Kotimaa

Hy­vin­voin­tia­lan liitto Elina Lepomäen sote-kapinasta: Pitäisi ennemminkin kysyä, miksi uudistusta ei ole vielä tehty

Hyvinvointialan liiton toimitusjohtajan mielestä sote-uudistusta ei missään nimessä saa kaataa. KUVA: Lassi Puhtimäki
Kotimaa 28.2.2018 16:52
Ulla Jäske

Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas toteaa, että kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) osoittaa useita todellisia ongelmakohtia sote-mallissa, mutta liiton mukaan mallia ei missään nimessä saa kaataa.

– Uudistus pitää viedä läpi, muuten mikään ei muutu, Rajakangas sanoo.

Hän ihmettelee, miksi Lepomäki tuli tässä vaiheessa julki sote-uudistuksen kaatamisajatuksensa kanssa.

– Kaatamisessa ei ole mitään järkeä. Nykyistä mallia voidaan korjata ennen kuin lopullinen malli on valmis, mutta viikkoa ennen kuin asia tuodaan eduskunnan käsittelyyn, uudistusta ei saa kaataa.

Pienten tuottajien puolta on pidettävä

Lepomäki sanoi iltapäivällä muun muassa, ettei sote-esitys tuo säästöjä eikä malli hänen mielestään paranna asiakkaiden palvelun laatua tai hoidon saatavuutta. Valinnanvapausmalli ei hänen mielestään johda suotuisaan kilpailuun.

Lepomäki toteaa myös, että valinnanvapausmallissa maksetaan asiakkaiden määrästä eikä potilaiden hoidosta, ja muutamalla suurella palveluntuottajalla on kaikki valta eikä pienillä tuottajilla ole uudessa mallissa mitään jakoa.

– Myös me olemme olleet huolissamme pienistä tuottajista ja pidämme heidän puoliaan, Rajakangas sanoo.

Lepomäen mukaan perustason tuottajilla on kannustin siirtää asiakkaita erikoissairaanhoitoon, mikä lisää kustannuksia ja heikentää kokonaisvastuuta ihmisistä.

– Myös maakunnalla on portinvartijana vastuu siitä, että vain tarpeelliset hoidot toteutuvat, Rajakangas huomauttaa.

"Maakunnan tehtävä pitää huolta rahamassista"

Lepomäki sanoo myös, että maakunnista tulee maksuautomaatteja, jotka välittävät valtion rahaa palveluntuottajille.

Lepomäen mukaan maakunnilla ei ole kannustimia tehokkaaseen rahankäyttöön. Niiden järjestämisvelvoite ja rahoitus on asetettu ylhäältä. Kun rahat loppuvat, valtio ei voi vetää rahahanoja kiinni.

Rajakankaan mukaan maakuntien on pidettävä palvelutuotanto käsissään.

– On maakuntien etu ja tehtävä pitää huolta rahamassista.

Rajakangas summaa, että vaikka liitto on monessa kohdin Lepomäen linjoilla, niin johtopäätös on täysin erilainen kuin Lepomäellä.

