Kotimaa

Isä synnytti vauvan ensi kertaa Suomessa – vauva-arki sujuu hyvin, vaikka miehen henkilötunnus esti äi­tiys­päi­vä­ra­han hakemisen netissä

Johannes ja Petri saivat vauvan pari viikkoa sitten. Johanneksen raskaus ja synnytys sujuivat ilman ongelmia. Pienokainen voi kaikin puolin hyvin ja syö kovalla ruokahalulla, vanhemmat kertovat. KUVA: Aleksi Poutanen
Kotimaa 4.4.2018 9:53
Henripekka Kallio

Isä on synnyttänyt lapsen ensi kertaa Suomessa. Raskauden kävi onnistuneesti läpi noin kolmekymmentävuotias transmies Johannes, jonka poikkeuksellisesta elämäntilanteesta Lännen Media uutisoi viime syksynä.

Johanneksen laskettu aika oli maaliskuun alkupuolella, mutta onnellinen perhetapahtuma antoi odottaa itseään pari viikkoa pitempään.

– Vauvalla oli painoa melkein neljä kiloa ja pituutta 53 senttiä, ylpeä isä kertoo.
Johanneksen mukaan raskaus sujui ongelmitta.

– Pari viimeistä viikkoa olivat aika tuskaisia, silloin alkoi vähän huumori loppua. Synnytys meni kuitenkin tosi hyvin. Menimme sairaalaan käynnistykseen ja "tupajumi" saatiin illalla ulos, Johannes kertaa.

Translaki estää lapsihaaveet

Lännen Media kertoi Johanneksen ja hänen aviopuolisonsa Petrin perhetilanteesta lokakuussa.

Johannes määritettiin syntyessään naiseksi, mutta hän on käynyt parikymppisenä läpi sukupuolen korjausprosessin ja elänyt jo vuosia miehenä. Miehen henkilöllisyystunnuksen Johannes sai kolme vuotta sitten.

Ihmisoikeusjärjestöjen kritisoima translaki edellyttää sukupuolen korjaajalta lisääntymiskyvyttömyyttä. Vaatimus täyttyy prosessiin kuuluvalla hormoniterapialla.

Johannes teki itselleen aikoinaan selväksi, että sukupuolen korjaaminen voikin merkitä lapsihaaveista luopumista.

Johannes ja Petri pohtivat ensin lapsen hankkimista esimerkiksi useamman aikuisen apilaperheenä. Johannes halusi kuitenkin lopulta yrittää lasta pariskunnan omin voimin.

Hän keskeytti hormoniterapiansa, vaikka kohdun ja munasarjojen poistoon oli jo varattu aika.

Johanneksen kuukautiset alkoivat uudestaan viime keväänä ja hän tuli yllättäen melkein heti raskaaksi.

Perhe pysyy yksityisenä

Johannes ja Petri kertoivat viime syksynä tilanteestaan julkisuuteen rohkaistakseen muita vastaavassa tilanteessa olevia ja kiinnittääkseen huomiota lainsäädännön ja terveydenhuollon epäkohtiin.

He eivät esiinny omilla nimillään, jotta perheen yksityisyys ei vaarantuisi. Isän raskaus ja synnyttäminen herättävät joissakin ihmisissä kielteisiä tunteita.

– Jotkut ovat vähän kyseenalaistaneet, että mikä tämä Johanneksen miesjuttu nyt on, kun hän on raskaana ja saa lapsen, mutta pääpiirteissään kaikki ovat olleet hyvin myönteisiä ja tukevia, Petri kertoo.

– Lähipiirimme on ollut todella täysillä mukana, Johannes kiittää.

Yhden tuttavan mielestä perhe ei oikeasti halunnut lasta, vaan poliittisen työkalun. Petrin mielestä tuttava ei tiennyt mistä puhuu, koska on itse lapseton.

– Tuli kuitenkin heti mieleen, että on hyvä, että olemme pitäneet matalaa profiilia, Petri sanoo.

Tuki yllätti positiivisesti

Terveydenhuollossa perheeseen on suhtauduttu ammattimaisesti.

– Meidät on kohdattu perheenä ja minut ihmisenä, eikä tilanteestamme ole tehty ongelmaa. Meitä on tuettu tosi hyvin, mikä on ollut oikein positiivinen yllätys, Johannes kertoo.

Yksi hoitaja äiditteli Johannesta synnytyksen jälkeen.

– Itseäni se enemmän huvitti, Johannes kertoo.

Terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta, jossa mies on raskaana. Niinpä Johanneksen raskaus ei ole näkynyt hänen terveystiedoissaan koko aikana.

Avioparia on huolettanut, ettei tieto raskaudesta kulje terveydenhuollossa, jos Johannes sattuisi vaikka menettämään tajuntansa ja hänet vietäisiin sairaalaan.

– Siihen huoleemme turvallisuudesta ei ole oikein vastattu. Asia on tasa-arvovaltuutetulla vetämässä, Petri sanoo.

