Kotimaa

IAM pohtii jatkoaan Af­ga­nis­ta­nis­sa, kun ampumisten motiivi selviää

Kotimaa 25.7.2014 14:35 | Päivitetty 25.7.2014 14:43
STT

Avustusjärjestö IAM pohtii työntekoa Afganistanissa, kun sen kahden työntekijän ampumisen motiivi selviää. Asiasta kertoo IAM:n toiminnanjohtajan sijainen Heini Mäkilä STT:lle.

Kaksi International Assistance Missionin suomalaista työntekijää ammuttiin eilen Heratin kaupungissa. Mäkilän mukaan isku oli yllättävä, sillä iskun kaltaista uhkaa ei ole ollut tiedossa.

– Työn jatkaminen Afganistanissa riippuu paljon siitä, mikä teon motiivi on ollut. On saatava selville, missä työtä voi jatkaa ja oliko isku vain Heratin vai koko maan asia, 12 vuotta Afganistanissa asunut Mäkilä sanoo.

Mäkilän mukaan länsimaiset ihmiset ovat ainakin paikallisille ääriryhmille kohde, eivätkä monet vastarintaliikkeet erota siviilikohteita sotilaista.

Helsingin Sanomien mukaan surmatutkinnan tiimoilta on pidätetty kaksi ihmistä. Toinen pidätetyistä on naisten taksikuski.

Mäkilän mukaan naisille tutun kuljettajan pidätys on normaali toimi, koska häntä halutaan kuulla silminnäkijänä.

Ulkoministeriölläkään ei ole tiedossa, että taksikuskia oltaisiin syyttämässä jostakin.

Naisten mukana ei ollut erillistä vartijaa, kun he olivat asioilla Heratin keskustassa. Mäkilän mukaan järjestön työntekijöillä ei ole yleensä aseistettuja vartijoita mukana.

Kriisi- ja avustustiimin vetäjä Jussi Tanner ulkoministeriöstä sanoo, että surmatapauksen hoidossa on nyt kaksi linjaa. Toinen on vainajien kotiuttaminen ja kaikki siihen liittyvät järjestelyt.

– Toinen linja on rikostutkinta, jossa ulkoministeriö antaa virka-apua keskusrikospoliisille, Tanner kertoo.

Ministeriö ei Tannerin mukaan tee erillistä uudelleenarviointia Afganistanin turvallisuustilanteesta. Arvio julkaistaan matkustustiedotteena, ja se on sama niin kansalaisille kuin avustustyöntekijöille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image