Kotimaa

Itämeren kaasuputki kasvatti rajusti Venäjän-vientiä – "Va­li­tet­ta­vas­ti tällainen kehitys ei tule jatkumaan loppuvuonna"

Nord Stream 2 -kaasuputket on pinnoitettu Kotkassa, urakoitsijana toimi Wasco Coatings Finland. Solitaire-alus laski yrityksen pinnoittamia putkia Suomenlahteen viime lokakuussa. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 9.8.2019 6:00
Tanja Nuotio

Toukokuussa Nord Stream 2 -putket nostivat Suomen Venäjän-vientiä lähes 40 prosenttia viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Putket on pinnoitettu Kotkassa. Suomessa ollaan yhä selkeästi takamatkalla siitä Venäjän-viennin tasosta, missä oltiin ennen vuotta 2014.

Nord Stream 2 -kaasuputket ovat olleet Suomelle tänä vuonna erittäin hyvä bisnes.

Putkien toimitus avomerelle alkoi viime vuoden elokuussa ja kiihtyi tämän vuoden keväällä, kun vienti Venäjälle käynnistyi. Putket on käsitelty ja pinnoitettu Kotkassa.

Tullin mukaan tammi-toukokuussa kaasuputkien viennin arvo Venäjälle ja avomerelle oli yhteensä noin 500 miljoonaa euroa. Se oli kolmasosa Suomen yhteensä noin 1,5 miljardin euron Venäjän-viennistä viiden kuukauden aikana.

Viime vuonna elokuusta joulukuuhun putkia vietiin Suomesta avomerelle noin 358 miljoonan euron arvosta.

12 metriä pitkät ja noin 24 tonnia painavat putkikappaleet on viety avomerelle putkilinjaa rakentavalle putkenlaskualukselle. Kaasuputkea rakennetaan Itämerellä kansainvälisellä merialueella Suomen talousvyöhykkeellä.

– Venäjälle niitä on viety toiselle putkenlaskualuksellemme, joka rakentaa putkilinjaa Venäjän reittiosuudella, sidosryhmäsuhdepäällikkö Minna Sundelin Nord Stream 2 -hankkeesta kertoo.

Toista suurhanketta, Balticconnector-kaasuputkea, on asennettu merellä Suomen ja Viron välillä kesällä, mutta projektijohtaja Tom Främlingin mukaan sen putket eivät näy vientitilastossa.

Nord Stream 2:n Suomen reittiosuuden pituus on 374 kilometriä, kun äskettäin valmistuneen Balticconnectorin meriputken mitta on 77 kilometriä.

Venäjän-kauppa on muuttanut muotoaan

Toukokuussa Nord Stream 2 -putket nostivat Suomen Venäjän-vientiä lähes 40 prosenttia viime vuoden toukokuuhun verrattuna.

Suomalais-Venäläisen kauppakamariyhdistyksen toimitusjohtaja Jaana Rekolainen toteaa, että suuria johtopäätöksiä yhden kuukauden piikistä ei voi tehdä.

– Kun näitä samoja putkia tuotiin Suomeen 2017, se näkyi Venäjän-tuonnin piikkinä. Nyt putket on käsitelty ja pinnoitettu Kotkassa ja viety takaisin Venäjälle. Tästä on kysymys piikissä, mutta valitettavasti tällainen kehitys ei tule jatkumaan loppuvuonna.

Suomessa ollaan yhä lähes 40 prosentin takamatkalla siitä Venäjän-viennin tasosta, missä oltiin ennen vuotta 2014. Vienti oli 2012 ja 2013 Venäjälle 5,4 miljardin euron luokkaa vuodessa, mutta viime vuonna vain 3,3 miljardia.

– Täytyy muistaa, että Venäjän-kauppa on muuttanut muotoaan, koska pelkkää suoraa vientiä on vähemmän. Venäjä on lisännyt kotimaisuusvaatimuksia. Nyt on trendi, että osa tuotantoketjusta ja arvonlisästä syntyy Venäjällä.

Osa suomalaisten yritysten toiminnasta onkin siirtynyt Venäjälle. Trendi näkyy etenkin konepajatuotteissa ja rakennusmateriaalituotteissa, joissa on yhteistyötä ja sopimusvalmistusta.

Pakotteet eivät ole suurin murhe

Pakotteiden osalta tilanne ei ole suuresti muuttunut. Rekolaisen mukaan Suomessa on opittu elämään tarkkaan määriteltyjen EU-pakotteiden kanssa, mutta USA:n asettamat pakotteet ovat hankalasti tulkittavia.

