Kotimaa

Il­mas­ton­muu­tos toisi Suomelle ehkä lämpöä, tulvia ja tuholaisia – arktiset lajit ovat heikoilla

Rankkasateet ja tulvat voivat yleistyä Suomessa ilmastonmuutoksen seurauksena. KUVA: Jane Iltanen
Kotimaa 13.6.2018 19:22 | Päivitetty 13.6.2018 19:23
Ossi Rajala

Suomen Ympäristökeskus (Syke) kertoo tämän vuoden neljännessä Ympäristön tila -katsauksessa ilmastonmuutokseen varautumisen ja torjunnan tilasta.

Katsauksessa todetaan, että aivan viime vuosina Suomen kasvihuonepäästöt ovat olleet kasvussa, vaikka viime vuosikymmeninä päästöt ovat vähentyneet.

– Kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt ovat Suomessa laskeneet 2000-luvun alun huippuvuosista, ja vuonna 2016 ne olivat noin 18 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 päästöt kuitenkin kasvoivat 6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suurimpia syitä tähän olivat hiilen kulutuksen kasvu ja biopolttoaineiden osuuden pieneneminen liikenteen polttoaineiden käytössä, katsauksessa kerrotaan.

Suomessa ilmaston lämpeneminen tarkoittaisi monia muutoksia.

– Suomessa erityisesti arktiset lajit kärsivät. Lisääntyviin hellekausiin liittyy terveysriskejä kun taas kylmimpien jaksojen väheneminen voi vähentää niitä Sadannan ja jokivirtaamien kasvu yhdistettynä Itämeren veden lämpenemiseen lisäävät meren rehevöitymisriskiä, katsauksessa todetaan.

Suomi on Syke:n mukaan vähemmän haavoittuva ilmastonmuutokselle kuin monet muut maat Euroopassa. Lämpeneminen voisi vähentää lämmityskustannuksia ja pidentää kasvukautta. Riskeihin kuuluvat puolestaan uudet kasvituholaiset, jotka haittaisivat maa- ja metsätaloutta.

Kuntien olisi katsauksen mukaan hyvä varautua rankkasateisiin, myrskytuuliin ja tulviin, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa, jos ilmasto lämpenee.

– Toistaiseksi sää- ja ilmastoriskejä arvioidaan ja hallitaan systemaattisesti vain harvassa suomalaisessa kunnassa, katsaus mainitsee.

Hinku-kunnille kiitosta

Esimerkiksi viemäröintiratkaisuista huolehtiminen auttaa rankkasateisiin varautumisessa.

Osa kunnista saa katsauksessa myös tunnustusta hiilineutraaliksi pyrkimisestä. Suomessa noin 39 kuntaa on niin sanottuja Hinku-kuntia, jotka ovat sitoutuneet vähentämään päästöjään vuoden 2007 tasosta 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Verkostossa kullekin kunnalle etsitään päästöjen vähentämiseen juuri sille sopivia keinoja. Monessa kunnassa on vaihdettu fossiilisia polttoaineita uusiutuvaan energiaan.

– Hinku-kunnat edustavat yhdessä monissa maissa toimivien vastaavien aloitteiden kanssa globaaleja edelläkävijöitä, jotka osoittavat että on mahdollista vähentää kasvihuonekaasupäästöjä voimakkaasti ja samalla menestyä taloudellisesti, katsaus hehkuttaa.

