Kotimaa

Iranin ulkoministeri Zarif aloitti neuvottelut ulkoministeri Haaviston kanssa – "Dialogin ylläpitäminen on tärkeää", Haavisto sanoi ennakkoon

Iranin ulkoministeri Zarif tapaa Haaviston jälkeen vielä myöhemmin maanantaina kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin.
Kotimaa 19.8.2019 12:45
Tanja Nuotio

Aamupäivällä Zarif tapasi presidentti Niinistön Mäntyniemessä.

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif neuvottelee parhaillaan Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) kanssa. Aiemmin maanantaina aamupäivällä Zarif tapasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä.

Zarif vierailee Suomessa maanantaina ja tapaa vielä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.). Vierailua isännöi Haavisto.

Keskusteluaiheina ovat muun muassa kahdenväliset suhteet, kansainväliset ja alueelliset kysymykset, ihmisoikeudet sekä Suomen EU-puheenjohtajakausi.

– Odotan mielenkiinnolla keskustelua Iranin ulkoministeri Zarifin kanssa. Jännitteet Persianlahdella heijastuvat koko maailmaan. Tässä tilanteessa dialogin ylläpitämisen tärkeys korostuu, ulkoministeri Haavisto sanoi ennakkoon.

Zarif saapuu Suomeen hetkenä, jona koko maailma seuraa jännittyneenä Yhdysvaltojen ja Iranin tulehtuneita välejä. Hänen odotetaan kertovan Suomessa Iranin version ydinsopimuskiistasta.

Iranin ydinsopimuskiista ja Persianlahden ja Omaninlahden välissä kulkevan keskeisen kauppaväylän Hormuzinsalmen tilanne ovat olleet runsaasti esillä kesän aikana.

Yhdysvaltojen vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta on kiristänyt Iranin ja lännen välejä. Elokuun alussa Iranin sotilaat ottivat haltuunsa irakilaisen öljytankkerin.

Kiertänyt puolustamassa ydinsopimusta

Taitavana esiintyjänä ja puhujana tunnettua Zarifia kuvaillaan usein maansa ykkösdiplomaatiksi. Ennen uraansa ulkoministerinä Zarif toimi Iranin YK-suurlähettiläänä New Yorkissa.

Hän on kansainvälinen, väitellyt tohtoriksi kansainvälisestä oikeudesta Denverin yliopistossa Yhdysvalloissa ja puhuu sujuvaa englantia. Politiikan ulkopuolella Zarif on toiminut vierailijaprofessorina muun muassa Teheranin yliopistossa.

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif (keskellä) on aloittanut neuvottelut Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vasemmalla) kanssa. KUVA: Arttu Laitala

Kaiketi parhaiten Zarif tunnetaan länsimaissa Iranin ydinsopimuksen keulakuvana. Hän oli vahvasti mukana neuvottelemassa vuonna 2015 solmitusta sopimuksesta. Zarif on kiertänyt maailmalla puolustamassa ydinsopimusta ja puhunut sen hyötyjen puolesta myös kotimaassaan.

USA on asettanut tiukkoja pakotteita

Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump veti maansa Iranin ydinsopimuksesta. Yhdysvallat on asettanut Iranille tiukkoja pakotteita, joista viimeisimmät kohdistuivat suoraan ulkoministeri Zarifiin.

Se voi olla seurausta siitä, että Yhdysvaltojen vetäydyttyä sopimuksesta Zarif on matkustanut ahkerasti ulkomailla kertomassa Iranin näkemyksiä ja luomassa suhteita. On siis odotettavissa, että myös Suomessa Zarif tuo esille Iranin version tapahtumista.

Yhdysvaltoja Zarifin aktiviisuus ei ole miellyttänyt, ja hänelle hiljattain asetettujen pakotteiden tarkoituksena oli muun muassa rajoittaa tämän matkustamista ulkomaille.

