Kotimaa

"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – van­hus­ten­huol­lon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia

Paikasta toiseen muuttaminen on erittäin raskasta iäkkäille muistisairaille henkilöille, vanhempi oikeusasiamiessihteeri Lotta Hämeen-Anttila toteaa. KUVA: Ilkka Laitinen
Kotimaa 12.11.2019 6:00
Virpi Niemistö

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Maija Sakslinin tietoon on tullut, että valvontaviranomaisten määräämiä toimia ei olekaan tehty tai tilanne on joissain yksiköissä ensin parantunut ja sen jälkeen huonontunut uudelleen.

Vanhustenhoivassa tulee yhä esille todella vakavia epäkohtia perushoivassa ja huolenpidossa. Myös suoranaista kaltoinkohtelua esiintyy.

Näin sanoo vanhempi oikeusasiamiessihteeri Lotta Hämeen-Anttila eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta.

Länsi-Suomen aluehallintovirasto joutui perjantaina osittain keskeyttämään Pihlajalinnan hoivakodin toiminnan Sastamalassa, koska asiakas- ja potilasturvallisuus oli vaarantunut merkittävästi.

Tämä ei valitettavasti ole edelleenkään yksittäistapaus, vaikka vanhustenhuollon tilasta on keskusteltu koko tämän vuoden.

– Ruokaa ei suostuta antamaan tai aamulla on vielä illan kiisselit kasvoilla, vessaan ei viedä ja märissä vaipoissa annetaan olla pitkiä aikoja. Onnettomuuksien välttämiseksi henkilöä voidaan pitää sidottuna liki vuorokauden ympäri. Kuntoutus ja mahdollisuus ulkoiluun unohdetaan kokonaan, Hämeen-Anttila luettelee.

Samantyyppisiä laiminlyöntejä on nostettu julkisuudessa esille myös Sastamalan tapauksessa.

Lisävirkoja saatu

Oikeusasiamiehen kanslia on ylin vanhustenhoivan valvontaa tekevä viranomainen.

Aikaisemmin kansliassa oli vain yksi esittelijä vanhusten oikeuksien valvonnassa. Eduskunnan myöntämällä määrärahojen lisäyksellä on palkattu yksi esittelijä lisää tämän vuoden loppuun.

– Lisäbudjetin avulla saatiin vielä kaksi lisävirkaa. Nyt näitä virkoja esitetään vakinaistettaviksi, Hämeen-Anttila selvittää.

Hänen mukaansa lisähenkilöstön avulla oikeusasiamies on voinut tehdä aiempaa enemmän tarkastuksia niin hoivakodeissa, palveluasumisessa kuin kotihoidossa.

Erityinen valvonnan kohde on se, miten sosiaali- ja terveyspalvelut hankkinut kunta on huolehtinut niiden valvonnasta.

Tulokset eivät niin hyviä

Tilanne vanhustenhuollon valvonnassakin on Hämeen-Anttilan mukaan yhä todella vaikea.

– Töitä Valvirassa, aluehallintovirastoissa ja monissa kunnissa on tehty hartiavoimin, mutta tulokset eivät ole niin hyviä kuin voisi kaiken asian saaman julkisuuden jälkeen olettaa.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin tietoon on tullut, että valvontaviranomaisten määräämiä toimia ei olekaan tehty tai tilanne on joissain yksiköissä ensin parantunut ja sen jälkeen huonontunut uudelleen.

Hämeen-Anttila kertoo, että viranomaiset ovat myös joutuneet vaikean tilanteen eteen, kun on koettu, ettei palveluyksikön toimintaa ole voitu lopettaa, koska ei ole ollut osoittaa mitään muuta kelvollista paikkaa, minne vanhukset voisi asuttaa.

– Paikasta toiseen muuttaminen on myös erittäin raskasta iäkkäille muistisairaille henkilöille.

Nostetaan jopa syyte

Oikeusasiamiehen kanslian mukaan apulaisoikeusasiamiehen kannanottoja noudatetaan toisaalta hyvin ja vakavia tilanteita on saatu korjattua.

