Kotimaa

HS:n pää­toi­mit­ta­ja: Rikostutkinta on otettava vakavasti – Kanerva tie­to­vuo­dos­ta: Onko meidän järjestelmä kunnossa?

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi otti uutisointiin kantaa maanantaina Ylen A-studiossa. Arkistokuva. KUVA: Com.pic/Mauri Ratilainen
Kotimaa 18.12.2017 21:36 | Päivitetty 18.12.2017 23:00
Kaleva, Lännen media

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi sanoo ottavansa vakavasti sen, että lehden uutinen puolustusvoimien salaisesta Viestikoekeskuksesta on poikinut rikostutkinnan.

– Tämä on poikkeuksellinen tapaus Suomessa, josta ei ole ennakkotapauksia, Niemi sanoi Ylen A-studiossa maanantaina.

Helsingin Sanomissa julkaistiin lauantaina uutinen Tikkakoskella Keski-Suomessa sijaitsevasta Viestikoekeskuksesta. Jutun tekemisessä oli hyödynnetty myös puolustusvoimien erittäin salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja.

Niemi sanoo yllättyneensä siitä, kuinka voimakkaasti viranomaiset ovat reagoineet uutiseen. Hän myöntää myös, että käynnistynyt rikostutkinta huolettaa. Samalla Niemi vakuuttaa, että Helsingin Sanomat ei ole rikkonut lakia eivätkä artikkelin tiedot vahingoita Suomen kansallista turvallisuutta.

– Juttu liittyi edessä olevaan tiedustelulain lakimuutokseen. Olisimme voineet ilmaista paremmin yleisölle sen, miksi juttu on tehty.

Niemi vakuutti, että esiin noussut kritiikki ja huoli otetaan vastaan. Hän huomautti samalla, että monet Suomessa turvaluokitellut asiat ovat avoimia tietoja esimerkiksi Ruotsissa.

– Turvaluokitus aina viranomaisen tekemä luokitus. On erilaisia tapoja nähdä näitä turvaluokituksia.

Vastaavana päätoimittajana Niemi sanoo kantavansa vastuun jutun sisällöstä. Sanoman hallitus on pyytänyt selvitystä uutisoinnin taustoista.

Tietovuoto huolettaa

A-studiossa keskusteluun osallistuivat myös Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell sekä kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.). Kumpikin heistä näki Helsingin Sanomien uutisoinnissa huolestuttavia piirteitä.

– Onko meidän järjestelmä kunnossa, kun tällaisia vuotoja sattuu, Kanerva totesi.

Hän totesi, että tietovuodon taustalla on pahimmassa tapauksessa henkilö, joka toimii järjestelmässä jonkun toisen laskuun.

– Pahin vaihtoehto on, että vieras valtio on päässyt meidän järjestelmiin, Kanerva sanoi.

Limnell kyseenalaisti puolestaan Helsingin Sanomien asiantuntemuksen arvioida, että artikkeli ei vaarantaisi kansallista turvallisuutta.

– Me emme tiedä, mitä tietoja ulkomaisilla tahoilla on ja missä määrin tiedot on varmennettu. Kun julkisuuteen tuodaan erittäin salaista materiaalia, on vaikea arvioida, mikä siinä on sellaista, joka heikentää suomalaisen turvallisuutta, Limnell totesi.

Limnell oli myös huolissaan siitä, miten korkeimman turvaluokituksen asiakirjat on Helsingin Sanomissa säilytetty. Niemi vakuutti, että asiakirjojen suojaus on kunnossa.

Helsingin Sanomat lupasi lauantain lehdessä, että se julkaisee aiheesta lisää juttuja sunnuntaina. Niitä ei kuitenkaan julkaistu. Niemi sanoo, että juttujen julkaisemista lykättiin asiasta nousseen keskustelun vuoksi.

Tästä tietovuotokohussa on kyse

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 16.12. jutun Puolustusvoimien Tikkakoskella sijaitsevasta Viestikoekeskuksesta. Juttu liittyi valmisteilla oleviin tiedustelulakeihin siten, että jos lait astuvat voimaan, kasvavat myös keskuksen valtuudet tiedusteluun.

 

Kohu syntyi siitä, että jutun yhteydessä julkaistiin otteita asiakirjoista, jotka oli turvaluokittelun perusteella määrätty salaiseksi ja erittäin salaisiksi.

