Kotimaa

Huhtasaari sanoo ehkä peilanneensa työtään toiseen graduun - kertoo muistaneensa kansilehden perusteella työn, jota hänen väitetään kopioineen

Laura Huhtasaari (ps.) on ollut plagiointikohun keskellä. KUVA: Kimmo Brandt
Kotimaa 14.5.2018 13:09 | Päivitetty 14.5.2018 15:01
STT

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) sanoo muistavansa gradun, jota hänen väitetään kopioineen, ja mahdollisesti peilanneensa omaa työtään siihen.

Huhtasaari sanoo, että hän perehtyi mahdollisimman moneen työhön samasta aiheesta ja on vaikea muistaa tarkalleen, millä tavalla hän on mitäkin käyttänyt.

Ylen selvityksen mukaan noin 30 prosenttia Huhtasaaren koko gradusta on kopioitu yhdestä lähteestä, joka on Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittama gradu.

- Yritän muistella, miten tämä on mennyt. Olen todennäköisesti valinnut aiheen ja sen jälkeen päättänyt, miten sen teen, ja käynyt kaikki gradut läpi. Ja sitten olen huomannut, että tämä on erityisen lähellä, ja olen ehkä peilannut siihen aina, että onko minulla samaa kuin hänellä, Huhtasaari sanoo STT:lle.

Hän sanoo, ettei aluksi muistanut kyseistä gradua tekijän nimen perusteella, kun mediasta kysyttiin asiaa.

- Nyt kun olen käynyt katsomassa, niin muistan kyllä sen kansilehden. Luulen, että minulla on ollut se sekä sähköisenä että myös kädessä.

Huhtasaari sanoo, että referaatteja samoista asioista pyöritellään paljon graduissa, jotka käsittelevät samaa aihetta.

- Mutta olenko sitten merkinnyt kaikki niin kuin pitää, siitähän tässä on kysymys. Eihän se ole väärin, että tekee samoja havaintoja tai muotoilee jonkun samalla tavalla, jos on itse päätynyt samaan havaintoon, Huhtasaari sanoo.

"Ihan taatusti olen tietenkin tehnyt sen itse"

Huhtasaari kertoo innostuneensa monikulttuurisuudesta aiheena ollessaan vapaaehtoistyössä Mikronesiassa luokanopettajan tehtävässä.

- Silloin 16 vuotta sitten olin kauhean innostunut monikulttuurisuudesta, ja se minua kiinnosti. Mietin, miten voisin miettiä käytänteitä luokissa.

Hän kertoo muistavansa gradun tekoprosessista esimerkiksi sen, että oli yllättävän helppoa saada haastatteluja gradua varten.

- Muistan esimerkiksi nuoremman naisopettajan, jolla oli vaaleat pitkät hiukset ja hän kertoi hauskoja juttuja, muistan sen elävästi.

Huhtasaari sanoo, ettei hänelle ole ennen talven jupakkaa tullut mieleenkään, että hänen graduunsa liittyisi jotain tavallisuudesta poikkeavaa.

- Riippumatta ovatko merkintäni kohdallaan, niin ihan taatusti olen tietenkin tehnyt sen itse.

Gradujupakkaa on puitu sosiaalisessa mediassa ahkerasti, ja Huhtasaari on saanut myös tuenilmauksia. Arveleeko hän tapauksesta koituvan itselleen enemmän hyötyä vai haittaa?

- Kyllä minä koen, että on haittaa tietenkin. Kun itse ei ole koskaan ajatellut, etten olisi toiminut ihan normaalisti, ja sitten kerrotaan, että en olisi toiminut oikein.

"Lähtökohtaisesti yliopisto ei voi Huhtasaaren tutkintoa enää peruuttaa"

Jyväskylän yliopisto päättää tänään tai huomenna, käynnistääkö se esiselvityksen Laura Huhtasaaren (ps.) pro gradu -työstä.

Jo aiemmin Huhtasaaren gradua selvitellyt Jyväskylän yliopisto sai viime viikolla yksityishenkilön tekemän esiselvityspyynnön hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta Huhtaseen graduun liittyen.

Jyväskylän yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen sanoi maanantaina, että esiselvityksen aloittaminen on todennäköistä. Anttilaisen mukaan esiselvityksessä tutkitaan, onko Huhtasaari syyllistynyt plagiointiin gradussaan.

Viime viikolla tulleessa selvityspyynnössä viitataan Tiina Simpasen pro gradu -tutkielmaan. Anttilaisen mukaan parhaillaan yliopiston eettisiin asioihin perehtynyt erityisasiantuntija tekee alustavaa vertailua Simpasen ja Huhtasaaren gradun välillä.

Esiselvityksen toteutuessa siinä päädytään joko siihen, että on tapahtunut hyvän tieteellisen käytännön loukkaus tai todetaan, ettei sitä ole tapahtunut.

