Kotimaa

Hups, miten tässä näin kävi? Katso, mitä puolueet lupasivat koulutuksesta tammikuussa

Kotimaa 27.5.2015 17:08
Juha Vainio

Koulutuksesta ei enää leikata. Niin lupasivat kaikki puolueet vaalipaneelissa tammikuun loppupuolella Helsingin Educa-messuilla.

Tähän lupaukseen yhtyi myös muun muassa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Hallitus leikkasi koulutuksesta viime vaalikaudella lähes kaksi miljardia euroa.

Hallitusneuvotteluiden lopputuloksena koulutuksesta tavoitellaan tulevalla hallituskaudella kuitenkin satojen miljoonien säästöjä.

Pitkän aikavälin tavoitteena on säästää koulutuksesta yli 600 miljoonaa euroa. Toisen asteen koulutukseen kohdistuu isoin säästötavoite, 190 miljoonaa euroa vuodesta 2017 alkaen.

Opintotukiin kohdistuu 150 miljoonan euron säästötavoitteet pitkällä aikavälillä. Opintotukikuukausien määrää aiotaan rajata.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pyörittelee päätään aiemmille lupauksille.

– Valitettavasti sana ei pitänyt. Puolueista liikuttavasti sanottiin ennen vaaleja ja vielä niiden jälkeen, että koulutuksesta ei leikata. Mutta ensin luvataan yhtä ja saadaan valtikka ja sitten tehdään toisin.

Luukkaisen mukaan koulutukseen kohdistuvat säästölinjaukset eivät ole niin pahoja kuin OAJ:ssa pelättiin.

– Tässä hallitusohjelmassa koulutus sai vähemmän huonon kohtelun kuin edellisessä hallituksessa.

Luukkainen pitää hyvänä, ettei lukiokoulutukseen puututtu. Sen sijaan toiseen asteen koulutukseen suunnitellut 190 miljoonan säästötoimet vetävät Luukkaista vakavaksi.

– Hyvä, että ennakkokaavailuista huolimatta ammatillisen koulutuksen pituutta ei lähdetty lyhentämään.

– Tehostamistoimissa on ymmärtääkseni johtavana periaatteena muokata ja ohjailla rahalla koulutuksen järjestäjiä huolehtimaan siitä, että opiskelijat valmistuisivat ajallaan.

Hallitusneuvotteluissa on myös linjattu, että maisterin tutkinnon suorittaminen vähenisi noin viidenneksellä. Ylempien korkeakoulututkintojen vähentämisellä tavoitellaan 125 miljoonan euron säästöjä pitkällä aikavälillä.

Luukkainen sanoo, etteivät tutkintokelpoisuuksien väljennykset saa missään nimessä koskettaa opetussektoria.

– Siksi, että suomalainen koulutus on maailman huipputasoa ja sitä on käyty ihmettelemässä kaikkialta maailmasta. Sekä suomalaiset että kansainväliset tutkijat ovat todenneet, että ratkaisevan syy koulutuksen tasoon on ollut opettajien korkea koulutustaso.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Voisiko leikkaukset tehdä aikuiskoulutukseen sillä silloin se koskisi vain vakinaista henkilöstöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hah en äänestänyt ja kun selvis ketkä ääniä sai eniten ajattelin silloin että fiksun olonen sipilä. Kotosin sieltä mistä itekkin. Niin eipä harmita nyt etten ääntäni antanut. Kyllä kehtaavat valehella julkisesti. Naurattavan noloja kulissi hymynaamoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stubbilla A lyhyestä matkasta, Sipilä on insinööri, Soini varmaan jäänyt luokalle apukoulussa... Mitäpä nämä uunot opinnoista tai sivistyksestä ymmärtäisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just Sanni sano telkkarissa, että koulutuksesta (lue: opetuksesta) ei säästetä, vaan seinistä. Ymmärrys hoi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän koulutuksesta leikatakaan. Sen sijaan koulutuksen ympärille kertynyttä ylimääräistä läskiä imetään pois. Hallintovirkamiehet ja pikkukylien suojatyöpaikkalaiset voivat tuntea olonsa epämukavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne muuttui kyllä radikaalisti huonommaksi tämän jälkeen ja valtiovarainministeriön ennuste muuttui paljon skeptisemmäksi. Kiitos Kataisen/Stubbin hallituksen, missä kaikki jätettiin tekemättä ja siirrettiin seuraavalle hallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että näinä vaikeina aikoina koulutuksesta ei leikatakaan niin paljon kuin arvioitiin. Lisäksi lukio ja perusopetus säilyivät leikkauksilta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen vaaleja ei nykyisistä hallituspuolueista muut kuin Kokoomus tiennyt, kuinka kuralla Suomen taluos on demarien jäljiltä. Nyt vaan kävi näin, että kaikki joutuvat maksumiehiksi viime hallituksen toiminnan seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus pani Suomen talouden kuralle,Eskoseni.Katainen ja Stubb heiluttelivat hallituksen tahtipuikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja Kataista ennen oli Vanhasen keskusta kokoomus hallitus. Demarit ovat kaikkein vähiten vastuussa suomen nyky tilanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä saakka olette alkaneet uskoa poliitikkojen puheisiin? Heidän lupauksillaan ja teoillaanhan ei yleensäkään ole mitään yhteyttä keskenään ja vaalilupauksilla vielä vähemmän! Siksi en enää äänestäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvareiden koulutusreittiin ei kajottu. Eli lukio ja yliopisto säästyivät. Köyhien ammattikouluista taas säästettiin. Miksi? Eikö varattomien lapset ansaitse samaa kohtelua rikkaiden kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se oli taas köyhiltä pois, esim. ammattikoulut herätkää ainakin pudasjärvellä opettajia mielin määrin talossa ja oppilaita kourallinen käyttäkää järkeä ja nostakaa tasoa henkilökunnasta puolet riittää tuollekkin koululle opp.ilaisiin nähden niin tulee jo säästöä huimasti eikä tarvi ruinaamalla ruinata lisää oppilaita kyseiseen kouluun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
22
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
15
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image