Kotimaa

IMF antaa tärkeän ulkopuolisen arvion Suomen tilanteesta, sanoo val­tio­va­rain­mi­nis­te­riön virkamies – ohjeita ei ole pakko noudattaa.

IMF-ryhmän vetäjä Alasdair Scott on ollut kirjoittamassa aiemminkin Suomi-raportteja. KUVA: Kimmo Brandt/compic
Kotimaa 19.11.2019 18:14
Pekka Mauno

Enemmän painoarvoa on EU-komission patistelulla kasvu- ja vakaussopimuksen noudattamiseen. Tosin niidenkään rikkojia ei ole rangaistu.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi arvionsa Suomesta.

Kolmen sivun verran analyysia Suomen talouden tilasta ja hallituksen tavoitteiden toteutumismahdollisuuksista. Mutta taustalla on IMF:n ekonomistien kuukausien taustatyöt ja kahden viikon haastattelukierros Suomessa, jonka aikana viisijäseninen IMF-ryhmä tapasi kaikki talouspolitiikkaan liittyvät keskeiset tahot.

– IMF antaa tärkeän ulkopuolisen arvion Suomen talouden tilasta, kuvailee finanssineuvos Sari Sontag valtiovarainministeriön kansantalousosastolta.

IMF:ssä on 189 jäsenmaata ja valtava ekonomistien armeija. Ekonomistien seurantavastuulla olevat jäsenmaat vaihtuvat, mutta esimerkiksi Suomessa nyt vierailleen IMF-ryhmän vetäjä Alasdair Scott on ollut kirjoittamassa aiemminkin Suomi-raportteja.

IMF on Maailmanpankin sisarjärjestö. Sen tehtävänä on edistää jäsenmaidensa talouskehitystä ja rahoitusmarkkinoiden vakautta. Sen varmistamiseksi kaikkien jäsenmaiden talouden tilasta tehdään arvioita säännöllisesti.

Keskeinen osuus arviota on talouden ennuste, joka syntyy IMF:n oman talousennustemallin perusteella.

Kun ryhmä palaa Washingtoniin, työt jatkuvat. Valmis maaraportti syntyy vuoden vaihteeseen mennessä ja palaa takaisin Suomeen lausunnolle.

Lopulta raportti menee IMF:n johtokuntaan ja laaja arvio Suomen talouden tilasta julkaistaan.

Ministeri Lintilä: IMF:n huomautukset koskevat hallituksen kipukohtiin

Lyhyessä arviossaan IMF epäilee, että Antti Rinteen (sd.) hallituksen tavoite valtion velkaantumisen hidastamisesta ei toteudu. Myös tehokkaita työllisyystoimia tarvitaan, että hallituksen 75 prosentin työllisyysastetavoite toteutuisi.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo tiedotteessaan, että kyse on juuri niistä kipukynnyksistä, jotka ovat varsin tuttuja myös hallitukselle.

– Hallitusohjelma on vaativa. On selvää, että budjettitasapaino, sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ja työllisyyden nosto ovat sen kulmakiviä, eivätkä ne toteudu itsestään vaan vaativat määrätietoisia toimia, sanoo Lintilä.

Talouden arvioita tekevät myös OECD ja EU-komissio

IMF:n arvio on vuosittain toistuva, ja perustuu siihen, että Suomi on valuuttarahaston jäsen.

Sen lisäksi Suomi saa muitakin ulkopuolisia arvioita. Niitä tekevät OECD (Kansainvälisen kehityksen ja yhteistyön järjestö) sekä EU:n komissio.

OECD seuraa jäsenmaidensa talouskehitystä niin kuin IMF:kin. Sekin tekee säännönmukaisesti maatutkintavierailun ja julkaisee sen pohjalta raportin. Tapa koota raportti on samantapainen kuin IMF:llä.

IMF:n ja OECD:n suositukset eroavat kuitenkin EU-komission Suomen talouspolitiikkaa koskevista arvioista siinä suhteessa, että kahden ensiksi mainitun suositukset eivät ole sitovia.

– Suomi on EU:n jäsenmaana sitoutunut noudattamaan sopimusta talous- ja rahaliiton vakaudesta. Se on myös vahvistettu lainsäädännössä, sanoo Sari Sontag.

Pari viikkoa sitten valtiovarainministeriö joutui antamaan selityksen komissiolle, miten Suomi aikoo toteuttaa sopimuksen säännön, joka koskee julkisten menojen kasvua. Kyse on toimista, jolla pyritään ennaltaehkäisemään julkisen talouden alijäämän ylittymistä kolmesta prosentista.

Selityksiin komission jäsenmaihin kohdistuvat valvontatoimet ovat myös jääneet. Vaikka sillä on oikeus langettaa rangaistuksia niille jäsenmaille, jotka rikkovat budjettivajeita ja julkista velkaa koskevia sääntöjä, rangaistuksia ei ole jaeltu.

Ankarin rangaistus on ollut komission tarkkailuluokalle joutuminen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

IMF on juutalais korpporaatiopankkien ja Federal reserven yhdessä omistama dollaripohjainen fractional-bankingiin perustuva kreditpankki.
IMF on lainapolitiikallaan tuhonnut demokratioita ympäri maailmaa. Onhan lainojen takuina yleensä lainansaajamaan kansallinen omisuus ja luonnonvarat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä ihmeestä olet omaksunut tuollaisia vääriä käsityksiä IMF:n omistussuhteista? Ota asioista selvää. Voit hakeutua aikuiskoulutukseen, koet ihmeellisiä hetkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ehdottomasti syytä muistaa että IMF on pelkkä yksityinen pankki, jonka tehtävä ei ole ajaa Suomen etuja vaan omiaan yksityisenä yrityksenä.

IMF on ikäväkyllä onnistunut ajamaan useita kansallisvaltioita sijoittajien velkavankeuteen ns. ''austerity'' ohjelmillaan, joilla on siirretty kansan omaisuudet ja varallisuudet - mm. myymällä niitä - yksityiseen omistukseen kansan tappioksi.
Tätä yritetään Suomessakin voimallisesti mm. yksityistämällä SOTE toimintoja voittojen tavoitteluun kansamme tappioksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi, oi kun vähälukuinen kansa ylikuluttaa ei saa taloutta tasapainoon. Hoi ministerit, tehkää turvapaikka hakemus suomenkansalle vaikka Somaliaan tai johonkin lämpimään maahan jos vaikka hyväksyisivät sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää oon Jo toitottanut hirveää Suomen velkaantumista 600000 tuhatta euroa tunnissa ja otamme syömävelkaa 2 mrd vaalikaudella 109.7 mrdista 150 mrd Suomen ongelma valuvikainen ministeriön ylipaisuneet koneisto jotain mätää suurin verorahojen käyttäjä valtioministeriön 18.7 mrd ja muut ministeriöt.Hyvä muistaa Pääministeri palkkassi 13 avustajaa omille seurapiirille verorahoilla talous tasopainoon yksinkertaisia ovat yritystuet,eläkekatto,politikkojen sopetumiseläkkeet,puoluetuet-ja euronjäsenmaksut.Tämä tekisi vuositasolla 8 mrd säästöjä olisimme kuuden vuodessa tasapainossa eikä maksateta sukupolvilta toisille laskua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
8
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
7
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
5
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image