Anttilainen muistuttaa, että Huhtasaaren gradu on jo vuosia sitten tehty. Tutkinnon myöntämispäätökseen puuttuminen vaatisi, että yliopisto hakisi päätöksen purkua korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

- Yliopisto ei omalla päätöksellään voisi tätä tutkinnon myöntämispäätöstään edes purkaa, Anttilainen sanoi.

Jos selvityksessä todettaisiin hyvä tieteellisen käytännön loukkaus, tieto siitä tultaisiin Anttilaisen mukaan liittämään gradun yhteyteen.

Anttilainen ei kuitenkaan halua spekuloida lopputuloksella ennen kuin asia on selvitetty.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Eli on kirjoittanut oman gradunsa toisen gradun pohjalta. Aika törkeää..

Miksi se on edes lukenut lähteinä muita graduja, koska gradussahan tulisi käyttää pääosin muita tieteellisiä julkaisuja kuin toisia opinnäytteitä. Ja miksi muistaa haastateltavan hiukset, eikä sitä mitä haastateltava puhui aiheesta! Mitenhän aineisto on käsitelty.... Ettei vaan tulokset ois otettu omista ajatuksista ja toisista graduista....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpoin tapa olisi kertoa, että tuli tehtyä moka ja sillä siisti! Ei plagiointi kuulu rehellisen ihmisen työkalupakkiin varsinkaan silloin kun tehdään opinnäytetyötä, joka on ns. lopputyö ja pitäisi osoittaa, että osataanko tässä jotakin. Erittäin huonoa tilannetajua ja itsekritiikkiä tämä temppu osoittaa. Ei se ole puolustelua, että muutkin ovat tehneet. Sitä suuremmalla syyllä pitäisi itse pitää oma linja ja tehdä lopputyö sen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista tässä plagioinnin paljastumisessa on se, että on paljastunut myös, ettei Huhtasaari ymmärrä vieläkään, mitä plagiointi tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä kyse on jälleensyntymästä? Huhtasaari on ollut edellisessä elämässä oikeasti pätevä tiedemies ja toistaa sen aikaisia kokemuksiaan. Siinähän ei ole mitään väärää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos gradusta on kopioitu suoraan leikkaa-liimaa-periaatteella kirjoitusvirheineen 30%, ja ko teos puuttuu referenssilistalta, olisi fiksua nostaa käsi ylös virheen merkiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on poliittista ajojahtia tarkoituksena tuhota Huhtasaaren poliittininen ura ja hieman muutakin. Yliopistonjen tutkimusten tasosta on minulla omakohtaisia havaintoja. Tein 1995 lunnomukaisella kurssilla kurssityön aiheena valkosipukin vijely. Pohjatieto tukimusten osalta oli haettava Joensuun Yliopiston kirjaston kautta. Silloin totesin sen kuinka "kevyttä tavaraa" hyväksytään tukintona.
Jos kaikki muutkin gradut tutkitaan vastaavalla tarkkuudella kuin nyt Huhtasaaren, niin varmaan puolet niistä menee hylkäykseen lainauksina ilman viitemerkintöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset ovat yleensä rehellisiä. Pääasiassa plagiointia ei esiinny juurikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On gradu varmaan sen verran vaativa homma että pitäisi pysyä muistissa helposti mitä sen eteen on raadettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä haastatellut varmaan muistaa, että haastatteliko heitä Huhtasaari vai Simpanen?

Sillähän tämä selviää, että onko Huhtasaari itse haastatellut vai ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi nyt vaan, mutta kyllä tässä on nyt vähän pohjaanpalaneen makua. Tulee kummasti mieleen takavuosien Jari Vilénit..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyväskylän yliopistosta valmistuu suuripiireisiä, muttei vilpillisiä opettajia. Onneksi meillä on opettajille tiukat kelpoisuusehdot, olisi kamalaa jos opetuksesta vastaisivat epäpätevät opettajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peilannutpa hyvinkin ja siinä tartuu mukaan muutama kopiokin. Kummasti tuo muisti palaa, kun asiaa hieman selvitellään julkisesti. Mutta ajojahtihan tämä on, sanoo muut......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No varmasti viimeistään silloin, kun YLE seuraavan kerran saa vinkin jonkun gradun omituisuuksista ja gradun tekijä on pyrkinyt tämän maan presidentiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistön papereita ei ole nähnyt kukaan. Haavisto on yo-papereilla toiminut proffessorina. Voi hyvänen aika näitä vikoja löytyy, mutta vain väärän mielipiteen omaavat Yle nostaa tikun nokkaan, siksi Yle pitäisi lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
17
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
8
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
7
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Töistä hautaan, no kukin tavallaan. Lue lisää...
Kx

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image