Kotimaa

Isä on ensi kertaa raskaana Suomessa - ter­vey­den­huol­lon tie­to­jär­jes­tel­mät eivät tunnista tilannetta

Vauvaa odottavat isät ovat noin 30-vuotiaita miehiä. Lapsi on jo saanut isänsä vatsan hieman pyöristymään. Kuva on otettu, kun Lännen Media haastatteli avioparia viime viikolla. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 7.10.2017 8:00
Henripekka Kallio

Suomessa on tiettävästi ensimmäistä kertaa käsillä tilanne, jossa mies on raskaana. Hänen on määrä synnyttää kevättalvella.

Kyse on kahden miehen avioparista, jossa raskaana oleva isä on taustaltaan transsukupuolinen. Hänet on siis määritetty syntyessään naiseksi, mutta hän on käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin. Lasta odottava isä sai toissa vuonna miehen henkilöllisyystunnuksen ja hän on elänyt jo vuosia miehenä.

Lännen Median haastattelema aviopari kertoo pohtineensa ensin lapsen hankkimista esimerkiksi useamman aikuisen apilaperheenä. Pariskunnan transmies päätti kuitenkin keskeyttää tilapäisesti hormoniterapiansa viime vuonna, vaikka hänellä oli jo varattu aika kohdun ja munasarjojen poistoon.

Kuukautiset palasivat keväällä, ja lapsi sai alkunsa jo toisella yrittämällä alkukesästä. Nyt tuleva isä on neljännellä kuulla raskaana.

Raskaus on sujunut hyvin

Raskaus on sujunut muuten hyvin, mutta avioparin mukaan terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta, jossa raskaana olevalla on miehen henkilöllisyystunnus. Terveydenhuoltoon liittyvän paperityön kanssa onkin ollut ongelmia sekä neuvolassa että sairaalassa.

Pariskunnan mukaan heitä hoitaneet terveydenhuollon ammattilaiset ovat suhtautuneet isän raskauteen asiallisesti.

Avioparia mietityttää Kelan tukien hakeminen synnytyksen jälkeen, sillä lainsäädännössä ei ole varauduttu siihen, että synnyttäjä voi olla mies. Esimerkiksi äitiysraha on sairausvakuutuslaissa määritelty kuuluvaksi naiselle, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää.

Isien mielestä lakitekstit tulisi päivittää ottamaan erilaiset perheet huomioon.

- Lapsen oikeudet tässä varmaan on suurin asia, toinen heistä muistuttaa.

Harvinaista maailmallakin

Suomessa on kerrottu jo aiemmin julkisuudessa henkilöistä, jotka ovat korjanneet sukupuolensa saatuaan ensin lapsia.

Nyt on kuitenkin tiettävästi ensi kerta, kun sukupuolensa juridisesti mieheksi vahvistanut henkilö on raskaana ja synnyttämässä myöhemmin lapsen.

Täysin varma asiasta ei voi olla, sillä joku muukin transmies on voinut pitää taukoa hormoniterapiassaan ja saada lapsen. Ainakaan Sateenkaariperheet ry:llä, Trasek ry:llä tai Setan Transtukipisteellä ei ole kuitenkaan tietoa tällaisista perheistä Suomessa.

Miehen raskaus ja synnyttäminen ovat maailmanlaajuisestikin erittäin harvinaisia tapauksia.

Amerikkalaisen Thomas Beatien uutisoitiin vuonna 2008 olevan maailman ensimmäinen lapsen synnyttänyt mies. Sen jälkeen raskaana olevista ja synnyttäneistä miehistä on uutisoitu Yhdysvaltojen lisäksi ainakin Saksassa, Itävallassa ja Britanniassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Tämähän se maailman kumma on. Mies raskaana. Nykyään näköjään voi kaikki luonnostaan mahdoton, olla mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisenllä on joko XX tai XY kromosomiåarot. Kaikista väitteistä huolimatta välimuotoja ei ole. Kromosomipareja ei nykyisellä teknologialla "korjata" leikkauksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko koskaan kuullut sukupuolikromosomipoikkeavaisuuksista? Esimerkkejä näistä ovat XXY, eli Klinefelterin oireyhtymä, XYY, eli Jakobsin oireyhtymä ja X eli Turnerin oireyhtymä. Vaikka valtaosa ihmisistä lukeutuukin kromosomiparien XX ja XY alle, niin on äärimmäisen naiivia väittää etteikö niissäkin olisi laajempaa jakaumaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko sinä puolestasi kuullut että niitäkään poikkeamia olisi voinut muuttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko kuullut intersukupuolisista? Tällainen on esimerkiksi kromosomiparilla XX varustettu henkilö, jolla on testosteroonin liikatuotantoa ja jolle näin ollen kehittyy "miehisiä" piirteitä, tai kromosomiparilla XY varustettu henkilö, jolla testosteroni ei imeydy, jolle taas käy päin vastoin, eli kehittyy "naiselliset" piirteet.

Kromosomiparit eivät siis määritä perinteisiä sukupuolipiirteitä kuten vaikka genitaalialueen muodostumista sikiöaikana tai vaikka parrankasvua aikuisiällä, vaan paljon merkittävämpää on testosteronin tuotanto ja sen määrä. Kuinka suuri testosteronin tuotannon (ja imeytymisen) pitää olla, että henkilö on "oikea mies" ja kuinka vähäinen että on "oikea nainen"? Mites nämä väliinputoajat sitten?

