Kotimaa

HS:n toimittajan kotiin tehty kotietsintä käsitellään käräjillä julkisesti

Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuus käsitellään pääosin avoimin ovin, päätti Helsingin käräjäoikeus tänään alkaneen istunnon aluksi. KUVA: Juhani Salo
Kotimaa 13.2.2018 11:05 | Päivitetty 13.2.2018 11:50
STT, Kaleva

Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuus käsitellään pääosin avoimin ovin, päätti Helsingin käräjäoikeus tänään alkaneen istunnon aluksi. Oikeus päätti kuitenkin salata muun muassa takavarikkopöytäkirjat ja -määräykset, sillä ne sisältävät tietoa poliisin tutkinnallisista seikoista.

Oikeudessa käsitellään tänään Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn erityisen kotietsinnän edellytyksiä.

Keskusrikospoliisi vastusti käsittelyn ja siihen liittyvän asiakirjamateriaalin julkisuutta muun muassa tutkinnan keskeneräisyyden vuoksi. Helsingin Sanomien toimittaja puolestaan vaati käsittelyn julkisuutta muun muassa asian yhteiskunnallisen merkityksen takia.

Keskusrikospoliisi teki kotietsinnän HS:n toimittajan kotiin 17. joulukuuta vain päivä sen jälkeen, kun lehti oli kirjoittanut Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta. Osa artikkelin tiedoista perustui Puolustusvoimien salaisiksi leimattuihin asiakirjoihin ja uutisointia alettiin tutkia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena.

Samalla aloitettiin tutkinta koskien sitä, miten tiedot ovat päätyneet lehdelle. Mahdollista tietovuotoa tutkitaan nimikkeellä virkasalaisuuden rikkominen.

Poliisi vei kotietsinnässä toimittajalta kaikkiaan 19 esinettä, joukossa kaksi puhelinta, tietokone, tabletti ja useita muistitikkuja. Toimittajan mukaan kotietsinnälle ei ollut lain mukaisia edellytyksiä.

Hän vaatii myös, että käräjäoikeus toteaa takavarikot rauenneiksi ja tavarat palautetaan, sillä poliisi ei saattanut erityistä kotietsintää tuomioistuimen arvioitavaksi kolmen päivän kuluessa etsinnästä.

Keskusrikospoliisin kanta on, että kotietsinnässä toimittiin laillisesti.

Tutkinnanjohtaja määräsi etsinnän kiireellisenä

Kotietsintä sai alkunsa, kun toimittaja oli pyrkinyt tuhoamaan tietokonettaan vasaralla. Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua ja hän soitti itse palokunnan paikalle. Paikalle tuli myös poliisipartio, joka kertoi tietonsa eteenpäin KRP:lle.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja määräsi välittömällä kiireellisyysperusteella asuntoon erityisen kotietsinnän.

Sen tekemistä ei poliisin mukaan voinut viivyttää, sillä poliisilla oli syytä epäillä, että kellarissa oli pyritty tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa.

Helsingin Sanomien mukaan toimittajan takavarikoidulla tietotokoneella ei ole Viestikoekeskus-artikkeliin liittyvää aineistoa.

Erityinen kotietsintä tarkoittaa koti- tai paikanetsintää, jossa on syytä olettaa, että etsinnän kohteella on sellaista tietoa, jota koskee laissa yksilöity takavarikkokielto. Tällaista on muun muassa toimittajan lähdesuojan alainen materiaali.

Normaalitapauksessa erityiseen koti- tai paikanetsintään tarvitaan tuomioistuimen päätös.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanomaan, joka on STT:n suurin omistaja

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Voi miettiä jos poliiseille annetaan lisää valtaa miten tulee köymään!!Kohta ollaan kyttäysvaltion ykkösmaa kirkkaasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image