Kotimaa

Hy­väk­si­käy­tet­ty ou­lu­lais­nai­nen pettyi aviin ja aikoo viedä tapauksensa Euroopan ih­mi­soi­keus­tuo­miois­tui­meen

Hyväksikäytetyn naisen isä tuomittiin vuosi sitten Oulun käräjäoikeudessa kahdeksan vuoden vankeuteen. Samaan aikaan tapauksesta aloitettiin selvityksiä muun muassa Oulun lastensuojeluun liittyen. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 9.11.2017 6:07
Susanna Kemppainen

Isänsä hyväksikäyttämäksi joutunut oululaisnainen on hyvin pettynyt viranomaisten toimintaan.

Poliisi, Oulun kaupunki ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto käynnistävät viime syksynä kukin tahoillaan selvityksen muun muassa hänen kanssaan tekemisissä olleiden viranomaisten toiminnasta, mutta ne eivät johtaneet hänen haluamiinsa jatkotoimiin.

Avi selvitti naisen saamia sosiaali- ja terveyspalveluita aina 1990-luvulta lähtien keskittyen erityisesti Oulun lastensuojeluun ja OYSiin. Avi tiedotti tiistaina löytäneensä puutteita lastensuojelun toiminnasta, mutta ei suostunut kertomaan, mitä ne ovat.

Oululaisnainen kertoo, että avi ei ole ollut missään vaiheessa yhteydessä häneen eikä hänellekään ole siten kerrottu havaituista puutteista.

Avin lakimiehen Heli Kajavan mukaan naista ei kuultu selvityksen aikana siksi, että selvitys keskittyi yksinomaan viranomaisten toiminnan arvioimiseen.

– On törkeää, että minun asioitani tutkitaan ja vielä näin pitkältä ajalta, mutta minua ei kuulla lainkaan eikä kerrota edes lopputulosta, oululaisnainen äimistelee.

Naisen lastensuojelun asiakirjoja ei löytynyt

Oululaisnainen tuli lapsuudessaan isälleen useita kertoja raskaaksi, hänelle tehtiin OYSissa abortteja ja hän synnytti tälle lapsen.

Hyväksikäyttövuosina hän oireili eri tavoin ja yritti myös itsemurhaa. Perhe oli naisen kertoman mukaan tiiviisti tekemisissä lastensuojelun kanssa.

– Hälytyskellojen olisi pitänyt soida sekä lastensuojelussa että OYSissa. Heidän olisi pitänyt puuttua tilanteeseeni, mutta se jätettiin tekemättä.

Asian selvittelyn yhteydessä paljastui, että naista koskevat lastensuojelun asiakasasiakirjat sekä muut lastensuojelun käytössä olleet tiedot ja asiakirjat puuttuvat merkittäviltä osin vuosilta 1998–2008.

Naisen mukaan kadonnut aineisto ajoittuu juuri hyväksikäyttövuosiin. Isä tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen vuosina 1999–2008 tapahtuneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– En uskalla ajatellakaan sitä, että joku (lastensuojelussa) olisi ollut niin ilkeä, että olisi poistanut tiedot tahallaan esimerkiksi peittääkseen omat jälkensä, hän hymähtää.

Nainen aikoo selvittää lakimiehensä kanssa mahdollisuutta viedä Oulun kaupungin lastensuojelu ja OYS Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

– Haluan viranomaiset vastuuseen toimimattomuudestaan. Ei voi olla niin, että isä joutuu vastuuseen teoistaan mutta viranomaiset pääsevät kuin koira veräjästä. Vien asian niin pitkälle kuin pystyn, jotta kukaan muu joutuu kokemaan samaa kuin minä.

Nainen tuomittiin viime keväänä sosiaalityöntekijöiden väkivaltaisesta vastustamisesta. Hän on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Muistakaa mitä kaikkea muuta epäinhimillistä on vuosien saatossa tullut esille Oulun sijaishuollosta. Miten lapsia on otettu huostaan, keskenäiset riidat sossuilla, väärää kirjausta asiakirjoihin, ym. ja nyt vielä tämä hyväksi käyttötapaus.
Tämä kertoo, että 2010 vuonna on ollut tiedossa sossuilla asia, kun poliisille on tehty ilmoitus. Miksi haudattiin asia ja nyt vielä AVI siunaa vääryyden. Tämä ei mahdu kenenkään oikeus tajuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon että nimenomaan Oulussa tänä on mahdollista, ei Etelä Suomessa. Ihmiset ovat täällä kuin unissakulkijoita. Sivistys ja kohtuus ovat jotenkin ulkopuolisia käsitteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on samaa muuallakin. Ainakin Raahessa, Kuopiossa, Loviisassa, Porvoossa, Vantaalla. Kaikki perua ruåtsinvallan ajan valtiotyranniasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä poliisin moraali ja oikeudenmukaisuus on ? Eikä tutkimuksia käynnistetty myöskään poliisin toimesta vaikka sos.viranomaiset tekivät tutkintapyynnön. Kuten kirjoituksesta käy esille seuraavaa; Esitutkintamateriaalista selviää, että Oulun kaupungin lastensuojeluviranomaiset tekivät tutkintapyynnön Oulun poliisille insestistä jo vuonna 2010, mutta sisäinen tarkastus asiasta on käynnissä vasta nyt.

