Kotimaa

HS: Posti kaavailee alentavansa jopa 8 000 työntekijänsä palkkoja – pääministeri Antti Rinne miettii ratkaisuksi ker­ta­kor­vaus­ta

Pääministeri Antti Rinne toivoo, että Posti löytäisi sovun palkkakiistaan. Hän pohtii rahallisen kertakorvauksen antamista työntekijöille. KUVA: OLIVIER HOSLET
Kotimaa 11.9.2019 8:49
Anna Kilponen

Halvempia työehtosopimuksia ollaan tarjoamassa laajemmin muihinkin Postin työtehtäviin.

Posti suunnittelee tuntuvia palkanalennuksia peräti 8 000 työntekijälle, kertoo Helsingin Sanomat (HS).

Elokuun lopussa Posti kertoi siirtävänsä Paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa 700 työntekijää halvemman työehtosopimuksen piiriin, Posti- ja logistiikka-alan unionin työehtosopimuksesta Teollisuusliiton työehtosopimukseen.

Nyt halvempia työehtosopimuksia ollaan tarjoamassa laajemmin muihinkin Postin työtehtäviin. Asian on vahvistanut HS:lle kaksi eri lähdettä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi lehdelle, että hallitus on tietoinen tilanteesta. Rinteen mielestä Postin tulisi pyrkiä löytämään sopu neuvottelemalla asiasta työntekijöiden kanssa.

Hän ei kuitenkaan halua ottaa suoraan kantaa siihen, miten työntekijöille pitäisi korvata palkanalennukset.

– Yksi vaihtoehto voisi olla sen selvittäminen, voiko asian ratkaista jollain rahallisella kertakorvauksella, Rinne kuitenkin sanoo HS:lle.

Rinne toivoo myös, että Postin johto etsisi kustannussäästöjä aktiivisesti muualtakin kuin työvoimakuluista.

Postilla on tällä hetkellä noin 22 000 työntekijää.

Palkanalennuskaavaillut johtivat syyskuun alussa Postin työntekijöiden kolmipäiväiseen lakkoon. Jo tuolloin Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU uumoili, että Posti suunnittelisi muidenkin palkkojen alentamista.

Esiin nousivat myös Postin johdon useamman vuoden aikana korotetut palkat ja palkkiot.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) puuttui syyskuun alussa tilanteeseen ja ilmoitti Postin ottavan aikalisän työehtosopimusten muuttamisessa ja arvioivan johdon palkkauksen uudestaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (117)

Jos palkka alenisi työssäni jopa 30 prossalla en tekisi enää päivääkään töitä sillä alalla. Ansiosidonnaistakin saa jo siinä vaiheessa enemmän aiemman palkan mukaan laskettuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tulee Rinteelle vastaan seuraavissa TV:n vaalikeskuskusteluissa. Aypomo ja demari pääministeri on hyväksymässä Postin työntekijöiden kyykyttämisen. Hampaattomat ammattiliitot vaviskaa sillä palkkojen alennus on tulossa jokaiseen ammattiryhmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Suomalaiset eivät ymmärrä mikä heitä odottaa tämän päättömän ja kyvyttömän hallituksen johdosta. Toki edellisetkään häävejä olleet, mutta tämä tulee viemään Suomen syvään lamaan, ei mitään epäselvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitus on saatava kaadettua heti ennen kuin saavat enempää vahinkoa aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo,kerta korvaus tämän hetkisen palkan ja tulevien korotusten mukaan yms. Seuraavan 25 vuoden ajalta tilille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi posti ei vois irrottaa kirje kantoa yritys toiminnasta,valtio hirtoriaa kunnioitaen huolehtis kannon kuluista.Oishan se kiva lasten lapsille kertoa kun postin kantajan on joulukorttia laatikkoon tuomassa,kortteja jaettiin ennen aina jouluna ja kantajia näki päivittäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postityö on yksi raskaimmista ammateista. Täytyy herätä kukonlaulun aikaan ja tehtävä töitä säässä kuin säässä. Työ kuormittaa kehoa ja monella postilaisella on selkä ja nivelet täysin romuna työn vuoksi. Skarppina täytyy olla sekä lajittelussa että jakelussa ja osoitteet selvillä postia jaettaessa. Eli ei ole varaa herpaantumiseen. Vessassa ja syömässä käyt, jos kerkiät. Palkka on jo nyt aivan liian pieni työmäärään ja vaativuuteen nähden. Eli jatkossa olisi siis tehtävä töitä samalla palkalla kuin työttömyyskorvauksena saisi. Silläkö kannustetaan nuoria työn tekoon? Arvata saattaa, kiinnostaako.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se palkka pitäisi maksaa työnteosta. Kertakorvaus on typerä ehdotus. Jos palkat laskee niin väki vähenee miten sitten käy 75% työllisyys. Rinne on täysin hakoteillä. Ei tule pitkä ikä tuolle hallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PAM: "Työsopimuksen olennaiset ehdot, kuten palkka, sitovat molempia osapuolia. Työnantajalla ei lähtökohtaisesti ole oikeutta alentaa työsopimuksessa sovittua palkkaa ilman työntekijän suostumusta, vaan muutos edellyttää sopimista. Työntekijän ei kannata sopia muutoksesta, ellei hän itse halua alentaa palkkaansa. "

