Kotimaa

In­ter­su­ku­puo­li­sia leikataan surutta

"Lapsella on oikeus koskemattomuuteen, oikeus olla sellainen kuin hän on”, sanoo Mika Venhola.
Kotimaa 17.10.2009 0:00
Arja Mikkola

Joskus ilosanoma synnytyssalissa katkeaa hiljaisuuteen: "Onneksi olkoon, saitte..." Niin minkä?

Pari kertaa vuodessa saattaa Oulussakin käydä niin, ettei sukupuoli selviä rutiinivilkaisulla. Tuolloin voi kyseessä olla intersukupuolinen ihminen, kertoo kirurgian ja lastenkirurgian erikoislääkäri Mika Venhola Oulun yliopistollisesta sairaalasta. "Intersukupuolisten ihmisoikeudelliset näkökohdat pitää turvata niin vauvana kuin aikuisena," hän vetoaa.

Vaikka lasten oikeudet on Suomessa vahvistettu monissa papereissa, intersukupuolisiksi arvioitujen (is) vauvojen oikeudet eivät lääketieteen nimissä toteudu.

"Suomessa on laki, joka kieltää naisten ympärileikkaamisen. Osa intersukupuolisiin tyttövauvoihin kohdistuvista toimenpiteistä on aivan identtisiä. Klitoriksen typistykset tai häpyhuulten leikkaukset vastaavat ympärileikkausta", Venhola hälyttää.

Venhola ei itse suostu muokkaamaan pikkulapsen sukupuolielimiä pelkästään kosmeettisista syistä. "On mahdollista ja korkea aika monipuolistaa vaihtoehtoja (lääkärien) repertuaarissa", hän vaatii. Samalla hän torjuu sen, että lapsia parannellaan epämääräisten sukupuolistandardien mukaisiksi.

Tapauksista ei Suomessa kerätä tilastoja, mutta Venholan valistuneen arvauksen mukaan vuosittain syntyy 6-8 intersukupuolista: "Maksimissaan 10", hän totesi äskettäin leikkausosaston sairaanhoitajien valtakunnallisilla opintopäivillä Oulussa.

Ristivetoa lääkärikunnassa

Venhola tarttuu kirurgin veitseen vain, kun lapsen terveys sitä vaatii. Selkeä kanta muotoutui jo "kisällinä" 2000-luvun alussa. Kun oppi-isä opetti leikkaamaan, "piti niellä omat ajatukset."

Suomessa is-vauvoja leikataan kosmeettisista syistä nykyään enää Helsingissä. Vaikka kyseessä ei ole sairaus vaan erilaisuus, lääkärit usein suosittelevat leikkausta. "Lääkärit ja vanhemmat hoitavat omaa ahdistustaan", Venhola kritisoi.

Venholan mukaan leikkauspäätös ei juuri vaadi edes painostusta: "Vanhemmat ovat ilahtuneita, kun lääkärit ovat keksineet, mistä on kyse ja tarjoavat jonkinlaista apua."

Is-vauvojen kohteluun pitäisi mahdollisesti puuttua viranomaisten kautta. Venhola toivoo kuitenkin tuovansa keskustelun avulla muutoksen alansa toimintatapoihin.

Noin kymmenen asiaan vihkiytyneen lääkärin päätä ei tosin hetkessä käännetä. "Parempaan suuntaan ollaan menossa, mutta vauhti ei ole huimaava."

Sukupuolta ei voi kasvattaa

Kosmeettisia leikkauksia voidaan tehdä missä iässä tahansa, Venhola perustelee. Siksi olisi odotettava niin kauan, että intersukupuolinen pystyy itse määrittämään sukupuolisen identiteettinsä. "Aivot ovat tärkein sukupuolielin", Venhola painottaa kypsää ratkaisua.

Kasvatuksen olisikin oltava sellaista, että intersukupuolinen lapsi voisi löytää oman identiteettinsä.

Alan tutkimuksia on vähän, joten Venhola luottaakin siihen, että jatkossa yksittäisten ihmisten tarinoiden painoarvo lisääntyy. "Aika äänekäs joukko on tyytymätön leikkaukseen", hän viittaa myös kansainvälisiin kokemuksiin.

Paljon kertoo sekin, että vain harva kirurgilta lapsena säästynyt intersukupuolinen haluaa aikuisena leikkauksen.

