa, niin silloin monet tekevät ratkaisunsa. Monet ovat yksinäisiä, kokevat olevansa arvottomia ja ett on ihan sama vaikka lähtee oman käden kautta. Ihmisten pitäis kuunnella enempi toisia, sekin joskus riittää, ett on joku jolle voi asioita kertoa. Suomessa on yllättävän paljon henkilöitä, jotka potevat esim.masennusta, mutt heille ei riitä säästösyistä hoitoapua yhteiskunnan puolelta. Ei ne mielialalääkkeet pelkästään riitä avuksi, joillekin niistä voi olla enempi haittaa kuin hyötyä. Yhteiskunnan pitäisi enempi panostaa kunnolliseen hoitoon mielenterveyspuolella, eikä jättää avuntarvitsijoita heitteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (114)

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image