Kotimaa

Ira­ki­lais­kak­sos­ten jutun oi­keus­kä­sit­te­ly alkoi valokuvien vertaamisella – hovikäsittely tökkinyt kaksi vuotta

Syyttäjän mukaan Isisin joukkomurhavideolla esiintyvän "barettimiehen" ulkonäkö sopii paremmin tässä kuvassa näkyvän veljeksen sivuprofiiliin. Veljekset ovat identtiset kaksoset, joten heidän ulkonäössään on vain pieniä eroja.
Kotimaa 26.8.2019 12:30
Rebekka Härkönen

Kuka on mystinen barettimies Isisin joukkomurha-videolla? Muun muassa tämän miehen sivuprofiili on hovioikeuden kiinnostuksen kohteena Turussa.

Turun hovioikeus alkoi monien hankaluuksien jälkeen maanantaina ratkoa niin kutsuttua irakilaiskaksosten juttua.

Nyt näyttää viimeinkin todennäköiseltä, että oikeus pääsee kuulemaan myös syytettyjen Irakissa asuvia todistajia. Tähän mennessä näitä ei yrityksistä huolimatta ole tavoitettu kertaakaan kuultaviksi juttuun liittyen.

Valtiosyyttäjä Tom Laitisen pelkona on ollut, ettei puolustuksen todistajia saada hovioikeudessakaan kuultua. Oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteiden mukaan tuomioistuin ei voi antaa syyksi lukevaa tuomiota, jos kaikki osapuolet eivät tule tasapuolisesti kuulluiksi oikeudessa.

Toisen veljeksen puolustajaksi määrätty Kaarle Gummerus sanoo kuitenkin, että kaikki on epävarmaa niin kauan kunnes todistajat saapuvat kuultaviksi.

– Heidät on tarkoitus kuulla Irakissa, jonne matkustamme joka tapauksessa kuulemaan syyttäjän siellä asuvia todistajia, Gummerus sanoo Lännen Medialle.

Maanantaina oikeudenkäynti alkoi identtisten kaksosveljesten ulkonäön vertailulla. Keskiössä oli etenkin veljesten nenät.

Vertailu liittyy syyttäjän videotodisteeseen, jossa terroristijärjestö Isisin propagandavideolla punaiseen barettiin sonnustautunut mies ampuu vankeja. Syyttäjän mukaan mies on jompikumpi kaksosveljeksistä.

Koska veljekset ovat identtisiä, heidän ulkonäössään on vain pieniä eroavaisuuksia. Syyttäjän mukaan etenkin toisen veljeksen nenän sivuprofiili sopii "barettimiehen" profiiliin.

Myös veljeksiä esittävien valokuvien metatiedostot aiheuttivat keskustelua. Metatiedostojen mukaan nimittäin Irakissa paistoi aurinko yöaikaan ja oli pimeää päivällä.

Valokuvien on tarkoitus todistaa, että veljekset olivat erinäköisiä joukkomurhan tapahtuma-aikaan. Valokuvien metatiedostot ovat kuitenkin sotkeentuneet tuntemattomasta syystä niin, ettei niiden todellisesta ottamisajankohdasta saa helposti tolkkua.

Hovioikeuden toinen yritys

Tolkkua jutusta on hankala saada. Hankaluuksia ovat tähän mennessä aiheuttaneet muun muassa Irakin viranomaisten väärentämät asiakirjat, hidas tiedonvaihto Irakin ja Suomen välillä ja se, että veljesten mukaan heidän nimeämänsä todistajat pelkäävät Irakin viranomaisia.

Koska Irak on etsintäkuuluttanut kaksoset ja vaatinut Suomea luovuttamaan heidät takaisin, veljekset uskovat Irakin leimanneen heidät Isis-taistelijoiksi. Kaksosten käsitys oli, että heidän puolestaan puhuvia henkilöitä saattaisi uhata Irakissa jopa kuolema.

Vuosi sitten elokuussa Turun hovioikeus yritti ensimmäisen kerran käsitellä juttua.

Tuolloin hovioikeus odotti vuorokauden verran puolustuksen Irakissa asuvien todistajien vastauksia WhatsApp -viestisovelluksen kautta. Odottaminen kannatti, sillä kolme todistajista suostui kuulemiseen turvalliseksi kokemassaan paikassa.

Viranomaisilla ei kuitenkaan ole toimivaltaa vieraan valtion alueella, joten Suomi tarvitsi Irakilta luvan todistajien kuulemiseen. Koska tämä suostumus puuttui ja aikataulu jäi liian avoimeksi, hovioikeus päätyi siirtämään oikeudenkäyntiä.

Syyttäjä vaatii miehille elinkautista vankeusrangaistusta Irakissa tapahtuneista terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta. Veljekset kiistävät rikokset.

Syytteet nurin käräjäoikeudessa

On kulunut vuosi siitä, kun hovioikeus yritti ensimmäisen kerran käsitellä kaksosten tekemisiä kotimaassaan. Mutta oikeusprosessi itsessään alkoi paljon aiemmin, jo joulukuussa 2015.

Tuolloin poliisi otti veljekset kiinni vastaanottokeskuksessa, jonka muut asukkaat uskoivat tunnistaneensa veljekset terroristijärjestö Isisin teloitusvideolta.

Kaksoset olivat tulleet turvapaikanhakijoina Suomeen vuoden 2015 syyskuussa.

