Kotimaa

IS: Poliisilla ei ollutkaan varmaa tietoa, oliko Saksassa karkuteillä oleva Oulun sek­su­aa­li­ri­ko­se­päil­ty koskaan kiin­nio­tet­tu­na – Ministeri vaatii selvitystä

Kotimaa 19.12.2018 18:30 | Päivitetty 19.12.2018 20:50
Kaleva

Yllättävät käänteet yhden Oulun laajassa seksuaalirikosvyyhdessä epäillyn ulkomaalaistaustaisen miehen tapauksessa jatkuvat.

Mies liittyy nuoreen tyttöön Oulussa kohdistuneisiin pitkäkestoisiin seksuaalirikoksiin, joihin liittyen on vangittuna seitsemän muuta ulkomaalaistaustaista miestä.

Keskiviikkona Ilta-Sanomat kertoi, ettei Oulun poliisilla vastoin aiempia tietoja sittenkään ollut varmaa tietoa siitä, ottiko Saksan poliisi missään vaiheessa todella kiinni karkuteillä olevaa 25-vuotiasta miestä.

Poliisi kertoi aiemmin, että Suomen ja Saksan viranomaisten tietokatkoksen vuoksi mies olisi ehditty Saksassa päästää vapaalle jalalle.

Nyt hänestä on voimassa kansainvälinen etsintäkuulutus, mutta toistaiseksi epäiltyä ei ole tavoitettu.

Mies on Suomessa vangittu poissa olevana.

IS:n haastattelema Oulun poliisin rikosylikomisario Markus Kiiskinen sanoo, ettei poliisilla ole tarkempaa tietoa siitä, millä tavalla mies on ollut Saksan poliisin kanssa kontaktissa.

– Emme tiedä, onko hän ollut kiinniotettuna, pidätettynä ja mistä syystä.

Kiiskinen ei kuitenkaan syytä Saksan poliisia mistään virheestä.

– Tässä on tullut väärä tulkinta meille annetusta tiedosta. Emme tiedä kontaktin luonteesta. Emme tiedä sitäkään, onko hän ylipäätään koskaan ollut neljän seinän sisällä lukkojen takana Saksassa, Kiiskinen sanoo lehdelle.

– Me olemme toimineet viime viikolla sen tiedon varassa, mikä sieltä Saksasta on tullut ja siitä oli vedettävissä se johtopäätös, että hän olisi ollut Saksan viranomaisilla kiinni. Kun myöhemmin on selvitetty asiaa Oulun poliisilaitoksella ja keskusrikospoliisissa on käynyt ilmi, että hän ei ole ollut siellä kiinni fyysisesti vaan on ollut jonkinlaisessa kontaktissa Saksan poliisin kanssa.

Kiiskinen sanoo, että virheellinen tulkinta tehtiin Oulun poliisissa, ei KRP:ssä. Hän myöntää, että harmitus poliisissa on ollut kova sekaannuksen takia.

Kiiskinen sanoo uskovansa, että mies ennemmin tai myöhemmin tavoitetaan ja saadaan Suomeen.

Mykkänen: Selvitettävä, toimivatko viranomaiset oikein

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi tapahtunutta Ylellä keskiviikkoiltana. Mykkäsen mukaan on syytä selvittää viranomaisten toiminnan oikeellisuus, kun epäillystä ei heti alun perin annettu eurooppalaista pidätysmääräystä.

– Aivan olennainen huomio on se, että meidän täytyy toimia keskeisten kumppaneiden kanssa täysin saumattomasti tällaisissa asioissa. Varmasti tämä ilmiö, että epäilty pakenee toisiin maihin, ei ole ainutkertainen, Mykkänen sanoo Ylen haastattelussa.

Mykkäsen mukaan kiemuroita asiaan toi se, että kansainvälinen pidätysmääräys edellyttää lähtökohtaisesti oikeuden tekemää vangitsemispäätöstä. Oulun epäillyn tapauksessa vangitsemispäätös tehtiin vasta seuraavana päivänä, kun epäilty oli otettu kiinni Saksassa.

Ylen mukaan epäilty otettiin Saksassa kiinni mahdollisesti laittoman maahatulon takia - tosin kuten Oulun poliisi toteaa, ei ole varmaa tietoa, oliko mies lopulta kiinniotettuna Saksan viranomaisten hallussa.

19.12 kello 20.50: Lisätty ministeri Kai Mykkäsen Ylelle antamat kommentit.