 

Puolustusvoimat teki tutkintapyynnön jutun lähteinä käytetyn aineiston tietovuodosta, ja myös toimitus sekä jutun kirjoittaneet toimittajat päätyivät tutkintaan.

 

Keskusrikospoliisi tutkii asiaa rikosnimikkeillä turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

 

Sunnuntaina 17. joulukuuta poliisi teki myös erityisen kotietsinnän toisen jutun kirjoittaneen toimittajan kotiin. Erityinen kotietsintä vaatisi normaalisti luvan tuomioistuimelta, mutta poliisi suoritti sen kiireellisenä, jolloin tutkinnanjohtaja voi valtuuttaa etsinnän.

 

Poliisin mukaan syy kiireellisyydelle oli, että toimittaja oli kutsunut paikalle palokunnan sen vuoksi, että hänen tuhotessaan tietokonettaan syntyi savua. Poliisi epäili, että toimittaja yritti hävittää mahdollista esitutkinta-aineistoa.

 

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja kertoi maanantaina iltapäivällä Lännen Medialle, että tutkinta jatkuu kuulusteluilla.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomalaiset arvostavat poliisia ja puolustusvoimia suuresti. Viime keväänä poliisin ammatin arvostus oli ykkösenä Ilta-Sanomien laajassa kyselyssä, toimittajan ammatti arvostus sijalla 249. Suojeluammattilaiset tekevät arvokasta työtään ja kansa luottaa heihin hyvästä syystä. Puolustusvoimat tunnetaan omakohtaisesti, suurin osa miehistä on suorittanut varusmiespalveluksen ja on nyt maanpuolustusreservissä.

Se että haitataan tätä työtä julkaisemalla salaisia asiakirjoja ja vahingoitetaan mahdollisesti Suomen valtion turvallisuutta kävi suomalaista oikeustajua vastaan ja aiheutti mittavan vastareaktion. Ihan syystä.

Suomen vertaaminen Ruotsiin näissä asioissa on outoa. Ruotsin viimeisin sota oli yli kaksisataa vuotta sitten Norjaa vastaan 1814, sekin päättyi Ruotsin ja Norjan unioniin.

