Kotimaa

Ilvestä saa metsästää po­ron­hoi­toa­lueil­la viime vuotta enemmän - "Kannan kasvu on ollut tavoiteltua"

Ilveksen rauhoittaminen on runsastuttanut kannan ja nyt Suomessa elää arviolta noin 2500 aikuista ilvestä. Kannanhoidollinen metsästys poikkeusluvilla alkaa lokakuun alussa. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 21.9.2017 14:59
Saija Pennanen

Ilveksen metsästykseen poronhoitoalueelle on myönnetty poikkeuslupia viime vuotta enemmän. Suomen riistakeskus myönsi 20 poikkeuslupaa lokakuun alussa alkavalle metsästyskaudelle. Viime vuonna poronhoitoalueella pyydystettiin 14 ilvestä.

Poronhoitoalueen ulkopuolella ilveksen kannanhoidollinen metsästys alkaa kaksi kuukautta myöhemmin, joulukuun alussa. Riistakeskus päättää luvista lokakuun lopulla maa- ja metsätalousministeriön asetuksen perusteella.

- Poronhoitoalueen ulkopuolella poikkeuslupien määrä on huomattavasti suurempi, sillä etelämpänä ilveksen esiintyminenkin on tiheämpää. Viime metsästyskaudella saatiin saaliiksi kaikkiaan 399 ilvestä, joista 385 metsästettiin poronhoitoalueen ulkopuolella, julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen riistakeskuksesta kertoo.

Poronhoitoalueella metsästyslupia on painotettu alueen eteläosiin ja erityisesi Kainuuseen, jossa ilves aiheuttaa porotaloudelle suuria vahinkoja. Kahdestakymmenestä luvasta kolmetoista on myönnetty Kainuuseen, viisi Oulun poronhoitoalueelle ja vain kaksi Lappiin.

- Etelämpänä ilves aiheuttaa huomattavasti vähemmän vahinkoja kuin poronhoitoalueella. Joitakin yksittäisiä lammasvahinkoja on tapahtunut ja muutamia kotikissoja päätyy ilveksen hampaisiin. Kannanhoidollisesti metsästys on kuitenkin tarpeen, Härkönen sanoo.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreimman kanta-arvion mukaan Suomessa elää kaikkiaan noin 2300-2500 yli 1-vuotiasta ilvestä. Näistä poronhoitoalueella elää noin 80-125 yksilöä.

Luonnonvarakeskuksen arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden kirjaamiin havaintoihin, jotka Luke analysoi.

- Parin viime vuosikymmenen aikana Suomen ilveskanta on moninkertaistunut. Kannan kasvu on ollut tavoiteltua. Nyt ollaan tasaantumisvaiheessa, jossa isoja muutoksia ei tapahdu. Poronhoitoalueen ulkopuolella pärjäämme ilveksen kanssa hyvin, Härkönen arvioi.

Ilvestä voi poikkeusluvilla metsästää helmikuun loppuun saakka.

Ilves

Suomen ainoa luonnonvarainen kissaeläin.

Lihansyöjä, jonka saalisvalikoima kattaa eläimet pikkujyrsijöistä ja linnuista peuroihin ja poroihin.

Ilveksen tarkkojen aistien takia ihmiset pääsevät näkemään ilvestä harvoin.

Ilveksellä ei ole luontaisia vihollisia, mutta se karttaa sutta.

Ilves synnyttää tavallisesti 2-3 pentua keväällä reilun kahden kuukauden kantoajan jälkeen. Pennut ovat riippuvaisia emostaan seuraavaan kevääseen asti.

Suomen ilveskanta on runsastunut rauhoituksen turvin ja ilvestä tavataan nykyään koko maassa.

Suurpedot.fi

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image