Kotimaa

Ilkka Kanerva selonteosta: ”Suomi ei ole näin merkittävää tii­ke­rin­loik­kaa tehnyt aikaisemmin”

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) pitää puolustuspoliittisessa selonteossa esitettyjä toimia suurina mutta tarpeellisina. KUVA: PEKKA LASSILA
Kotimaa 16.2.2017 15:47
Markku Uhari

Puolustuspoliittisessa selonteossa mainitut lisäsatsaukset puolustukseen pitää tehdä valtion vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta, toteaa eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.). Hän yhtyy muutenkin torstaina julkaistuun selontekoon.

– Tämä tilanne ei kysy sitä, milloin talouden tilanne sallii tehdä jotain, Kanerva toteaa Lännen Medialle.

Torstaina julkaistussa selonteossa esitetään suuria taloudellisia hankintoja Suomen puolustuskykyyn. Hornet-hävittäjien korvaajien lisäksi selonteossa todetaan tarve myös merivoimien uusille alushankinnoille.

Pelkästään Hornet-korvaajien hinnaksi arvioidaan selonteossa 7–10 miljardia euroa. Merivoimien alusten hankinta-arvioksi selonteossa on kirjattu 1,2 miljardia euroa.

Lisäksi sodan ajan joukkojen määrää on tarkoitus kasvattaa nykyisestä 230 000:sta 280 000 sotilaaseen. Myös puolustusvoimille edellytetään 55 miljoonan euron vuotuisia lisäresursseja valmiuden parantamiseksi. Lisäksi puolustusvoimien materiaali-investointitason säilyttämisen edellyttämä lisäresurssitarve on selonteon mukaan 150 miljoonaa euroa vuodesta 2021 alkaen.

Kanerva myöntää, ettei tilanne ole talouden kannalta helppo.

– Tämä on poikkeuksellisen vaativa paperi, paitsi puolustusvalmiuden kehittämiseksi sinänsä myös kansantaloudelle. Suomi ei ole näin merkittävää tiikerinloikkaa tehnyt aikaisemmin näin päättäväisellä tavalla kuin tässä linjataan, hän sanoo.

Andersson: Todelliset kulut voivat olla paljon suuremmat

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä julkaisi välittömästi selonteon julkaisun jälkeen kannanoton, jossa se kritisoi selonteon antamia arvioita Hornet-korvaajien kustannuksista liian alhaisiksi.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson (vas.) sanoo LM:lle, että todelliset kulut voivat nousta paljon odotettua suuremmiksi.

– Siinä ei ole riittävästi otettu hävittäjien elinkaarikustannuksia, jotka tulevat vielä hankintahintojen päälle, Andersson toteaa.

Vasemmistoliitto vaatii, että ruotsalainen vaihtoehto otetaan Horneteja korvaavassa hankinnassa tosissaan.

Puolue kritisoi myös sitä, että selonteon antama tilannearvio on erilainen kuin ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa. Heidän mukaansa sotilaallinen varustaminen lisää kansainvälistä jännitettä.

Andersson tarkentaa, että hengen pitäisi olla näiden turvallisuuspoliittisten jännitteiden lieventämisessä.

– Oma liittoutumattomuus pitää hyviä suhteita kaikkiin naapurimaihin, ja ulkopoliittisesti pitää pyrkiä toimimaan aktiivisesti jännitteiden lieventämiseksi, hän tarkentaa.

Kanerva on Anderssonin kanssa eri mieltä selontekojen välisistä tilannekuvien eroista.

