Kotimaa

Hyönteisiä löytyy jo noin kymmenestä tuotteesta - Prismassa sirk­ka­suklaa­pa­tu­koi­ta menisi enemmän kuin niitä saadaan myyntiin

Hyönteisiä sisältävää ruokaa marketin hyllyssä Oulussa. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 15.1.2018 9:20
Petri Hakkarainen

Sirkka on tällä hetkellä yleisin elintarvikkeiden hyönteislisä.

– Suomalaisten äkkiä noussut kiinnostus hyönteisruokaa kohtaan ei ole jäämässä muotioikuksi, uskoo ylöjärveläisen Veljekset Mattila Oy:n toimitusjohtaja Tero Sivula.

Mattila Oy oli ensimmäisten joukossa tarjoamassa tuotteitaan, kun hyönteisistä tuli Suomessa virallisesti hyväksyttyä ruokaa.

Liikkeelle lähdettiin rohkeasti suomalaisille rakkaalla makkaralla.

– Käytämme makkaran, nakin ja kasvispihvien valmistuksessa kuutisen prosenttia sirkkajauhetta. Sitä vain ei saa tarpeeksi. Pula on maailmanlaajuinen, Sivula sanoo.

Niin perinteisen lihatalon johtaja kuin onkin, Sivula perustelee uskoaan hyönteisruoan vahvaan nousuun sillä, että nykyisellä väestönkasvulla maailman ruokatuotanto pitää kaksinkertaistaa vuoteen 2050 mennessä.

– Kyllä siinä hyönteisiäkin tarvitaan. Meillä selvitellään jo kuhnurin toukkien elintarvikekäyttöä.

Limingantullin Prismassa on tarjolla kymmenkunta hyönteisiä sisältävää ruokatuotetta.

Valikoimapäällikkö Janne Tapio kertoo, että sirkkasuklaapatukoita menisi kaupaksi enemmän kuin valmistaja pystyy toimittamaan.

Sirkkoja löytyy Prismassa myös urheiluravinnepatukoista, kikhernepastasta, myslistä sekä nakeista, makkaroista ja kasvispihveistä.

– Suklaapatukoita lukuun ottamatta hyönteisruokatuotteiden menekki on ollut pientä. Näillä näkymin valikoimaa ei ole kysynnän perusteella tarve laajentaa tuoretuotepuolella, Tapio kertoo.

K-kauppoihin on keskusvarastolta saatavissa nyt sirkkaa sisältäviä proteiini- ja välipalapatukoita, suklaata, granolaa ja leipää.

– Tammi-helmikuussa on tulossa lisää tuotteita, mutta niitä emme vielä paljasta, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan viestintäpäällikkö Otto Heinonen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralla ei ole tietoa hyönteisiä kaupallisesti kasvattavien yritysten määrästä.

– Näin siksi, että kunnat tallentavat uusien kohteiden tietoja keskitettyyn tietojärjestelmään pienellä viiveellä, sanoo ylitarkastaja Riina Keski-Saari Evirasta.

Myös tiedot hyönteisten elintarviketurvallisuusriskeistä ovat vielä vajavaisia.

– Mikrobiologiset riskit vaihtelevat eri hyönteislajien ja -elintarvikkeiden välillä. Kemiallisiin riskeihin vaikuttavat myös hyönteisille syötettävä rehu ja elintarvikkeen valmistustapa.

Keski-Saari tähdentää, että hyönteisruoka voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Ristireaktiot ovat mahdollisia henkilöillä, jotka ovat allergisia esimerkiksi äyriäisille ja pölypunkeille.

Hyönteisalan toimijat ry:n puheenjohtaja ja kotkalaisen Muurahaiskaupan toimitusjohtaja Tommi Nuolioja uskoo Eviran saavan lähikuukausina valmiiksi tarkan ohjeistuksen alalle.

– Olemme kuitenkin päässeet liikkeelle, kiitos Eviran joustavuuden. Markkinoille on voitu tuoda tuotteita, jos on voitu todistaa, että niitä on jo aikaisemmin myyty EU:ssa.

Nuolioja arvioi, että Suomessa on ainakin 20 hyönteisiä kaupallisesti ruoaksi kasvattavaa yritystä. Hyönteisiä elintarvikkeiksi jalostavia yrityksiäkin on jo kymmenkunta.

Lista ruokahyönteisistä vasta tekeillä

  • Evira ei vielä ole saanut valmiiksi listaa ruoaksi kelpaavista hyönteisistä. Listaan kerätään kaikki EU-maissa myytävät hyönteislajit.
  • Hyönteisiä elintarvikkeiksi myyntiin kasvattavan on tehtävä ilmoitus alkutuotantopaikasta kunnan elintarvikevalvontaan ja rekisteröidyttävä Eviraan rehualan alkutuotannon toimijaksi. Laitoshyväksyntää ei tarvita.
  • Ruoaksi jalostettavia hyönteisiä saa jauhaa, kypsentää ja maustaa, mutta niistä ei saa poistaa osia eikä erottaa esimerkiksi rasva- tai proteiinijakeita.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Syön vasta sitten kun joitain todellisesti haitallisia turhake-eläimiä on suurin satsein murhattu ja ne taroillaan maittavassa ja täyttävässä muodossa. Kuitenkaan vielä ei oo näkynyt hirvikärpäsen sisäfileetä, taikapunkin potkaa eikä koloradokuoriaisen parhaita selkäpaloja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja minä syön kaloja.Suomi alkaa olla jo siinä kunnossa että sirkkoja pitää alkaa kansan popsimaan, jokin aika sitte uutisoitiin myös pohjoiskoreasta että sielläkin syödään sitä ja tätä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyönteiset eivät ole ihmisten ravintoa mutta toisaalta eihän prismassa olekkaan asiakkaana kuin aaseja joille kyllä kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä näitä muutamia "en syö koskaan hyönteisiä, hyi" -tyyppejä oikein vaivaa? Jos on noin ahdasmielinen niin olisi suotavaa, että pitäisi sen edes sitten omana asianaan. Ollaan niin tekopyhiä. "Ötököitä syödään pelkästään kehitysmaissa ja me voimme elää täällä samalla tavoin tulevaisuudessakin". Etenkään kun asiassa ei ole kyse muusta kuin ennakkoluuloista niin on surullista kuinka välinpitämättömiä ollaankaan tästä planeetasta. Ymmärtäisihän sen toki hiukan paremmin jos tämä alentaisi edes elintasoamme, mutta kun ei..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä toukkia, hyönteisiä ja matoja syödään maailmalla, niitä maita kutsutaan kehitysmaiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin televisiossa jonkun dokumentin missä tekivät Afrikassa sääskistä pihvejä. Sääskipihvejä.
Jään odottelemaan ensi kesää ja Hans Välimäen reseptiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mopedilla kun ajaa suu auki, niin ei tarvi lähteä näihin nykyajan höpötyksiin mukaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen suklaa sisältää jäämiä hyönteisistä. Etkö tätä tiennyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on nykyään ruokakaupoissa kun asioi niin etelänmies älä huijo käytä OFFia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan siinä positiivisiakin asioita kun ens kesänä meen viikonlopuksi Kiiminkijoelle mökille niin kalastan kaks päivää sääskillä ja heinäsirkoilla niin kalatkaan ei kuole sukupuuttoon kun päästän irti ne takasi jokkeen kun meillä on molemmilla samat evväät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joko olisi aika rekisteröitymiseen

On sillä ainakin kaksi merkitystä. Se, että tiedän rekisteröityneen nimimerkin kirjoituksen kirjoittajaksi jokseenkin va... Lue lisää...
Arvo Tasa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image