Kotimaa

Huumekätkö löytyi lintulaudalta – poliisi selvitti harvinaisen laajan yli sadan kilogramman huu­me­ri­kos­ko­ko­nai­suu­den

Huumeita löytyi piilotettuna linnunruokintapönttöön yleiseltä alueelta Pohjois-Helsingistä joulukuussa 2017.
Kotimaa 16.10.2019 11:13
Joonas Kuikka

Huumekätkö löytyi lintulaudalta Helsingissä 2017, ja DNA johti poliisin epäiltyjen jäljille. Huumekauppaa käytiin Tor-verkossa, ostajia oli satoja. Kahdelta epäillyltä mieheltä takavarikoitiin muun muassa rynnäkkökiväärit.

Helsingin poliisilaitos selvitti huumausaineiden salakuljetuksen ja nettimyynnin rikoskokonaisuuden, jossa liikkui poikkeuksellisen suuri määrä eri huumeita.

Poliisi tutkii muun muassa törkeitä huumausainerikoksia, törkeää ampuma-aserikosta ja räjähderikosta. Jutussa on pääepäiltynä kaksi suomalaista miestä, jotka on vangittu.

Rikokset paljastuivat poliisille, kun sivullinen löysi sattumalta huumekätkön lintulaudalta Pohjois-Helsingissä joulukuussa 2017. Poliisi sai taltioitua huumausainetta sisältäneestä paketista toisen epäillyn DNA:ta ja pääsi toisen epäillyn jäljille.

– Ei ole poikkeuksellista, että poliisi pääsee huumejutun jäljille yleisövihjeen perusteella. Luonnossa aktiivisesti liikkuvat ihmiset tekevät silloin tällöin vastaavanlaisia löydöksiä, ja on tärkeää, että sivulliset ilmoittavat niistä poliisille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Yli sata kilogrammaa huumeita

Pääepäillyt ovat tuoneet maahan yli kymmentä eri huumetta.

Esitutkinnan mukaan amfetamiinia on tuotu Suomeen 86–112 kilogrammaa, ekstaasipillereitä 42000–80000 kappaletta, MDMA:ta 11–26 kilogrammaa ja kokaiinia 500 grammaa.

Epäillyt ovat myyneet ulkomailta ja Suomesta hankkimiaan huumeita Tor-verkon laittomilla kauppapaikoilla. Rikokset tapahtuivat vuosina 2017–2019.

Huumeita oli tuotu Hollannista Suomeen useassa erässä. Ainakin yksi Suomeen matkalla ollut erä joutui Saksan viranomaisten takavarikoimaksi Hollannin ja Saksan rajanylityksen jälkeen.

Poliisin mukaan epäillyt lähettivät huumeita postitse koko Suomen alueelle sadoille eri henkilöille. Kauppa kävi Tor-verkon myyntitileillä.

– Tämä on Suomessa harvinaisen suuri nettihuumekauppajuttu. Yhteenlaskettu yksittäisten kauppatapahtumien määrä on yli 9 000. Huumausaineita on myös levitetty Tor-verkon kautta syntyneille kontakteille Wickr-pikaviestipalvelussa, jolle on ominaista vahva salaus, kertoo Uusikivi.

Takavarikkoon aseita ja käsikranaatti

Poliisi takavarikoi muun muassa 11,7 amfetamiinia, lähes 18 000 ekstaasipilleriä ja 5,6 kilogrammaa MDMA:ta, henkilöauton ja käteistä rahaa. Poliisi takavarikoi myös pistooleita, kaksi rynnäkkökivääriä ja harjoituskäsikranaatin.

Rikoshyödyksi epäillään noin miljoonaa euroa.

Esitutkinta on loppusuoralla ja siirtymässä syyttäjälle. Syytteet aiotaan nostaa marraskuun loppuun mennessä.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti yhä useampi visertäjä paljastaa huumekauppiaita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiraa käyttäessä huomannut saman ilmiön Ainola puistossa. Huppupäiset nuoret pojat ryntäilee pusikoissa kännykät kädessä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos löydän huumekätkön tai teen muita havaintoja ja teen ilmoituksen poliisille, niin mitä seuraavaksi tapahtuu? Minua pelottaa jo pelkkä ajatuskin, että joudun todistajaksi oikeudenkäyntiin. Jos salissa on läsnä myös syytetty, alkaisin kyllä todella pelätä oman turvallisuuteni puolesta. Huumemaailmassa kuuluu olevan aika lyhyet lait.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
7:54
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image