Kotimaa

IS: Punkalaitumen kunta tilasi uuden hirsikoulun Lehto Groupilta – Valvoja: Koko urallani kohteissa ei ole mennyt näin paljon pieleen

Kotimaa 25.10.2019 7:18
Antti Pasanen

Kempeleläinen, valtakunnallisesti toimiva rakennuskonserni Lehto on kompastellut pahasti pirkanmaalaisen pienen Punkalaitumen kunnan tilaaman hirsirakenteisen yhteiskoulu-lukion rakentamisen kanssa.

Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Yli viisi miljoonaa maksavan rakennuksen valmistuminen on lykkääntynyt kuukausilla, ja työmaata valvovan projekti-insinöörin raportin mukaan rakentamisessa on matkan varrella mennyt poskelleen huima määrä asioita – jopa niin paljon, ettei hän urallaan ole kohdannut vastaavaa.

Lehden mukaan Lehto voitti urakan tekemällä edullisimman tarjouksen.

IS:n siteeraaman raportin mukaan rakentaminen oli aloitettu huhtikuussa 2018 ilman "kunnollista suunnitelmaa", ja ongelmia oli alussa maanrakentamistöissä, sokkeleiden teossa sekä radonilta suojaamisessa.

Kun hirsikehikko saatiin pystyyn, urakoitsija alkoi voimalla lämmittää sisätiloja, jolloin betonilattia halkeili monin paikoin.

Talven tullen taas petti työmaan sääsuojaus ja kosteudenhallinta. Lehden mukaan rakennuksen ylä- ja välipohjiin pääsi kosteutta, jonka aiheuttamia ongelmia korjataan yhä.

Urakoitsijaa huomautettiin lehden mukaan puutteellisesta säänsuojauksesta tammi–maaliskuun aikana jopa viikottain useita kertoja. Tilanne ei kuitenkaan parantunut.

Valvojan mukaan puutteita oli myös runkorakenteissa sekä ilmanvaihdossa, jota ei ole vieläkään saatu kuntoon.

IS:n mukaan työvirheitä oli lisäksi hirsiseinien sisäpinnan käsittelyssä sekä kalusteiden ja varusteiden asennuksissa.

Punkalaitumen kunnanjohtajan Tuija Ojalan mukaan "urakka on Lehdolta valitettavan huonosti tehty alusta loppuun."

Hänen mukaansa rakentamista leimasivat kokemattomuus, hätäily ja henkilöstövaihdokset. Esimerkiksi vastaava mestari vaihdettiin kahdesti.

Lehto Group ei kiistä ongelmia. Yhtiölle on aiheutunut pelkkiä viivästyssakkoja jo yli 200 000 euroa ja vielä enemmän muita lisäkustannuksia, eikä hanke uutisen mukaan tuota voittoa.

– Urakka ei mennyt ajatusmaailmamme mukaisesti. Tämä on kuitenkin yksittäinen tapaus, sanoo Lehto Groupin palvelualueenjohtaja Ville Kettunen IS:lle.

Kaikesta huolimatta kunta uskoo, että rakennus voidaan ottaa vastaan marraskuun aikana.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (34)

Olisipa kiva elää sellaista elämää, että tämä juttu olisi poikkeuksellinen uutinen.

Onnittelut vielä kerran optiot pokanneelle ja pakoon lähteneelle johtajalle.
Mahtaa huvittaa, kun luet tätäkin touhuilua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrostalotyömailla vastaavan mestarin tehtävä on melkein mahdoton.
Otan vertauksen , kun Nokia , tiedätte, kohosi huippua kohti ja tarvitsi uusia tiloja. Niitä sitten tehtiin ja heti varmasti kiireellä.
Vitseilimme että ainoa ongelma on enään miten betonin kuivuminen saatais nopeammaksi vaikka betoniin oli jo lisätty "nopeuttajaa"
Kiire oli koska tuotanto pitäi saada ja nopeasti kun tulee , muuten, miljoona tappioita päivittäin.
Kerrostalotyömailla sama ongelma .
Äkkiä äkkiä, seko ei oo vielä valmis, huutaa vastaava ja ottaa nitroja.
Äkkiä perustukset, äkkiä talo siihen että saadaan äkkiä rahat pois.

