Kotimaa

IL: Hoitajaa epäillään potilaan taposta Helsingissä – Tällaisia ovat olleet hoitajien tekemät surmat Suomessa 2000-luvulla

Sairaanhoitajaa epäillään taposta Helsingissä. Kuvituskuva. KUVA: Satumaari Ventelä
Kotimaa 15.1.2020 13:47 | Päivitetty 15.1.2020 17:19
Heidi Peltonen, Vanessa Valkama

Iltalehden tietojen mukaan hoitaja olisi kytkenyt potilaan hengityskoneen pois päältä. Tällä vuosituhannella on tuomittu hoitajia esimerkiksi myrkyttämällä tehdyistä murhista.

Poliisi epäilee, että sairaanhoitaja olisi tappanut potilaan Helsingissä tammikuun alussa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti

Poliisi on vahvistanut eri medioille, että potilaan kuolemaa tutkitaan henkirikoksena ja 57-vuotias naishoitaja on vangittu epäiltynä taposta. Epäilty rikos tapahtui tammikuun alussa.

Iltalehden tietojen mukaan sairaanhoitajan epäillään kytkeneen miespotilaan hengityskoneen pois päältä. Poliisi ei vahvista epäiltyä tekotapaa lehdelle.

Helsingin Sanomien mukaan hoitaja on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin työntekijä, ja poliisiin otettiin yhteyttä HUS:n toimesta.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Petri Rainiala Helsingin poliisista kertoo lehdelle, että epäilty rikos tapahtui Husin toimipisteessä, mutta kyseessä ei ole sairaala eikä hoitolaitos.

Useita hoitajien tekemiä surmia

2000-luvulla on sattunut muutamia hoitajien tekemiä surmia, joihin liittyy uhrien myrkyttäminen lääkkeillä tai insuliinilla.

Poikkeuksellisen laajan rikossarjan teki sarjamurhaaja Aino Nykopp, joka tuomittiin vuonna 2010 elinkautiseen viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Perushoitajana työskennellyt Nykopp myrkytti iäkkäitä potilaitaan rauhoittavien lääkkeiden avulla. Teot tapahtuivat vuosina 2004–2009.

Vuonna 2010 nokialainen sairaanhoitaja Katariina Pantila (entinen Lönnqvist) tuomittiin elinkautiseen vuonna 2007 tapahtuneista vanhuksen murhasta ja tuttavan vauvan murhan yrityksestä. Teot tapahtuivat Kurussa ja Ylöjärvellä ja toteutettiin insuliinipiikeillä. Pantila löydettiin kuolleena Turun vankilan sellistään sen jälkeen, kun hovioikeus päätti pitää voimassa Turun käräjäoikeuden antaman elinkautistuomion.

Vuonna 2015 Lembit Kapanen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen muun muassa murhasta ja kolmesta murhan yrityksestä. Hoivapalveluyrittäjänä toiminut mies myrkytti 84-vuotiaan naisen sydämen vajaatoimintaan tarkoitetulla lääkkeellä syyskuussa 2014. Oikeuden mukaan motiivina oli taloudellisen edun hankkiminen.

Marraskuussa julkaistun Rikollisuustilanne -raportin mukaan hoitohenkilöstön potilaisiin kohdistamissa henkirikoksissa kiinnijäämisriski on selvästi muuta henkirikollisuutta pienempi niin laitoksissa kuin kotihoidossakin. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin julkaisemassa raportissa kerrotaan, että pienempi kiinnijäämisriski liittyy siihen, että kuolemansyyntutkintajärjestelmään ja terveydenhuollon valvontajärjestelmiin liittyy puutteita.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 17.19.

MAINOS

Kommentoi

Potilas, joka pidetään vuosikausia hengissä hengityskoneen ja jatkuvan valvonnan avulla, ei tule koskaan saamaan takaisin ihmisarvoista elämäänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image