Kotimaa

Influenssarokote jäihin narkolepsiapelon takia

THL:n rokotusosaston johtaja Terhi Kilven mukaan kyse on varotoimesta. KUVA: Mauri Ratilainen / com.pic
Kotimaa 13.10.2012 6:00 | Päivitetty 13.10.2012 8:02
Kaleva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele toista tämän syksyn kausi-influenssarokotetta eli Fluarixia alle 65-vuotiaille suomalaisille.

Perusteena on se, ettei vielä tiedetä, voiko Fluarix lisätä sikainfluenssarokote Pandemrixin aiemmin saaneiden riskiä sairastua narkolepsiaan.

Fluarixin valmistaja on Glaxosmithkline eli GSK, joka valmisti myös sikainfluenssarokote Pandemrixin.

”Näyttöä siitä, että Fluarix lisäisi narkolepsiaa, ei ole. Kyse on varovaisuustoimesta”, kertoo THL:n rokotusosaston johtaja Terhi Kilpi.

Varotoimenpide liittyy uusiin tutkimustuloksiin Pandemrixin ja narkolepsian yhteydestä.

THL on selvittänyt, miksi Kanadassa käytetty, Pandemrixin kaltainen sikainfluenssarokote Arepanrix ei tiettävästi lisännyt narkolepsiaa Kanadassa. Kumpikin rokote sisälsi samaa tehosteainetta, jonka on epäilty laukaisseen narkolepsian siihen geneettisesti alttiilla ihmisillä.

Alustavat tulokset viittaavat siihen, että Arepanrixin ja Pandemrixin viruksen osia sisältävät antigeeniseokset ovat immunologisesti erilaiset.

”Narkolepsiaan sairastuneiden lasten verestä löytyneet vasta-aineet reagoivat eri tavalla Pandemrix- ja Arepanrix-rokotteiden antigeeniseokseen”, Kilpi sanoo.

Kilpi pitää mahdollisena, että narkolepsia on puhjennut taudille alttiilla ihmisillä tehosteaineen ja antigeeniseoksen yhteisvaikutuksesta, mutta asian varmistaminen vaatii lisäselvityksiä.

Kausi-influenssarokote Fluarix on valmistettu samaan tapaan kuin Pandemrix, paitsi että se ei sisällä tehosteainetta.

Lue koko juttu lauantain Kalevasta tai Kalevan terve24-palvelusta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Vaikka olin hoitoalalla töissä en ottanut sikainfluenssa -rokotetta, vaikka sitä suositeltiin ja muut hoitajat olivat sen ottaneet. Koska rokotetta ei oltu testattu, en luottanut rokotteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossakin muussa maassa nämä THL:n edesvastuuttomat konnat olisivat jo virkarikoksesta linnassa. Suomessa hyväveli pitää toisestaan huolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä, että meihin vanhuksiin voidaan pistää mitä vaan. Ilmeisesti taas on säästetty rokotekustannuksista. Vaikka toisaalta narkolepsian luulisi tulevan yhteiskunnalle kalliimmaksi. Minä ainakin aion kieltäytyä tästä rokotuksesta, vaikka ennen kävin uskollisesti aina influenssarokotuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulun riskiryhmään ja näin ollen olen ottanut influenssa rokotuksen monta vuotta . Tietämättä mitään sivuvaikutuksia , enkä ole sairastanut influenssaan . kai siitä on joku hyöty ollut .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella sekavasti kirjoitettu juttu. Eikö tuo Arepanrix ole sikarokote kuten Pandemrix ja Fluarix on kausi-influenssaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ei kyllä tiiä ennenku ite kokeilee, vaan tuskimpa se ketään niin paljoa kiinnostaa, että on valmis vaarantamaan oman terveytensä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpahan Kilpi tullut kuitenkin hieman varovaisemmaksi puheissaan. Muistatteko mitä hän puhui sikapiikistä, lähes vankilaan joutui, jos ei sitä ottanut. Tähän naiseen enkä Puskaan luota ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmillista että Suomessakin lääkeyritysten valta on niin iso, että jopa kansallisella tasolla voidaan rokottaa ihmisiin testaamattomia aineita. Muistatteko vielä mikä valtava mediamylläkkä rokottamisen ympärillä oli? Kaikkien oli ehdottomasti otettava rokote. Vastaväittäjät tehtiin näyttämään hölmöiltä idiooteilta. Näin se raha, valta ja media kytkeytyy sulavasti yhteen, jonka liekassa ihmiset tottelevat. Voimia vain kaikille perheille, jotka ovat tämän petoksen uheriksi joutuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele toista tämän syksyn kausi-influenssarokotetta" Onko siis joku toinenkin rokote, jota jaetaan? Jos menen nyt riskiryhmäläisenä hakemaan rokotteen, niin mitä ne pistää vai pistääkö mitään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet ihmiset ovat kuin lampaita jotka seuraavat suurta johtajaa. Heti kun suositellaan että ottakaa influenssa piikki ja kun kehoittajana arvovaltainen THL, mennään mitään kyseenalaistamatta piikille. THL:n luottamus meni jo siitä sikainfluenssa rokotteesta, tämä ei tuonut mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko ne varusmiehet kerettiin rokottaa, kun jokin aika sitten uutisoitiin, että varusmiehille influenssarokote on pakollinen ? Sekin on aivan järjetön asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Armeijan rokotuksista jäi elinikäiset vammat. Rokotteista sain autoimmuunitaudin joka tuhosi munuaiset. Rokote ei kylläkään ollut influenssarokote joka ne tuhosi mutta ne muut joita pistettiin 4 tai 5 kerralla. Influenssarokotteisiin en ole koskenut koskaan enkä koske. Järjetöntä vaarantaa terveytensä noiden influenssarokotteiden takia- Ne on pelkkää lääketeollisuuden bisnestä joka kyllä tiedetään mutta kyllä niille ikävä kyllä vieläkin riittää ottajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko ne varusmiehet kerettiin rokottaa, kun jokin aika sitten uutisoitiin, että varusmiehille influenssarokote on pakollinen ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varusmiehethän eivät olekaan ihmisiä, vaan pelkkää raaka-ainetta, joista tehdään tappajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näy olevan THL:LLÄ varaa ees niien narkkiskorvausten maksuun joten tuskin maksaa tuleviakaan vahinkoja. Semmonen jolla on ylimäärästä rahaa niin uskaltaa varmaankin kokeilla myös näitä uusia hienon nimisiä litkuja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä ottaisi nuhatikkua, kuulostipa sen nimi sitten miten turvalliselta tahansa. En myöskään lähtisi tuskastumaan noijen eri paukkujen välisiä eroja puntaroiden, vaan sysäisin kaikki suoraan Ekokemin ongelmajäteastiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voin myöntää, että olen tähän asti luotanut kuin "pukki sarviinsa" noihin influenssa-rokotteisiin. Nyt tuntuu, että minua on petetty. Olen todella huolestunut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo kaikki turhat rokotteet pitäisiä laittaa pannaan ja tuo noita-akka telkien taa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

12:36
Kultasirkku havaittu Hailuodossa – lintu nähtiin Suomessa edellisen kerran vuonna 2007
12:22
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saatavusharkinnan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa
12:00
Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat
11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
52
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
22
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image