Kotimaa

IS: Professori listasi eläinten aiheuttamat kuolemat – lemmikit vaa­ral­li­sem­pia kuin karhu

Kuvituskuva. Kuvan kissa ei liity kuolemantapauksiin. KUVA: Lauri Ponkala
Kotimaa 18.1.2016 22:03 | Päivitetty 18.1.2016 22:06
Kaleva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler on koonnut listan eläinten aiheuttamien kuolemien määristä Suomessa. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Suomalaisista eläimistä ihmiselle vaarallisin on Gisslerin listan mukaan ampiainen, joka on aiheuttanut vuosina 1998-2014 peräti 23 kuolemantapausta.

Seuraavana listalla on koira, jotka ovat aiheuttaneet 19 kuolemaa. Nauta on listan kolmantena 12 kuolemalla.

– Kotieläinten, kuten koiran ja kissan mukana olo selittyy tietysti osittain sillä, että niitä on paljon, Gissler sanoo lehdelle.

Paljon pelätty karhu on aiheuttanut yhden ihmisen kuoleman. Susi puuttuu listalta kokonaan, ja monesti vihaa herättävä kyy on saanut hengiltä yhden ihmisen.

Näin ollen kissakin (kolme kuolemantapausta) näyttää olevan vaarallisempi kuin karhu, susi ja kyy yhteensä.

 

Kyyn aiheuttamat kuolemat ovat harvinaisia. KUVA: Heikki Uusitalo

Listaan on otettu mukaan eläimien tekemien hyökkäyksien ja puremien aiheuttamat kuolemantapaukset. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuolemansyytilastoihin vuosilta 1998-2014.

Eläimet voivat olla hyökkäysten ja puremien lisäksi muulloinkin vaarallisia ihmisille. Gisslerin mukaan 32 ihmistä on ajanjaksolla kuollut hevosella ratsastaessaan tai ollessaan hevosen vetämässä kärryssä. Hirvikolareissa on menehtynyt 97 henkeä ja yhdeksän henkeä kolareissa peuran, poron tai hevosen kanssa.

Gisslerin kokoama lista kokonaisuudessaan:

Ampiainen 23 (kuolemaa)
Koira 19
Nauta 12
Hevonen 8
Kissa 3
Karhu 1
Kyy 1
Mehiläinen 1
Pässi 1

