Kotimaa

Ikäloput val­von­ta­len­to­ko­neet lopettavat lentämisen viiden vuoden kuluttua – Suomen ra­ja­tur­val­li­suu­den säilyttäminen vaatisi 350 miljoonan ka­lus­to­sat­saus­ta

Kotimaa 14.2.2020 19:15
Rebekka Härkönen

Vuonna 2025 Rajavartiolaitoksella ei ole enää käytössä toimintakuntoisia valvontalentokoneita, jos kalustoa ei uusita. Päivittämistä kaipaavat kipeästi myös käyttöikänsä päähän tulevat öljyntorjuntaan osallistuvat ulkovartiolaivat ja rajojen tekninen valvontakalusto.

Helsinki

Rajavartiolaitoksen valvonta- ja vartiointikalusto vanhenee käsiin. Suomen valtion rajojen valvonnan jatkaminen nykyisellä turvallisuustasolla vaatisi 350 miljoonan euron satsauksen pelkästään kaluston uusimiseen.

Esimerkiksi Rajan nykyisten valvontalentokoneiden käyttöikä päättyy viiden vuoden kuluttua.

– Vuonna 2025 Rajalla ei ole enää käytössään toimivia lentokoneita eli lentokoneet eivät enää lennä, jos kalustoa ei uusita, sanoi Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Markku Hassinen perjantaina vartiolaiva Turvalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kahden lentokoneen korvaaminen uusilla maksaa 60 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan 40 vuotta täyttävien ulkovartiolaivojen korvaaminen uusilla huutaa 240 miljoonaa euron panostusta. Maa- ja merirajojen 30 vuotta vanhan teknisen valvontajärjestelmän päivitys söisi 50 miljoonaa euroa.

Vartiolaiva Turvalla järjestetyssä tilaisuudessa oli paikalla myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), joka kertoi kantavansa huolta Suomen rajaturvallisuuden säilyttämisestä ennallaan. Ohisalo muistutti, että rajavalvonta on sisäisen turvallisuuden kannalta yhtä olennaista kuin poliisitoiminta.

– Rajavartiolaitoksella on vielä ehkä kovempi resurssipaine kuin poliisilla, jonka tarpeita pidetään hyvin aktiivisesti esillä esimerkiksi mediassa ja eduskunnassa, Ohisalo sanoi.

Ohisalon mukaan prosessi Rajavartiolaitoksen ikälopun kaluston korvaamiseksi on käynnistettävä tällä hallituskaudella. Kiirelistalla kärjessä ovat lentokoneet.

– Lisäksi on selvää, että Rajavartiolaitoksen nykyisen suoritustason turvaaminen jatkossa vaatii tasokorotusta nykyiseen vuosibudjettiin, Ohisalo totesi.

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikön Markku Hassisen mukaan tämä edellyttäisi sitä, organisaation vuosibudjettia korotetaan vähintään 10–15 miljoonalla eurolla.

Rajavartiolaitoksella on käytössään kaksi Dornier 228 -valvontalentokonetta. Ne on valmistettu vuonna 1995, joten koneet täyttävät viiden vuoden kuluttua 30 vuotta.

Molemmilla lentokoneilla lennetään noin 1 000 tuntia vuodessa.

Vuonna 2019 käytöstä poistui huonokuntoinen ulkovartiolaiva Merikarhu, ja viiden vuoden päästä käyttöikänsä päässä on myös kaksi 40 vuotta täyttävää vartiolaivaa, Uisko ja Tursas.

Rajavartiolaitos toivoo saavansa kolmen laivan tilalle kaksi alusta.

Rajojen valvonnan lisäksi ulkovartiolaivojen tehtävänä on muun muassa merialueilla tapahtuva öljyntorjunta.

– Nykyinen tekninen valvontajärjestelmä esimerkiksi itärajalla on 30 vuotta vanhaa, epätarkkaa ja epäluotettavaa, Hassinen sanoo.

Toimiva tekninen rajavalvontajärjestelmä vastaa 150 rajavartijan työpanosta vuosittain.

MAINOS

Kommentoi

Köyhät maat käy Välimerellä, koska EU rahoittaa operaatiot osallistujien osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi noita lentokoneita ja laivoja on tyrkytetty välimeren valvontaan? Jos ei ole rahaa ja halua pitää laitteistoa yllä, ei niitä pitäisi myöskään käyttää ulkopolitiikan tekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajavartiolaitos? Eikös se ole se laitos jonka joku valvontakone taannoin lenteli rajoja valvomassa jossain Välimerellä. Ja eikös samaisen laitoksen joku botski seilannut samaisella Välimerellä jotain tekemässä. Joten koneitten ja vartiolaivojen lisäksi kannattaisi kai uusia niitten koneitten ja laivojen kartatkin, nykyisissä täytyy olla jotain vikaa, ei Suomen rajoista yksikään ole Välimerellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhutaan pienistä rahoista kun verrataan mitä laitetaan uusi suomalaisiin ja vielä aivan turhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Puhutaan pienistä rahoista kun verrataan mitä laitetaan uusi suomalaisiin ja vielä aivan turhaa."