"Korkeimman oikeuden mukaan palkan alentamista voidaan pitää hyväksyttävänä vain tilanteissa, joissa se yhdessä muiden toimenpiteiden kanssa osoittautuu välttämättömäksi taloudellisissa vaikeuksissa olevan yrityksen toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tappiollinen tulos ei yksin oikeuta alentamaan palkkaa, vaan käsillä täytyy olla reaalinen konkurssin uhka."

Tämä mukaan Posti ei voi laskea kenenkään palkkaa vaikka Posti siirtäisi työntekijät uuden työ­eh­to­so­pi­muk­sen piiriin. Uusien työntekijöiden palkat voisivat olla uuden sopimuksen mukaisia jos työ­eh­to­so­pi­muk­sissa noudatetaan taulukkopalkkoja.

Lakimiehenä ja ammattiyhdistystoimija Rinteen pitäisi tietää nämä asiat perusteellisesti. Kummallista että Rinne antaa tukensa palkkojen alentamiselle, olisiko syynä että Rinne haluaa valtionyhtiön tekevän enemmän liikevoittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen aikanaan oli pakko siirtyä politiikkaan, koska ei osannut siviilityötään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne sanoi vuonna 2016: "Kun poliitikot sotkeutuvat työmarkkinoihin, syntyy sutta ja sekundaa". Entä vuonna 2019?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on antti pitkä penni joka pitäis sille työntekijälle latoa ja veroittajakin siinä häviää pitkän pennin,siis miljoonia per kuukausi,vain ottamalla postin toiminnot valtion haltuun ja hoidettavaksi valtio ja työntekijä pelastuu,ja pelastaa miljoonat,Liikelaitosmalli on yksi perkele kun sitä pommitetaan halvemmiillahinnoilla niin kauan että langetaan ja sitten hinnat pompaa pilviin ,sama on nähty sähköverkossa ja terveyspalveluissa,isoraha huijaa aina köyhää.
Vain luopumalla markkinatalousajattelusta voi vastustaa markkinatalouden hunajaisia tarjouksia.
Anarkia ja kaaos siitä seuraa jos menestyä voi vai tekemällä halvemmalla ja joutuu sitten supistamaan joka kierros se on kuin tuoli leikki jossa ei ole voittajia.
Hintojen pitää nousta jokavuosi ja hinnat määrää valtio ei huonolaatuisin tuote.
Talouden pitää laajentua joka vuosi ei supistua,ja paraslaatu saa tilauksen,ja vain laatua katsotaan ensikierroksella sitten vasta hintaa.
jos laajennutaan halvallahinnalla niin tulos on supistuminen ja velvoitteista luistelu,eli tappiolaajentuminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole Rinne samalla sivulla. Kuvitellaan että olet postin palveluksessa vielä seuraavat 10v, vaikka kertakorvaus olisi 10 000€, tekee se n 90€/kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustajille riittänee myös kertakorvaus koko vaalikaudeksi.
Soppeli summa olisi varmaan se 100e.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin toimitusjohtajan ja hallintoneuvoston palkkioilla saisi maksettu 2 200 postin normaalityöntekijän palkan.
Onko toimitusjohtajan työpanos enemmän (ainakin se on rahassa saman arvoinen) kuin 428 postin työntekijän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Posti ole ainoa joka tiputtaa työntekijöiden palkkaa. Valtiolla on yhdessä virastossa sama juttu. Palkkaneuvotteluissa niin alhaista palkkaa tarjotaan että oksat pois. Harmi kun ei voi lakkoilla, silloin selviäisi että onko työntekijät palkan arvoisia vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Antti Rinne on tänään ilmoittanut, ettei hoitajamitoitusta tule tällä vaalikaudella. Tähän saakka Rinne on luvannut, että 0,7:n hoitajamitoitus kirjataan lakiin ja että asia on jo syyskaudella tulossa eduskunnan käsittelyyn. Syyksi asian kariutumiseen Rinne mainitsee rahapulan...
Sdp peruu valilupauksiaan kiivaaseen tahtiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko muuta odotettavissa? Tuskin yksikään tolkun ihminen uskoi yhteenkään demarien/ vasemmiston vaalilupaukseen ja nyt nähdään, ettei niihin olisi kannattanut uskoa muidenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (117)

Uutisvirta

137
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
75
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
65
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
31
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
24
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image