Kotimaa

Huhtasaaren gradu on osin hyvän tieteellisen käytännön vastainen – "En usko vaikuttavan poliittiseen uraani"

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaaren pro gradu -työ ei ollut täysin hyvän tieteellisen käytännön mukainen. Huhtasaaren mukaan hän joutui erityisasemaan poliittisen toimintansa johdosta. KUVA: Kimmo Brandt
Kotimaa 16.4.2018 18:46
Joonas Kuikka

Perussuomalaisten kansanedustajan ja presidentinvaaleissa ehdolla olleen Laura Huhtasaaren pro gradu -tutkielma on osin hyvän tieteellisen käytännön vastainen. Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen teki asiasta päätöksen maanantaina.

– Vakavaa syytöstä ei todettu, lähinnä huolimattomuusvirheitä, joten en usko vaikuttavan poliittiseen uraani, vastasi Huhtasaari Lännen Medialle tekstiviestillä.

– Sen sijaan tämä vei paljon aikaani ja oli pois poliittisesta työskentelystä, koska ei ollut helppo löytää kirjoja uudelleen ja tehdä vastine. Tähän kai poliittiset vastustajat pyrkivät.

Vielä presidentinvaalien aikaan tammikuussa Huhtasaari kiisti plagiointisyytökset Lännen Medialle.

Lainauksia ilman lähdeviitteitä

Rehtorin päätöksessä sanotaan, että Huhtasaaren pro gradu -työssä ei ole kaikilta osin noudatettu hyvää tieteellistä käytäntöä.

Huhtasaaren lopputyö sisälsi joitakin viittauksia muiden tekemiin tieteellisiin tutkielmiin siten, ettei hän kirjoittanut kohtiin lähdeviitettä.

Päätöksessään rehtori Keijo Hämäläinen toteaa, että kyseiset suorat lainaukset olisivat olleet työn tarkastushetkellä vaikeasti havaittavissa.

Viitteittä tehdyt lainaukset rajoittuvat työn kirjallisuusosioon, josta ne muodostivat noin 10 prosenttia. Empiirisessä aineistossa eli Huhtasaaren omassa tutkimustyössä ei ollut merkkejä plagioinnista.

Loukkaus ei rehtorin mukaan ollut laaja eikä erityisen vakava, eikä epäilyä laajemmasta vilpistä syntynyt.

Esiselvityksen teki ulkopuolisena asiantuntijana professori emeritus Jarkko Hautamäki Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskuksesta.

Päätös liitetään Huhtasaaren pro gradu -työn yhteyteen Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistoon. Muita seuraamuksia ei ole.

Huhtasaari: Puutteet huomioitiin arvostelussa

Laura Huhtasaari toimitti oman lausuntonsa Jyväskylän yliopistolle 11. huhtikuuta. Hän koki joutuneensa erityisasemaan poliittisen toimintansa johdosta. Huhtasaari vetosi siihen, etteivät viittauskäytännöt olleet selviä vuonna 2003, kun hän teki tutkielmansa.

Huhtasaari vetosi lausunnossaan huolimattomuuteen ja siihen, että hän oli saanut puutteellista ohjeistusta.

Hänen mukaansa työn puutteet huomioitiin jo arvosanaa antaessa. Huhtasaari sai pro gradustaan arvosanan cum laude approbatur.

Selvittäjän mukaan työn arvosanaa olisi ollut syytä alentaa lukuisten muidenkin kieli- ja huolimattomuusvirheiden takia.

Huhtasaari kuitenkin kirjoitti maanantaina Facebookissa, että on kohtuutonta soveltaa 15 vuotta vanhaan graduun nykypäivän ohjeistusta, sillä ohjeet olivat hänen mukaansa muuttuneet välissä.

– Kyllä, työssäni on huolimattomuusvirheitä, silti koen, että tämä on ollut minua kohtaan kohtuutonta, hän päätti kirjoituksensa.

