Kotimaa

Il­mas­ton­muu­tos ajaa arktisilla alueilla talvehtivat linnut ahtaalle

Kotimaa 31.10.2016 8:39
Kaleva

Ilmastonmuutos vaikuttaa talvehtivien lintujen kantoihin. Suomessa ilmaston lämpeneminen vähentää pohjoisten lajien talvehtijamääriä ja toisaalta lisää keskieurooppalaisten lajien talvikantoja.

Muutos käy ilmi tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 50 lintulajin talvikannan kehityksiä Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa vuosina 1981–2014.

Esimerkiksi piekanan, hömötiaisen, järripeipon ja urpiaisen talvikannat vähenivät useimmissa maissa. Sen sijaan peukaloisen, mustarastaan, tiklin ja nokkavarpusen talvikannat olivat kasvussa.

– Ilmastonmuutos ajaa pohjoisilla alueilla pesivien lajien kantoja yhä ahtaammalle, mikä näkyy niiden talvehtijamäärienkin laskuna, kertoo akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

Tutkimus julkaistiin kansainvälisen Diversity and Distribution -sarjan verkkosivuilla.

MAINOS

Kommentoi

Ilmakehään työnnetään saasteita enemmän kuin koskaan. Täytyy olla aika naiivi, jos kuvittelee ettei sillä ole vaikutusta.
Ilmasto sinänsä on hyvin monimutkainen juttu: muuttujia on paljon, osa luontaisia, osa ihmisen aiheuttamia. Kummastakaan emme tiedä vielä tarpeeksi.
Mutta jos jatkamme samaan malliin, suljemme silmämme tosiasioilta, ei mitään ole enää tehtävissä. Tietyn rajan ylityttyä lämpenemistä ei voi pysäyttää.
Katsokaapa wikistä itseään vahvistava kasvihuoneilmiö, planeetta venuksella esimerkiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on kommenttimiehet pistäytyneet lueskelemassa "mutumiesten" tietolähteitä. Sieltähän sitä aina omaa mieltä rauhottavia valmiiksi pureskeltua "totuuksia" aina löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen ihmisen tekemä "havainto" tilanteesta joka tuskin voisi olla luonnollisempi. Maapallon ilmasto on muuttunut aina ja tulee myös aina muuttumaan. Mikään muu ominaisuus kuin ilmaston muuttuminen ei ole luonnollisempaa ja nimenomaan luonto on se joka muutokseen parhaiten suhtautuu. Maapallon elämä on ollut täydellisen luonnollisessa suhteessa ilmastonmuutoksen kanssa läpi vuosimiljoonien ja siksikin on härskiä ihmisen alkaa väittämään että "linnut ovat ahtaalla". Linnut elävät harmoniassa luonnon kanssa jonka ominaisuus on muutos.

Onko tällä tutkimuksella taas poliittinen intressi eli onko jonkun hallinnon rahoittama? Tieteellä tuossa ei ole osuutta. Puhdasta kieroa politiikkaa ja tätä uutista seuraavassa uutisessa todennäköisesti puhutaan sitten uusista veroista joilla ihmiskuntaa aiotaan raipata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh, onhan tämä uutinen aika laimea verrattuna uutiseen, jossa kerrottiin Yhdysvaltain armeijan Grönlannin jäätikköön -60 luvulla rakennetun tukikohdan ympäristömyrkkyjen mahdollisesta vapautumisesta luontoon. Tukikohta käsittää kolme kilometriä luolastoja, jotka alunperin oli tehty 8 metrin syvyyteen. Nyt jäätikön sulaminen uhkaa 32 metrin syvyydessä lojuvien ydinjätteiden säilymistä.

Mikä tuossa oli epäloogista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto ei ole lämmennyt yhtään viimeiseen kahteenkymmeneen vuoteen. Ennusteiden mukaan olemme itse asiassa menossa koti uutta pientä jääkautta. Mikäli vuoden keskimääräinen lämpötila olisi noussut sen nolla piste jotain astetta vuodessa, niin luuletteko että linnut olisivat edes huomanneet? Kestäväthän kymmenien asteiden vaihtelua vuosittain muutenkin. Kaikkea sanotaa sitä tieteen nimissä suolletaankin. Ei ihme että "tiede" ei enää uppoa ihmisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loogisesti ajatellen, uutisesta on selkeästi jätetty jotain pois. Jotain, mikä todistaa talvehtivien lintulajien olosuhteiden ja selviytymismahdollisuuksien paranemisesta. Keskieurooppalaisten lajien talvehtiminen on selkeä osoitus olosuhteiden paranemisesta, mikä viittaisi siihen, että perinteisesti Suomessa talvehtineet lajit selviävätkin nyt pohjoisempana. Väitetty ilmastonmuutos siis helpottaakin lintujen talvehtimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:31
Ministeriö sai Trafilta ja Viestintävirastolta selvitykset, voiko joitain Trafin palveluja avata – johtopäätöksiä pian
20:29
Merkillinen tapaus jääkiekko-ottelussa Raahessa: Peli keskeytettiin, ja loput ottelusta pelataan Pyhäjoella vielä samana iltana
20:15
Pamela Tola ohjasi ihmissuhdekomedian parinvaihtoviikonlopusta – halu päästä tekemään pitkää elokuvaa oli kova
19:58
Terrorismin uhkaa ei voi poliittisilla päätöksillä kokonaan poistaa, sanoo Sirpa Pietikäinen – EU-parlamentti haluaa eurooppalaisen CIA:n
19:49
Röllimetsä sai uuden ilmeen – Rajakylässä juhlittiin asukkaiden aloitteesta siistittyä ostarin aluetta
19:47
Veikko Lesonen vie taas menestysyhtiötä pörssiin, sijoittanut Proventiaan jopa kymmeniä miljoonia euroja – "Hiomaton timantti vielä" Tilaajille
19:23
Lontoon joulutorilla terrorismi ei pelota – ”Jos sellaista tapahtuisi, ei sille sillä hetkellä mitään voisi”
68
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
61
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
61
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
45
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
39
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image