Kotimaa

In­ses­tioi­keu­den­käyn­ti: Isä kiistää syytteestä kaksi asiaa

Insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkona. Syytettynä on 51-vuotias mies. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 26.10.2016 11:57 | Päivitetty 26.10.2016 12:02
Mirja Niemitalo, Juha Vainio

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytteessä olevan 51-vuotiaan miehen asianajaja pyytää oikeudelta, että päämiehen mielentila selvitetään.

Miestä syytetään tyttärensä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joka on syyttäjän mukaan tapahtunut vuosina 1999–2008.

Asianajajan mukaan mies myöntää teon nimikkeet oikeiksi, mutta kiistää teon kuvauksesta joitain asioita. Puolustus on syyttäjän kanssa erimielinen tekojen alkamisajasta ja tekojen määrästä. Puolustuksen mukaan teot alkoivat vasta vuonna 2002 ja päättyivät 2008, kuten syytteessä mainitaan.

Sukupuoliyhteyksiä on syyttäjän mukaan ollut 1–3 kertaa viikossa. Syytetyn asianajajan mukaan sukupuoliyhteyksiä on ollut noin kerran kuukaudessa.

Syyttäjä vaatii uhrin isälle vähintään kahdeksan vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syyttäjän haastehakemuksen mukaan isä on ollut toistuvasti sukupuoliyhteydessä tapahtuma-aikaan 9–17-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Tekojen seurauksena uhri on tullut raskaaksi neljä kertaa, joista kolmella kerralla uhrille on tehty raskauden keskeytys. Raskaus on keskeytetty, kun uhri on ollut iältään 11-, 13- ja 17-vuotias.

Nyt 26-vuotias tytär synnytti isälleen lapsen 17-vuotiaana.

Uhri vaatii erilaisia korvauksia 45 000 euron edestä muun muassa kärsimyksistä. Vastaaja on myöntänyt vaatimukset korvausten perusteiden osalta oikeiksi.

Oulun insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkoaamuna Oulun käräjäoikeudessa. Asianajajan mukaan isä on myöntänyt syytteen pääosin oikeaksi. Asianajaja Kari Eriksson sanoi ennen oikeudenkäynnin alkua, että isä katuu syvästi tekojaan.

Oikeudenkäynti käydään kolmen tuomarin kokoonpanolla. Väitettyihin seksuaalirikoksiin syyllistynyt isä työskenteli Oulussa ollessaan vuosia Oulun käräjäoikeuden lautamiehenä.

Uhrin toivomuksesta oikeudenkäynti käydään julkisena.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Ei voi olla totta. Tuollaiselle vielä oikeuden käynti. Yhteiskunnan varoilla tietenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei onneksi ole menty siihen oikeuskäytäntöön että rikoksista epäillyt, seurueineen, räjäytetään kauko-ohjattavien lennokkien avulla taivaan tuuliin. Ilman oikeudenkäyntiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai. Arvaa paljonko nettoaa syytettyjen asianajajat oikeudenkäynneissä? Paljon enemmän kuin vastapuolen. Kirsikkana kakussa mahdollisuus pitempiaikaiseen oikeustoimeen, koska miltei aina valitetaan päätöksistä ja show jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti asianomainen lähtee käymään oikeutta myös kuntaa/lastensuojelua vastaan, jokin siellä päässä on mennyt pahasti pieleen. Usein tuntuu siltä että näihin asioihin ei tule muutosta ennen kuin joku joutuu henkilökohtaisesti vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tekijälle enää oikeasti merkitystä onko teot olleet monta kertaa viikossa tai kerran kuussa?
Monta vuottahan tuota on jatkunut. Olisipa hän vain myöntänyt kaikki suoraan eikä pitkittäisi koko juttua. Saisi asianosaiset rauhan, oma tytär sentään.
Nyt kun teko on tullut julki niin tyyppi myöntää syytökset osittain ja yrittää vedota hädissään johonkin omasta tahdosta riippumattomaan. Itsekästä rikollista toimintaa. Eikä näillä tyypeillä ole minkäänlaista selkärankaa kohdata omaa pahuuttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on sosiaali- ja tervedenhuolto-organisaatioiden vastuu?
Ymmärtääkseni lastensuojelulaki olemassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä "ennakkotapaus" saa jatkoa muidenkin hyväksikäyttöjuttujen osalta, niitähän riittää tutkittavaksi.
Niitä on "hutkittu" tähän asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän pääsee oikeasti neljällä vuodella. Ensikertalainen. Onpas muuten jännä, miten mies on voitu valita lautamieheksikin. Voisi kai joku sitäkin vähän penkoa. Tässä tapauksessa riittäisi paljon pengottavaa, laittakaa kerrankin väärin tehnyt porukka vastuuseen teoistaan ja tekemättä jättämisistään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen vain 8 vuoden vankeusrangaistusvaatimusta. Tämän hirveämpää tekoa (insesti, raskaudet, teon poikkeukselisen pitkä jatkuvuus, lapsen syntymä) on vaikea kuvitella, joten eikö rangaistuksen tulisi olla asteikon yläpäässä, lähempänä 10 vuotta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhri on tehnyt hienon ratkaisun, kun on halunnut oikeudenkäynnin julkiseksi. Hän tekee tällä rohkaisevan palveluksen myös muille insestin uhreille. Uskon, että julkinen käsittely auttaa häntä itseäänkin pääsemään yli kokemustensa aiheuttamista kolhuista ja paremmin elämään normaalia elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos mies tarvitsee tulkkia oikeuden käsittelyssä niin miten on voinut toimia lautamiehenä? Onko varmasti ymmärtänyt päätettävä asiat kun nytkin joutuu turvautumaan tulkkiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta turiset. Kaikki keissistä uudelleen auki joissa syytetty ollut lautamihenä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli mies nyt tarvitsee tulkkia ja aikaisemmin toiminut lautamiehenä, ymmärrykseni mukaan kaikki jutut joissa hän toiminut lautamiehenä tulee käsitellä uudelleen.
Myös poliittisten puolueiden tulee olla tarkkana kenet mihinkin tehtävään asetetaan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka hänet on tehtävään ylipäänsä valinnut? Nimiä esiin ja mikrofonia nenän eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnioitan syvästi uhrin rohkeutta ja päättäväisyyttä, ja hänen vahvuuttaan hiljentämisen ja häipäisemisen kulttuurin keskellä. Tällaisissa keisseissä maton alle lakaiseminen on vallankäyttöä pahimmillaan.

Toivon, että tästä asiasta lähtee eteenpäin tutkintapyyntöä myös Oulun kaupungin lastensuojeluun ja OYSille - kuinka voi olla mahdollista, että toistuvasti abortissa käytetystä lapsesta ei tehdä lastensuojeluilmoitusta? Kuinka voi olla mahdollista, että tällainen on jatkunut vuosia? Häpeällistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkä se poliisi tähän liittyy yhtään mitenkään? Poliisi kyllä toimii jos käsky käy, mutta jos se suunnattoman suuri virkakoneisto järjestyksessä ennen poliisia ei tee työtään, ei poliisikaan voi mitään tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image