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Suomaiselle ei ole haiji tai merisiili yhtään vaarallisia. Se johtuu siitä että haijilla on parenpi hammashygieenia kuin kissalla eikä merisiili osaa vetää kärryjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirien määrää pitäisi rajoittaa noin viiteen prosenttiin nykyisestä, sillä vältettäisiin kammottavuudet mitä nykyään tapahtuu. Vain ammatti- tai pelastustoimiin käytettävät koirat tulisi sallia. Enää ei tohdi lapsiakaan päästä kulkemaan yksinään, kun joka kadunkulmassa on koira vastassa. Eikä se auta mitään vaikka olisi kytkettynä, kun läheltä kulkee. Metsässä sentään uskaltaa kulkea, kun siellä ei juuri koiria näe. Ampiaisille en ole olleksi allerginen ja kannan lääkkeet aina mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvihän se eniten kuolemia aiheuttaa,mutta eihän se mitään haittaa,pääasia,että saa leikkiä erämiestä ja koira pärjää haukkukokeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei aiheuta. Ei ne hirvet tahallaan tule koirien ja perintöeliitin isäntien ahdistelemiksi. Maksamme hintaa herrakerhon "harrastuksesta", joka pidetään harvojen käsissä koska se on niin tuottoisaaa ja verotonta vaikka haitat tulevat kaikkien maksettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gisslerin listalta puuttuu yksi eläin, ihminen. Nopean googlauksen mukaan ihminen menee heittämällä kärkisijalle. Pelkästään vuonna 2014 Suomessa surmattiin 78 ihmistä. Mitä tästä voisi päätellä, ihminen on erittäin vaarallinen eläin jota kannattaa varoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on saatu taas valehdeltua komiasti tilastoilla. Jos verrataankin siten, että kuinka monta kuolemaa per vuosi/eläin sattuu, on karhu noin 1,7 kertaa koiraa vaarallisempi. Laskin tämän viime vuoden maksimiarviolla karhujen määrästä ja n.50000 koiran (rekisteröityjä) määrällä. Todellisuudessa karhu on paljon vaarallisempi/yksilö/vuosi, koska karhujen määrä on tarkasteluajalla ollut keskimäärin huomattavasti pienempi. Lisäksi kaikki koirat eivät ole rekisteröityjä. Tähän kun lisää vielä jo aiemminkin mainitun kohtaamisten määrän, muuttuu karhu koko ajan vaarallisemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhujen määrää rajoitetaan metsästämällä. Pitäisikö koirien määrää myös rajoittaa tuonne karhun suhteellisen vaarallisuuden tasolle? Eli Suomessa saisi olla vain murto-osa koirista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja jos tarkastelujakso olisi ollut 15 vuotta 1999-2014 tulos olis ollut mikä? Tai tarkastelujakso olisi ollut 100 vuotta 1914-2014? ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten muuttuu tilanne vertailussa jos mukaan otetaan ampiainen,nauta ja hevonen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisen sadan vuoden aikana tuo vuoden 1998 tapaus on ainoa, jossa karhu on tappanut ihmisen Suomessa, joten koska se haluttiin mukaan tarkastelujakso aloitettiin vuodesta 1998. Koirat tappavat siis keskimäärin yli kerran vuodessa kun taas karhu kerran vuosisadassa eli onko koiria sata kertaa enemmän, sillä karhuja on tällä hetkellä Suomessa noin 1500 yksilöä. Eli tilastokikkailulla voi tehdä molempiin suuntiin, mutta ei koira itse ole vaarallinen vaan sen omistaja, joka ei osaa käsitellä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsensä harhauttaminen on lahja jota kannattaa vaalia. Kun haluaa uskoa niin kaikki on mahdollista. Jopa vaarattomat luontokappaleet muuttuvat kauhukuviksin kun uskoa piisaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman vaarallisin eläin taitaa edelleen olla hyttynen jonka pistoon kuolee vuosittain yli miljoona ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo hirvikolareissa kuolleiden määrä ihan omaa luokkaansa. Enemmän kuin muut yhteensä.

Hirvikolareiden määrää on noista kaikkein helpoin ihan vaan poliittisella päätöksellä vähentää, nythän on päätetty että valtion lehmiä saa olla tietty määrä ja jos tuo määrä vaikkapa puolitettaisiin niin voisi olettaa että hirvikolareissa kuolleiden määrästä vähenisi noin puolet kuolemantapauksista.

Itse kannattaisin heti hirvitiheyden vähentämistä puoleen ja jos liikennekuolemat eivät tuolla vähennyksellä vielä loppuisi niin parin vuoden päästä voisi taas vähentää hirvikantaa puoleen. Hallinnollinen keino säästää ihmishenkiä ja luonnon monimuotoisuus ei mitenkään vaarantuisi vaikka suomessa olisi 100 000 hirven sijaan vain 25 000 hirven kanta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole 100000 hirven talvehtiva kanta. Talvehtivan hirvikannan ollessa alle 60000, ei tapahtunut yhtään hirvikolaria. Eikä koskaan hirvi ole ajanut kolaria vaan ihminen. Se minua ihmetyttää, että porot voi olla ihan rauhassa tiellä, eikä omista vastaa niistä mitenkään kun kolari tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisissä tapauksissa olisi kuitenkin hyvä suhteuttaa luvut kokonaiskohtaamisten määrään.
Ihminen kuolee huomattavasti useammin kohdattuaan karhun kuin kissan, vaikka kissakuolemia olisikin enemmän.
Toki näistä tilastoista saa kivoja klikkiuutisia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiria minäkin eniten pelkään, vaikka itsellänikin on ollut koiria, nykyajan ihmisillä ei vain näytä olevan koranpito hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on ollut taas typerä tutkimus jollakin joutilasta aikaa tai maksajalla löysää rahaa.mitkä olis luvut jos karhuja tai susia olis yhtä paljon kuin kissoja tai koiria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha jossitella. Susi ja karhu tarvii paljon isommat reviirit kuin kissat ja koirat. Ei niitä voi olla lähellekään yhtä paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image