Venhola on antanut intersukupuolisuudelle kasvot, jotta edes tiedostaisimme ongelman. Suurimman avun intersukupuolisille toisi kuitenkin - toistaiseksi vielä olematon - vertaisryhmä. "Vertaistuki on korvaamatonta."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Surullista, että Uuden testamentin Paavalia pidetään erehtymättömänä kristinuskon kivijalkana. Paavali kiroaa sukupuoleltaan epäselvät ristiinpukeutujat. Samoin kuin homot. Väittää, että nämä ihmiset valitsevat ominaisuutensa.
Eipä ollut työskennellyt synnytysosatoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo varmaan lähes parikymmentä vuotta sitten televisiosta tuli dokumentti intersukupuolisista ihmisistä. Siinä oli vanhempia joita harmitti, että olivat suostuneet leikkauttamaan lapsensa, koska leikkaukset aiheuttivat virtsanpidätys -ongelmia tunnottomuuden vuoksi, onhan alapäässä paljon hermoja. Lisäksi asia tosiaankin on niin, että sukupuoleen ei voi kasvattaa. Ohjelmassa tuli ilmi, että yleensä nämä lapset leikataan tytöiksi, koska se on helpompaa. No entäpä jos lapsi onkin mieleltään poika? Ohjelmassa oli taaperoikäinen tytön vaatteisiin puettu lapsi, jonka olemus oli pojan olemus ja käytös myös. Nuket häntä ei kiinnostaneet vaan pikkuautot - ei sillä, ettei tyttönä syntynyttä lastakin voisi autot kiinnostaa, mutta jos ajatellaan stereotypiaa poikalapsesta, hän oli ulkonäöltään ja käytökseltään juuri sellainen. Leikatusta alapäästä, pitkistä hiuksista ja tytön vaatteista huolimatta. Ohjelmassa haastatellut aikuiset interseksuaaliset ihmiset olivat myös sitä mieltä, että jos olisivat saaneet itse päättää, eivät olisi halunneet leikkauksia. Jaksot sairaalassa ja kaikenlainen alapäiden ronkkiminen oli ollut hyvin traumatisoivaa jo itsessään puhumattakaan siitä, että heitä oli yritetty vääntää muottiin, johon he eivät kokeneet kuuluvansa. Osa heistä koki olevansa henkisestikin sukupuolettomia ja osa oli leikattu kuuluvaksi väärään sukupuoleen. Nykyään kun on jo pidetty ääntä seksuaalivähemmistöjen oikeuksista ja kaikenlaiset ihmiset alkavat olla hyväksyttyjä, voisi ihan hyvin antaa myös intersukupuolisten olla mitä ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on niin että ihmisen on sopeuduttava järjestelmään eikä järjestelmän ihmiseen; siispä sukupuoli on tehtävä selväksi vaikka piiskalla pieksäen pienestä pitäen jos tarve vaati. // Sarkasmi loppuu.

Siis no ei! Lapsen silpominen jäykän järjestelmän ja ihmisten ennakkoluulojen mukaiseksi on täysin käsittämätöntä. Vanhemmat ehkä luulevat auttavansa lasta mm. kiusaamista vastaan, mutta tämä on täysin harhainen luulo ja vanhemmat vain leikkauksilla hälventävät omia pelkojaan, mutta se menee metsään - aina.

