Kotimaa

Iltalehti: Pääministeri ehdottaa, että kiky-tunnit varattaisiin palkattomaan koulutukseen – hallitus pohtii erillistä koulutustiliä

Pääministeri Antti Rinne ehdottaa, että kiky-kiistely ratkaistaisiin koulutustilillä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.9.2019 9:35
Pekka Mauno

Pääministeri Antti Rinteeltä (sd) tulee jälleen ehdotuksia - tällä kertaa neuvoja syksyn työmarkkinaneuvottelijoille. Pääministeri tekee ehdotuksensa Iltalehden haastattelussa.

Rinteen mielestä kiky-kiistely voitaisiin ratkaista perustamalla jokaiselle palkansaajalle erityinen kiky-koulutustili, jonka kautta palkansaajat käyttäisivät 24 kiky-tuntiaan koulutukseen.

Hallitus parhaillaan miettii, miten koulutustili voitaisiin perustaa. Rinteen mukaan koulutustilin pesämunaksi pantaisiin se rahamäärä, joka kiky-tuntien palkkapotti olisi.

Pääministerin mielestä kaikki osallistuisivat kustannuksiin. Työnantajat sijoittamalla kiky-tunteja vastaavan rahamäärän koulutustileille, palkansaajat osallistumalla palkattomasti vuodessa 24 tunnin ajan koulutukseen.

Iltalehden haastattelussa Rinne perustelee ehdotustaan sillä, että syksyn työmarkkinaneuvotteluissa on ennakoitu kiistaa juuri kiky-tuntien kohtalosta. Työantajat haluavat jatkaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ideoimaa kiky-palkkasäästöä, työntekijät haluavat siitä eroon.

Työmarkkinajärjestöt sopivat kesällä 2016, että palkansaajien työaikaa pidennetään 24 tunnilla vuodessa ilman korvausta. Talouden kilpailukyvyn parannuttua palkattomista kiky-tunneista halutaan eroon.