Venäjän vastapakotteet koskevat elintarvikkeiden tuontia, lähinnä lihaa, maitoa, kalaa. Noin 95 prosenttia kaupasta on kuitenkin pakotteiden ulkopuolella.

– Pakotteet eivät ole suurin murhe, vaan kauppasota ja se, että talouden näkymä on Venäjällä heikompi kuin ennustettiin.

USA on uhannut pakotteilla Nord Stream 2 -kaasuputkea, mutta pakotteita ei pidetä yksiselitteisinä.

Nord Stream 2

Venäjän uusi jätehuolto lisää odotuksia

Venäjän suuri jätehuoltouudistus herättää vientiyrityksissä paljon odotuksia.

Suomalais-Venäläinen kauppakamariyhdistys on kiertänyt yritysten kanssa Venäjällä, ja kiinnostus Suomen jätehuolto-osaamiseen on ollut kova.

Yksittäisiä laitekauppoja on tehty, esim. jätepuristimia on jo myyty. Isompia kauppoja odotetaan jätteenkäsittelylaitoksista, joita Venäjä aikoo hankkia 150–200 kappaletta.

Venäjällä yli 95 prosenttia jätteistä viedään käsittelemättä kaatopaikalle. Suomessa luku on 3 prosenttia.

Nord Stream 2

Nord Stream 2 on Itämeren poikki suunniteltu kaksoisputkilinja, joka kuljettaa maakaasua yli 1 230 kilometrin matkan Venäjältä Eurooppaan.

Putken kustannukset ovat 9,5 miljardia euroa. Omistaja, venäläinen kaasuyhtiö Gazprom kattaa korkeintaan 50 prosenttia kuluista.

Rahoittajiin kuuluvat eurooppalaiset energiayhtiöt OMV, Shell, Engie, Wintershall ja Uniper, jonka suurin omistaja on Fortum.

Putkea rakentaa viisi alusta.

MAINOS

Kommentoi

Vienti Venäjälle lisääntyy jätteenkäsittelylaitosten toimittamisella, myyntimiehet asialle pian ennenkuin muut ehtivät. Aikaa ei voi hukata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Usa:lla joku oikeus asetella pakotteita joita muun maailman on noudatettava. Pitäisivät vai pakotteensa omaa maataan koskevana. Jokaisen maan pitäis antaa pitkät tuollaiselle kokomaailman pomottajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Trumppi kuulee tuon, niin pakotteita vaan kehiin! Ja Suomi-rukka on niin Trumpin ja lännen arvojen saappaan alla, että heti vaan vienti seis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Euroopassa ajattelutapa tai Suomessakin monella puhutaan riippuvuudesta Venläiseen maakaasuun lopetettava mutta Suomessa ole korvaavaa energiaa Eikä tule sadanvuoden sisällä maassamme ole kriisivalmiutta sähkön,öljyn,veden-ja kaukolämmössä toimitusvarmuudessa.Suomi hyvin hyvin haavoittuva yhteiskunta kriisin tullessa Jokaisen kuutioida mielessä mihin Valtion verorahat käytetty vuosikymmenet ministeriöiden populisten virkamieskoneiston kasvattamiseen.Budjettitalouden määrärahat 2019 Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1 mrd
Oikeusministeriö 1,0 mrd
Sisäministeriö 1,5 mrd
Puolustusministeriö 3,1 mrd
Valtiovarainministeriö 17,5 mrd
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4 mrd
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6 mrd
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9 mrd
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5 mrd
Sosiaali- ja terveysministeriö15,0 mrd
Ympäristöministeriö 0,2 mrd
Valtionvelan korot 1,2 mrd
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,5 Tämäkin osoittaa leväperäisyydestä verorahojen käytössä mitä Eurounion puhumattamakaan jäsenmaiden jäsenmaksujen kodettamisesta kriisivalmiuteen joka vieläkin kaikkien nähtävissä siirtolaisten tulvan Euroopassa.Tänäpäivän puhutaan lihan syönnistä joka elinehto oma elintarvikehuolto liha,kanamunat,sianliha,potut ja muut einekset.Pitää muistaa lisäämme pakolaistulvaa omilla päättömillä toimenpiteillä lihatuotantoa pitää lisät on ainoa joka säilyy(äpyli pellolla)Ei vihanneksia pystytä säilyttämään ilman kylmäketjuja joka kuluttaa sähköjä muita fossiilisia polttoaineita.Ei muutako jokaiselle Suomalaiselle maatilkku ja kaksi äpyliä..Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän mallia ehdottelet Suomelle …. pari lehmää per huusholli. Katso Venäjää ja näet mihin parin lehmän politiikka on johtanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
109
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
38
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image