Kotimaa

Huumekoira saa nuuhkia - koiran merkkaama ei voi kieltäytyä tar­kas­tuk­ses­ta

Huumekoiralla on oikeus nuuskia.
Kotimaa 23.4.2013 6:08
Susanna Kemppainen

Kadulla satunnaisesti pysäytetyllä kansalaisella ei ole oikeutta kieltäytyä poliisin tekemästä huumetarkastuksesta, jos poliisin käyttämä huumekoira on niin sanotusti merkannut hänet eli ilmaissut, että hän haisee huumausaineelle.

Vaikka perustuslaki takaa oikeuden henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksilön suojaan, on poliisilla pakkokeinolain nojalla oikeus tiettyihin poikkeuksiin. Poliisi saa tehdä henkilön tarkastuksen, jos häntä on syytä epäillä rikoksesta, josta voi seurata vähintään puoli vuotta vankeutta.

Esimerkiksi huumausaineen käyttörikos on yksi tällaisista rikoksista.

Jos huumausaineiden tunnistamiseen koulutettu koira siis merkkaa ihmisen, herää poliisilla epäily hänen syyllisyydestään ja hänen taskunsa ja tavaransa voidaan tarkastaa.

”Siihen on alistuttava”, Oulun poliisilaitoksen päällikkö Sauli Kuha kertoo. 

Hän korostaa, että poliisin huumekoira ei saa nuuhkia ketä tahansa. Sen pitää ensin saada ihmisestä ilman kautta vainu mahdollisesta huumausaineen hajusta.

Lue lisää 23.04.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (336)

Miten nämä tarkastukset suhteutuvat pakkokeinolakiin? Minun nähdäkseni eivät mitenkään. Ihmisten satunnainen tarkastaminen julkisilla paikoilla, jos ei ole mitään syytä epäillä rikoksesta, ei voi olla lainmukaista.

Tarkastuksesta ei voi kieltäytyä koiran merkattua, mutta entäpä kieltäytyminen huumekoiran nuuhkinnasta? Kun näkee poliisin koirineen, ilmoittaa suusanallisesti poliisille, että tällä ei ole mitään syytä epäillä rikoksesta, ja kieltäytyy koiran nuuhkinnasta.

En ole huumeiden käyttäjä, välittäjä tai valmistaja. Jos ihmiset eivät pidä kiinni oikeuksistaan, joku päivä niitä ei enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä siinä jos koira nuuskii eihän se haittaa jos ei löydy mitään kiellettyä.oikeusvaltio mikä semmonen on eihän suomi mikään oikeusvaltio ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ne jotka ovat valmiita luopumaan vapaudestaan saadakseen hieman väliaikaista turvallisuutta eivät ole ansainneet sen enempää vapautta kuin turvallisuutta."

- Benjamin Franklin-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toistuvasti saa lukea lehdistä, myös Kalevasta, juttuja rattijuoppojen toilailuista. Nyt poliisi valvoo kävelijöitä! Kumpi saa enemmän vahinkoa aikaiseksi, kävelijä vai autoilija? Jos turvallisuutta haluttaisiin parantaa, pitäisi valvoa autoilijoita. Täällä on myös paljon suojateistä ja liikennesäännöistä piittaamattomia kaahareita, joiden alle meinaa jäädä usein. Nyt voisivat hieman miettiä mihin niitä resursseja käytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vaikka perustuslaki takaa oikeuden henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja yksilön suojaan, on poliisilla pakkokeinolain nojalla oikeus tiettyihin poikkeuksiin"
Niin. Vaikka perustuslain mukaan sulla on oikeus asiaan X, ei nyt vaiskaan koska poliisi tarttee sitä tai tätä. Vaikka ihmisoikeuksien mukaan sulla on oikeus asiaan Y, ei nyt vaiskaan koska poliisi haluaa sitä tai tätä.