– Tilannekuva on täysin samoista puista rakennettu, tosin paljon tiiviimmin kuvattu kuin aiemmassa selonteossa, Kanerva sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Pian uppiniskainen ja juonitteleva Suomi palautetaan osaksi Äiti-Venäjää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin rahaa käytetään johonkin joka mahdollistaa suomen olemisen kartalla. On aika suuri lista josta voidaan luopua kunhan vain rajamme säilyy koskemattomana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä! Viisas varautuu aina etukäteen huonoihin aikoihin,ovatpa ne sitten mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästäisiin paljon helpommalla ja halvemmalla kun lopetettaisiin tuo kova räkyttäminen ja uhittelu itänaapuria kohtaan. Voitais pitää ystävällisiä suhteita ja käydä kauppaa kuten ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään tarvista lisätä joukkoja, se on Kokoomuksen ja muutamien NATO-kiimaisten aikaan saannosta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavissa vaaleissa äänestän puoluetta joka sanoutuu irti näistä sotahulluista, jos niitä vielä löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtakunnan puutarhuri Kanerva on väärässä. Suomi teki jatkosodassa " tiikerinloikan" liittoutumalla Saksan kanssa ja turpiin tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on, että uhkakuvat ovat ainoastaan nykyisillä kansamme "edustajilla", jotka yhä leikkivät lapsuutensa sotapelejä (valitettavasti yhä, luulisi leikkien jäävän jo vähän toisella kymmenellä). Suomi voi aivan hyvin jättää puolustamisen täysin pois, mitä haittaa olisi esim. jos Venäjä sen hoitaisi? Ei yhtään mitään, ainakin minulle on aivan sama olenko Suomen vai Venäjän kansalainen, ehkä jopa mieluummin Venäjän, olisi ainakin iso maa ;-) Suomalaisilla on ihme ylimielisyys aina kun puhutaan Venäjästä ja samalla hemmetinmoinen pelko, mutta tosiaasia on, että suurin osa venäläisistä suhtautuu suomalaisiin ihmeellisenkin ystävällisesti ja pitää heitä lähes veljeskansana. Kyllä pitäisi nopeasti saada aikaan vaalit ja aivan erityyppiset kansanedustajat kuin nyt, nämä vievät suomen tuhoon varmemmin kuin vetypommi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkit ja venäjä pitävät mielellään pientä jännitettä yllä, että asekauppa rullaa. Se on molempien etu. Nää Suomen spedet hassaa turhaan vähät rahat aseisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tarkoitatko ile kun pääministeri hoitaa verovaroilla sukulaistenfirmojen etuuksia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pientä porukkaa pelottaa ihan selväsi. On vissiin tullut tehtyä jotain "jäynää".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilkka erehtyy ja pahasti - se isompi tiikerinloikkaon tehty aikoinaan, kun luovuttiin yli 500 000-.miehen reservistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän se mahtaa olla? Gripen E ei ole lentänyt vielä kertaakaan. Alkaa olla kiire että siitä saadaan edes jotain todellista tietoa ennen kuin päätös on pakko tehdä. Joka tapauksessa Gripen E on eilispäivän kone joka ei ole valmis vielä pitkään aikaan. En pitäisi suurena ihmeenä jos Ruotsi milloin hyvänsä ilmoittaa hankkivansa F-35:a kuten pari sen naapuria on jo tehnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäköhän Kanerva tarkoittaa sanomalla "tämä tilanne"? Miksi juuri nyt on tarvetta tehdä puolustukseen historiallinen jätti-investointi? Valtion kirstu ammottaa tyhjyyttään mutta "tässä tilanteessa" pitää laittaa lähes kymmenen miljardia euroa maan puolustukseen. Jäiköhän jotain kertomatta?
Onko Venäjä ihan todellisissa aikeissa hyökätä Suomeen, näinko uskot, Ilkka Kanerva? Vai onko amerikkalaisilla asetoimittajilla pakonomainen tarve myydä tavaraa etteivät mene konkurssiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää todellakin siltä, että itärajamme takana on jo valmiit hyökkäysmuodostelmat, jotka ovat täysin valmiustilassa murskaamaan maamme puolustusvoimain kaikki yksiköt, jotka uskaltautuvat jonkinkaanlaiseen vastarintaan!! Voi "herran pieksut" tätä uhkakuvien määrää. Mitenkään väheksymättä näiden ns asiantintijoiden tietoa pidän kuitenkin todennäköisempänä skenariota, että arvostettu puolustusministerimme saanee rauhanomaisissa merkeissä oman kautensa,kuitenkin ilman mainittavia kriisejä hoidettua historian havinaan. Jättäen jäljen historiaamme herrana, joka on aikamoinen "pokerinaama" Tätä toivon todellakin. Näyttää kuitenkin valitettavasti siltä , että useimmat valtiot( Suomi mukaan lukien) ovat valmiit mittelemään aseellisesti voimiaan . Näyttää siltä, että maailma tarvitsee tätä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen lauseesi on täyttä totta. "Näyttää todellakin siltä, että itärajamme takana on jo valmiit hyökkäysmuodostelmat".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

6:15
Oulu tarjoaa tällä hetkellä yli 70 sähköistä asiointipalvelua: "Kuntalaiset on tärkeä saada mukaan kehitystyöhön"
6:00
Suomalaiseen designiin keskittyvä oululainen Kure sai alkunsa, kun yrittäjäopiskelijat ideoivat uudenlaisen kivijalkakaupan
6:00
Oulun kokoisen kaupungin keskusta-alueelle tarvittaisiin nykyistä useampia lukioita – lyseon peruskorjaus on tulevaisuusinvestointi Lukijalta
6:00
Yli 100 vuotta samalla paikalla toimineen lyseon lukiorakennuksen myynti olisi kammottavan lyhytnäköistä Lukijalta
6:00
Oululainen kuntoutusalan yritys Tutoris tekee asiat perheystävällisesti ja kasvaa - Ylitöiden sijaan kerätään plustunteja, viime tilikaudella väelle syntyi 21 vauvaa Tilaajille
6:00
Lapsiperheen taloushuolet vaarantavat palveluiden saannin, vaikka tarve olisi kova – THL:n tutkimuspäällikkö: "Tulokset aika lailla kylmäsivät"
0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image