Kello 23.33 Uutisen kommentointi on päättynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (22)

Kyllä EU:n sisäinen poliisiyhteistyö on saatava sellaiselle tasolle, etteivät kansalliset poliisilaitokset epäile tai vesitä toistensa tekemiä pidätysmääräyksiä. Jos jokin byrokratian vipu on väärässä asennossa, oltakoon ensin yhteydessä vastapuoleen asian selvittämiseksi. Tässä olisi ministerille Mykkäselle jutun juurta seuraavaan sisäministerien EU-tapaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hyvää päivää, miten tämmöinen moka on yleensä mahdollista??! Kielitaito taitaa olla hukassa Oulun polliisissa eikä osata pyytää tulkkiakaan apuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko tämä juttukokokonaisuus enää mennä sekavammaksi? Tuskin, valitettavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edesmenneen Presidenttimme sanoja lainaten: Saatanan tunarit !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on poliisissa uskottavuus saa kolauksen taas,kukaan ei oikeasti tunnu tietävän mitään.Poliisiin luotetaan,onko luottamus petetty sisäministeri selvittää ei kyllä luottamusta herätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla Oulun laitoksella asiat pahasti pielessä. Mopotytön kaasuttajat ovat käräjillä, poliisikoira puri keväällä metsään eksyneen sairaalakuntoon, viime kesäinen asuntomurtosarja taisi jäädä vaiheeseen, ja nyt sitten tällainen huti. Ei hyvältä näytä, ei!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesin heti aikaisemmin että tässä jutussa on hämminkiä kyllä Suomi nolasi nyt itsensä pahemman kerran!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin tuntuu pelittävän yhteistyö EU:ssa. Vai pätkiikö kielitaito. Selitykset on aika mielenkiintoisia ainakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se muutamassa päivässä selviä tuollainenkin asia, vaikka Saksa on tosi kaukana, melkein niinkuin eri maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan taas kyseessä se kuuluisa kielimuuri?
Iltapäivälehti kyllä myös sanoo, ettei miehestä ollut edes vielä tehty kansainvälistä etsintäkuulutusta siinä vaiheessa, kun Saksan poliisi oli jossain kontaktissa tähän rikolliseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansainvälistä yhteistyötä edellyttävä rikostutkinta on aika monimutkaista. Luovutuspyynnöt, perusteet, logistiikka ym. pitää hallita. Ja pitää olla nopea liikkeissä mutta faktat varmasti tiedossa. Saksassa on tyystin erilainen systeemi, ja saksalaiset ovat hyvin byrokraattisia pilkun viilaajia, eivätkä he tee mitään jos on luovutuspyynnössä on ollut virheitä. Epäillystä henkilöstä olisi pitänyt laatia kv-etsintäkuulutus heti kun hänet yhdistettiin juttuun eli eli ennen kuin hänet vangittiin poissaolevana. Rikosperusteinen luovutuspyyntö olisi pitänyt lähettää Saksaan heti vangitsemispäätöksen jälkeen. Aikaa on hukattu, ja mikäli kaveri on jo luikkinut Italiaan tai Kreikkaan niin silloin hänet voidaan unohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ammattimaista toimintaa Suomen poliisilta . Kansainvälinen yhteistyö ihan lapsenkengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLE Oulun aluetv kerto aivan muuta just äsken klo18.20.
Polisikin (Oulun?) muuttaa päivittäin kertomusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on luvatut kuvat, nimi ja missä tyyppi on ahkeroinut. Oululaiset autta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

17:51
Italian pääministeri eroaa ja hallitus kaatuu – Lega-puolueen Matteo Salvini haluaa uudet vaalit
17:08
Kuusamontiellä Oulussa kahden auton peräänajo – liikenne kulkee normaalisti
16:35
Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Rikoskomisariolta vietiin tehtävä talousrikosyksikön johdossa
16:19
Oululainen Marras-lyhytelokuva kahmi kansainvälisiä palkintoja – vuoteen 1288 sijoittuva elokuva julkaistaan syksyllä Kalevan verkkosivuilla
16:04
Poliisi pyytää havaintoja 15-vuotiaasta rovaniemeläistytöstä
15:55
Kuusamoon lähes 2 miljoonaa liikennejärjestelyihin ja rahaa työllisyyttä edistäviin hankkeisiin – pohjoispohjanmaalaiset hankkeet saivat ely-keskukselta yhteensä 11,9 miljoonaa
15:25
Club Teatria ja Hope ry järjestävät ilmaisen rock-tapahtuman – vapaaehtoisen pääsymaksun tuotot hyväntekeväisyyteen
94
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
84
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
50
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
50
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
36
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
29
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Paljon paremmalta tuntuu kuin edellisen kepulien kokkareiden kavalluskavalkaadin 'maanpetosvaltioneuvoston' aikana. Su... Lue lisää...
Sini-Valko Oikeistol...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image