MAINOS

Kommentoi

Olisiko osasyy siinä, että väestönkasvu kiihtyy, muodostuu hiilidioksidia ja pierukaasuja yhä enenevissä määrin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on elämän ja ilmaston kiertoa.milloin mitäkin mitä on lämmintä on kylmää ja vähän lumista ja paljon lunta,liikaa vettä ja liian vähän vettä.mitä tuota ressaa.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On jo tuonut paljon esim punkit.Ja ensimmäiset malariasääsket ovat jo löytyneet Etelä Suomesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on aina ollut punkkeja. Malaria sääsket eivät ole tulleet ilmaston lämpenemisen tai viilenemisen takia. Malariasääsken näkövinkkelistä meidän lämpötiloissa ei ole tapahtunut muutoksia satoihin vuosiin. Talavella on pakkasta parhaimmillaan -40 ja tavallisesti ainakin -10 astetta ja kesät ei ole ikinä olleet kummoisia verrattuna malariasääsken kotimaan säähän. Siellä talvipäiväkin on lämpimämpi kuin meidän kesäpäivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi näitä surkeuden apostoleja! Ilmaston lämpeneminen tuo valtaosin myönteisiä vaikutuksia pohjoisella pallonpuoliskolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime talvi oli kylmin ja lumisin 40 vuoteen. Keskilämpötila on Oulun Energian toimittaman raportin mukaan laskenut jo neljättä vuotta peräkkäin. Siinäpä Sykkeelle mietittävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun päivän pituus talvella on se mikä se on, niin mitä sillä lämmöllä tekee, etelän kasvit tarvitsevat menestyäkseen myös valoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni aivan kaikki tietävät ilmastonmuutoksen olevan fakta. Siis jokainen ymmärtää sen, että on ollut jääkausi ja uusi jääkausi tulee jälleen tulevaisuudessa 100% varmuudella. Kieltäydyn uskomasta että löytyy yhtäkään henkilöä joka oikeasti tämän kiistäisi.

Ilmastonmuutos on täydellinen luonnon ilmiö joka tapahtuu koko ajan ja kaikkialla. Grönlanti on ollut aikanaan täysin vihreä tasanko ja sellaiseksi se on jälleen tuleman tulevaisuudessa. Ilmastonmuutos on vain ja ainoastaan positiivinen asia, koska luonnollisuus on positiivista. Voi olla, että joskus jotain megakorporaatiota tai poliitikkoa kismittää luonnollisuus, mutta se ei faktoja muuta ja ilmastonmuutos on hyvä asia.

Poliitikkojen lempiaihe on väittämä siitä, että hiilidioksidi nopeuttaisi ilmastonmuutosta ja näin ollen seuraava jääkausi tulisi aikaisemmin kuin se muutoin tulisi. Tuollainen on aivan höpöpuhetta ja puhdasta politikointia. Hiilidioksidi on sekin elämän ja rakkauden luonnollinen kaasu ja erittäin hyvä asia. Mitä enemmän, niin sitä parempi ja tuloksena mahtavat metsät jotka kiittävät ja kasvavat kun saavat hiilidioksidia. Poliitikkojen sietäisi hävetä kun yrittävät meille luikuria laskettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh että voi olla ihmislapsi kujalla. >97% tutkimustuloksista on siis lahjottua politikointi... xD sä häpäisit itses!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansainvälinen ilmastopaneeli ei ole tiedeyhteisö vaan poliitikkojen järjestö. Monet tiedemiehet ovat irtisanoutuneet ICCP:n ilmastonmuutos"tieteestä". Suurin osa sieltä tulevasta tiedosta on huuhaata, jolla on vain polittinen tavoite. Samalla saadaan nyhdettyä tyhmiltä kansakunnilta rahaa ilmastonmuutoksen torjumiseen. Jonkun taskuunhan nekin rahat menevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnollista vaihteluakin on ollut ja on oleva. Nykyinen tahti vain ei millään tapaa vastaa mitään aiempaa ja korreloi vahvasti ihmiskunnan toimia. Korrelaatio ei tarkoita kausaatiota, mutta tässä tapauksessa sekin on jo osoitettu. Uudesta jääkaudesta höpöttäminen on joko tahatonta tai tahallista harhaanjohtamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onhan täälläkin kasvanut pähkinäpuita ja paljon muitakin lämpimien seutujen kasveja, ilmasto on nyt vain hyvä keino pelotella ja rahastaa, milloin on tulossa jääkausi ja milloin lämpenee ja välillä vaan muuttuu ja rahalla saat muka kaiken "korjattua normaaliksi":D

Elele elämääsi turhaa stressaamatta mutta myöskin turhaa sotkematta, muista missä asut ja paljonko täällä on asukkaita ja kuinka hyvin kierrätys jne täällä toimii niin ei ole mitään syytä itsesääliin tai kantaa syyllisyyttä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pliis enää ainakaan kovin paljoa enempää noita mäkäräisiä, punkkeja, sääskejä ja muita riesoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
32
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
29
Vapautuksen asepalveluksesta saa joissain maakunnissa toisia helpommin – yleisin syy on mielenterveys- tai käytöshäiriö

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image