Kotimaa

HS: Oi­keus­kans­le­ri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tie­dot­ta­mi­ses­sa

Tuomas Pöysti otti tapaukset selvitettäväksi oma-aloitteisesti. Arkistokuva. KUVA: Pete Anikari
Kotimaa 22.2.2020 16:43 | Päivitetty 22.2.2020 22:32
Anna Leinonen

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on ryhtynyt selvittämään, ovatko valtiovarainministeriö ja sisäministeriö rikkoneet perustuslakia EU-asioissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Pöysti on aloittanut kolmen eri tapauksen selvityksen oma-aloitteisesti. Ne koskevat eduskunnan tiedonsaantia Euroopan unioniin liittyvissä asioissa.

Vakavin epäily liittyy valtiovarainministeriöön. Helsingin Sanomien mukaan ministeriö ei ole kahdessa tapauksessa vienyt EU:n ehdotuksia lainkaan valtioneuvoston yleisistuntoon. Sen sijaan ne on lähetetty suoraan eduskuntaan. Lisäksi tietojen antaminen eduskunnalle on viivästynyt selvästi.

Valtioneuvoston yleisistunnossa ministerit voivat ottaa kantaa ehdotuksiin. Lisäksi oikeuskanslerinvirasto voi tarkistaa niiden lainmukaisuuden.

EU-asioiden kohdalla valtioneuvoston täytyy toimittaa eduskunnalle kirjelmä, jossa on valtioneuvoston ehdotus EU-asioihin liittyen. Perustuslain mukaan tämä täytyy tehdä viipymättä. Pöystin mukaan tämä ei ole kyseisissä tapauksissa toteutunut.

Pöystin esiin nostamat EU-asiat ovat tulleet Suomen ministeriöiden tietoon vuosina 2016, 2018 ja 2019.

Juttua päivitetty 22.2. kello 22.32. Lisätty vuosiluvut.

 

MAINOS

Kommentoi

Pöysti oli valmistelemassa perstuslain vastaista ns. pörssisotea kokoomukselle. Palkkioksi Kokoomuksen monijuonittelija Niinistö nimitti Pöystin oikeuskansleriksi.

Kenestä muusta henkilöstä kysymyksen olessa syntyisi valtava pitkäaijainen kohu ja ryöpytys.

Onko Niinistö oikeutetumpi poliittinen pettäjä kuin kaikki muut kokoomuksen ja Niinistön maalittamat henkilöt? Ei ole. Niinistö pitää kaikkea häneen kohdistuvaa vihana. Sanaa voidaan vaihtaa. Asia pysyy.

Niistöä ja Kokoomusta tulisi käsitellä kovakouraisesti juuri asemansa vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sinä Niinistöä sotkemaan tämmöseen asiaan, ministeriöiden asia tämä on ,vai onko jotain hampaankolossa meidän upeaa Tasavallan Presidenttiä kohtaan. Hänhän on aivan huippumies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole millään tavalla poikkeavaa nostaa esiin varsinaisen uutisjutun rinnalla merkittäviä asioita menneisyydestä. Sitä tapahtuu jatkuvasti.

Jos tässä lehdessä luettuna joku ei tuota kerrotua muista, niin sille ei voi mitään. Lehtiä on muitakin.

Jollekin varattiin viimeinen sana, vaikka se on edeltävään viestiin nähden epärelevantti?

Journalistin ohjeet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Journalistin ohjeiden mukaisesti yksityishenkilönä:

Ettei jäisi epäilyä siitä, että olen esittänyt jotakin Sauli Niinistöstä, mikä ei muka perustuisi journalistiseen lähteeseen, niin seuraavassa on suora lainaus luotettavana pidetystä lähteestä.

Lähde: Turun Sanomat

Lainaus alkaa

Oikeusministeriö aikoi viime viikolla esittää valtiosääntöoikeuden professoria Veli-Pekka Viljasta uudeksi oikeuskansleriksi, mutta asia vedettiin pois valtioneuvoston esityslistalta, koska presidentti Sauli Niinistö oli todennäköisesti tyytymätön esitykseen. Asiasta kertoi perjantaina Helsingin Sanomat, ja tapahtumien kulku vahvistettiin perjantaina myös Lännen Medialle oikeusministeriöstä.