Sitten ongelmat no tehdään sitten vuositarkkastuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä esimerkki kun halvalla tehdään.. kilpailutus voidaan tehdä laatupisteillä silloinkin tälläiset isot yritykset ovat vahvoilla, sillä heillä on referenssejä ympäri suomea ja joistain ne ovatt saaneet hyvät ja puhtaat paperit..
Harminpaikka on se että Oulussakin nämä otsikot ovat totta.. Esim. Ylikiimingin päiväkot. sain rehtoeilta kuva viestin vuosi sitten ja siellä tehtiin taivasalla uutta päiväkotia, vaikka rakennusvalvonnan lupahakemuksessa sanottiin rakennuksen olevan kuivaketju10 mallia. Syksyn sattee pillaa monta isoa rakennusta koska kastuvat pahasti. Elinkaarimallit olisi hyvä tapa tehdä hintavaan on korkea jopa moninkertainen sisältäen useita pikku korjauksia jos laittaisi uuden omaan oistukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti julkisissa hankinnoissa hankintalaki ei anna mahdollisuutta valita kokonaisedullisinta tarjousta vaan halvin pitää valita. Tässä on tulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko vanhat konkarit irtisanottu ja käytetään halpaa virolaista työvoimaa? Kyllä hirsirakennukset osattiin ennen tehdä ja pitäisi olla hyvinkin yksinkertaista rakentaa ihan maalaisjärkeen perustuen. Vai pyrkiikö rakennusteollisuus mustamaalaan tahallaan hirsirakentamista koska se ei ole niin hyvä business koska hirsi kestää jopa satoja vuosia ja tuottoisa korjausrumba jää pois..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama yritys söhli myös Helsingin Siltamäessä rakentaeessan rivitaloja. Firma ajatti betoniautot ja betonin pumppuautot kaupungin puistoon ja pumppasi sieltä betonit työmaalleen rikkoen puiston nurmen raskaitten kuormien alla. Oma tontti kun oli rojua täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä se halpuuttaminen tarkoittaa. Joku sen aina lopulta maksaa. Kainuun uuden sairaalan kohdalla on odotettavissa samoja korjaustarpeita heti kohta kun se otetaan käyttöön. Kiireellä ja halvalla kun tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusongelma tässä on se, että ei osata hankkia, hankitaan "sika säkissä" ja sen jälkeen uskotaan, että kaikki menee hyvin, kun pitäisi vaatia suunnitelmat ennakkoon ja sopia valvonnasta ja katselmoinneista. Kaikki nämä ongelmat olisivat tulleet esille, jos kaikkia ohjeita olisi noudatettu eli ei siis mitään uutta hankkijan ja valvojan puolesta. Jos valvoja ei huomaa, että rakennusta lämmitetään liikaa ja jne. eikö silloin valvojan tule tehdä jotakin, miksi muuten hän on olemassa.