Pääministerin mielestä ehdotuksella asia voitaisiin ratkaista keskitetysti, eikä siitä tarvitsisi jokaisen työmarkkinaliiton osalta neuvotella erikseen.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) esittää, että jokainen palkansaaja olisi 24 kiky-tuntia vuodessa koulutuksessa ilman palkkaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Tarkoittaako Rinne, että meidän pitäisi joka työpäivä olla viimeiset kuusi minuuttia koulutuksessa??? Kyllä minä uskon, että jopa työnantaja antaa mieluummin meidän seistä siinä kellokortin edessä nekin minuutit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jostain olisi saatava säästöjä ja - uusia työntekijöitä , "kiky hengessä". - niin voitaisiin aluksi poistaa se yksi vuosi ammatillisen koulutuksen lisävuodesta joka joskus 90 - luvulla siihen ympättiin? Ympättiin ns yleisaineita yms joilla, ei oleellista tekemistä, ammattiin liittyen. Näin mm. hoitajien koulutusaika lisääntyi yhdellä vuodella ,mielestäni ilman perusteita.
Tällä säästettäisiin vuosi koulutus aikaa, motivaatio nuorilla riittäisi ja uusia työntekijöitä tulisi alalle. Siinä todellista "kikyä" koulutuspuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Firman johtoryhmä tekee kiky - retkiä ympäri maailmaa. Heidän mukana tietenkin tilintarkastajatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pitää oikein keksimällä keksiä mitä tehdään kikypäivinä tai kikytunneilla, niin eikö se ole merkki siitä että kiky on tarpeeton? Miksi tätä typeryyttä ei lopeteta epäonnistuneena koneiluna?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky oli täysin epäonnistunut kokeilu. Joissakin firmoissa tehtiin kikyn verran enemmän voittoa, joka sitten jaettiin johdolle ja sijoittajille. Suurimmassa osassa työpaikoista kiky ei hyödyttänyt mitään, osassa sitä ei edes otettu käyttöön. Nyt pitäisi tunnustaa että pieleen meni ja luopua siitä kokonaan. Rinne sen sijaan roikkuu kikyssä epätoivoisesti kiinni ja yrittää keksiä mitä tehtäis kikypäivinä. Luopumisen tuskaa? Mitä jos nyt vain luovuttaisiin koko hömpötyksestä? Nauretaan sille yhdessä joidenkin vuosien kuluttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Ay-toiminta oli alkutulilla kutusutiin konsultti työpaiklle ja väki väheni ! Sak /STTK saivat putaat paperit ja konsultti palkan .Näytää olevan Rintellä hyvin muistissa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi noinkun Sipilän kikymalli. Koulutus jokaisella työpaikalla on varmasti parempi kuin turha ajan.viettäminen. Töitähä monikaan ei tee kikytuntien aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista suurin säästö löytyy sotesta. Itseaiheutetut sairaudet voisi jättää hoitamatta. Säästyy heti muutama miljardi. Jos haluatte tietää mitä ovat nämä sairaudet niin voin kertoa, lihavuus, päihteiden aiheuttaat sairaudet, tupakoinnin aiheuttamat sairaudet. Jos et pidä itsestäsi huolta miksi yhteiskunnan pitäisi sinusta huolehtia. Täällä on jo liikaa siipeilijöitä jotka matkustaa ilmaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutukseen on satsattava, että kilpailukyky pysyy yllä. Ilmainen koulutus - ei paha. Tai sanotaanko pienempi paha niille, jotka eivät halua kehittyä työssään tai mahdollistaa itselleen työpaikkaa tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päämisterihän lausui hetki sitten että kun poliitikot sotkeutuvat työsopimusasioihin tulee sutta ja sekundaa. Tässä sitten nähdään esimerkki suden ja sekunnan tekemisestä. Ehkä jo oisi pääministerin aika alkaa etsiä hoitopaikkaa jossa tarkasteltaisiin mielen ailahteluja tarkemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt repes, vapaapäivätkin pitäis siis jatkossa kouluttaa työnantajan hyödyksi itteensä ilmaiseksi. Hyvästi lepoajat:/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En aja 60-70000 euron tilinpäätös autolla. Eli on sitä rahaa muttei haluta maksaa palkkaa eikä veroja, saati sitten koulutusta sekin pitäisi olla yrittäjille ilmaista verovaroin tuotettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on oikeasti paljon parempi ajatus kuin yksikään Sipilän hallituksen "työllistämistoimi" (suuri osa kohentuneista työllisyysluvuista johtui hallituksesta riippumattomasta kansainvälisestä noususuhdanteesta ja toisaalta näennäistyöllistämisestä pilipalikokeilujen ja vastaavien kautta). Jo vuosia on ollut ongelmana se, että firmat pukkaavat toisesta päästä vanhoihin tekniikoihin erikoistuneita tekijöitä ulos ja samaan aikaan rekrytoivat nyt pinnalla olevien ohjelmistojen osaajia. Vähän vanhemmilla henkilöillä, joilta puuttuu koulutus uusiin tekniikoihin, on paljon huonompi asema työmarkkinoilla kuin heidän potentiaalinsa olisi. Jos heidät koulutettaisiin Kikytunneilla, niin iso osa ongelmaa olisi ratkaistu. Hyvä Rinne!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen esitys on kömpelö yritys pitää vaalilupaus. Ei jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallituksen työllistämistoimet poikivat 140000 työpaikkaa, mutta mikäli Rinteen ehdotus tuottaa ne 60000 työpaikkaa johon hallitusohjelma on sidottu, niin kyseessä on toimiva ehdotus. En kyllä löisi vetoa tuosta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Sipilän 140 000 uutta typaikkaa on täyttä huijausta. Kaikenlaisilla kikkailuilla on tilastoja siivottu uuteen malliin. Työpaikkoja on Sipilän aikana loppunut olemasta kymmeniä tuhansia ja tilalle ei ole tullut sitäkään määrää "oikeita työpaikkoja" sellaisia joilla elää ilman yhteiskunnan tukia. Jos oiken ja rehellisesti tutkittaisiin todellisuus niin tulos olisi että Sipilän hallitus ei saanut aikaan yhtään työpaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyhän katsomassa verottajan sivulta hiukan tietoja niin huomaat ehkä jotain. Miten luulet verotulojen kasvaneen, jos ei mielestäsi uusia työpaikkoja ole tullut?
Sinä pikkuinen kommentoit nyt tämän vasuripopulistihallituksen toimista, sillä nämä eivät tule saamaan yhtään työpaikka aikaiseksi mutta työttömiä tulee senkin edestä ja veikkaukseni on tuollaiset 200 000 työtöntä lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen sanottiin, että "kun herra antaa viran, se antaa myös jären"

Ei tunnu enää toimivan tuo yhtälö, ainakaan Rinteen kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittiko Pääministeri Antti Rinteeltä (sd) lähtölaskentansa tällaisilla "palkattomilla" koulutuspuheilla?? taitaa loppua täydennyskoulutukset äkkiä kun pitää "ilmaiseksi" !! olla koulutuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti haluaa pelastaa maailman, mutta Saksassa pelot ovat jo ihan muualla. Tänne tätä tilannetta Antti on vasta petaamassa, mikä on sairasta, kun vaarat ovat selvät!
Saksalaisten pelkoindeksi kertoo, että saksalaisten suurin pelko on, että pakolaisten synnyttämät vaatimukset ylittävät valtion toimintakyvyn. Tätä mieltä on 56 prosenttia R + V-vakuutuslaitoksen haastattelemista yli 2000 saksalaisesta. Muut suurimmat pelonaiheet: 2. ulkomaalaisten muutosta syntyvä jännite (55%), 3. Trumpin vaarallinen maailmanpolitiikka 55%), 4. ettei politiikka kykene selviytymään enää tehtävistään (47%), 5. poliittiset ääri-ilmiöt (47%), 6. asumisesta Saksassa on tulossa niin kallista, ettei sitä pysty enää maksamaan (45%), 7. huoli siitä, mitä tapahtuu, jos joutuu vanhana toisten hoidettavaksi (45%), 8. EU:n velkakriisin seuraukset veronmaksajille (44%), 9. terrorismi (44%), 10. kallistuvat elinkustannukset (43%).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

9:54
KRP: Rahoitusyhtiöiltä huijattiin yli 700 000 euroa – maistraatissa rekisteröityneet ulkomaalaiset avasivat pankkitilejä petoksia varten
8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image