Kotimaa

Isyyden tunnustamista ehdotetaan yk­sin­ker­tai­sem­mak­si

Kotimaa 12.11.2013 10:54 | Päivitetty 12.11.2013 11:12
STT

Isyyden tunnustaminen halutaan tehdä sujuvammaksi. Työryhmä ehdottaa, että isyys voitaisiin selvissä tapauksissa tunnustaa jo ennen lapsen syntymää neuvolakäynnin yhteydessä.

- Miehet osallistuvat entistä enemmän odotukseen ja käyvät jo nyt aktiivisesti mukana äitiysneuvolassa, joten tunnustamismahdollisuuden tuominen sinne tuntuisi hyvin luontevalta, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Ennalta tunnustettu isyys olisi kuitenkin mahdollista peruuttaa 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä.

Epäselvissä tapauksissa isyys tunnustettaisiin nykyiseen tapaan lapsen syntymän jälkeen.

Isyys täytyy tunnustaa, jos lapsen vanhemmat eivät ole naimisissa. Viime vuonna jo yli 40 prosenttia lapsista syntyi avioliiton ulkopuolella.

Työryhmä pohti myös äitiyden määräytymistä, kun naispari hankkii lapsen hedelmöityshoidoilla. Työryhmä pitää mahdollisena, että lapsen äidin kumppani voitaisiin vahvistaa toiseksi vanhemmaksi, jos lapsi on hankittu yhteisymmärryksessä hedelmöityshoidoilla eikä siittiöiden luovuttajaa voida vahvistaa lapsen isäksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Isyystestin pitäisi kuulua prosessiin automaattisesti niin miehet eivät joudu elättämään käenpoikasia haluamattaan. Tämä ihan tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menin naimisiin, jotta tunnustus ja muut paperihommat helpottaisivat. Jos voisin valita uudelleen, täyttäisin tyytyväisenä papereita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoidettaisko ensin kaikile lapsille OIKEUS isään, oisko vähän tärkeempi juttu kun tämä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mies ei voi muuta kuin sanoa olevansa isäehdokas. Eikä äitikään voi varmasti sanoa oikeata isää siitä tunnetusta syystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi olevan ongelmia isyydestä luistamisessa eikä tunnustamisessa. Tuon ehdotuksen mukaan nainenkin voi olla isä, kai mieskin sitten voi olla äiti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain meillä osataan yksinkertaisen ratkaisun omaavasta laista tehdä monimutkainen kun joka suuntaan pitää kumartaa ja kaikki "normaaliudet" ottaa huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sossussakin lyötiin paperit nenänalle kirjoitettavaksi ja ruvettiin uhkailemaan JOS en kirjoita 1990-luvulla. Onko nykyäänkin sama meininki? vai koveneeko otteet kun lakia ollaan muuttamassa? kun muuten ei saada isyyttä selville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"isän poikia ja tyttöjä" ovat kaikki. Jo roomalaisilla oli kuitenkin sananparsi "äiti aina varma, isä epävarma" l. mater semper certa est pater incertus". Isyystesti kaikille, niin ei tule hankaluuksia myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onhan tuo aika outo jäänne. Lastenvalvoja koitti epämääräisesti kysellä josko olisi mahdollista että olen isä.. Sitten kun sanoin että tietenkin niin: "ahaa selvä, noh tuossa on paperit niin nimi alle"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäi ensimmäisen lapsen tunnustamisesta merkillinen jälkimaku.

Selittämättä käytännössä yhtään mitään, lyötiin paperit allekirjoitettavaksi.

Vasta sen jälkeen kerrottiin, mitä oikeus vaikutuksia tällä nimensä kirjoittamisella oli.

Ei sillä että tuolla olisi merkitystä nyt, silloin tuo selvästi harkittu menettely vain järjestää elatusmaksuille hyväuskoinen mieshenkilö maksajaksi tuntui todella törkeältä.
Siinä mistään isyydestä ollut kyse, vaan maksajasta ja juridisesta näyttötaakan siirtämisestä, kertomatta tästä asianosaiselle mitään enne nimen kirjoittamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsen etu on ensimmäisellä sijslla , mutta jos on vähääkään epälyä isyyden laadusta , on viisainta selvittää se mahdollisimman varhain .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi miehen pitäisi "tunnustaa" olevansa isä? Kai sen nainen paremmin tietää, ja jos hänelläkin on epävarmuutta asiasta, niin sitten vaan testeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

DNA-testi otetaan vain jos lapsen äiti ei vastusta isyyden tutkimusta ja virallisissa DNA-testeissä vain noin kolmasosassa testattu isäehdokas ei ole lapsen isä. Jos äiti on vastustanut isyystutkimusta, niin voi lapsi 15 vuotta täytettyään pyytää lastenvalvojaa aloittamaan isyyden selvittämisen. Eihän ole montakaan vuotta, kun korkeinoikeus totesi, että vaikka DNA-testien perusteella isyys kumottiin, sai äiti pitää elatusmaksuilla 17-vuodessa isäehdokkaalta saamansa noin 100 000 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On lapsen etu, että isyystesti olisi aina pakollinen. Myös naimisissa oleville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasia on että Amerikkalaiset vakoilijat ja Urkinta firmat tietää monesti paremmin kuka lapsen isä on (kun äiti on etsinyt seikkailuseuraa Face bookista yms. ja kun on tullut seikkailtua missä sattuu ja edes nimet ei ole aina tiedossa) kuin edes lapsen äiti itse ,isästä nyt puhumattakaan.
Eikö ole jo aika lopettaa tuollainen vanhanaikainen tunnustaminen jossa pitää tunnustaa sika säkissä kun onhan nykyään keksitty Dna testi jolla saadaan 100 % varmuus niin ei isyys jää pelkän silmämääräisen tutkimuksen varaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
50
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
24
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image