Kotimaa

Hy­po­teek­kiyh­dis­tys: Har­maan­tu­mi­nen iskee Suomen talouteen – suhdanne vakaa, työllisyys ei parane

Hypo ennustaa tälle vuodelle 1,0 prosentin kasvua ja edelleen hieman hiipuvaa 0,8 prosentin kasvua vuodelle 2021. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 17.1.2020 9:50
Kaleva

Ikääntymiskehitys iskee Suomen talouteen aiemmin ajateltua pahemmin, sillä tämän vuoden kasvuun sen vaikutus on isompi kuin hallituksen kaikki toimet, mahdolliset lakkoaallot tai Trumpin twiitit, kertoo Hypon talouskatsaus.

– Suomen harmaantuminen ei tule yllätyksenä, mutta muutoksen nopeus ja sen vaikutukset etenkin talouteen yllättävät vielä kaikki", Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ennustaa.'

Suomen ikääntyminen näkyy jo tämän vuoden talouskasvussa, sillä talouskasvusta leikkaantuu jopa puolet pelkästään väestöpyramidin rapistumisen vuoksi. Tälle vuodelle ennustettu 1,0 prosentin kasvu yltäisikin lähes 2,0 prosenttiin ilman ikääntymisen vaikutusta.

Hypo ennustaa tälle vuodelle 1,0 prosentin kasvua ja edelleen hieman hiipuvaa 0,8 prosentin kasvua vuodelle 2021. Suhdanne näyttää vakaalta, mutta työllisyys ei enää parane. Taantuma pysyy loitolla kuluttajien ja kotimaisen kysynnän ansiosta ilman ikäviä yllätyksiä, mutta nousukausi on ohi.

"Taantumista tulee tavallisempia"

Työikäinen väestö supistuu nopeasti, sillä eläkkeelle siirtyy vuosittain 10 000 henkeä enemmän kuin nuoria tulee työmarkkinoille.

Esimerkiksi hallituksen tavoitteissa olevan 60 000 uuden työpaikan tavoite vaatii Hypon mukaan todellisuudessa 100 000 työllisen lisäystä neljän vuoden vaalikauden aikana, kun harmaantuminen otetaan huomioon. Alenevan syntyvyyden vuoksi tilanne jatkuu vuosikymmeniä.

Vanheneva väestö leikkaa uusien tutkimusten mukaan talouden tuottavuuskehitystä.

– Syyt ovat ymmärrettäviä, sillä yli 40-vuotiaat muuttavat harvemmin työn perässä tai vaihtavat työpaikkaa. Lisäksi uudet innovaatiot ja ideat syntyvät yleensä nuorena. Lisäksi ikäihmisten kulutus kohdistuu vaikeasti tehostettaviin toimialoihin, kuten hoivaan ja kulttuuriin, Brotherus huomauttaa.

Ikääntyneet kuluttajat suosivat myös vanhoja brändejä ja tuotteita, mikä vaikeuttaa uusien yritysten kasvua.

Suomen väestökehityksen vuoksi tilanne on pitkään kovin herkällä ja pienikin töyssy työntää talouden helposti pakkaselle.

– Taantumista tulee tavallisempia, mutta toisaalta vaikutukset näkyvät aiempaa harvemmin työttömyytenä tai tulojen supistumisena. Taantuman määritelmä täytyykin miettiä uudelleen, Brotherus ehdottaa.

MAINOS

Kommentoi

'' Työikäinen väestö supistuu nopeasti, sillä eläkkeelle siirtyy vuosittain 10 000 henkeä enemmän kuin nuoria tulee työmarkkinoille. ''