IS henkilö voi sitten vartuttuaan itse tehdä päätöksen, mikäli haluaa muuttaa luonnonluomaansa. Itse huomioisin myös tässä sen, että IS henkilön kohdalla kyse voi olla ihmisen kehityksestä, eikä sitä pitäisi teennäisesti manipuloida veitsellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos syntynyt lapsi leikataan pojaksi ja sitten vanhempana on tytön mieli, niin sehän on hoitovirhe. Mielestäni ei saa leikata ollenkaan ja päättää sitten itse vanhempana. Sotu-numeroita saa ja nimiä voi muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä asia on niin vaikea, että menee vuosia sen ymmärtämiseen ja olen lääkärin kanssa samaa mieltä, että tarvitaan niiden ihmisten mielipiteitä ja tarinoita, jotka ovat sen ongelman kanssa eläneet, leikkauksen jälkeen tai sitten ilman korjausleikkausta. Minulle tuli mieleen, että mitä jos vanhemmat päättävät olla leikkaamatta lasta ja säilyttävät mahdollisuuden hänen itse valita, kun tulee aika. Mutta mitä, jos lapsi itse pitää itseään niin erilaisena, jotenkin viallisena, kun seuraa muita "tavallisia" ihmisiä, että hän ei pysty keskittymään mihinkään muuhun asiaan. Hänelle tulee just sen takia mielenterveysongelmia. Ei siitä, että häntä kiusataan, vaan hän itse ei pysty sitä hyväksymään. Eli onko onnistunut leikkaus kuitenkin parempi ratkaisu tässä tapauksessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuinen intersukupuolinen voi halutessaan hakeutua sukupuolenkorjaushoitoihin jos oma keho tuntuu vieraalta suhteessa omaan sukupuoli-identiteettiin. Tuolloin korjataan jo täyteenkokoonsa kasvaneita sukupuolielimiä ja lisäksi niin, että ihminen saa toivomansa lopputuloksen. Tämä itsemääräämisoikeuden toteutuminen ja oma valinta leikkaukseen menemisestä aikuisena vaikuttaa myös leikkauksesta toipumiseen ja lopputulokseen toivotusti ja myönteisesti. Lapsen sukuelinten silvonta vasten heidän omaa tahtoaan on eettisesti väärin ja jättää suuret traumat kehoon ja mieleen! Näitä kehomielen traumoja moni intersukupuolinen joutuu käsittelemään läpi elämän. Se mikä tuntuu ihmisestä itsestä oikealta ja tarpeelliselta ei jätä traumoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika harvinainen ilmiö lienee, mutta keskustelu velloo kiivaana. On seikkaperäisiä mielipiteitä, miten ihmiset ehtii tavallisilta arkisilta asioiltaan pohtimaan ja analysoimaan näin tarkkaan tällaista asiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän itseäni Ihmetytyää miten osa ei tunnu ajattelevan yhtään omien arkiympyröidensä ulkopuolelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole olemassa 100 % naista eikä 100 % miestä, nainen ja mies ovat vain sukupuolimuuttujien ääripäitä ja sukupuolen sijoittuessa sopivasti keskelle saattaa käydä näin, että sukupuolta ei ulkoisesti saa selville.

Kasvattakaa ihmiset lapsenne suvaitsemaan kaikenlaista erilaisuutta (lukuunottamatta tietenkin väkivaltaista käyttäytymistä). Tämä elämä voi olla aika rankkaa jo ns. suureen enemmistöönkin kuuluville ns. normaaleille. Ajatelkaa, millaiset paineet vääräksi kokemansa sukupuoli aiheuttaa lapselle ja nuorelle!

Hienoa, että meillä on näin viisas ja rohkea lääkäri, joka uskaltaa nostaa kissan pöydälle tässä asiassa! Mediassakin on tullut ohjelmia viimeaikoina, joissa leikatut ovat julkisesti katuneet sitä myöhemmin. Heiltä on leikattu sukupuolisuhteissa niin tärkeä tuntoherkin alue! Oli todellinen sukupuoli lapsella kumpi tahansa, alkuperäiset sukupuolielimet kannattaa säästää. Niin tavalliset naiset kuin miehetkin harrastavat nykyään seksiä hyvin erilaisin tavoin. Mutta minkäs teet, jos sinulla ei enää ole tuntoherkkää aluetta! - Ja todellakin, aivot ovat ihmisen tärkein sukupuolielin! Näin se on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa positiivista huomata, että täällä kommenteissa voi kerrankin lukea perusteltuja mielipiteitä, eikä ainoastaan epäluuloista torjumista ja tuomitsemista. On tosiaankin aika, että luovutaan vanhoista sukupuoleen liittyvistä "näin se vain menee"-juntturoinneista ja hyväksytään se, että kaikkien kohdalla asiat eivät mene samoin. Turha yrittää tunkea samaan muottiin sellaista, mikä ei sinne mahdu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hullua kuinka koulukiusaamisen ehkäisemiseksi ollaan valmiita tekemään vaikka mitä, muttei puuttumaan itse ongelman aiheuttajaan eli kiusaajaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lailla pitäisi kieltää lapsien silpominen vauvana . Monelle sukupuolinen indetitteetti kehittyy vasta murros iässä jolloin asiaa voidaan alkaa korjaamaan oikeaan suuntaan . Vaikea paikka jos sukupuolisuus on tuhottu jo vauvana eikä syntyneitä vahinkoja enään voida korjata .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaa kyllä, että täällä on monta kovaäänistä kommentoijaa, jotka ei tunne yhtään is henkilöä. Tai ehkä tuntee, mutta ei tiedä sitä. Ihan oikein, pitäisi odottaa ja antaa lapsen itse päättää! Aikuiset niitä ennakkoluuloja luo eikä lapset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, Venhola!