Määritteleekö sukupuolen se, mitä meillä on housuissa, äänenmurros, kromosomit, se rooli missä elämme tässä yhteiskunnassa (mikä niistä rooleista?) vai se miten muut näkevät meidät (kuka niistä kaikista muista kun kaikilla on oma pää?) ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajalla on mennyt terminologia sekaisin. Isä on henkilö, joka on siittänyt lapsen eikä hän voi tulla raskaaksi, ellei satu olemaan hermafrodiitti ;-). Uutisessa isä -sanan tilalla olisi pitänyt olla sana mies ja sekin mieluummin lainausmerkeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli oikeastaan uutinen oli että "nainen on raskaana". Mikäpä siinä, hieno juttuhan se on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkiseltään tuli ajatus, että kyllähän tämä on asia joka erottaa miehen naisesta, naiset synnyttää, miehet eivät.

Toisaalta heti perään tuli ajatus, että oikeasti mitä väiä? Mitään vaaraa tuosta ei kuitenkaan kenellekkään ole, joo vähän rikotaan rajoja ennen lopullista sukupuolenvaihdosta, mutta entä sitten? Lapsi ei tuosta kärsi, eikä se ole uhka naiseudelle eikä mieheydelle, nyt on vain tällainen yksittäistapaus ja se siitä, ei sen suurempaa draamaa.

Ja äitiysloman nimen saisi mielestäni muuttaa "vauvalomaksi", olen sitä mieltä, että normaaleissa tapauksissa myös isä voi olla se, joka jää lapsen kanssa kotiin, jos vauva on esim. pulloruokinnalla niin mitään estettähän tuollaiseen ei ole. Lisäisi myös tasa-arvoa miehen ja naisen välillä työmarkkinoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fakta on se, että naisella on kohtu ja munasarjat ja miehellä siittiösolut jotka hedelmöittävät kypsän munasolun naisen munanjohtimessa. Alkio kiinnittyy naisen kohdun seinään ja lapsi alkaa kehittyä kohdussa saaden istukan kautta ravintonsa. Naisella ei ole siittiösoluja eikä miehellä munasarjoja eikä kohtua eikä miehellä ole synnytyskanavaakaan minkä kautta lapsi syntyy. Nämä ovat biologisia faktoja joita ei voi muuttaa. Kaikki muu on nimikkeillä kikkailua sen mukaan miten jotkut tuntevat/sanovat kokevansa. Biologiaa ei voi nimikkeillä muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä juuri ;-) Nyt on keksitty, että juridisesti voikin olla ihan mitä haluaa. KELA:n IT-järjestelmä ei pysy mukana kun asoita sotketaan, ja se tuntuu olevan tässä suurin ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isä... biologisesti hän on nainen ja sillä hyvä. Isä on biologisesti mies. Ihme hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärä otsikko. Ei hän oikeasti ole mes, vaan alunperin nainen, joten voi tulla raskaaksi, vaikka hormonihoidot olisi aloitettu. Todella väärää uutisointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henri-Pekka Kallio opiskelepa paremmin biologiaa, ennenkuin tällaista artikkelia kirjoittelet: isä raskaaksi. Ihminen ei kaksineuvoinen.
Missä journalistin vastuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis että mitä?
Lapsen kantava henkilö ja synnyttävä on äiti 'sukupuolestaan' riippumatta - ja sekin vasta lapsen syntymän jäkeen.
Tulevat sukupolvet tulevat näkemään mitä kaikkia seurauksia ihmisen mielestäni järkyttävällä ylimielisyydellä leikkiä 'jumalaa' tai 'luonnon järjestystä' vielä tuleekaan olemaan.
Miksi ihmisen pitäisi enää kantaa tai synnyttää kun lapsen voi tehdä, nimenomaan tehdä, teollisestikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on taas päivä pelastettu kun lukee näitä kommentteja. Nauru pidentää ikää. Missä kuplassa jotkut elävät ja miten joku on voinut nukkua noin pahasti biologian tunnilla. Ei ole olemassa määritelmää uroksesta ja naaraasta. Sitä ei pysty tekemään lääkäri, eikä biologi.
Onnea tuleville vanhemmille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jurassic Parkissa dinosaurus muni vaikka "toista sukupuolta" ei näkynyt mailla eikä halmeilla. "Nature will find a way", jäi mieleen elokuvan profetaarillisena lausahduksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on nyt sitten "juridisesti" isä, mutta biologisesti äiti, sillä vain naaraat voivat synnyttää nisäkkäillä. Sama se miten näitä nimittää, ei biologia miksikään muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

19:20
Ettan hopeajoukkueessa loistaneiden Ronkaisen ja Jokelan siirroille sinetti – "Hienoa, että pystyn ottamaan urallani askeleita eteenpäin"
19:00
Lapissa makea maistuu enemmän kuin missään muualla Suomessa – kaamoksella ja turismilla näppinsä pelissä Tilaajille
18:30
Museokortin kesäkampanjan seikkailija saapuu Oulun museoihin – "Jos näet minut livenä, tule juttusille"
18:00
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
17:49
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen vierailee Oulun pääkirjastossa elokuun lopulla
17:28
Pappa-Tuntureilla pohjoisen tuntureille – läpi Suomen mopoilla matkaavat miehet pysähtyivät Oulun Heinätunturilla
17:25
Pappa-Tuntureilla Heinätunturin huipulle
89
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
30
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
28
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
28
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
19
Yhdysvallat toivottaisi Suomen tervetulleeksi Natoon, sanoo Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image