Asiat olisi pitänyt siirtää jo tältäkin osin VKSV tutkintaan, koska poliisi ei toiminut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyötyä vielä lyödään. Törkeää ihmisoikeudet loukkaamista. Voimia sinulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai näin järkyttävän vuosia, vuosia jatkuneen lapsen hyväksikäytön ydinongelma lastensuojelussa ole tukitoimien puute, josta sos.johtaja arja heikkinen puhuu, tukitoimet kuuluu lastensuojelun keinovalikoimaan siinä keveämmässä päässä. Tässä tapauksessa ei ilmeisesti ole tehty mitään toimia, ei raskaita eikä keveitä. Se on se ongelma. Syy miksi näin, se on salaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se siitä, kun otetaan lainvastasesti lisää parisataatuhatta elintasopakolaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen laki on laadittu ensisijaisesti suojelemaan valtiota ja valtion omaisuutta. Kansalainen on toisella sijalla, jos edes mahtuu kärkikymmenikköön. Lain pitäisi ensijaisesti suojella kansalaista valtiolta (ja rikollisilta), vasta sen jälkeen tulee valtio ja muut organisaatiot. Meillä laki on päälaellaan. Johtunee historiasta Venäjän vallan alla.

Tämä näkyy kaikessa, myös rangastusasteikoissa. Ihan sama miten käy kansalaisen, tuomio on pieni syylliselle, mutta auta armias jos rikot valtiota tai virkamiehiä vastaan, rangaistus on oleva hirmuinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta suomen laki on juurikin näin hoitamassa asioita. Ensin valtio ja sen jälkeen jossain vaiheessa kansalainen 😞

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietin ja ihmettelen pääni puhki, miten Avin henkilökuntaan upposi sellainen potaska, että asiapaperit voisivat noin sopivasti vain kadota! Eihän ne katoa jos ei joku näin halua. Niistähän on aina ATK:ssa kopiot saatavilla, onhan kysymyksessä viranomaisasiakirjat ja ne on näin varmennettu. Eikö jokaisella taviksellakin ideoi, että juuriko tässä asiakastapauksessa ja tältä ajalta, kun pienen tytön hyväksikäyttö on tapahtunut, asiakirjat on "hukassa ". Kyllä tekee pahaa... Olivia, älä luovuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein hyvä 'olivia', vie tätä kornia ja aivan uskomatonta Avin päätöstä ja asioittesi käsittelyä eteenpäin. Jossain täytyy tulla vastaan jonkinlainen oikeudenmukaisuus. Näin törkeitä viranomaislaiminlyöntejä ei mikään oikeusvaltio voi suojella, miten Suomi?! Asiapaperit muka kadonneet ja juuri tuolta tapahtuma-ajalta, ei usko erkkikään! Tsemppiä ' Olivia', olen sun puolella täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos asuu Oulussa ei se tarkoita että on "oululaisnainen". Jotakin rajaa näihin juttuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos asuu oulussa, voi olla myös oululaismies tai oululaismuunsukupuolinen, tai vaikka oululais(mikätahansaammattinimeke)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin...verorahoistahan ne on maksettu Sinunkin lapsilisäsi, koulutuksesi ja terveydenhoitosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen viranomaisilla on käytössä oma "musta aukko", mihin omaa virka-asemaa horjuttavat asiakirjat on hyvä survaista. Samaa "mustaa aukkoa" käytetään muuallakin maailmassa. Myös Nasalla on taipumus hukata asiakirjoja, joista selviäisi yksiselitteisesti, että muutakin älyllistä elämää löytyy avaruudesta.

Ja toinen käytety keino on Suomessa myöskin se, että kun katuu kovasti tekojaan, niin välttyy kaikilta rangaistuksilta. Näin ainakin jotkut poliitikoistamme ovat vältelleet virkavastuuta. Ja syyttäjä jättää herkästi myös syyttämättä tällaisissa tapauksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellä samoja kokemuksia. Asiapapereita katoaa, väärennetään, niihin ei pääse käsiksi, pyynnöt papereista katoavat matkalla, niitä ei muka koskaan ole ollutkaan, myös uhkailua ja kiristystä. Ulkopuolisten papereiden tutkimista ilman henkilön lupaa ja ilmoittamatta. Pinnallisia tutkimuksia, tutkimusten hidastelua ja vaikeuttamista, tutkimuksista kielräytymistä. Lopuksi tutkimusten tulokseksi tuli "emme tiedä asiasta mitään koska emme ole tutkineet papereita. Toinen päätös: asianomainen on todettu syyttömäksi, koska asianomainen on antanut selityksen joka on uskottava. Eli siis ammattilainen ei tehnyt selityksessään teknisiä virheitä, joten selityksen on oltava totta. Tämä tapauksessa jossa viranomaista epäillään rikoksesta, valehtelusta ja tiedon vääristelystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tapauksessa nähdään perisuomalainen tsaarinaikainen "koneisto" pahimmillaan. Kasvoton virkamieskoneisto jauhaa ihmiset rattaissaan murskaksi tai sitten suhtautuu välinpitämättömästi räikeisiin juttuihin. Ketäänhän näistä ei tuomita eikä rangaista. Homma jatkuu niinkuin mitään ei olisi tapahtunut. Sairasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asianomaisen pitäisi saada nämä AVIn päätökset jos vain kysyy. Perustuslaissa taataan viranomaisten hallussa olevien asiakirjojen julkisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

61
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
18
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
15
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
13
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

313 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image