Kotimaa

Ira­ki­lais­kak­sos­ten jutun oi­keus­kä­sit­te­ly alkoi valokuvien vertaamisella – hovikäsittely tökkinyt kaksi vuotta

Syyttäjän mukaan Isisin joukkomurhavideolla esiintyvän "barettimiehen" ulkonäkö sopii paremmin tässä kuvassa näkyvän veljeksen sivuprofiiliin. Veljekset ovat identtiset kaksoset, joten heidän ulkonäössään on vain pieniä eroja.
Kotimaa 26.8.2019 12:30
Rebekka Härkönen

Kuka on mystinen barettimies Isisin joukkomurha-videolla? Muun muassa tämän miehen sivuprofiili on hovioikeuden kiinnostuksen kohteena Turussa.

Turun hovioikeus alkoi monien hankaluuksien jälkeen maanantaina ratkoa niin kutsuttua irakilaiskaksosten juttua.

Nyt näyttää viimeinkin todennäköiseltä, että oikeus pääsee kuulemaan myös syytettyjen Irakissa asuvia todistajia. Tähän mennessä näitä ei yrityksistä huolimatta ole tavoitettu kertaakaan kuultaviksi juttuun liittyen.

Valtiosyyttäjä Tom Laitisen pelkona on ollut, ettei puolustuksen todistajia saada hovioikeudessakaan kuultua. Oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteiden mukaan tuomioistuin ei voi antaa syyksi lukevaa tuomiota, jos kaikki osapuolet eivät tule tasapuolisesti kuulluiksi oikeudessa.

Toisen veljeksen puolustajaksi määrätty Kaarle Gummerus sanoo kuitenkin, että kaikki on epävarmaa niin kauan kunnes todistajat saapuvat kuultaviksi.

– Heidät on tarkoitus kuulla Irakissa, jonne matkustamme joka tapauksessa kuulemaan syyttäjän siellä asuvia todistajia, Gummerus sanoo Lännen Medialle.

Maanantaina oikeudenkäynti alkoi identtisten kaksosveljesten ulkonäön vertailulla. Keskiössä oli etenkin veljesten nenät.

Vertailu liittyy syyttäjän videotodisteeseen, jossa terroristijärjestö Isisin propagandavideolla punaiseen barettiin sonnustautunut mies ampuu vankeja. Syyttäjän mukaan mies on jompikumpi kaksosveljeksistä.

Koska veljekset ovat identtisiä, heidän ulkonäössään on vain pieniä eroavaisuuksia. Syyttäjän mukaan etenkin toisen veljeksen nenän sivuprofiili sopii "barettimiehen" profiiliin.

Myös veljeksiä esittävien valokuvien metatiedostot aiheuttivat keskustelua. Metatiedostojen mukaan nimittäin Irakissa paistoi aurinko yöaikaan ja oli pimeää päivällä.

Valokuvien on tarkoitus todistaa, että veljekset olivat erinäköisiä joukkomurhan tapahtuma-aikaan. Valokuvien metatiedostot ovat kuitenkin sotkeentuneet tuntemattomasta syystä niin, ettei niiden todellisesta ottamisajankohdasta saa helposti tolkkua.

Hovioikeuden toinen yritys

Tolkkua jutusta on hankala saada. Hankaluuksia ovat tähän mennessä aiheuttaneet muun muassa Irakin viranomaisten väärentämät asiakirjat, hidas tiedonvaihto Irakin ja Suomen välillä ja se, että veljesten mukaan heidän nimeämänsä todistajat pelkäävät Irakin viranomaisia.

Koska Irak on etsintäkuuluttanut kaksoset ja vaatinut Suomea luovuttamaan heidät takaisin, veljekset uskovat Irakin leimanneen heidät Isis-taistelijoiksi. Kaksosten käsitys oli, että heidän puolestaan puhuvia henkilöitä saattaisi uhata Irakissa jopa kuolema.

Vuosi sitten elokuussa Turun hovioikeus yritti ensimmäisen kerran käsitellä juttua.

Tuolloin hovioikeus odotti vuorokauden verran puolustuksen Irakissa asuvien todistajien vastauksia WhatsApp -viestisovelluksen kautta. Odottaminen kannatti, sillä kolme todistajista suostui kuulemiseen turvalliseksi kokemassaan paikassa.

Viranomaisilla ei kuitenkaan ole toimivaltaa vieraan valtion alueella, joten Suomi tarvitsi Irakilta luvan todistajien kuulemiseen. Koska tämä suostumus puuttui ja aikataulu jäi liian avoimeksi, hovioikeus päätyi siirtämään oikeudenkäyntiä.

Syyttäjä vaatii miehille elinkautista vankeusrangaistusta Irakissa tapahtuneista terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta. Veljekset kiistävät rikokset.

Syytteet nurin käräjäoikeudessa

On kulunut vuosi siitä, kun hovioikeus yritti ensimmäisen kerran käsitellä kaksosten tekemisiä kotimaassaan. Mutta oikeusprosessi itsessään alkoi paljon aiemmin, jo joulukuussa 2015.

Tuolloin poliisi otti veljekset kiinni vastaanottokeskuksessa, jonka muut asukkaat uskoivat tunnistaneensa veljekset terroristijärjestö Isisin teloitusvideolta.

Kaksoset olivat tulleet turvapaikanhakijoina Suomeen vuoden 2015 syyskuussa.