– Sote-uudistus pitää viedä läpi. Pitäisi ennemminkin kysyä, miksi uudistusta ei ole vielä tehty, Rajakangas puuskahtaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Koko uudistus sekä maakuntamalli, että sote täytyy kaataa. Tässä ei ole laskennallisesti mitään järkeä. Totuus on se, että joudutaan vakuutusmalliin, jossa ne, joilla ei ole vakuutusta jäävät terveydenhuollon ulkopuolelle.
Tiesittekö, että Saksassa on yli puoli miljoonaa ihmistä ilman vakuutusta ja terveydenhuoltoa? Suurin osa on näistä on velkaantuneita, yksityisyrittäjiä tai vaikka normaaleja perheitä, joille on tapahtunut jotakin. Ei ole myöskään hammashuoltoa. Eikä akuuttia terveydenhoitoa, jos ei ole vakuutusta.
Lepomäki on oikealla asialla ja osaa sentään laskea ja käyttää Exceliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki talousalan osaajana viitsi laskea mitä tämä tekeillä oleva laki tulee maksamaan veronmaksajille. Ei pidä tehdä ietoisesti sutta ja sekundaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että järki alkaa voittamaan. Sote-/maakuntauudistus on suurinta huuhaata kautta aikojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki rohkenee paljastaa kokoomuksen joukoista sen mistä asiantuntijatkin ovat varoitelleet. Toki asiantuntijat ovat kertoneet useita muitakin soteen liittyviä ongelmakohtia, mutta Sipilä ei niille korvaansa lotkauta. Saahan kepu soten tärkeimpänä osiona itselleen maakuntahallinnot, joilla puolue varmistaa valta-asetelmansa maakuntatasolla. Kokoomukselle riittää täydellinen valinnanvapaus, jolla varmistetaan ulkomaisten jättiyritysten ryntäys Suomen terveyspalvelujen markkinoille. Itse sotesta eli terveys- ja sosiaalipalvelujen kehittämisestä kustannustehokkaaseen suuntaan ei kiinnosta kumpaakaan päähallituspuolueista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yrittävät ääniä kerätä.mutta rikkaat vain kokoomusta äänestää.ja jos vielä pääsee hallitusvastuuseen ,on suomessa rikkaita, köyhemmät päätyyki kerjuulle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää nyt, hyvät ihmiset, uskoko kaikkea, mitä kuulette ja näette! Ei Lepomäki ole tosissaan - tämä on kokoomuksen yksi keino jatkaa ihmisten sumuttamista. Kokomuus on uusliberalismin lipunkantaja ja haluaa turvata rikkaiden etuoikeudet ja samalla varmistaa, että muut pysyvät nöyrinä ja hiljaisina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs järkeä tässä kommentissa on? Ei ensimmäistäkään perustetta yhdellekään kommentin väitteistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten lie meille käy, kun avataan soten verorahat yksityisten toimijoiden saalistukselle? Ettei vain käy niin kuin Briteissä, jossa suuryrityksen konkurssi kaataa yksityistetyt julkiset palvelut. Tästä kertovat mm. the Guardian ja Independent. Kanttaa tsekata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos OYS:n toiminnasta menee 5 % yksityisille sote-uudistuksen takia, se tarkoittaa yli 600 ihmisen irtisanomistarvetta sormesta. Tämä on helposti laskettavissa. Tätäkö halutaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen peliä kaikki .
Populismia, politikointia panna Lepomäki asialle.
Ihmiset luulee että Kokkarit ovat tosissaan ja hämmentyneitä Lepomäen esiintulosta.
Tämä on nykykokoomuksen tapa ajaa omia asioitaan .
Varokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Lepomäki ole ajamassa kansalaisten etua. Hän vain kalastelee (kiristää) tällä itselleen parempaa asemaa puoluessa tai hyväpalkkaista virkaa tai työpaikkaa terveyspalveluyrityksessä.
Sinänsä minua ei haittaa vaikka kaatuisi hallitus, sote- ja maakuntauudistuskin. Se olisi paran vaihtoehto veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja silläkö se lepomäki laittaisi kuntoon nämä sosiaaslija terveysasiat,kapinoimalla halltuksen esitystä vastaan, ne korjausehdotuksetolisi voinutesittää jopaljon inaikaisemmin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös edellisen hallituksen SOTE kaatunut perustuslain vastaisena koska niillä jotka osallistuvat maksuihin pitää olla myös mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin. Eli tarvitaan SOTE alueen rahamassin kontrolliin paikallishallinnollinen yksikkö, joissa KOKO alueen äänestäjillä on yhtäläinen vaikutusvalta. Vanhat läänit olisivat sellaisina kai toimineet, mutta ne haluttiin lakkauttaa ja nyt luodaan tilalle sitten maakunnat. Lepomäki näyttää taas unohtaneen koko perustuslaillisen ongelman ja alkaa huopaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elina Lepomäki puhuu julki sen, mikä on totuus. Sote tulisi veronmaksajille liian kalliiksi, verot kiristyisivät entisestään. Laadukkaat edulliset pienyritykset häviäisivät markkinoilta ja ylikansalliset yritykset valtaisivat markkinat. Isot firmat eivät ilmaiseksi hoida, niille terveydenhoito on vain bisnestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote ''malli'':
1. Lahjoitetaan veronmaksajien rahaa yksityisille yrityksille alkusijoituspääomaksi ilman mitään vastinetta. ( = kommunismia )
2. Maksetaan näiden yksityisten yritysten asiakkaiden kustannuksia suoraan verovaroista. ( = raskasta ''kolhoosi sosialismia'' )
3. Perusoikeutemme tasavertaiseen terveydenhoitoon tähtää lääkkeiden ja hoitojen poistoon - siis kuin yrityksen konkurssiin.
4. Yksi tärkeimmistä keinoista lääkeiden ja hoitojen tarpeettomuuteen on ennaltaehkäisy - siis yritysten voittojen vastakohta.