Suomi ei voi maantieteelleen mitään ja kolmen samasta suunnasta meitä vastaan aloitetun sodan jälkeen jotain on opittu. Maanpuolustuksesta pitää huolehtia napakalla otteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä monesta toimittajasta on tullu epäluottetavia, arvostus uutisoinnissa nollassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossain tapauksissa näen tärkeäksi, että salaisiakin tietoja voidaan julkistaa. Esimerkiksi kansalaisten oikeuksien kannalta kyseenalaiset toimet, jotka voisivat johtaa mielivaltaan ja totalitarismiin olisi erittäin tärkeää tuoda julkisuuteen.
Tässä tapauksessa HS:n jutun tarkoituksena oli selvittää valvontalain vaikutuksia Suomen kansalaisten kannalta, joten pidän erikoisena, että samassa yhteydessä käsiteltäisiin sotilastiedustelua ulkomaita kohtaan. Näyttää ennemminkin siltä, että salainen aineisto kuumotti sen verran, että sitä oli pakko päästä esittelemään, vaikka asiayhteys ei ollutkaan oikea.
Lisäksi on erittäin tärkeää selvittää, että erittäin salaisen tiedon suojauskäytännöt ovat kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen kirjoittaa. "Salaisten asiakirjojen julkaiseminen on klassinen esimerkki sananvapaudesta, joka on demokraattisen yhteiskunnan elinehto."
Demokratian elinehto on siis rikollinen toiminta. Kyllä lehdistöllä pitää olla kykyä sanoa sanottavansa ilman salaisten asiapapereiden julkaisemista.
Totuus kärsii aina jos sitä etsitään rikollisilla tavoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin sanomat ei itse päätä sitä mitä laittomasti hankituista sotilastiedoista julkaisee. Helsingin sanomilla ei ole oikeutta julkaista mitään top 10:nen salassapidettävistä sotilastiedoista. Näistä asioista päättää suuremmat herrat ja asiantuntijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun joku mokaa ja alkaa selitellä tekemisiään on media kärkkäästi moittimassa : turha selittää. Nyt selitellään itse, vedotaan yksittäisen maan (Ruotsi) tapoihin, haastetaan asiantuntijoiksi journalistiliittoa tahi ketä tahansa myötämielistä.
Nytkin kuitenkin pätee Repe Helismaan vanha kappale: "Älä selitä, älä selitä, ei se kannata ollenkaan, sun on turha selittää, se pahentaapi vaan".
Mediakin voisi rauhassa odotella tutkinnan päättymistä, mielipiteen muokkaus tuntuu hölmöltä, se tekee päätoimittajankin hölmöksi. Sitä hän tuskin tahtoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tavallinen varusmies hukkaa rynnäkkökiväärin, hän saa pitkäksi aikaa SUPO:n peräänsä. Jos ylhäinen lehtimies julkaisee maan suurimmassa lehdessä LK1 tietoja, pääsee hän kuin koira veräjästä. Myyvien juttujen tekeminen on hyvää bisnestä. Sillä on suomessakin hankittu miljardiomaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salainen aineisto on salainen.Jo pelkkä hallussa pito on lainvastainen teko.Päätoimittajan oma käsitys lainrikkomisesta ei ole kestävä .
Oikeus antava omansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osoittaa kyllä aika amatöörimäistä ajattelua ja harkintaa kun lähdetään julkaisemaa puolustusvoimien salaiseksi luokittelemaa aineistoa valtakunnallisen lehden palstoilla. On aika yksiselitteistä että ei toimittajalla tai lehdellä ole mitään oikeutta tehdä päätöstä salaisuusluokituksen murrosta. Lieneekö armeija käytynä kun eivät ymmärrä isänmaan puolustuksen perusperiaatteita ja tiedustelu menetelmien ja tiedon salaisuuden yksioikoisuutta. Olisi aika kummallista että lähdesuojan taakse voisi kätkeytyä tällaisissa teoissa . On toinen asia jos kyse on poliittisesta tai muusta siviiliasiasta, tosin niissäkin viranomaisilla pitäisi olla mahdollisuus tarkistaa ettei lähdesuojan avulla vääristetä tietoja tai kätketä vakavaa rikosta. Mutta kun teko kohdistuu valtioon tai tärkeään valtion puolustukselliseen intressiin ei lähdesuojaa ymmärrettävästi ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilkka Kanerva kyseli Kaius Niemeltä miten he voivat turvata salaisten tietojen säilymisen. Kanerva kertoi yksityiskohtaisesti miten hän ministerinä ei saanut vastaavilla leimoilla varustettuja dokumentteja haltuunsa. Katsojana minulle jäi käsitys ettei Niemi vastannut koko kysymykseen.
Pitäisikö olla huolissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla big data tuntematon käsite Hesarin päätoimittajalle. Yksittäinen tiedon jyvänen ei välttämättä ole merkityksellinen, mutta pienet tiedot yhdessä ylittävätkin sitten riskin. Vierailla valtioilla on omat tietonsa, ei ole kitäön syytä antaa heille yhtään ylimääräistä tiedonjyvästä maamme puolustukseen liittyvissä asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki turvaluokiteltu tieto murunenkin on pidettävä salassa.
Pienistä asioista muodostuu kokonaisuus.
Asiantuntijalle HS-vuotojutussa runsaasti tietomuruja ja kokonaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähdesuojan taakse aina vetäydytään, kun tulee hankala paikka. Perussyy on se, ettei Suomessa
ole riippumatonta media tuomio-istuinta vaan se on delegoitu lähipiirille, jota kutsutaan julkisen sananneuvostoksi. No nyt mennään oikeuteen ja toivottavasti syylliset vedetään kölin ali. Ne leikkii Suomella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jota julkisen sanan neuvostoa johtaa julki-vihervasemmistolainen aktiivi. Kaiken lisäksi kuukausipalkalla, aiemmin se oli vielä luottamustoimi.
Uskottavuus nolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat lörpöttelevä kansa ja "myyriä" on joka paikassa jotka välittävät salaisia tietoja vieraille valtioille.Suomen "Stasi" on pahasti epäonnistunut kun valtiosalaisuuksia voi lukea jopa iltapäivälehdistä."Ollos huoleton poikas valveil on" tämä sanonta ei ole voimassa enää Suomen sanavarastossa vaan oli silloin kun meillä hoiti "oikeat miehet"valtakunnan asioita.Esuskunnassa vaan vatvotaan pitääkö oluen prosentteja nostaa vai ei mutta muuhun asioihin puuttuminen onkin sitten täysin mahdotonta vaikka kysymyksessä olisi koko kansan turvallisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolustusvoimien salainen aineisto on syystäkin luokiteltu salaiseksi, ei sitä ole tarkoitettu toimittajien rasvaisiin näppeihin tarkoitettu eikä varsinkaan julkaistavaksi. Se että nyt joku selkärangaton on tietoja HS:lle toimittanut ei tarkoita sitä että se olisi ns. vapaata riistaa.
Tämä ei ole poikkeuksellinen tapaus kuten Niemi väittää, vaan toimittajia on aikaisemminkin ollut sotkeutuneena vastaavaan toimintaan, vertaa tapaus Dumell. Eräällä HS:n toimintaa kärkkäimmin puolustelevalla toimituksen henkilöllä on lisäksi selvä vasemman laidan kytkös taustalla, joka ehkä selittää ns. lehdistövapaudesta ruikuttamista. Lehdistövapaus ei tarkoita sitä että ollaan lain yläpuolella ja voidaan suorittaa maata vahingoittavaa toimintaa, minkä jälkeen voidaan "piireissä" yhteishengessä hoilata Kansainvälistä.
Heillä, jotka kaikkein eniten pitävät mölyä poliisin toiminnasta ja tulevasta tiedustelulaista, ei luultavasti ole puhtaita jauhoja pussissa. Ei viranomaisia Matti ja Maija Meikäläisen sähköpostit paljon kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Ei ole toimittajan asia päättää, mikä on valtion mielestä julkista ja mikä ei. Näillä toimittajilla on enemmän ja enemmän alkanut keltainen neste nousta päähän. Hakevatko toimittajat kannuksia itselleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitokset vain Hesari. Ei tarvii enää tilailla. Meneekö Sanoma Oy:llä jo näin huonosti että "iltapäivä lööppien ja seiskan" tasolle vajotaan. Luulin lehdellä jonkin tason olevan, mutta ei enää. Missä laatua tekevät toimittajat? Rahako ja otsikot ne ratkaisee?