Leikkelemisen kannattajat hoitavat lähinnä omaa ahdistustaan, kuten jutussa jo todetaan. Onko oikeasti ihmisen sukupuoli-identiteetin kulmakivi se, kummassa vessassa tai kumpien liikuntatunnilla koulussa käydään? Varmasti joitakuita saatetaan kiusata, mutta myös aivan varmasti lapset itse suhtautuvat monesti intersukupuoliseen kaveriinsa tämän persoonan, ei sukupuolen (tai sen epäselvyyden) perusteella. Joitakuita valitettavasti koulussa kiusataan silmälasien ja ylipainon vuoksi, eikä heillekään tehdä taittovirhe- tai lihavuusleikkausta.

Asiallista keskustelua aiheesta kaivataan, ei jeesustelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nöffe: mua kiusattiin lapsena koulussa hörökorvien takia ja ne leikattiin "normaaleiksi". Itse en olisi halunnut enkä pitänyt tarpeellisena että mua aletaan silpomaan, olisin vaan halunnut että aikuiset olisivat saaneet kiusaamisen loppumaan. Vuosien painostuksen jälkeen suostuin leikkaukseen. Kiusaaminen jatkui, lapset keksii aina syitä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan samaa mieltä Nöffen kanssa! Kiusaajat keksii aina syyn kiusata. Erillaisuus pitäisi ottaa positiivisena asiana. Kuten itse sen nään, erillaisuus on aarre. Sitä mitä sinulla on ja muilla ei on vain rikkaus ja sitä pitää vaalia. Tietysti jos ei itse siedä itseään sellaisena kuin maailma on sinut tarkoittanut täytyy harkita leikkausta.. Sääli silti kuin kaikki tasapäistetään nykyään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisin, että korjausleikkaus tytöksi/pojaksi tapahtuu kivuttomammin juuri tuossa iässä.

On kuitenkin varmaa, että koulumaailmassa, uimahalleissa, pukuhuoneissa tulee valita jo pienenä lapsena jompi kumpi sukupuoli tämän vuoksi on selvitettävä niin hyvin kun mahdollista se todellinen sukupuoli.

Myös terveystiedon tunnilla tulevat asiat ovat aika vaikeita, mikäli sukupuoli on epäselvä, sillä välimuotoja ei siinä asiassa tunneta. On aivan varmaa, että lapsi joutuu kiusatuksi koulussa mikäli poikkeaa sukupuolellisesti muista ja se on varmasti rankkaa ja yksinäistä elää yksin tämän asian kanssa.

Kumpi on siis parempi. Lapsen sukupuoli määritetään niin ammattimaisesti kuin mahdollsita ja korjataan vastaamaan sitä ja mahdollistetaan lapselle näin tasapainoinen ja normaali elämä vai sukupuolat ei korjata ja annetaan lapsen olla pitkä ikä pilkan ja ivan kohteena asiasta, jolle hän itse ei ole voinut mitään.

Lapsella on oikeus tehdä valintoja vasta aikuisena ja vaikeimmat vaiheet tämän asian tiimoilta on jo kohdattu siinä vaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko näin?
Entäpä jos leikkaus päätetään tehdä ja vauvasta vanhemmat kasvattavat tyttöä, joka huomaakin tuntevansa olevan enemmän mies kuin nainen - vuosien kasvatustyö ja painostus tytöksi menee täysin hukkaan, kun henkilö ei saa itse päättää mitä tekee omalla elämällään, kun yhteiskunta pyrkii määrittämään sen sinun puolestasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ja kun terveystiedon tunneilla kerrotaan vain kahdesta sukupuolesta, kun niitä todellisuudessa on useita, niin pitäisiköhän opetusta muuttaa sen sijaan, että yritetään vääntää kaikki ihmiset noihin kahteen yleisimpään sukupuoleen? Jos olisit lukenut artikkelin tarkkaan, olisit huomannut, että sukupuoli ei ole yhtä kuin sukupuolielimet. Is lapsen ahdistus ja hämmennys terveystiedon tunnilla ei siis välttämättä vähene kirurgisten toimenpiteiden myötä, mutta vähän avarakatseisemman opetuksen myötä kenties helpottaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Callunav, että kirjoitit näin kauniisti. En olisi itse osannut sanoa paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image