– Tiedossa on, että oikeusasiamies voi vakavimmissa tapauksissa vaikka määrätä esitutkinnan suoritettavaksi tai syytteen nostettavaksi.

Apulaisoikeusasiamies Sakslin arvioi parhaillaan, mihin toimenpiteisiin hän ryhtyy sen varmistamiseksi, ettei vanhusten oikeuksien toteutuminen vaarannu sen vuoksi, että yksityinen palvelun tarjoaja ei noudata valvovien viranomaisten määräyksiä.

Apulaisoikeusasiamies on myös ottanut omana aloitteena tutkittavaksi useita vanhusten hoivan toteuttamiseen liittyviä kauaskantoisia kysymyksiä, kuten muun muassa kunnan sosiaalitoimen toiminnan muistisairaan vanhuksen tarvetta vastaavien sosiaalipalvelujen turvaamisessa.

– Myös kotihoidossa on yhä lisättävä valvontaa, Hämeen-Anttila muistuttaa.

Valvonnan työnjako

Aluehallintovirastot valvovat oman alueensa kuntien palvelujen järjestämistä sekä muiden julkisten ja yksityisten palveluntuottajien toimintaa.

Valvira käsittelee valvonta-asian silloin, kun kyseessä on koko maata tai useampaa aluetta koskeva asia tai on olemassa omaisen epäily mahdollisesta hoitovirheestä, joka olisi aiheuttanut henkilön kuoleman.

Valvira antaa myös hoidon asianmukaisuudesta lausuntoja poliisille, kun oikeuslääketieteellisissä kuolemansyynselvityksissä tulee esiin mahdolliseen hoitovirheeseen viittaavia seikkoja.

Eduskunnan oikeuskansleri ja oikeusasiamies ovat ylimpiä laillisuusvalvojia.

Oikeusasiamiehen toimenkuvaan kuuluu vanhuspalveluasioissa myös valvonnan valvonta eli ovatko kunnat, aluehallintovirastot ja Valvira huolehtineet niiden vastuulle kuuluvasta valvonnasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Neuvostoliiton diktaattori Stalin kehoitti kauppaneuvottelijoitaan ottamaan kapitalistia siitä kiinni missä kipu on kovinta, eli lompakosta. Samaa tulee tehdä noille hoivayhtiöille, jotka viis veisaavt ohjeista ja inhimillisestä hoidon . Puutteiden tulee tulla niin kalliiksi, että silä on vaikutusta toimintatapoihin.