Rehtorin päätöksestä kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Emeritus professori ei löytänyt plagiointia mutta HS väitti sitä olevan. Julkaisiko Hesari siis valeuutisen? Eikös päätoimittajien vaatimus juuri liittynytkin uutisoinnin oikeellisuuteen. Hesarin kannattaisi siivota ensin oma pesä, muutoin väite on häirintää ja vainoa, ehkä jopa kiihotusta yksittäistä henkilöä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukutaito hoi! Tuossahan yllä juuri todetaan, että emeritus professori, jonka selvitykseen Jyväskylän yliopiston rehtorin lausunto perustuu, on löytänyt Huhtasaaren gradun kirjallisuusosiosta noin 10 % nootittamattomia plagiarismeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nonii, mitä nyt sitte? Keksiskö vielä jotain jolla osoittaa Huhtasaari epäpätevyys ? Äkkiä! Nyt on kiire, vaalit tulossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka jaksaa jauhaa ja uskoa median puolueettomuuteen, suksikoot vaikka Venäjälle. Ihan selvä kiusantekohan tässä on kyseessä ja jatkuu edelleen, koska median pitää aina olla oikeassa. Siinpä toimittajat ihmetelkööt, miksi heistä ei pidetä. Koulukiusaajia ovat, ilman mitään moraalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mm. viitteet pitää olla kohdallaan gradussa jokaisella. Miksi jollekin pitäisi antaa vapaudet sen takia, että on kansanedustaja tai valmistelu vienyt pitkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, jonka gradu on lähdeviitteiden suhteen täysin moitteeton, heittäkööt ensimmäisen kiven. 15 vuotta sitten tehty gradu täytyy vastata tämän päivän vaatimuksia. Jos ei ole saanut omaa graduaan valmiiksi, niin olkoot hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin olikos tämä se, joka uskoo maailman olevan vain 4000 vuotta vanha ja että uusi testamentti on se oikea selitys maailmankaikkeuden, maapallon ja ihmisen synnystä?

Hei keskiaika just soitti, ja käski Huhtasaaren palata takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä olisi uskonut että pitää Gradut plagioida tai väärentää !!! ei ole luottamista tähänkään poliitikkoon ja puolueeseen lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisit lukenut tämän uutisen niin tietäisit, että plagiointia ei ole tapahtunut eikä Huhtasaarta siitä syytetä, paitsi sinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisit lukenut tämän uutisen, niin tietäisit, että plagiointia oli tapahtunut (noin 10 % työn kirjallisuusosiosta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei riitä vielä suurlähettilään paikkaan Unkariin. Pitää olla reilusti enemmän kopiointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoista kaivelua. Ei näytä täysin selvillä vesillä olevan se yliopistokaan, joka gradun on hyväksynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ollut silloin työkaluja tuon selvittämiseen. Ovela ja "huolimaton" saattoi hyvin käyttää järjestelmän puutteita hyväkseen. Vaaan muutkin tekivät niin mutta se ei ole puolustus omille teoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muita kummempi. HS kertoi 5% työstä olevan plagiaattia, ilmeisesti HS väärässä(?)
Löydän helposti väitöskirjan, jossa yli 10% plagiaattia - eivätkä koirat hauku. Ehkä sitten, jos erehtyy persujen ehdokkaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On normaalia nykyään olla vähän ketku!Kukapa on menestynyt rehellisellä toiminnalla?Ei muutako keräämään kansanedustajan eläkettä hyvillä mielin!Ps.on siellä muitakin ketkuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

62
Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"
38
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
20
Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle
16
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
15
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
11
Supon ex-päällikkö: Tiedot Rauma-Repolan sukelluspalloista hukattiin Pentagonissa - CIA puuttui tilanteeseen jälkikäteen 1980-luvun lopulla
11
Oppositiosta epäluottamusesitys Soinille aborttikannanottojen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Esimerkiksi pienistä eläkkeistä ei makseta juuri ollenkaan veroja. Kotitalousvähennyksen saa vain suoraan verosta vähent... Lue lisää...
Stop miettimään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image