Kotimaa

Hyvä isännöitsijä on taloyhtiön tärkein valinta

Riverside Rockin hallituksen jäsenet Pekka Kukkonen (vas.) ja Esko Ahokas painottavat, että isännöitsijän pitää olla taloyhtiön asialla. ”Uusi asuntoyhtiölaki korostaa isännöinnin osaamista entisestään.” KUVA: Risto Rasila
Kotimaa 18.9.2010 0:00
Kari Sankala
Ammattitaitoisen isännöitsijän valinta on uuden asunto-osakeyhtiön hallituksen ensimmäinen ja ehkä tärkein tehtävä.

Isännöitsijää ei kannata valita yksin edullisen hinnan takia, vaan arvoa kannattaa antaa kokemukselle, ammattitaidolle ja kiinnostukselle tehtävien hoitoon. Isännöitsijään syntyy pitkäkestoinen ja konsulttimainen suhde.

Oulussa suurimmat rakennusliikkeet ovat kilpailuttaneet rakennusaikaiset isännöitsijänsä. Usein sama isännöitsijä jatkaa, kun taloyhtiössä tapahtuu hallinnon luovutus uusille osakkaille.

Oulussa kolme suurinta rakentajaa NCC, Skanska ja YIT ovat päätyneet usein samaan isännöintitoimistoon Kiinteistötahkolaan.

Asunto-osakeyhtiöiden, kiinteistöyhtiöiden, vuokratalojen omistajien ja vuokranantajien yhteinen etujärjestö Suomen Kiinteistöliitto on harjoittanut taloyhtiöille suunnattua neuvontatyötä jo vuodesta 1907.

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Elina Skarran mukaan ei ole yleispätevää vastausta, kannattaako uudessa taloyhtiössä vaihtaa isännöitsijä heti kättelyssä. Siis heittää rakennusliikkeen tarjoama ulos ja ottaa uusi sisään.

"Yhtiön hallituksen on katsottava, miten työ sujuu. Joskus on tullut kyselyjä, kun hallituksen jäsenet epäilevät isännöitsijän toimia eikä yhteistyö suju. Isännöitsijä ei saa ajaa rakennusliikkeen etua. Jos on olemassa tällainen pelko, asiasta on hallituksessa ainakin syytä keskustella", Skarra neuvoo.

Skarran mukaan valtaosa rakennuttajien valitsemista isännöitsijöistä toimii oikein eikä lojaalisuutta taloyhtiölle ole ollut syytä epäillä.

"Epäily ei ole yleinen ongelma ainakaan meille tulleiden puhelujen perusteella. Sekään ei ole hyvä, jos pätevä isännöitsijä vaihdetaan noin vain. Automaatiota ei kannata rakentaa."

Skarra korostaa, että esimerkiksi takuuaikaisten korjausten osalta on tärkeintä se, että hallitus tekee rakennusliikkeelle reklamaatiolistan vioista ja puutteista ajoissa.

"Näin taloyhtiöllä säilyy oi-keus vedota rakennusaikaisiin virheisiin. Taloyhtiön hallituksella on toimivalta isännöitsijän suhteen, ei yhtiökokouksella eikä yksittäisellä osakkaalla."

Lue lisää lauantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image