Odotan kauhulla sitä päivää kun en enää jaksa hoitaa Alzeimerin tautia sairastavaa vaimoani. Niinkö se menee, jotta kun vien vaimoni hoitolaitokseen, ostan paluumatkalla ruumisarkun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa riittää rajattomasti, mutta vain tietyyn kohteeseen ja vaikka velkana. Valittu poliittinen suuntaus, jolle täytyy saada loppu. Raha pitää saada hydyttämään suomalaisia. Sitä varten Suomen valtio on olemassa. Muuten valtion olemassaololle ei ole perustetta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienosti sanottu, eikä arvostelu kohdistu kehenkään muuhun kuin omiin poliitikkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaan jo kilpailutusvaiheen tarjouspyyntöihin kovemmat sakkopykälät, lisää valvontaa ja kovemmat sanktiot. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin tehdään kyllä. Ensin muka uudistetaan mutta heti taas vähenee hlökunta kun pöly laskeutuu. Ei oo ihmisiä vaan käyttämään vessoissa ja ovat yksin raskashoitoisia eikä hommata apuvälineitä kuten nostovyö tai nosturi kun nehän maksavat. Kenenkään selkä ei kestä sitä repimisen määrää. Onneks loppuu kohta tämäkin homma ja lähetään muualle töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiettyjen yksiköiden kohdalla vaihtuvuus on suuri eikä työnantaja puutu tilanteeseen mitenkään minkä takia on näin. Samoin on irtisanomisten ja savustamisien laita. Karu totuus. Hyviä hoitajia on mutta eivät pysy
Näin Mehiläisessä. Johdossa kieroilua koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusasiamiessihteeri Lotta Hämeen-Anttila eduskunnan oikeusmiehen kansliasta, puhuu täyttä asiaa allekirjoitan kaiken kokemuksesta. Omaiseni kuoli tapaturmaisesti hoitokodissa (huolimattomuus) siellä pyörätuolilla kaatui kallon murtuma, menehtyi samana päivänä siihen sairaalassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä käy niin kun pöly on laskeutunut silloin palataan vanhoihin käytäntöihin.Nämä niin sanotut hoivalaitokset heille on raha tärkeintä ihmisen hyvinvointi on toisarvoista.Valvonnan pitää olla jatkuvaa valvonta kierroksista ei sais ilmoittaa etukäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahastushoitoloiden kieroilu oli odotettavissa jo etukäteen, kun kunnollisia sanktioita laiminlyönneistä ei käytännössä tule. Yllätystarkastusten lisääminen ja hoitolaitosten sulkeminen kokonaan toistuvien laiminlyöntien johdosta voisi alkaa puremaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun väestö vähenee, ongelmat lisääntyy. Useammalla ei ole lapsia, eikä lapsenlapsia huolehtimassa vanhuksen voinnista vaan he joutuu täysin hoivayhtiöiden armoille. Hoitajienkin pitäisi reagoida jos he näkevät käytännön työssään että työyhteisö ei kykene tuottamaan laadukasta hoitoa. Ilmeisesti vaietaan epäkohdista ajatellen vaan omaa leipäpuuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ihan näin mene, mitä ajattelet. Eivät hoitajt nauti hoitaessaan huonosti - päin vastoin on ihan hirveää, ettei ehdi hoitaa asiakkaita kuten pitäisi. Tilanne on hoitajillekin aika karu - epäkohtiin puuttumalla saat potkut joko välittömästi, tai sitten sinut savustetaan ulos. Yksityiset pitävät myös näin työvoimapulan aikana listoillaan runsaasti tuntilaisia, joilla ei ole irtisanomisaikaa eikä mitään muutakaan lakisääteistä suojaa. Heitä voi kohdella miten vain. Jos tuntilainen nostaa epäkohtia esille, häneltä loppuvat työt seuraavien päivien aikana. Jos tuntilainen saa potkut kuun alussa, ja palkan kuun lopussa (vaikka laki määrää palkan maksettavaksi heti, on useimpien tuntilaisten kohdalla palkanmaksu kuitenkin vasta kuun lopussa) niin ennen ensimmäistä ansiosidonnaista tai ennen ensimmäistä uuden työpaikan palkkaa on elettävä käytännössä pyhällä hengellä viikkoja tai pahimmillaan lähemmäs neljä kuukautta. Pienipalkkaisella harvoin on säästöjä noin pitkälle ajalle.
