Kotimaa

Hyllytetty Helsingin po­lii­si­pääl­lik­kö kiistää vastuunsa tie­to­läh­de­toi­min­nas­ta — Selvitykset johtivat laitoksen johdon mykkäkouluun

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio lokakuun alussa Helsingin käräjäoikeudessa. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 9.11.2018 14:50
Rebekka Härkönen

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä kuultiin perjantaina syyteaikaan apulaispäällikkönä toiminutta Lasse Aapiota.

Tähän saakka ylin poliisijohto on syytellyt alaisiaan, nyt syyttävä sormi kääntyi esimiehiin.

Helsinki

Poliisirikosoikeudenkäynnissä kuultiin perjantaina Helsingin poliisilaitoksen hyllytettyä päällikköä Lasse Aapiota. Syyttäjän mukaan Aapio jätti valvomatta ja puuttumatta huumeyksikön tietolähdetoiminnan ongelmiin toimiessaan Helsingin poliisin apulaispäällikkönä vuosina 2012-2013.

Aapio kiistää syytteen. Hänen mukaansa tietolähdetoiminnan valvonta ei kuulunut hänen vastuilleen, vaan laillisuusvalvonnalle, joka puolestaan raportoi suoraan poliisikomentaja Jukka Riikoselle.

Riikonen on aiemmin kertonut oikeudessa, että vastuu tietolähdetoiminnan valvonnasta oli nimenomaan apulaispäälliköllä. Aapion mukaan tällaista säännöstöä ei ole olemassa.

– Riikonen oli tarkka vallastaan. Helsingin poliisilaitos on edelleen päällikkövirasto, jossa päälliköllä on kaikki valta. Riikonen puuttuikin aktiivisesti itse asioihin, Aapio kertoi Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina.

Aapio aloitti apulaispoliisipäällikkönä vuonna 2010. Aapion kertoman mukaan hänen edeltäjältään ei jäänyt perinnöksi ainuttakaan paperia, eikä tämä tiedottanut häntä suullisesti keskeneräisistä prosesseista.

– Ei minulle kerrottu missään vaiheessa, että tietolähdetoiminnassa olisi ollut jotakin epäselvyyksiä tai ongelmia.

Huumeyksikön päällikön Jari Aarnion lähiesimies Aapiosta tuli keväällä 2012. Aapio järjesti heti alkuunsa esimies-alainen kehityskeskustelun Aarnion kanssa.

– Aarnio kertoi, että 4-5 vuoteen kukaan ei ollut vaivautunut tähän hänen kanssaan, Aapio kuvailee laitoksen aiempaa johtamistapaa.

Syyte kietoutuu Helsingin poliisin huumeyksikön tietolähdetoiminnan epäselvyyksien ja niin kutsutun Pasilan miehen puhelinten ympärille.

Kun KRP halusi puhelimista tietoja vuonna 2012, Aapio kuvaili yrittäneensä parhaan kykynsä mukaan selvittää asiaa. Aarnio ja muut alaiset kertoivat tuntemattomien numeroiden liittyvän laitteeseen, jolla voidaan sotkea teletietoja.

– Nyt jälkeenpäin on helppo sanoa, että Aapio oli hölmö, kun uskoi tällaiseen tarinaan. Mutta silloin kukaan ei sanonut, että älä usko, Aapio kuvaili.

– Tivasin useita kertoja, että missä puhelimet ovat, mutta niitä ei löytynyt. Minkä minä sille voin.

Hän kertoi selvittäneensä kolmen käteisostoa, joista ei kuitenkaan selvitetty hankinnan aihetta. Aapio määräsi kulukorvaukset kulkemaan hänen kauttaan jatkossa, mitä ei kuitenkaan tapahtunut.

– Sanoin alaisteni kuullen KRP:lle, että tehkää alaisistani poliisirikosilmoitus, jos on tarpeen, Aapio kertoo puhelinasian selvittelyyn liittyen.

– Syyttäjän mukaan olen ollut jossakin palaverissa, jossa Aarnio on kertonut sadoista prepaid-liittymistä. Tällaisessa palaverissa en ole koskaan ollut.

Tietolähdetoiminnan ongelmista Aapio sai kertomansa mukaan tietää lokakuun lopussa vuonna 2012. Vaikeuksista kertoi hänelle Aarnio, joka kertoi, että tietolähteet haluavat pois rekisteristä.

Helsingin huumeyksiköllä käytössä ollut tietolähderekisteri oli ajettu alas ennen vuotta 2009, eli jo ennen kuin Aapiosta tuli apulaispoliisipäällikkö.

Aapion puolustuksen mukaan poliisilaitoksella ei voinut olla syyteaikana omaa rekisteriä, vaan lain mukaan mahdollinen oli vain valtakunnallinen rekisteri ja tästä vastasi Poliisihallitus.

Aapio kuvaili oikeudessa yhteistyötä Helsingin poliisilaitosta johtaneen Jukka Riikosen kanssa haastavaksi. Kun Aarnio halusi tehdä tammikuussa 2013 laitehankintoja Trevocilta, Aapio vaati selvitystä Trevoc-kuviosta.

– Tämä johti välirikkoon poliisikomentajan kanssa, hän ei puhunut minulle kahteen kuukauteen sanakaan, Aapio kuvailee.

Ristiriidat laitoksen ylimmän johtajan kanssa ajoivat Aapion lopulta hakeutumaan vuonna 2013 muihin tehtäviin poliisipäälliköksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle. Aapio siirtyi Helsingin poliisipäälliköksi vuonna 2014.

Myöhemmin on selvinnyt, että Helsingin huumepoliisin laitekauppoihin Trevocin kanssa liittyi suhmurointia. Aarnio tuomittiin Trevoc-jutusta kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

MAINOS

Kommentoi

Ei vastaa johtamansa organisaation toiminnasta ja laillisuuden noudattamisesta. Ainakin siitä hänelle maksetaan palkkaa. On nämä naurettavia veijareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyylätkää toisia vaan niinhän te teettekin.monoa kaikille pomoille ja uudet vetäjät vaatii palkanmaksaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätäkö Suomen poliisilaitos nykyään on! Ja Suomen turvallisuuspoliisiko ei muka asioista ole tiennyt mitään, ja toiminnan on annettu jatkua vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käynnissä olevasta prosessista hyötyy "vihollinen" eniten, ja muut naureskelevat olemattomiin partoihinsa.Tutkintapolut ovat tukossa, kun kukaan ei enään luota kehenkään. Näyttää siltä, että moraalinen rappio valtakunnassa on oletettua vakavampi. Ulkomailla on kokeiltu reilua palkankorotusta virkamiehille, mikä myöskään ei ole tuottanut myönteistä tulosta. Kannattaisiko konsultoida virolaisia tai venäläisiä tiedustelijoita, heillä lienee tehokkaammat toimintatavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
56
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
40
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Samalla kun varhaiskasvatus on ottanut huikeita positiivisia harppauksia, se on kärsinyt talouspoliittisista seurauksista Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image