Syyttäjä uskoo, että veljekset osallistuivat Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Syytteet kaatuivat toukokuussa 2017 Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus piti esitetyn näytön valossa mahdollisena, etteivät kaksoset liity joukkomurhan tapahtumiin ollenkaan.

Rikoksissa ei ole ollut osallisina Suomen kansalaisia.

Kansainvälisten sopimusten mukaan Suomi on velvollinen tutkimaan jutun, sillä kyseisistä erittäin vakavista rikoksista epäillyt henkilöt oleskelevat Suomen alueella.

MAINOS

Kommentoi

Nuokin pitäisi tuomita Irakissa. Ja miten tuomioistuimen jäsenet voivat matkustaa Irakiin kuulemaan todistajia?

Irakissahan pitäisi odottaa Varma Kuolema.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin kun otetaan näitä poloisia Suomeen. Ovat korkeastikoulutettuja ja ikuisesti kiitollisia Suomelle että tänne turvaan pääsivät. Hyvä on meidän heidän käsiinsä tulevaisuutemme antaa. Ei maailmassa mikään ole niin tärkeää kuin se että kuka vaan mistä kehitysmaasta vaan pääsee minne vaan (Suomeen ainakin) turvaan lämpimään ja taskurahat kaupan päälle. Tätä ikiaikaista oikeutta puolustamaan valitsemme aina muutaman vuoden välein isänmaamme parhaat kyvyt Arkadianmäelle ylväinä astelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä maailma Suomea varmaan sitten kunnioittaa, kun Suomi-laivan hallitsemattomaksi riistäytyneen sivistyksen vuoksi upotessa huutelee laivan kapteeni omat kansalaiset kannen alle airoihin kahlittuina vielä mieltä ymmärrystä jotain ylevää ihmisoikeushöttöä, jota ei itsekään ole enää aikoihin käsittänyt.

"Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan; sen kohtuuden tähden, joka laissa on, se hyväksytään. Kaikkea lakia on älyllä käytettävä, sillä suurin oikeus on suurin vääryys, ja oikeudessa pitää olla armo mukana.", taidetaan tuomarinohjeessakin sanoa, joten kohtuuttomalta suomalaisia kohtaan tuntuu pitkään rakennetun hyvinvoinnin uhraaminen ja sivistysvaltion romahduttaminen täysin käsistä riistäytyneen maailmanpelastuspsykoosin vuoksi.

Tokikaan kehitysmaiden oikeusjärjestelmät eivät ole sillä tasolla, että siellä osattaisiin riittävää armoa rikollisilla osoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten missä maissa nämä aiemmin asustikaan. Kumma kun siellä ei vedetty tuomiolle. Mutta taas Suomi näyttää ja oikeusministeriö. Eikö opittu mitään 2005 sotarikosoikeudenkäynnistä, mm. Ruotsi ei tehnyt mitään oikeuskäsittelyn pystyttämiseksi, mutta Suomi aloitti silloin heti mdiajulkisuutta korostaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä käräjöinti on turhaa ja kallista veronmaksajille, Suomi ei saa heille tuomioita. Parempi olisi lähettää Irakin käräjäoikeuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän käräjät olisi syytä käydä Irakissa täällä niille ei saada tuomioita jos eivät itse tunnusta lisäksi käräjät maksaa ja korvaukset päälle aiheutetuista henkisistä kärsimyksistä. Loppuiän terapia ja työkyvyttömyys eläke päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliiksi tulee tämä todistelu. Juristit hierovat käsiään ja kuittailevat mahtipalkkioita. Tällä konstilla valtion kassa tyhjenee äkkiä. Tyypit voisivat lähteä lähemmäs kotiseutuaan, ei tarvitse palata kotimaahan. Palautus jonnekin muslimimaahan, jossa ajatellaan samalla tavalla, kuin he ajattelevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallista farssia. Syytteet kaatunee taas, sillä vaikuttaa syytteiden toteennäyttö mediasta saadun tiedon perusteella sangen heiveröiseltä. - Mikä onkaan syyttäjäviraston vastuu, selväähän on, että valtion korvaa ruhtinaallisesti kun syytteet hylätään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkohan saavat valtiolta korvausta pidätyksen ajalta? Olisiko puoli miljoonaa per heppu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos noita kaksosia ei saa tuomittua, niin miten kukaan uskoo ISIS-naisten joutuvan Suomessa tuomituksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:28
Wolverhampton pöllytti Norwichia edelliskausien nousijoiden kohtaamisessa – Pukin viime valioliigamaalista on kulunut yli kuukausi
19:26
Päiväkodissa työskennellään tautihautomon eturintamassa, työntekijät yhtä mieltä vastustuskyvyn paranemisesta – "Sen täytyisi olla jo aika ärhäkkä pöpö, jotta se minulle tarttuisi" Tilaajille
19:24
Pakkalan tekojäällä luisteltiin pallon perässä
18:57
Lentoliikenne Kanariansaarille on taas keskeytetty, lennot ohjataan muille kentille
18:42
Vesisateet jäivät tältä erää taakse Oulun seudulla – ensi viikolla on pakkasta ja aurinkoisiakin päiviä
18:11
Pohjantiellä sattunut ulosajo haittasi pohjoiseen suuntautuvaa liikennettä
17:34
Pohjois-Lapin kelkkareitillä pitää olla varovainen – purot ja ojat ovat pysyneet sulina paksun lumipeitteen alla
87
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
31
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

256 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image