Niinpä ihmiset tekevät sen, minkä voivat: hankkivat toisen työpaikan ja lähtevät koska eivät kestä katsoa sitä touhua. Runsas vaihtuvuus on yksi tiettyjen yksiköiden isoimmista ongelmista, ja siihen on syynsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoajan vain puhutaan yksityisistä, menkää katsomaan kaupungin hoivalaitoksia, eivät ole sen parempia. Tuuraajia palkattu eläkkeellä olevista hoitajista jotka hädin tuskin jaksavat itse liikkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se varmasti vaihtelee, mutta oman kokemukseni mukaan kunnallisissa hoivayksiköissä hoiva on parempaa. Toki tämä voi vaihdella paljon paikkojen välillä, mutta julkisella puolella hoitajat voivat keskittyä enemmän hoitamiseen. Kunnallisella yövuoro harvoin alkaa lattioiden luutuamisella ja aamuvuoro lumenluonnilla, koska avustavaa henkilökuntaa on enemmän. Apuvälinehuolto toimii, ruokaa on aina riittävästi ja valvonta on parempaa. Varahenkilöstöstä löytyy päteviä, hyviä sijaisia joilta lääkehoito sujuu turvallisesti. Henkilökunta ei ole samalla tavalla loppuun ajettua, kuin yksityisellä, vaikka julkisellakin puolella on jaksamisongelmia.
Ei se aina ole ollut näin. Vielä aika lyhyen aikaa sitten monet yksityiset, yksityisten omistajien omistamat laitokset olivat hyviä paikkoja. Asiakkaita ja henkilökuntaa arvostettiin. Johto ei ollut kaukainen, kasvoton organisaatio vaan ihminen, joka ymmärsi, että hyvä maine on tärkeä myyntivaltti. Oli tunne siitä, että teemme yhdessä tätä tärkeää työtä, omistaja ja henkilökunta yhtenä tiiminä ja voimme olla ylpeitä siitä mitä teemme. Keskittämisen myötä se tunne on hävinnyt, eikä millään muulla kuin rahalla ole mitään väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on totta,Suomen syntyvyys on laskussa. Pahasti on yhteiskunnassa asiat pielessä,kun ei nuoret enää uskalla tänne lapsia tehdä. Moni voi itse huonosti, elämä on epävarmalla pohjalla,pätkä-ja vuokratöiden viidakossa. Monet nuoret aikuiset eivät pysty elämää suunnittelemaan eteenpäin,päivä kerrallaan on mentävä. Miten tähän maailmaan uskaltaa eikä ole varaa hankkia lapsia. Kuinka paljon tulevaisuudessa tulee olemaan yksinäisiä vanhuksia,jotka kaikki ovat hoitolaitosten hoidon varassa.
Muistakaa päättäjät,teistäkin tulee joskus vanhoja. Miten haluaisitte itseänne tuolloin kohdeltavan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä kantelut Aviinki ovat vähän höpöjä vain sellainen toimis jos epäkohtia laiminlyöntiä vanhuksia kohtaan niin palveluntuottajan toiminta kiinni samalla lailla kuin eläinten laiminilyönnistäki saa eläinten pito kiellon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on todella surullista luettavaa ja täyttä arkipäivää myös Oulussa. Minun mielestäni omaisten pitäisi jaksaa tehdä kaikki mahdolliset toimenpiteet oikeuksien saamiseksi. Palvelukodilta pitää vaatia hoito- ja palvelusuunnitelma vanhuksen hoidon toteuttamisesta. Jos suunnitelmaa ei toteuteta, niin sen jälkeen muistutuksen teko valvovalle viranomaiselle. Jos senkin jälkeen homma jatkuu samanlaisena niin ei muuta kuin kantelu AVIIN. Pyytäkää palvelukodilta kaikki mahdolliset asiakirjat nähtäväksi. Voitte yllättyä esim. kuinka vanhusten viriketoiminta on toteutettu. Ulkoilut pitäisi olla kirjattuna yms.

Mikä meitä omaisia estää hakemasta korvauksia palvelun tuottajilta? Palveluhan on rinnastettavissa muihin palveluihin. Jos palvelu ei ole sovitun mukaista, niin asiakkaalla on oikeus hoitomaksujen hyvitykseen. Olisikohan omaisten joukkohakemuksella tehoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
21:14
Koronavirus kurittaa Italiaa – Venetsian karnevaali päätettiin keskeyttää ja Armani tyhjensi muotinäytöksensä yleisöstä
20:23
Ääntenlasku on yhä kesken Nevadassa – Bernie Sanders jätti muut ehdokkaat kauas taakseen ja vahvisti asemiaan
20:17
Hiekkamyrsky yllätti telttayön aikana Teneriffalla ja muutti maiseman keltaiseksi – "Täällä on tosi hieno elokuvamainen tunnelma"
19:28
Wolverhampton pöllytti Norwichia edelliskausien nousijoiden kohtaamisessa – Pukin viime valioliigamaalista on kulunut yli kuukausi
92
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
16
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image