Kotimaa

HS: Tuontikoira voi levittää ihmiselle vaarallista loista, ekinokokki vaarantaisi myös marjastuksen

Suomeen tuodaan paljon koiria ulkomailta. Asiantuntija kehottaa huolehtimaan tauteihin liittyvät asiat kuntoon. Arkistokuva. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 1.11.2017 18:17
Kaleva

Suomeen tuotu koira saattaa kantaa mukanaan myyräekinokokkia, kertoo Helsingin Sanomat. Kyseessä on heisimato, jonka pääisäntiä ovat koirat ja punaketut.

Ekinokokki on tauti, joka voi siirtyä eläimestä ihmiseen ja päinvastoin. Se saattaa olla eläimessä oireeton, mutta ihmisen saadessa tartunnan, ekinokokki hakeutuu sisäelimiin ja alkaa muodostaa kystia. Pahimmillaan tauti johtaa ihmisen kuolemaan.

Koirien maahantuonti on Suomessa yleistynyt. Helsingin Sanomien haastattelema Eviran rajaeläinlääkäri Elina Viitasaari sanoo, että ekinokokin riskiä vähätellään Suomessa.

Laki määrää, että tuontikoiralla pitää olla rokotus rabiesta vastaan sekä ekinokokkilääkitys.

– Mielestäni se on aika vähän. Suosittelen jokaiselle tuontikoiralle kunnon loishäätöä ja pesua, Viitasaari sanoo lehden haastattelussa.

Hän on harmissaan siitä, että varsinkin ekinokokin ehkäisyä vähätellään.

Asiantuntija muistuttaa, että tautia kantava koira saattaa olla täysin oireeton. Tautiriski on kuitenkin aina todelinen, jos koira tuodaan maahan väärillä tai puutteellisilla papereilla.

Ekinokokkia ei ole tavattu Suomessa ketuissa tai muissa villieläimissä. Jos näin kävisi, se voisi vaikuttaa myös marjastukseen ja sienestykseen, sillä tauti leviää myös ulosteiden välityksellä.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa hyvin harvinainen koiran syljessä oleva bakteeri,on vaarallinen . Minut näykkäisi naapurin noutaja viikoksi teho-osastolle.
Lisätietoja vaarallisuudesta hakusanoilla: Koiranpuremabakteeri tai Dogbite sepsis. Kaikkiin purennan jälkeen tapahtuviin terveyden muutoksiin on suhtauduttava hyvin vakavasti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäis tuoda koira ulkomailta, kun meillä on täällä aivan tarpeeksi jo omia. Jonkin ääriharvinaisen rodun geenipohjan laajentamisen kyllä ymmärtää, mutta niillä yleensä on rokotukset ja loishäädöt kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

93
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
54
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
53
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
42
Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
35
Teillä siirrytään talviajan nopeusrajoituksiin – rajoitukset tulevat voimaan loppuviikosta
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image