Syyttäjä uskoo, että veljekset osallistuivat Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Syytteet kaatuivat toukokuussa 2017 Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus piti esitetyn näytön valossa mahdollisena, etteivät kaksoset liity joukkomurhan tapahtumiin ollenkaan.

Rikoksissa ei ole ollut osallisina Suomen kansalaisia.

Kansainvälisten sopimusten mukaan Suomi on velvollinen tutkimaan jutun, sillä kyseisistä erittäin vakavista rikoksista epäillyt henkilöt oleskelevat Suomen alueella.

MAINOS

Kommentoi

Nuokin pitäisi tuomita Irakissa. Ja miten tuomioistuimen jäsenet voivat matkustaa Irakiin kuulemaan todistajia?

Irakissahan pitäisi odottaa Varma Kuolema.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin kun otetaan näitä poloisia Suomeen. Ovat korkeastikoulutettuja ja ikuisesti kiitollisia Suomelle että tänne turvaan pääsivät. Hyvä on meidän heidän käsiinsä tulevaisuutemme antaa. Ei maailmassa mikään ole niin tärkeää kuin se että kuka vaan mistä kehitysmaasta vaan pääsee minne vaan (Suomeen ainakin) turvaan lämpimään ja taskurahat kaupan päälle. Tätä ikiaikaista oikeutta puolustamaan valitsemme aina muutaman vuoden välein isänmaamme parhaat kyvyt Arkadianmäelle ylväinä astelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä maailma Suomea varmaan sitten kunnioittaa, kun Suomi-laivan hallitsemattomaksi riistäytyneen sivistyksen vuoksi upotessa huutelee laivan kapteeni omat kansalaiset kannen alle airoihin kahlittuina vielä mieltä ymmärrystä jotain ylevää ihmisoikeushöttöä, jota ei itsekään ole enää aikoihin käsittänyt.

"Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan; sen kohtuuden tähden, joka laissa on, se hyväksytään. Kaikkea lakia on älyllä käytettävä, sillä suurin oikeus on suurin vääryys, ja oikeudessa pitää olla armo mukana.", taidetaan tuomarinohjeessakin sanoa, joten kohtuuttomalta suomalaisia kohtaan tuntuu pitkään rakennetun hyvinvoinnin uhraaminen ja sivistysvaltion romahduttaminen täysin käsistä riistäytyneen maailmanpelastuspsykoosin vuoksi.

Tokikaan kehitysmaiden oikeusjärjestelmät eivät ole sillä tasolla, että siellä osattaisiin riittävää armoa rikollisilla osoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten missä maissa nämä aiemmin asustikaan. Kumma kun siellä ei vedetty tuomiolle. Mutta taas Suomi näyttää ja oikeusministeriö. Eikö opittu mitään 2005 sotarikosoikeudenkäynnistä, mm. Ruotsi ei tehnyt mitään oikeuskäsittelyn pystyttämiseksi, mutta Suomi aloitti silloin heti mdiajulkisuutta korostaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä käräjöinti on turhaa ja kallista veronmaksajille, Suomi ei saa heille tuomioita. Parempi olisi lähettää Irakin käräjäoikeuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän käräjät olisi syytä käydä Irakissa täällä niille ei saada tuomioita jos eivät itse tunnusta lisäksi käräjät maksaa ja korvaukset päälle aiheutetuista henkisistä kärsimyksistä. Loppuiän terapia ja työkyvyttömyys eläke päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliiksi tulee tämä todistelu. Juristit hierovat käsiään ja kuittailevat mahtipalkkioita. Tällä konstilla valtion kassa tyhjenee äkkiä. Tyypit voisivat lähteä lähemmäs kotiseutuaan, ei tarvitse palata kotimaahan. Palautus jonnekin muslimimaahan, jossa ajatellaan samalla tavalla, kuin he ajattelevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallista farssia. Syytteet kaatunee taas, sillä vaikuttaa syytteiden toteennäyttö mediasta saadun tiedon perusteella sangen heiveröiseltä. - Mikä onkaan syyttäjäviraston vastuu, selväähän on, että valtion korvaa ruhtinaallisesti kun syytteet hylätään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkohan saavat valtiolta korvausta pidätyksen ajalta? Olisiko puoli miljoonaa per heppu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos noita kaksosia ei saa tuomittua, niin miten kukaan uskoo ISIS-naisten joutuvan Suomessa tuomituksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
19:00
Viikon lopuksi: Kun kunniatonta kontrollia ei pääse pakoon Tilaajille
19:00
Ärsyttävätkö uskovaiset mielipiteillään ja julistuksellaan? – BB-talon Ville on mustavalkoinen hahmo, joka sopii nykyiseen vastakkainasetteluun
18:53
Indonesian presidentti hyllytti kiistellyn seksilain – kieltäisi toteutuessaan avioliiton ulkopuolisen seksin ja homosuhteet
18:43
Kauden ensimmäinen tasapeli maistui ONS:lle
18:02
Sirkkoja, sipulia, hunajaa, säilykkeitä ja marmeladia – tätä kaikkea on tarjolla Likis-lähiruokatapahtumassa
67
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
61
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
29
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
23
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
18
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
17
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Kyllä rahastot ovat minun sijoituksissa nousseet paljonkin. Pitää uskaltaa. Tosin osakkeista saan pääomaa. Lue lisää...
Nainen +50

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image