Näin Suomessa, taas kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiskunta on tuntenut kannabiksen tuhansia vuosia ja myös käyttänyt sitä eri tavoin. Kasvin kukintoa voidaan käyttää päihteenä ja myös lääkkeenä mitä moninaisimpiin vaivoihin ja sairauksiin. Kasvin varresta voidaan valmistaa kuituja, josta voi tehdä laadukkaita kankaita, köysiä, paperia yms. Siemeniä voidaan käyttää ravintona ja jopa biopolttoaineen valmistukseen. Ihmiskunnan historiassa ei ole ainuttakaan kannabiksesta johtuvaa kuolemantapausta! Alkoholista johtuvia kuolemia oli yksistään Suomessa vuonna2011 1890kpl. Vuonna 1972 suuri valiokunta päätyi ratkaisemaan kolikonheitolla tulisiko kannbiksen käytöstä rangaista, sillä äänestystuloksilla ei saatu tarpeeksi riittävää eroa puolesta tai vastaan. Kannabis on ollut kielletty noin silmän räpäyksen historiassamme. Kieltolait eivät ole koskaan toimineet, eivätkä tule toimimaan. Onkin ihmeellistä kuinka muutamassa vuosikymmenessä yksi kasvi on onnistuttu demonisoimaan yleisön silmissä ilman totuuspohjaa.

On totta että oulun poliisi suorittamat ratsiat koskevat kaikkia huumeita, mutta totuus on että kannbiksen yleisyyden ja voimakkaan ominaistuoksun takia suurin osa ratsioista kohdistuu juuri kannabiksen käyttäjiin. On hämmentävää kuinka yhteiskunta joka julistaa yksilön- ja sananvapautta sekä tasa-arvoa ja oikeutta omaan vartaloon ei kannbiksen kohdalla pysty seuraamaan filosofiaansa. Siitä on vertauskuvallisesti noin vartti aikaa kun päätimme, että musta ihminen on yhtä arvokas kuin valkoin. Historia on täynnä esimerkkejä eri kansoihin kohdistuvista vainoista. Nyt emme erottele ihmisä rodun takia vaan huumeidenkäytön takia. Taannoin saksassa lyötiin tähti rintaan. Suomessa lyödään H-merkintä rekisteriin.

Totta on, että osan ajatusmaailma kehittyy muita nopeammin. Me kannbiksen dekriminalisoinnin kannalla olevat kuulumme nyt tähän ryhmään. THL:n tutkimuksen mukaan 44% prosenttia 25-34 vuotiasta miehistä on kokeillut kannabista. Olemmeko yhteiskuntana valmiita tuomitsemaan yhdestä ikäluokasta puolet rikollisiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta..... toihan on viimesen päällä hyvä homma, oulusaki uskalletaan, hyvä ja vaan nuuhkimaan lissää.... saajaan huumehörhöt kuriin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuonokopat kuitenkin noille nuuskijoille, niin uskaltaa liikkua koirakammoinenkin. Ei lene mitään perustetta olla käyttämättä koppaa? Säikky ihminen saattaa saada koiran agressiiviseksi. Ette varmaan tiedäkkään kuinka jotkut kammoavat kaikenlaisia karvaturreja ja siten provosoivat tahtomattaan koiran eläimelliset vaistot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisen toiminnan puolustaminen perustuu mielikuviin. Voisiko joku kieltolain puolestapuhuja antaa esim. linkkejä tutkimuksiin sen kannattavuudesta? Tee itsellesi testi: Jos mielestäsi huumeen käyttäminen on vastenmielisempää kuin alkoholin, uskot omiin harhakuvitelmiin ja et pysty näkemään jokaista päihdettä sellaisenaan kuin ne on. Mutta hei, mähän oon nähny mitä käy kun piikittää. Miksei alaikäisten alkoholinkäyttöön kohdistuvista "ratsioista" uutisoida samaan tahtiin? Eikö se olekkaan monin verroin laajempi ongelma? Kyllähän nyt kakaroitten huoneetkin pitäis aina tutkia jemmojen varalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti lisää tällaisia koiria ja nuuhkinnat jokapäiväiseksi 24/7 rutiiniksi ympäri Suomen!!!! Ne jotka täällä huutelevat nuuhkinnoitten kieltämistä, niillä ei ole puhtaat jauhot pussissa. Miksi sellaista vastaan joka on kaikkien eduksi??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan käsittämätöntä miten ihmiset puolustelevat nykyistä huumausainelakia. Ne ovat juuri rikolliset, jotka hyötyvät tästä tilanteesta kaikista eniten. Rikolliset keräävät huumausaineisiin liittyvät voitot ja yhteiskunta maksaa niihin liittyvät laskut. On aivan sama miten laittomia huumeet ovat, sillä aina löytyy kysyntää. Ja se, että näiden aineiden käyttäminen on mielestäsi moraalisesti paheksuttavaa on SINUN ongelmasi, joten pyrkikään rakkaat ihmiset ratkaisemaan tämä asia henkilökohtaisella tasolla ts. ÄLÄ KÄYTÄ!