Lainsäädännössäkin on yhä puutteita. Esimerkiksi äitiysraha on määritelty kuuluvaksi naiselle. Johanneksen mukaan hän on kuitenkin saanut Kelalta myönteisen päätöksen äitiyspäivärahasta. Ainoaksi tukiin liittyväksi ongelmaksi on toistaiseksi jäänyt se, että Johanneksen on täytynyt tehdä hakemukset paperisina, koska Kelan nettilomakkeetkaan eivät hyväksyneet miehen henkilötunnusta.

Toiveena toinen lapsi

Arki täyttyy nyt tuttipullosta ja kakkavaipoista.

– Vauva-arki on lähtenyt toimimaan hyvin. Rutiinit löytyivät nopsaan ja sairaalasta saatiin hyvin ohjausta ja tukea korvikeruokintaan. Vauva on oikea syöppö, Johannes kuvailee.

Perhe on saanut uskoa siihen, että sama voisi onnistua uudestaankin.

– Yritämme vielä toista lasta, sen jälkeen Johannes jatkaa hoitojaan, Petri kertoo.

– Yritämme parhaamme, mutta eihän sitä ikinä tiedä, mitä onni suo, Johannes toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

naisella xx kromosomi ja pystyy synnyttämään. miehellä xy ja ei pysty, vaikka sukupuoli identiteetti oli mikä oli biologia on luonnollinen fakta, mies ei voi synnyttää eli kyseessä on nainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Xy naiset voivat synnyttää, olet aika metsässä jos luulet että koulubilsan yleistykset ovat yhtä kuin todelliset luonnonlait.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakkaus on suurin eikä muulla ole merkitystä. Sydämelliset onnittelut uudelle perheelle. Siunatkoon teitä ikiaikainen Jumala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista. Nykyään ei enää vaaditakaan munasarjojen ja kohdun poistoa. Henkilötunnusta ei saanut ennen ,ennenkuin mainitut toimenpiteet tehty. Joten nämä tilanteet on nykyään mahdollisia. En pysty ymmärtämään. Onnea vauvasta kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tarvi ihmetellä miksi syntyvyys on sSuomessa alhaisempi kuin koskaan ennen.

Kun on niin paljon ihmisiä, jotka perheiden tukemisen sijasta ovat tuomitsematta ja pilkkaamassa, niin yhä harvempi tälläisen maailmaan enää haluaa lapsiaan saattaa.
Tietenkin koko yhteiskuntakärjestelmä muuttuu yhä vähemmän lapsia ja vanhempia tukevaksi, kun kansanedustajia valitsevat ihmiset vaativat tukien poistamista ja tiukempia määräyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerä juttu. Nainen joka on muutettu "mieheksi" synnyttää, ei tarkoita että mies synnyttää. On nimittäin biologisesti mahdotonta että MIES synnyttää. Sellaista ei ihmisten keskuudessa tapahdu. Toivoisin Kalevalta totuudenmukaista journalismia vai onko se ihan mahdoton tehtävä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs tuota ihmettelemään, onnea vaan. Johan tuolla Etelä-Amerikassa pari vuotta sitten syntyi transgender-vanhemmille terve lapsi, lapsen äiti eli synnyttäjä on kirjattu mieheksi ja puoliso eli lapsen isä, on nainen. Onnellisia ovat ja toivotaan saman onnen leviävän muidenkin kansojen keskuuteen.
Sitäpaitsi: kyllä biologinen mieskin voi keinohedelmöityksellä aikaansaadun lapsen vatsaontelossaan kasvattaa jo elinkykyiseksi saakka, keisarileikkaus synnytyksessä tosin tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ei siihen ole käytetty yhtään yhteiskunnan varoja. Kyllä ovat itse maksaneet kaiken. Eihän tuo ole nykynormein mikään sairaus eikä onnettomuudesta johtuva niin miksipä yhteiskunta olisi maksanut. Otappa selvää Ennenkuin tuomitset toisten ratkaisut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne hoitokustannukset sukupuolenkorjaushoidossa vaan tulevat suurimmaksi osaksi yhteiskunnan maksettavaksi. Henkilö itse maksaa vain omavastuuosuuden kuten normaalistikin sairaanhoidosta ja erikoissairaanhoidosta. Transtukipisteen nettisivujen mukaan kotikunta joutuu maksumieheksi, joten ei ole ilmaista lystiä veronmaksajille tai sitten transtukipiste antaa väärää tietoa. Luulen kuitenkin, että sinun antamasi tieto ei ole oikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämäkään maksut ei ole mitään verrattuna siihen mitä yhteiskunta maksaa muista sairauksista. Jos joka viides suomalainen on lihava niin kuvetta joutuu kaivamaan kerran jos toisenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

115
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
46
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
39
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
33
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
31
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Olen paremmin köyhästä, henkilökohtaisen konkurssin kokeneesta perheestä jossa ei paljon rahalla rellestetty. Otin opiks... Lue lisää...
Olen erimieltä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image