Totta kai rakentajallakin on vastuunsa, mutta eivät kaikki toimi niin kuin pitäisi aina ja sen vuoksi on suunnitelmat ja valvojat olemassa. Kaikki lähtee osaavasta hankintatoimesta, joka osaa perustella, että miksi ei kannata ottaa halvinta tarjousta, joka ei ole aina missään tapauksessa "kokonaistaloudellisesti edullisin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se kilpailulainsäädäntö antaa mahdollisuuden sille, että urakkakilpailussa voidaan painottaa rakentamisen laatua halvimman hinnan sijaan. Mutta tämä vaatisi sellaisia tietoja ja taitoja, joita ei monesta julkishallinnosta löydy. Esim ELY-keskukset paikkaa tätä osaamisvajetta sillä, että he ostavat rakennuttamispalveluita suurella rahalla ulkopuolisilta konsulteilta (tätäkin voisi joku noheva toimittaja tutkija, että käytetäänkö tässä veronmaksajien rahoja kuinka tehokkaasti).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on niin kuin meidän tie kotia muille on laitettu uutta soraa tiehen ja meidän tontin kohdalle ei oo laitettu vaikka on tien huonoin kohta.Tässä on syytä jo tarpeeksi miksi en oo Keskustalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan näin. Kunnat valitsevat aina halvimman ja ihmettelevät, ettei asiat toimi. Jos haluaa hyvän ja halvan, niin pitää rakennuttaa kaksi eri koulua. Eihän Bemarin hinnalla voi kuvitella saavansa Mersua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, ettei Bemarin hinnalla saa Mersua, ei ole ongelma. Mutta jos se kaupasta ostettu uusi Bemari on valmiiksi läpilaho, eikä mene uutenakaan katsastuksesta läpi, saattaa auton ostajaa hieman harmittaa. Sen halvimmankin tuotteen pitää olla tarjouspyynnön mukainen ja siinä tarjouspyynnössä voidaan sitten vaatia laadukas toteuttaminen vaikka kultaisilla kusilaareilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kunnat ja valtiot maksaa etukäteen kaikki. Pitäisi kai ajatella jo tänä päivänä että yrittäjä pystyy tekemään koko projektin ilman etu maksua. Kun tuntuu kunnilla olevan se malli että eka maksetaan ja sitten ei tiedä edes. Kunnolla yrittäjästä mitään. Pääasia on vain se että halvalla saadaan ja ei tajuta sitä että onko se edes asiallinen tarjous. Poletaan hinnat alas ja se että jos paikallinen yrittäjä tekisi sen niin siitähän jäisi rahaa myös omaan kuntaan ? Eikö tällainen ole käynyt mielessä kunnan herroilla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli vain isot firmat saa rakentaa? Ei pienillä yrityksillä yksinkertaisesti ole pääomaa rakentaa omaan piikkiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavanomaista on sopia urakka niin, että tietyssä vaiheessa maksetaan tietty prosentti. Näin kassavirta pysyy kohtuullisena kummallakin osapuolella.
Miksei näin kuntien kanssa muka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ollut valtiolla hankkijana ja ei siellä makseta etukäteen kuin tietty osa ja kaikki on sovittavissa, jos maksetaan etukäteen. Hankinnat tehdään todella valvoen ja seuraamalla asiantuntijoiden toimesta, mutta tässä esimerkissä ei ole koko työmaalla ollut sellaista henkilöä lähelläkään kun luki jutun. Ei etumaksu ole ongelma, jos on todella suunnitelmat olemassa ja koko projekti hanskassa, mutta jos ei näin ole, on se tietenkin ongelma. Etumaksuunkin voidaan kiinnittää vaaditut suunnitelmat ja testaukset ja tutkimukset, jotka liittyvät asiaan. Esimerkiksi miten oli suunnitelmassa kuvattu rakennuksen aikainen suojaaminen, kun se tässä oli ongelma, entä valvonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

17:19
Kaikki Rinteen kaatuneen hallituksen puolueet valmiita jatkamaan vanhan hallitusohjelman pohjalta –  "Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni"
17:05
Kärpät-HIFK 1.erä: Leskinen palasi Raksilaan – Oululaisyleisö vihelsi ja lauloi pilkkalaulua ex-kärpälle
16:56
Pärmäkoski kärsi rajussa alkuvauhdissa –  "Kisa oli ihan jees, vaikka pertsa oli tänään takkuisen oloista"
16:35
Puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tuskin johtaa Antti Rinteen seuraajan valintaa – "Ei ole tällä tiedolla tulossa, vaan on sairauslomalla"
15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
69
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
31
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
21
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
14
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
12
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image