Helsingin Sanomien mukaan ministeriö ehdottaa todennäköisesti myöhemmin virkaan alivaltiosihteeri Tuomas Pöystiä, joka on johtanut sote-uudistuksen valmistelua.

Lainaus loppu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen poliitikon, tosiasiallisesti kokoomuksen ehdokaana toiselle kaudelle nousseen presidentti Niinistön kritisointi on täysin perusteltua. Niinistön retoriikka on tavallisille suomalaisille erittäin hämmentävää; puhuu yhtä, tarkoittaa ja tekee toista.

Kokoomuksen viestittäjät pyrivät usealla eri retoorisella menetelmällä vaientamaan kansalaiskeskustelun, joka ei sovi Kokoomuksen puoluetoimistolle eikä Niinistön harjoittamaan kokoomuslaiseen politiikkaan. (En edusta mitään puoluetta. Pyrin edistämään journalistista totuutta suomalaisen demoratian kulmakiveä).

Jatkoa edelliseen lainaukseen Turun Sanomista

[Niinistön Kokoomuksen Pöystiksi vaihtama] Viljanen lukeutuu perus- ja ihmisoikeusmyönteisen laintulkinnan kannattajiin. Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz on julkisuudessa arvostellut heitä perusoikeusfundamentalisteiksi, kun hallituksen esitykset ovat liian usein törmänneet perusoikeuskysymyksiin.

Lainaus loppu

Kokoomuksen Niinistö oli hanakka muutattamaan eduskunnassa kiireellisenä Suomen perustuslakia supon vallan kasvattamiseksi. Heikentämään suomalaisten ihmisoikeuksia, perusoikeusia, yksilön suojaa, viestintäsalaisuutta. Supo toimii presidentin (Niinistön) toimialueella. Pelttari, kokoomus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen Niinistö tarvitsi oman politiikkansa läpiviemiseksi eduskunnassa demarit ja Antti Rinteen perustuslain muuttamiseksi kiireellisenä. Rinne edellytti supon toiminnan valvontaa. Niinistö sai Rinne työrukkasena kansalaisten keskeistä purusoikeutta loukkaavan perustuslain kohdan muutetuksi. Työrukkanen heitettiin pois pääministerin paikalta kepun eli kokoomuslais-niinistöläiseen politiikkaan hairahtuneen kepun hiostamaan Rinne ulos hallituksesta. (Kirjoittajan havainto. Eräs Rinteen lausunto sai todennäköisin syin Niinistön vaatimaan Rinteen hallituksessa olevan, vaalit hävinneen Kepu vaatimaan Rinteen ulostamista hallituksesta).

Supon valvonta on Niinistön ja eduskunnan bluffia kansalle.

Näennäisesti valvotaan jotain pinnallisesti, mutta laitonta henkilöön kohdistuvaa valvontaa parlamentti ei pääse tekemään. Aiheesta on lehdistössä juttuja. Ylipäätään onko enää edes laitonta urkintaa?, Niinistö laillisti laittoman. Henkilö voi olla loputtomasti digitaalisessa seurannassa, ilman rikosepäilyä. Vain tiettyihin erityistapauksiin tarvitaan oikeuden päätös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllähän siitä selvitään, kun Kulmuni ja Ohisalo vähän vaan hymyilevät... ai, Ohisaloko - unohtakaa koko juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä tavalla Kulmuni ja Ohisalo liittyvät tähän?
Valtiovarainministeriön tapaukset sattuivat sattumaan 2016 ja 2018.
Sisäministeriön tapauksessa kyse oli eduskunnan informoimisen viivästymisestä tammikuusta 2019 lokakuuhun.
Siis Sipilä hallituksen aikana tapahtuneita juttuja joista jälkimmäinen hoidettiin heti Marinin hallituksen aloittettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image