Kotimaa

Imatran ampuja myöntää teot tappoina - ampumisen motiivina halu päästä putkaan tai vankilaan

Oikeudenkäynti alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tiistaiaamuna. Syytetty peitti kasvonsa hupulla. KUVA: Lauri Heino
Kotimaa 29.8.2017 2:02 | Päivitetty 29.8.2017 13:43
STT, Kaleva

Syyttäjä pitää Imatran joulukuista veritekoa vakaasti harkittuna ja erityisen julmana. Syyttäjän mukaan 24-vuotias syytetty saapui rikospaikalle viidellä patruunalla ladattu kivääri takakontissaan ja ampui kolme naista lähietäisyydeltä. 24-vuotiasta miestä syytetään kolmesta murhasta.

- Hän (syytetty) on kohdistanut tekonsa vaaraa aavistamattomaan ja siksi puolustuskyvyttömään (uhrin nimi), joka ei omalla käyttäytymisellään ole antanut aihetta väkivaltaiseen hyökkäykseen, syyttäjä Asser Kuosmanen sanoi tänään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa alkaneessa istunnossa.

Mies myöntää tappaneensa naiset ja syyllistyneensä tappoihin. Hän kuitenkin kiistää toimineensa vakaasti harkiten ja erityisen julmalla ja raa'alla tavalla.

Kivääri oli syyttäjän mukaan miehen isän omistama

Syytetty oli syyttäjän mukaan ottanut isänsä omistaman kiväärin ja ajanut vanhempiensa asunnolta Imatran keskustaan. Mies saapui Koskenparras-nimiselle kadulle hieman ennen puoltayötä.

Uhrit olivat syytetyn saapuessa olleet poistumassa ravintola Vuoksenvahdista ja jääneet keskustelemaan ravintolan edustalle. Syyttäjän mukaan mies tähtäsi ensin tähän selin päin seisseeseen naiseen. Laukaus lävisti naisen pään ja nainen kuoli välittömästi, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan yksi laukauksista lävisti yhteensä kolme kohdetta, mikä on hänen mukaansa osoitus aseen tehokkuudesta. Kaikki kolme uhria kuolivat lähes heti.

– (Ase) soveltuu suurriistan, muun muassa hirven tai karhun metsästykseen, syyttäjä Kuosmanen luonnehti tekoasetta oikeudenkäynnin tauolla antamassaan haastattelussa.

"Ampumisen jälkeen tähtäsi hetken kadun suuntaisesti"

Ampumisen jälkeen mies on syyttäjän mukaan tähdännyt hetken kadun suuntaisesti ja laittanut sen jälkeen kiväärin autonsa takakonttiin. Poliisi tuli paikalle pian. Mies ei vastustanut kiinniottoa.

Esitutkinnassa mies on kertonut, että ampumisten motiivina oli halu päästä putkaan tai vankilaan, haastehakemuksessa sanotaan.

Puolustus on istunnon kahden ensimmäisen tunnin aikana ollut äänessä vain vähän. Syytetty ei ole itse puhunut lainkaan.

Poliisi kertoi esitutkinnan aikana pitävänsä todennäköisenä, että ampumisten taustalla on lähinnä syrjäytymiseen ja mielenterveyteen liittyviä syitä.

Syytetty on ollut mielentilatutkimuksessa. Mielentilatutkimuksen tulos tulee julkiseksi vasta oikeudenkäynnin aikana.

Syyttäjä vaatii, että rangaistus suoritetaan kokonaan vankilassa

24-vuotias mies ampui viime joulukuussa Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Tiina Wilén-Jäppisen (sd.) ja kaksi paikallista toimittajaa Imatran keskustassa sijaitsevan ravintola Vuoksenvahdin edustalla. Mies ei tuntenut uhreja, vaan he valikoituivat sattumalta, syytetty kertoi esitutkinnassa.

Syyttäjän mukaan mies aiheutti vakavaa yleistä vaaraa ampuessaan yleisellä katualueella. Monet ihmiset ovat olleet vaarassa saada osuman, syyttäjä sanoo. Syytetty kiistää yleisen vaaran aiheuttamisen.

Rangaistusta määrättäessä koventamisperusteena pitäisi syyttäjän mukaan ottaa huomioon syytetyn aiempi rikostausta. Mies on tuomittu tapon yrityksestä.

Syyttäjä vaatii myös, että tuomittaessa syytetty suorittaa koko rangaistuksen vankilassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Milloin tämä hupulla itsensä peittäminen oikeussalissa kielletään. Mikä oikeus näillä rikollisilla ja rosvoilla on peittää naamansa oikeussalissa. En ymmärrä mitään "yksilönsuojaa" näissä tapauksissa. Jos rikoksen uhrit peittävät kasvonsa, se on eri asia ja ymmärrettävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syytetyt voivat sanoa ja tehdä mitä tahansa mm peittää kasvonsa. Todistajana saat sakot ja tuomion jos yrität suojata itseäsi. Nimeskikin kuulutetaan kaikkien hullujen tietoon. Siksi en lähde enää koskaan todistamaan mitään. Suomen oikeuslaitos on täysin mätä ja kieroutunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Syyttäjä pitää ... erityisen julmana."

Ei tule menemään läpi tuo väite oikeudessa. Ei ainakaan pitäisi.

Vähän väliä saa lukea lehdistä miten ihmisiä pahoinpidellään ja tapetaan potkimalla isolla porukalla maassamakaavaa puolustuskyvytöntä uhria päähän.

Noidenkaan juttujen tuomiolauselmissa ei ole mainittu "erityistä julmuutta", joten ei sitä voi olla tässäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomiolauselmassa on rikosnimike kuten murha tai tappo ja sen mukaan tulee rangaistus. Teon luonnehdinta kuuluu syyttäjän toimeen ei tuomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikinä ei vapaaksi, ei ikinä. Ja jos nuo teot eivät ole erityisen julmia, mikä on.
Kivääri ja panokset mukana, ampuu kolme viatonta kuoliaaksi ja kiistää murhanneensa.
Ei olisi pitänyt ollakaan vapaana aiemman tekonsa vuoksi.
Murhaajia suojellaan ja viattomat joutuvat uhreiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image