Miten niin, nythän ollaan tuomassa "lapsia" sieltä Kreikan saariston pakolaisleireiltä, ja usea niistä sieltä tuotavista "lapsista" on ainutkertaisia "lapsia". Usea siellä leirillä oleva Mahmut tai Abdul on ollut 17 vuotias jo monta vuotta. Se on ainutlaatuista epä-ikääntymistä se.

Varsinkin nyt kun meillä maana ja kansana on tämä nykyväestön ikääntymisongelma, niin toki kannattaa tuoda tänne uutta väestöä joka ei ikäänny lainkaan kuten mainitut Mahmutit ja Abdulit. Pitkän päälle ne heidän kaltaiset "lapset" ovat meille kaikille hyödyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis hetkinen,eikös vasta kerrottu ettei rajoja voi edes sulkea ja jos tietää oikeat taikasanat niin kuka tahansa pääsee kävelemään armaaseen maahamme?Eikä unohdeta Schengenin sopimusta. Nyt sitten pitäisi löytyä kansalta rahaa(velkaa) uusiin leluihin.Kuulostaa kalliilta tirkistely fetissiltä minusta.Vai keksiikö joku oikean syyn miksi valvoa rajoja joilla ei ilmeisesti olee mitään virkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei olel hinta eikä mikään ,kun ajattelemme ,että esim. viime hallitu santoi hieman 100 milj. kerta heitolla Afganistanin jälleerakennukseen ja saman vuoden aikana hieman yli 100 milj. kehitysmaiden ympäristöprojektien tukemiseen . Luulisi olevan aika pikku juttu tuo 350 milj. viiden vuoden kuluessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin välimereltä kotiutetava rajavartioston kalusto sekä miehistö oman maan turvaaminen 1 asiaksi muuta maat sekä heidän kansalaiset 2.asiaksi jooko Ohisalo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi koneita ei ole voinut ostaa pitkällä aikavälillä varastoon samoin laivoja.
Mikäli näin olisi tehty niihin ei tarvii Muuta sijoittaa kuin nykyaikainen elektroniikka mitä rajavalvonassa tarvitaan.
Tyhmyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksette kysy rahan perään Sipilän hallitus hävisi Neste kaupoissa miljardin ja kikyssä kaksi kyllä rahaa löytyy kun hakee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valehtelua. Rajat ovat vuotaneet ja tulevatkin vuotamaan niin kauan kun olemme EU:ssa. Venäläiset nyt tulee rajan yli jos niin haluavat, siinä ei nykyiset eikä tulevat paperilennokit auta tai Suomen natokiima, joka ainoastaan sen voi edes aiheuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

737 MAXeja saisi varmaan aika halvalla juuri nyt...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei "vaatisi" 350 miljoonaa, vaan vaatii, ilman mitään turhia jossitteluja. Rajoja ei voi jättää valvomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin on kuitenkin "pelastettava" vähintään riittävästi lisää elätettäviä Kreikasta.
Ja jos jää rahaa, niin sitten voidaan katsella muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä aikaisemmin on Ohisalon ja vihreiden tapettava Suomen tieliikenne, jotta Suomi palaa kivikauteen. Siitä seurannut talouden romahdus ja KAIKKIEN maksujen kymmenkertaistuminen ratkaisee rajavartioston ongelman helposti. EI OLE MITÄÄN VALVOTTAVAA, on vain kivikautinen konkurssikypsä Suomi, ja sen vielä kypsemmät asukkaat, joille venäjän vihreät miehetkin ovat parempi vaihtoehto kuin Suomen hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on taas uskomatonta huuhaa juttua. Tieto varmaan suoraan persumiestentietotoimistosta, josta ei tule kuin muunneltua totuutta ja huhupuheita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Liigan ärsyttävimmäksi äänestetty ketju jälleen kasassa – ainoastaan ykkösnyrkki säilyi ennallaan Mannerin muokatessa hyökkäysvitjoja JYP-peliin
12:28
Maustetytöt saivat kultalevynsä Tavastialla – vaalalaistaustaisen kaksikon debyyttilevy ylitti kultalevyrajan
12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat sääntömuutoksen kokouksessaan – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
64
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
9
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image