Laskennallisesti työttömyys on siis meillä selätetty tuolla vauhdilla noin 50 vuodessa - jos maahanmuutto on nolla. - Hyvä me.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin ikäluokka on 1963 syntyneet.
Ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy, joten ihmiset eivät ikäänny vaan nuortuvat.
Ikärasismi loputtava!
Eläkerahastossa on 250 miljaardia josta voi Valtionvelat maksaa kerralla pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee mieleen että on ikävää olla vanha ihminen. Aina jotenkin rasitteena. Olen ns suuren ikäluokan edustaja joita on moitittu nuorten työuran esteestä, eläkerahastojen syöjänä ym . Nyt sitten huippuna kansantalouden nousun alentajana (HYPO pankin asiantuntijan mielestä). Yhteiskunnassa on ollut vaatimuksia siitä että vaarallisista elintavoista päästään eroon veroja korottamalla jotta ihmiset eläisivät pitkään.. Tupakin poltto, viinan juominen jne. No nyt on jo pitkään ilmennyt vajeita vanhustenhuollossa kun elinikä on noussut. Tehtäiskö niin että valtio kustantaa ihmisille ilmaiset tupakit, viinat, huumeet että päästäisiin mahdollisimman nopeasti eroon vanhoista. Siinä menee muutama nuorikin siivellä mutta eipähän rahaeliitti pääse itkemään hirveistä veroista. Raa`asti sanottu mutta eikö olisi hyvä näin???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hypon ennuste ei ollut mikään hyökkäys Sinua tai eläköityviä kohtaan. Älkää viitsikö ottaa kaikkea niin henkilökohtaisesti.

Kukaan ekonomi tai poliitikko ei halua kenellekään pahaa - ihan oikeasti.

Kyse on vain yksinkertaisesti tästä:

”eläkkeelle siirtyy vuosittain 10 000 henkeä enemmän kuin nuoria tulee työmarkkinoille.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Hypoteekkiyhdistys on kyllä erikoinen tapaus. Se on pieni pankki, jolla on vain yksi konttori, joka on Helsingissä. Kuitenkin sen näkemyksiä lainataan laajasti mediassa, vaikka meillä on suuria kansallisia ja jopa kansainvälisiä pankkeja kuten Nordea, Danske ja OP. Yrityksen tehtävä on edistää omaa toimintaansa. Näin tekee myös Hypoteekkiyhdistys. Sen näkökulma talouteen ei ole kuitenkaan valtakunnallinen, vaan paikallinen. "Kaupungistuminen" on Hypon lempiaiheita. Helsingissä asuu kuitenkin vain joka kymmenes suomalainen eli Hypon näkökulma on kapea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, Uudellamaalla asuu lähes 1,7 miljoonaa ihmistä ja Helsingin laajemmalla metropolialueella yli 1,5 miljoonaa. Helsinki-Tampere-Turku-kolmion sisällä jo sitten paljon enemmän.

Hypon ennusteessa ei ollut yhtään mitään oman toiminnan buffaamista.

Ei muiden pankkien ennusteet ole yhtään sen kummempia. Jokainen tiedostaa ikärakenteen tuomat haasteet.

(Kummallista miten kaikki nämä talousennusteet tulkitaan aina ”hyökkäykseksi” jotain kohtaan.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nimen omaisessa ennusteessa ei ollut mitään paikallisuutta. Eräässä Hypon tilaamassa tutkimuksessa kuitenkin ennustettiin mm. Oulun väkiluvun kääntyvän laskuun. Nykyisellä aluepolitiikalla tuo on toki mahdollista. Järkevää politiikkaa se ei olisi. Näillä ennusteilla on ikävä ominaisuus toteuttaa itse itseään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas joku nuori ylimielisyys mollaa viiskymppisiä. Kyllä meissä on työkykyä ja halua. Opiskelen jatkuvasti uutta ja olen valmis muuttamaan työn perässä vaikka ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvoimaa ei tarvita kuten ennen, koska automatio tekee työt ja työvoimavaltaista tuotantoa ei ole enää olemassakaan. Lisäksi kaikenlainen teollisuus ja tuotteiden valmistus lähtee Suomesta. Itsepalveluyhteiskunnassa jäljelle jää vain kutistuva hyvinansaitsevien asiantuntijoiden joukko sekä julkisen sektorin työpaikat, jotka toki lisääntyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja työllisyystoimien jatkuva keppi ja karenssipuuhastelu siirtää loputkin työvoimareservistä ennenaikaiselle eläkkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käy niinkuin tuntemattoman sotilaan lopussa. Vanhat, sairaat ja lapset siirretään rintamalle(työelämään vängällä) Yritetään pelastaa mitä pelastettavissa on. Nauttikaa nyt näistä EU eduista. Taas lyötiin päätä mäntyyn, ei Karjalan vaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image