Kotimaa

Hy­väk­si­käyt­tö­tut­ki­ja jättää les­ta­dio­lais­liik­keen

Johanna Hurtigin tutkimustulokset ja hänen tapansa kertoa niistä eivät ole miellyttäneet läheskään kaikkia liikkeen jäseniä. KUVA: com.pic/Mauri Ratilainen
Kotimaa 15.4.2012 8:15
Susanna Kemppainen

Vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen kuuluva tutkija Johanna Hurtig aikoo irtaantua yhteisöstään. Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä uskonnollisessa yhteisössä ensimmäisenä Suomessa tutkinut Hurtig jättää vähitellen liikkeen, sillä hänen mielestään sen nykytodellisuus ei vastaa hänen käsitystään terveestä uskonyhteisöstä.

”Uskoni vanhoillislestadiolaisuuteen on saanut niin syviä haavoja, etteivät ne parane koskaan. Liike tulee silti olemaan aina osa minua, se ei lähde sielusta”, Hurtig kuvailee.

Hänen tutkimustuloksensa ja tapansa kertoa niistä eivät ole miellyttäneet läheskään kaikkia liikkeen jäseniä, vaan hän on joutunut erittäin rajun ryöpytyksen kohteeksi. Häntä on painostettu, uhkailtu ja nöyryytetty. Hänet on leimattu jopa mielisairaaksi.

Lue lisää 15.04.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (180)

Osoitan lämpimät myötätunnon osoitukseni tutkija Johanna Hurtigille. VL-väen olisi kyllä jo erittäin korkea aika alkaa sisäinen puhdistautuminen. Sen käyttämät sosiaalisen syrjimisen ja kristillisen väkivallan keinot eivät voi, eivätkä saa olla mitenkään hyväksyttyjä.

Hurtig on osoittanut suurta rohkeutta sekä korkeata moraalia, jotka kummatkin vanhoillislestadiolaisilta suuresti puuttuvat.