Onhan se järjetöntä laittaa poliisi hoitamaan moraalista valvontaa, joka taas siirtää resursseja pois OIKEISTA rikoksista. Puhumattakaan siitä, että tällaista valvontaa moni tuntuu tukevan siitä huolimatta, vaikka se polkee ihmisten perusoikeuksia oikeusvaltiossa. Jos tällainen toiminta lisää turvallisuuden tunnetta niin hieno homma, mutta siinähän tapauksessa annat varmaan virkavallan asentaa kamerat ja mikit asuntoosi. Ja on aivan sama vaikka miten se lisäisi juuri SINUN turvallisuuden tunnetta. Tällainen ihmisten satunnainen sorkkiminen kadulla ei huumeongelmaan vaikuta millään tapaa. Hyvällä tuurilla saadaan muutama harmiton pössyttelijä kiinni ja siinäpä se. Konkreettisia ratkaisuja, kiitos!

Ja huom. puhun tässä kohtuukäyttäjistä. Ongelmakäyttäjät ovat asia erikseen, mutta ei näiden ihmistenkään lukitseminen vankilaan ketään hyödytä. Hoitoa nämä ihmiset tarvitsevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin valitetaan kun poliisi ei tee mitään ja sitten valitetaan kun poliisi tekee jotain. Yrittäkää nyt hyvät ihmiset ymmärtää ettei huumekoira merkkaa ihan huvinvuoksi ja että tälla tavoin saadaan ainakin keskustaa hieman rauhoitettua narkkareista. Tällainen toiminta on hienoa aloitteellisuutta poliiseilta ja vastaavaa toimintaa voitaisiin harjoittaa enemmän. Ei se kenenkään yksityisyyttä loukkaa ellei sitten ole turhasta herneet nenään vetävä kaveri tai salainen agentti 007. Tässähän yritetään PARANTAA kaupungin turvallisuutta eikä mitään muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Kaleva että saatiin tämä aihe tapetille. Näkee selvästi kuinka vääriä asioita rinnastamalla ja provosoimalla keskustelevat ihmiset ovat hukassa oikeus tajunsa kanssa. Nyt nimittäin ei puhuta mistään nettimaailmassa esiintyvästä keksinnöstä vaan yleistyneestä rikoksen lajista.
Poliisille täysi kymppi toiminnasta kuten kalevallekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

itse. Kiitos Oulun poliisi kun teette tätä tärkää työtä, tuo turvallisutta Kaupunkiin. Kiitos myös sille hännän heiluttajalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos ihmisellä on lääkitys, joka luokitellaan huumausaineeksi ja koira merkkaa sen? Toki tuollainen ihminen varmasti suostuu tutkimukseen vaikka vähän voi kurjalta tuntuakkin, mutta miten se homma sitten muuten etenee ja huolehditaanko toimenpiteessä kuitenkin myös sen merkatun yksityisyydestä?

Nuo muiden mainitsemat huolenaiheet ei välttämättä ole ihan niin kaukaa haettuja. Ja en ole narkkari, en ole ikinä edes kokeillut huumeita.

Koirakammoinen voi mennä mahdollisen fobiansa kanssa hoitoon/käsitellä sen muuten, ei ole yhteiskunnan tehtävä pyöriä kaikenmaailman fobioiden ja pelkojen mukaan, etenkään kun ne yleensä ovat aiheettomia (murto-osa koirista on ihmisille aggressiivisia esim.).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisien kannattaa tehdä yökerjhojen ja baarien kanssa yhteistyötä eli jokainen baariin tuleva asiakas haistellaan koirien kanssa. Aineet pois ja sakkolappu kouraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiran pitäisi merkata narkkari myös näkyvästi. Olisikohan olemassa jotain virtsaa värjäävää ainetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta saisi joka päivä ja varsinkin öisin kaikki kulkijat haistattaa huumekoirilla . Narkin pois kaduilta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tahansa voi kouluttaa koiransa haukkumaan kaikki huumeen hajuiset, minkäs sille sitten voi, kun koira saa hepulin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (336)

Uutisvirta

26
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
23
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
12
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
12
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image