Ulkoministeri Zarif jatkaa matkaansa Suomesta Ruotsiin sekä Norjaan.

MAINOS

Kommentoi

Iranin oppositioliike toimii ulkomailla. Sharialaki hallitsee Irania. Ihmisoikeudet ovat yhtä huonolla mallilla kuin Kiinassa. Näiden ns. pahojen valtioden rahat kyllä kelpaavat länsimaille. Zarif kerää irtopinoja euroopalta kiusaksi Trumpille ja samalla hakee kannatusta aseiden buukkaamiseksi Hamasille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs tämä ydinsopimus oikein on....
Sopimuksen tarkoituksena on pitää Iran aina vähintään vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta...eli ei tämä nyt niin ihmeellinen sopimus ole, vähän kuin lähestymiskielto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä meidän vihervasemmisto hallitus pitää näköjään tärkeipänä tehtävänä sekaantua lähidän ja Afrikan ongelmiin. Suomen mummot ja papat on heidän mielestään sivuseikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yhdysvaltoja Zarifin aktiviisuus ei ole miellyttänyt, ja hänelle hiljattain asetettujen pakotteiden tarkoituksena oli muun muassa rajoittaa tämän matkustamista ulkomaille."
Joko alkaa aika olla kypsä laittamaan USA maailmanlaajuiseen boikottiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Yhdysvallat päättää vetää joukkonsa Euroopasta ja muista maanosista taitaa mennä sormi suuhun, Nato on käytännössä Yhdysvallat....mikäli Yhdysvallat ei osallistu Naton operaatioon, ei osallistu Natokaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä, että Suomen ulkopolitiikan painopisteet on nyt priorisoitu. Suomelle tärkeimpiä ulkovaltoja ovat nimenoman Sudan ja Iran. Ovathan Afrikan ja Lähi-idän ihmiset myös meidän vastuullamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi huoh, mitä jos kyseessä onkin ihan suhteiden ylläpitoa ja yhteistyötä kaupankäynnin osalta. Iranissa olisi suomalaisille rakennus- ja teknologiayhtiöille avarat markkinat, jos voisimme tehdä itsenäisiä päätöksiä emmekä olisi EU:n USA:n sätkynukke talutushinhnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Haavisto, valtiomiesainesta, ja tuleva presidenttimme. Diakonaali on tärkeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavisto voisi keskustella myös Iranin suhteesta Israeliin, silloin olisi valtiomiesainesta, koska asiasta voisi olla vaikea puhua. Tämän ulkoministerin kanssa höpistään niitä näitä, mutta sitä voisi kysyä miten ulkoministeri suhtautuu Israeliin....koska Iranin ylimmän johtajan kanta on tämä.
– Kantamme Israelin suhteen on sama kuin aina ennenkin. Israel on pahanlaatuinen syöpäkasvain Länsi-Aasian alueella, ja se pitää poistaa ja hävittää. Tämä on mahdollista ja niin tulee tapahtumaan, Iranin ylin johtaja Ajatollah Ali Khamenei tviittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän aloitti USA vetäytymällä ydin sopimuksesta, britit aloitti tankkereiden kaappaukset, iranilaisilla on viimeaikaisten suhteiden osalta melko puhtaat jauhot, vähintään yhtä puhtaat kuin mitä on euroopalla ja usa:lla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä ennen Venäjä kuitenkin rikkoi keskimatkan ohjusten rajoitussopimusta ja ilmoitti jatkavansa tätä. Vasta sitten USA vetäytyi sopimuksesta, jota ei enää faktisesti ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
10:08
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
9:00
Essee: Korinttolaiskirjeen suurin niistä on häilyväistä virvatulta – ihminen etsii rakkautta ja haluaa kokea sen yhä uudelleen Tilaajille
64
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
21
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
13
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu
10
"Ohi on" – Tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin, yli 21 000 asiakasta oli ilman sähköä, vesi nousi teille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image