Myöskin minä olen joutunut kärsimään omahyväisen, ahneenkin ja erittäin ylimielisen VL-porukan yksittäisten henkilöiden toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on, että totuuden puhuja ei yösijaa saa. Hurtig on pelastanut nyt monen ihmisen elämän vääryydeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluavatko lestadiolaiset jatkaa vanhaan malliin niinkuin mitään ei olisi tapahtunut, että heidän liikkeensä jäsenillä olisi eri lait kuin muilla suomalaisisilla, ryhmäkurin avulla suojeltaisiin pahantekijöitä liikkeen sisällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on kärähtänyt rattijuoppoudesta? Onko kaikki toimittajat rattijuoppoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille tarjotaan parannusta. Jos ei sitä halua ottaa vastaan, myöntää elävänsä synnissä, on parempi erota. Mutta miksi erosta täytyy tehdä julkinen. Muutenkin se on häpeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö häpeä ole sitten elää jatkuvassa synnissä?Salata ja rikkoa lakia mutta esittää ulkopuolisille hurskasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On häpeä elää synnissä mutta kun tekee parannuksen synnit saa anteeksi ja silloin ei tarvitse salata mitään, eikä esittää mitään. Teikäläisissä on paljon teeskentelyä. Meikäläisillä ei ole mitään salattavaa mutta totuuden vääristely ulkopuolisten toimesta on loputtava!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen ihminen ei päätä elämästä, sen päättä Jumala. Parannusta voi anoa ja se annetaan kun katuu oikein. Tästä on kysymys ja jos jotain muuta väitetään niin se on totuudenvääristelyä. Mitään hyväksikäyttöä ei ole tapahtunut, voin vannoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla vannomatta paras. Jos näin olisi, niin miten on voitu käräjillä tuomita myös tunnettuja lestadiolaisia näistä lapsiin kohdistuneista rikoksista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuutta voi vääristelä maallisessa käräjäsalissa mutta Jumalan edessä totuus selviää ja vain nöyrtymällä Hänen eteen pelastuu. Eikä silloin onnistu valehtelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinkö on, että kun aina synnin jälkeen katuu ja saa lestadialaisen armon mukaan ne anteeksi, voi taas jatkaa puhtaalta pöydältä?Ei tarvitse muuta kuin katua ja pyytää anteeksi uskonveljeltä, niin kaikki on taas hyvin? Ei tarvitse välitää maallisista käräjäsaleista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ei ole, eikä ole koskaan ollut. Ilmeisesti joku on neuvonut väärin, jos ei ole tuntenut aikanaan lain kohtia tältä saralta (nykyään kyllä voisi sanoa että kaikki tuntee aika hyivn lain kohdat, sillä tästä vakavasta rikoksesta ja sen rajoista on niin paljon keskusteltu, mikä on ollut hyvä.) Se mikä kuuluu käräjäsaliin, kuuluu sinne - olipa anteeksi pyydetty tai pyytämättä. Näin se on aina ollut myös talousrikosasioissa ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka jaksaa vieläkin väittää että rikoksia saa salata ja kuitata pelkällä anteeksiannolla. Aina kun on kyse väkivallasta tai muusta rikoksesta on tehtävä muutakin kuin pyydettävä anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim. Mielestäni se menee näin... Jos on rikkonut lakia, se täytyy sovittaa lain edessä, mutta sen voi myös saada anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuutta on vaikeampi vääristellä oikeussalissa koska useampi viranomainen tutkii todisteet,heillä on moraalia jota herätysliikkeiden hämäristä kamareista uupuu. Lestadiolaisten tahto korjata vääryydet ja laittomuudet on käsittämättömän huono,ennemmin piilotellaan kuten me kaikki tiedämme. Jumalan edessä onneksemme me kaikki olemme tasavertaisia,myös teidän ulkokultaisuutenne siellä riisutaan ja myös teille monelle rikoksen uusijalle koittaa totuuden hetki. Yhteiskunnassamme olisi tilaa hyvinki eri herätysliikkeille,kunhan siellä noudatettaisiin maamme lakeja kuten teitäkin velvoitetaan useammalta taholta.Raamattu pitäisi olla ehdoton meille kaikille,10 käskyä ohjenuora ja velvollisuus myös teillekkin.Tuntuu vain että sovintosaarnanne on mennyt kaiken edelle,sen varjossa voitte yhä vain uudestaan ja uudestaan tehdä kamaluuksia.Olette manipuloineet jopa itsenne uskomaan että kaikki on soveliasta kunhan pyytää anteeksi . Vanha sanonta pitäisi saada teille iskostettua selkäytimeen,ei tyhmä ole se joka tekee virheen vaan se joka tekee saman virheen yhä uudelleen! Uudelleen modifioituna,muuttakaa tyhmä,syntiseksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mikä tulee ratkaista oikeussalissa, tulee ratkaista siellä Näin on aina väärydet ja laittomuudet pitänyt korjata myös maallisen lain edessä olipa kyse insestista, talousrikoksista, varkauksista ym. Yksittäisten ihmisten tekosista tai salailuista en voi sanoa mitään. Eri herätysliikkeiden ihmisten elämässä tapahtuu laittomuuksia ja vääryyksiä ja ihmiset ovat erilaisia - samoin kuin epäuskoistenkin joukossa. Halu korjata asiat sekä maallisen oikeuden että Jumalan edessä on vahva.
Ihmiset ovat alisteisia laeille, jotka koskevat ihmisiä ja yhteisöt noudattavat yhteisölakeja ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen kokenut molemmat:lestadiolaisuuden ja insestin(omat lapseni uhreja).Tutkimuksessa ei ole mielestäni tarkoitus mustamaalata ketään.Täytttä totta,jonka tietää jokainen lestadiolainen:herätysliikkeen sisällä vallitsee ylpeys ja asioiden peittely.Naiset ovat miesten vierellä hiljaa,uskovat mitä perheen pää sanoo.Naiset ovat nöyriä ja tyytyvätkin osaansa.Ulkopuolisille näytetään pinta.Vaikeat asiat jätetään käsittelemättä,olisihan se suuri häpeä,jos joku tietäisi.Insestiä on varmasti paljon muillakin ihmisillä kuin lestadiolaisilla.Mutta heillä on helpompaa tuoda tällaiset asiat päivänvaloon.
Minä itse en saanut tukea mieheni vanhemmilta,enkä muiltakaan lestadiolaisilta ystäviltäni,kun tuskaani yritin tuoda esille.
Minulle vain vuosikaudet voivoteltiin,että ompas sinulla kohtalo naisraukka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut kuin minun suustani ,mutta vain hiukan erinlainen taustakuvio.Vaimoni puolen suvussa paljastui hyväksi käyttöjä mutta kun asia tuli julki ,yritti suvun puhujat sulkea suut kaikilta. Onneksi hyväksikäytetyt kävelivät poliisi asemalle ja purkivat kaiken ja nimet myös. Kukaan suvussa ei olisi halunnut asiaa julki juuri sen vuoksi ettei maine menisi,kaiken piti näyttää hyvältä ulkopuolisille! Miehet päätti ja muulla perheellä ei ollut asiaan mitään sanomista.Erosimme rauhanyhdistyksestä koska koimme epärehellisyyden ja ulkokultaisuuden rikkovan vakaumustamme.Menetimme sosiaalisen verkon ja yhteyden melkein kokonaan vaimon puolen sukuun,mutta ennemmin etsimme ystäviä muualta kuin sieltä missä kaikki on sallittua kunhan pyydät vain toiselta vastaavalta anteeksi,ja homma jatkuu... Ulkoisesti pitää olla isot talot ja autot viimeisen päälle,mutta itse asia unohtuu,Jumala ja oikeamielisyys ja lain kunnioitus! Elämme nyt tasapainoista elämää,katsomme kauhulla sivusta kuinka kaikki aviorikkomukset,juopottelut,pahoinpitelyt,piilotellaan sovintosaarnalla.Kaikki tietää,mutta kukaan ei puhu eikä saa puhua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon kertomuksesi ja ole pahoillani. Rikoksien peittely on väärin. Hyvä kun menitte polisiasemalle. Nyt muodostat käsityksen vl liikeestä kokemasi kautta. Minun kokemukset ovat aivan päinvastaiset, joten kuvasi ei ole kollektiivinen. Rukoilen voimia päiviisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (180)

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
71
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
59
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
50
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
17
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image