Jos tieto on salaista se sitä on - etenkin meillä kun ollaan - oikeassa demokratiassa. Asiat voisi tuoda esiin avoimesti muutakin kautta - kuin "vasikoiden välityksellä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko vuotaja samoista piireistä joita Stasi lista on pullollaan..
Taas yksi lisäsyy avata stasi-listat jotta tietovuodot saadaan loppumaan. Vuotavia voidaan myös kiristää vieraan vallan hyväksi ( Venäjä, DDR)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähde suoja on ok, mutta kun käyttää likaiselta vaikuttavaa lähdettä niin turha on siihen vedota. Virkakielellä salainen tarkoittaa juuri salaista. Kaius on jäävi arvioimaan jutun vaikutusta. Lukijan ei tarvikkaan tietää salaisia asioita Puolustusvoimilta koska niihin luotetaan ja on aina luotettu. Sanoma OY:n hallitus punninnee omalta osaltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:01
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
9:49
Helsingin yliopistossa on kehitetty hoitoa keliakiaan – siedätyshoidosta vehnän gluteenille on saatu hyviä tuloksia
9:40
Potkut saanut panimotyöntekijä ampui kuoliaaksi viisi ex-kollegaansa Yhdysvalloissa
9:22
Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen
9:08
OYSin B-osan rakentamisesta allekirjoitettiin urakkasopimukset – ensimmäiset uudet tilat otetaan käyttöön vuosina 2022 ja 2023
9:00
"Syökää silakkaa", kehotti pääministeri, ja neuvo on yhä ajankohtainen – Kokeile silakoita fish and chips -annoksessa tai espanjalaisissa tapaksissa Tilaajille
8:46
Kaukovainion koulu juhli 50-vuotista taivaltaan
23
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
15
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
15
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri
14
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta
14
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
11
Takuusäätiö: Opintotuen takaisinperintä olisi syytä sitoa indeksiin – Ministeri Kososen mielestä korotus on kohtuullinen
7
Hurja tilanne Oulujärvellä: Jää petti alta ja traktori vajosi järven pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image