Kotimaa

Hyönteisruoka voi aiheuttaa allergisia reaktioita

Hyönteisiä sisältäviä elintarvikkeita on jo runsaasti kauppojen hyllyillä. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 14.6.2018 11:57
Kaleva

Elintarvikkeeksi tarkoitetut hyönteiset saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliitto.

– Kuten mille tahansa ruoka-aineelle, myös hyönteisproteiineille voi herkistyä. Hyönteisruoka-allergian oireet voivat vaihdella vaarattomasta suun kutinasta anafylaktiseen reaktioon, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta sanoo.

Hyönteisillä on samoja allergeeneja kuin äyriäisillä, niveljalkaisilla ja hämähäkkieläimillä. Siksi hyönteisruoka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion henkilöillä, jotka ovat allergisia esimerkiksi pölypunkille tai katkaravulle.

Vuoden alusta lähtien Suomessa on sallittu kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö elintarvikkeina. Hyönteisiä voidaan myös rouhia, jauhaa tai kuivattaa. Hyönteisistä on tullut lyhyessä ajassa suosittu elintarvikkeiden proteiininlähde.

– Äyriäisallergisen kannattaakin tarkistaa esimerkiksi leipien pakkausselosteet, sillä hyönteisjauhojen käyttö leipomoissa on yleistynyt, Vuorenmaa sanoo.

Elintarvikevirasto Eviran mukaan tämänhetkiset tiedot ruokana käytettävien hyönteisten allergiariskistä ovat vielä vähäisiä. On mahdollista, että hyönteisruoka voi aiheuttaa jopa voimakkaita reaktioita allergisille henkilöille. Siksi Evira pitää ehdottoman tärkeänä, että allergiariski merkitään hyvin selvästi kaikissa hyönteisruoissa ja hyönteisiä sisältävissä elintarvikkeissa.

MAINOS

Kommentoi

Sirkkojen syönnistä saan voimakkaita flautuksia, täytyy kävellä torin rannassa pari tuntia ennenkuin kaasunmuodostus rauhoittuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärpästen juhlat
pitopöytään on tuhlattu
mässäävät toukat
taas rajoja on loukattu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sitten torakoita myrkytetään ja punkeista pidetään kauhea älämölö? Muuta kun purkkiin vaan ja annetaan hyönteishipeille, siinä on ilmaista ruokaa moneen makuun. Hiukan kun kärväyttää sytkärillä ja ei kun huuleen.
Montaks söit? Aenakkii kymmene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niinpä sen reaktion voi aiheuttaa mikä tahansa kasvi tai eläin.

Jos hyvää hyönteistä tulee eteen, syön toki ja tilaan lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nin kauan kun itse olen kykenevä päättämään siiä, mitä suuhuni pistän, en tule moista moskaa syömään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedät mitä kaikkee noihin normi mössöihin on dumpattu ? Pakettiin voi kirjoittaa mitä lystää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...että ei osta mitään normi mössöä, vaan ostaa sitä oikeaa ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä tietoisesti osta mitään hyönteisvalmistettuja -tuotteita.
Hyönteiset eivät kuulu ihmis-ravinnoksi ja niistähän voi tulla niitä exoottisiatauteja, joita ei suomalainen kestä ja vähäkö on jo vaikeastivastuttetavia_tauteja jo olemassa haittavaikutuksiltaan.
"Ei jatkoon"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä hyönteisiä syödään siellä kehitysmaissa siksi kun mitään parempaa ei ole saatavilla. Aivan älytön koko ajatuskin että sivistysmaassa jossa osataan kestävän kehityksen maatalous pitäisi alkaa syömään tuollaista sotkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteinen lihateollisuus ei todellakaan ole kestävällä pohjalla kun tarkastellaan resurssien kulutusta lihasta saatavien ravintoaineiden määrään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se on kestävällä pohjalla, kun te hönteisruuasta tykkääjät vaan oikeasti ja sankoin joukoin siirrytte syömään niitä torakoita. Näin meille muille harvoille jää sitten ne kammoamanne sisäfileet syötäväksi... ja tekin saatte taasen sen hyvän mielen, eiks je :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh joo syökää Sirkkaa vaan, on varmaankin Terveellistä.
Itse aion pitäytyä grillimakkaroissa ja kunnon brasilialaisessa naudan sisäfileessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image