Sijoittajien etu - kaavaillussa Sote-mallissakin - on mahdollisimman paljon lääkkeitä ja hoitoja ja ''hoitoja'' - rahaa, rahaa, rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pointti tuottajien näkökulmasta on haalia potilaita, kääriä rahat ja olla tekemättä mitään. Näin ja ainoastaan näin voidaan tehdä bissnestä mikä on toimijoiden keskeisin tavoite. Tulee käymään niin kuin teiden kunnossapidossa että ne pärjää jotka jättää halvimmalla tekemättä. Tosin harvemmin aurauksen puutteen vuoksi kukaan heti kuolee. Sotessa se uhka on joka hetki. Lepomäellä tärkeitä pointteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta ei anna sotesopan kaataa maakuntahallintoa joten se suostuu jatkossa mihin vaan jotta saa lisää hallintoportaita niin kukaan ei enää vastaa mistään ja rahat hupenee hyvä veli verkoston kautta sitä lähellä oleville toimijoille kuten osuuskauppa ja osuuspankki ryhmittymä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki saa painoarvoonsa nähden liikaa palstatilaa. Onko vaalikampanja edelleen päällä?Pitäisikö kysyä Väyrysen mielipidettä? Hänkin haluaa julkisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja..."

Vaikea on nähdä miten yksityisten toimijoiden yleistyminen lopuksi vähentäisi terveydenhoitokuluja ja tehostaa saatavuutta, jos ne toimivat pääosin suurissa kaupungeissa ? Ei lopputulos toteuta tasapuolista palvelutasoa muualla asuville, kuin kasvavina kuluina.

Myös korvausperusteet ovat ehdotuksen sisällön mukaan sellaisia, että ne voivat johtaa hoitokulujen minimointiin ja potilasvalintoihin, vaikeat ja hintavat tapaukset päätyvät edelleen julkisen toimijan osalle.

Todellisia kustannuksia uudistuksen nykymuodon vaikutuksista ei ole myöskään julkaistu, mikään tosin ei osoita kulurakenteen lopuksi olevan nykyistä yhtään edullisempi.
Pelkkien terveydenhoidon vakuutuksiin perustuvaa järjestelmää voivat nykyisinkin käyttää ne jotka sellaista tarvitsevat ja haluavat yksityiset hoitotavat itselleen kustantaa.

Molemmat sote- ja maakuntauudistus ovat luonteeltaan tarpeettomia himmeleitä ja molemmissa on harhauduttu terveistä lähtökohdista yksinomaiseen eduntavoitteluun, mutta hyötyjä ei enää ole pitkään aikaan ollut se palveluiden käyttäjä ja niiden maksaja; se anonyymi veronmaksaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

18.12.
Urheilutoimenjohtaja Harri Aho paljasti todennäköiset lähtijät Kärpistä – Niukka voitto Ilveksestä jäi ulosajojen ja jatkosopimusuutisten varjoon
18.12.
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
18.12.
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
18.12.
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
18.12.
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
18.12.
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
18.12.
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eilisessä Ylen MOT -ohjelmassa käsiteltiin paljon parjattuja sähkönsiirtohintoja. Ohjelmassa pääosaa esittivät sähkönjak... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image